Az Index “halála”

„Szavazz a liberálisokra, mert különben lelőjük a kutyádat!” (Negyven évvel ezelőtti falfirka Amerikából.)

Nincs ember, aki le tudná követni, hogy miként változott az Index tulajdonosi szerkezete az elmúlt bő tíz évben. Na nem azért, mert nincs rendesen lepapírozva, hanem mert ebben a csodálatos nyugati kapitalizmusban teljesen ismeretlen a felelős és főleg ismert tulajdonos fogalma. Sosem személyek tulajdonolnak, legfeljebb strómanok, illetve céget tulajdonló cégeken keresztül ismeretlen hálózatok, konzorciumok, titkos szervezetek. Ilyen kapitalizmust kaptunk a csodás nyugatról, „teccettünk” volna a harmadik utat választani.

Az különösen bájos, hogy az ultraliberális orgánumok szerkesztőségei és olvasói csodálkoznak, hogyha a baloldali, liberális tulajdonosok eladják a médiájukat valakinek, akkor az új tulajdonos ugyanannyira érvényesíti a befolyását a szerkesztőségben, mint az előző. Aztán ha nem Soros György veszi meg a szerkesztőséget, hanem olyanok, akik egy kicsit kevésbé ultraliberálisak nála, akkor rácsodálkoznak arra, hogy nem illendő a Black Lives Matter szélsőségeseivel egyetérteni.

Ja, azt nem is mondtam még, hogy egészen véletlenül, nyilván a függetlenség érdekében, csak ideológiai szélsőségesek vannak az összes liberális újság szerkesztőségében. Mert csak ilyeneket vesznek fel. Ezeket nem is kell befolyásolnia senkinek, mindig lekövetik az aktuális liberális ideológiai trendet, ha azt kell írni, hogy az agresszívnek minősített kiskamasz fiúkat lánnyá kell hormonkezelni, mert nyugaton most az a menő, akkor azt fogják nyomni. Sőt, teljesen egyet is fognak ezzel az állásponttal érteni.

A körülmények szomorú összejátszása folytán ez a klasszikus műveltséget, és a liberalizmus történetének ismeretét is nélkülöző társaság már semmiféle kreativitással nem rendelkezik. Önreflexivitással meg már végképp nem.

2010 előtt az Index egy liberális, de abban az értelemben tényleg független internetes újság volt, hogy a lapkészítőket nem vakította el a saját ideológiájuk, észre tudták venni, hogy Gyurcsány Ferenc közveszélyes futóbolond, hogy az SZDSZ rosszindulatú elmebetegek fedőszerve és ezt még le is merték írni. És le is írhatták. Az akkori Indexet konzervatívként, egykori életkori liberálisként is kellemes volt olvasni. Volt jó pár olyan év, amikor az Index aktuális címlapjáról kikövetkeztethető volt az aznapi valóság. Persze kellett hozzá közéleti jártasság és némi kódfejtői képesség, de ezt kevés újság mondhatta el magáról valaha is, főleg ekkora ideológiai háttérrel. Nem tudom mennyire volt ez tudatos döntés következménye vagy csak a pillanat jól sikerült uralása csupán, de tényleg létrehoztak egy szellemi és egy jelentős anyagi értéket. Amikor azonban külső tökét vontak be, akkor pontosan tudniuk kellett, ha kicsit is ismerték a kapitalizmust, hogy a szerkesztőség függetlensége onnantól kezdve teljesen esetleges. A kapitalizmus az önmérséklettel rendelkező tulajdonos fogalmát sem ismeri.

Uj Péter tényleg kiváló főszerkesztő volt, de hiába volt az, ha rohadtul jól is akart élni abból, amit csinál. Főszerkesztői kvalitásait mutatja, hogy milyen helyes kis projekt a 444.hu, ahol viszont egyáltalán nem kell bajlódni azzal a fránya függetlenséggel, ami az Indexnél annyi bajt okozott. Mert a kérdés fel sem merül. Amikor Uj Péter távozott az Indextől, akkor nem a liberalizmus távozott, hanem az arányérzék. Az Index pillanatok alatt elvesztette a jobboldali és a független konzervatív olvasóinak nagy részét. És nyolc év alatt gyakorlatilag egyetlen szórakoztatóipari és propagandaipari trendet se reagált le. Kivéve a tudományos liberalizmus „nyugati fejlődését”, mert azt olyan szolgaian integrálták be a gondolkozásukba, hogy minden gendersemleges csecsemő felsír, ha az Index szót belesuttogják a fülébe. Nyugaton sincs egyetlen független mainstream újság sem. Se tévé, se rádió. A függetlenség már rég nem létezik. Egyedi szerencseként kialakultak ugyan részben független orgánumok, gazdag emberek kegyéből, vagy előfizetői nekibuzdulásból, de ezeket a piac hamar kicsinálta. Világnézeti újságcsinálás szintjén persze létezik szerkesztői, újságírói függetlenség, csak konzervatív újságíró akkora hülyeséget soha nem mond, hogy ő a saját világnézetétől független lenne.

Ez a hazugság a liberálisok kiváltsága.

És miután ők annyira elkötelezetten hazudoznak a függetlenségükről, hogy el is hiszik, sokkal hitelesebben tudnak rinyálni, amikor piaci alapon kerül veszélybe a piacon elérhető legmagasabb csúcsfizetésük. Minden liberális konzervatívvá válik amint a fizetéséről és a bombabiztos állásáról van szó. A piaci folyamatoknak való kitettség a liberálisokon kívüli világ kiváltsága.

És itt jutunk el a lényeghez, újra és újra. Az Index ma nem a jobboldal problémája, hanem a liberálisoké. Létezésének tehetetlenségi ereje gátolja a 444.hu-t, a 24.hu-t és társaikat abban, hogy innovatívan, a New York Times aznapi vezércikkének útmutatása alapján a legótvarabb liberális propagandát rázúdítsák az olvasókra. A megújulni képtelen Indexet úgy kell kicsinálni, ahogy az eljelentéktelenedő Népszabadságot. Eladni valakinek, akire rá lehet mondani, hogy jobbos, majd kinyíratni, bezáratni vele a lapot és rákenni a jobboldalra, konkrétan Orbán Viktorra az egészet. Az ellenzéki ízlésű olvasók meg úgyis eltalálnak a liberális propagandaoldalakra, elég feladni néhány hirdetést az „Ezalényeg.hu-n”. A jelenlegi Indexen kívüli liberális sajtó vezetői, tulajdonosai irigylik azt a jelenlegi indexes csapattól, hogy azok már minden újítás nélkül majd egy évtizede ülnek a megörökölt tutiban. Az Indexbe kerülő multis és külföldi pénz pedig nekik is nagyon jól jönne. Az Indexet mint brandet meg leírják veszteségként.

Ne felejtsük el, hogy a jelenlegi ellenzéki sajtó egyetlen vágya, hogy 2022-ben kormánypártivá lehessen. Egy szemernyit se változnának, ugyanúgy a Fideszt, a jobboldalt és a konzervatívokat üldöznék, mint addig. Az Index már rég nem újság, hanem politikai eszköz. Úgy is végzi majd.

Facebook hozzászólások

A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Miért áll minden liberálison jól a náci egyenruha?

Újabban a liberálisok Hitlerben is felfedezték a született antiorbánistát, ami tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen …

9 hozzászólás

 1. Le sz.rom az indexet.

  Nagyon nem érdekel.

 2. homoródkarácsonyfalváért

  Köszönjük Paranoid, de azt tegyük hozzá, hogy ehhez kellett egy láthatóan nagyon hülye (?) főszerkesztő is. Kedvenc példámmal olyan a történet, hogy az Audi vezérigazgatója bejelenti, miszerint a tulajdonosok dikerekt szar autókat akarnak gyártatni és csak az igazgató úr áldásos tevékenysége miatt nem rosszak a kocsik.
  Nyilván Audit nemigen vennének az emberek. Az igazgató urat meg rövid úton kitennék a cégtől.
  A hülye mellé csak azért került kérdőjel, mert ha az illetőt a Mecedes utóbb átveszi valami jól fizető állásba, akkor nem hülye volt az illető, hanem korrupt.

 3. Jajj ! Már nem értem én ezt az egészet!
  Mit hetekig “nyammogni” rajta! ?
  Földet rá, azt átlépni.

 4. Független sajtó nincs és soha nem is létezett. Ha egy újságírót tegyük fel, sem a tulajdonos, sem a főszerkesztő nem befolyásol, ami szerintem elég ritka, akkor sem független, mert valamilyen ideológia mentén gondolkodik, legyen az nemzeti vagy nemzetközi, konzervatív vagy ultraliberális, aszerint fog írni.

  Egyébként az index kb. 15 éve magukhoz képest még tényleg színvonalasabb volt. Ma már az időjárásról is csak kormánykritikával körítve tudnak írni, és sokszor féligazságokat írnak, máskor meg elhallgatnak dolgokat. Nem azt mondom, hogy egy kormánypárti újság ne lenne részrehajló, de ők legalább nem hazudják magukat függetlennek.

 5. A ballibek egyre inkabb csusznak a szelsobal fele. Ma mar az Index is inkabb konzervativnak szamitott a belso libbantak korei szerint. Manapsag a 444 a f@sz@ gyerek

 6. Az ATV szerkesztője (K.Emília) véleménye szerint azzal kezdődött most pár hete az Index továbbélésére végzetes hatású romlás, hogy a tulajdonosi körbe – egy KDNP-s befektető személyében – bevásárlás révén a NER betette a (jobb)lábát. Az élő adásban vele szemben ülő, frissen kinevezett főszerkesztő nem cáfolta ezt a vélekedést.
  Egyébiránt pedig azt gondolom, hogy (hasonlóan a Népszabóság elmúlását övező homályhoz), itt sem fogunk tisztábban látni egyhamar. De nem is ez a lényeg, hanem hogy kimúlt!

 7. Kocajogász

  Az összes nyomorult médiát irányítható, REkontraszelektált újheftita büdöspirézek készítik, csak a ballibretard oldalon legalább nem kell magukat turbókereszténynek álcázniuk. Utóbbiaknak ráadásul kötelező a “finnugristákat” lehülyézniük/le-Habsburg-bérencezniük és Marxot leantiszemitázniuk. Miről beszélünk?

 8. Lehet énekelni, hogy Cirkum dedédum gemitesz morci, doloresz inferko, Indexesek mert nektek a bor nem volt jó. Mert ha most bort ittatok volna kámforral most nem lennék itt a temetéseteken a kántorral.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük