Üdvözöljük a fejlődő osztrák demokráciát! És az irakit is!


Az osztrák Neuwahl jóval jelentősebb esemény, mint a Brexit. Először fordul elő ugyanis, hogy a fejlett nyugaton meg kell ismételni egy országos választást, mert azt elcsalták.

Ne legyenek kétségeink, ha nem lett volna nyilvánvaló ténybelileg, hogy jóval több szavazat érvényessége esik jogos kétség alá, mint ahánnyal a szélsőbaloldali (zöld) jelölt győzött, a független osztrák alkotmánybíróság bizonyosan nem ismételtette volna meg az osztrák elnökválasztás második fordulóját. Nem arról volt itt szó, hogy túlbuzgóan némelyek hamarabb kezdtek hozzá a szavazatszámláláshoz. Vagy hogy hamarabb kész legyenek, behívtak néhány folyosón lebzselő szocdem aktivistát. Itt kérem százezres nagyságrendben manipulálták a levélszavazatokat.

Ehhez olyan mértékben kell pofátlannak és gátlástalannak lenni, ami ezidáig csak a kommunistáktól, illetve kései utódaiktól volt alapszinten elvárható. Az osztrák baloldal, az állítólag jobboldali centrista néppárttal együtt most küzdötte le magát a magyar szocialisták szintjére. A Szabadságpárt meg a Fidesz 2002 állapotát haladta meg, mert sikerült neki egy épkézláb óvást benyújtani.

Ne feledjük! Lehet, hogy a szabadságpárti jelölt győzelme az ottani magyar munkavállalóknak nem jó, viszont az osztrákoknak lehet, hogy igen. És ez azért mégiscsak egy osztrák választás.

Paranoid Android

 

Új élményekkel gyarapodva

Eddig nem egészen értettem, hogy miért merült föl olyan nagyon komolyan, hogy az angolok után – és persze a hollandok meg a franciák mellett – Ausztria is kiléphetne az Európai Unióból. Állítólag osztrák szomszédjainknak nagyjából a fele EU-ellenes, a fele EU-barát, ami azt jelenti, amit Angliában jelentett: a dolog így is, meg úgy is eldőlhet. Teljességgel kiszámíthatatlan.

Van, amikor csak harmincegy ezer szavazaton múlik az eredmény. Itt van például a közelmúlt elnökválasztása. Ott – bár csak orrhosszal, de – végig vezetett a jobboldal, aztán a levélben szavazó sógorok eldöntötték a dolgot. Na, most kiderült, hogy nem is rajtuk múlott, hanem a szavazatszámlálókon. Az osztrák alkotmánybírák ugyanis a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozva semmisítették meg az eredményt.

Szóval így is, meg úgy is eldőlhet. Most persze előbb egy megismételt elnökválasztás jön, ami afféle előszavazása lehet a EU-tagságról szóló későbbi referendumnak, és amit ezek után nagyon nehéz lesz megnyerniük a zöldeknek.

Az osztrák polgár ugyanis új élményekkel gazdagon járulhat az elnökválasztó urnákhoz: volt egy – finoman fogalmazva – szabálytalan, de vitathatatlanul a baloldal javára tévedő szavazatszámlálás, volt egy megdöbbentő Brexit, azaz az Ausztriában jobboldalinak tekinthető, de mindenképpen EU-ellenes tábor fényes győzelme Angliában, volt ennek nyomán egy összeurópai, Brüsszel-ellenes kirohanáshullám és volt, illetve van egy rendkívül agresszív eurokrata hisztéria, amely az angolok megfenyítéséről, a távozni akarók megfélemlítéséről, az Unió erőszakos összezárásáról szól. Ha én osztrák lennék, nem sokat gondolkoznék azon, kire szavazzak.

Engedtessék meg, hogy e sorok végén, némiképp előre szaladva az időben, elsőként gratuláljak Ausztria új elnökének, Norbert Hofernek.

Ratius


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Miért áll minden liberálison jól a náci egyenruha?

  Újabban a liberálisok Hitlerben is felfedezték a született antiorbánistát, ami tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen …

6 hozzászólás

 1. Döbbenetes,hogy a felvilágosult,demokratikus nyugat ekkorát csalt,persze tudtuk mindjárt,de,hogy ezt még kiállnak magyarázni is!?-ezt csak szocik tudják megtenni! Elképesztő!Ráadásúl a belgákat is jól megrakták,visszakapták,amit nekünk okoztak,mégha pillanatnyilag nem is játszunk olyan jól,de látni,hogy őket is le lehet győzni.-aztán meg ki tudja hogyan tovább?

 2. az angolok után – és persze a hollandok meg a franciák mellett – Ausztria is kiléphetne az Európai Unióból.
  A holland,az nem csak a Franciákokat fenyegette meg,hanem BÁRKIT akinek eszébe jutna távozni. (Csak tudnám,mit keres Franciaország vezetésének élén egy holland? Amelyik ránézésre sem az.)

 3. Az, hogy az osztrákok feltárták a választási gázokat és új választást írtak ki pont azt bizonyítja, hogy minden rendben van náluk a demokráciával, hiszen a rendszer képes az önjavításra.

  • Azt tárták fel, hogy csaltak, törvénytelenségek tömege történt! De legyen igazad, hajrá Hofer!!

 4. Fordított esetben hány szervezet emelt volna hangot, hogy a szélsőjobb elcsalta a választást? Ott állna sorba a művelt világ összes civil szervezete, és még az szavazatok végső összeszámlálása előtt lemondásra és a közéletből való távozásra szólítanák fel.
  Hofer hatalmas szerencséje, hogy éppen kikapott, mert ha nyert volna, sosem bizonyítja be, hogy a 60-40 arányú győzelem helyett a libsik csak 51-49% tudtak szépíteni, és nem ő manipulálta a szavazatokat.

 5. Akkor most nézzük! Megismétlik a választást és elfordulnak jónéhányan a zöldektől, mert ezek csaltak. Ráadásul igazuk is lesz azoknak akik nem szavaznak ismét rájuk. Tehát lélektani alapon is megjósolható, hogy most a másik fél fog nyerni..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük