Hány százalékra mérjelek?


És mennyi pénzed is van? Ki is támogat? Miért nem a saját haverjaiddal méretsz? Kétféle közvélemény-kutatás van, olyan, amilyet szeretnél, meg a másik. A másikat csak akkor szeretnéd, ha az pont olyan eredményt mutat, amilyet eredetileg szerettél volna.

Közvélemény-kutatási alapismeretek kezdőknek. Közvélemény-kutatást csak akkor tudsz igazán helyesen értelmezni, ha ismered és érted a módszertanát. Tehát szakember vagy. Ezért van az, hogy a nyers adatokon még mókolnak a szakemberek, mert ők azok akik tudják, hogy a kedves választók egy része hajlamos félreérteni magát.

Amikor méred a közvéleményt, akkor jó ha már magát a mérést is érted és tudod, hogy a módszertan variálásával miként tudod az eredményeket a kívánatos-valószínűleg nagyjából jó-valóságos skálán tologatni, attól függően, hogy mit szeretnél eladni és kinek. Az eredményektől jó hangulatba kerülő vevő elvileg könnyeben utal.

Ezért van az, hogy mindenkinek van már egy-két intézete, az okosabbaknak valódi mérésekre, míg másoknak az öncsalásra. Az öncsalóknak látszó szereplők persze általában egyúttal csalók is, hiszen ki ne szeretne egy olyan pártot magának, amelyet a közismerté válása után pár nappal már 10 százalék fölé, pár héttel később pedig 26 százalékra „mérnek”, mondjuk. Izgatottan várjuk például, hogy mikor jön ki egy mérés a politikusok népszerűségéről, amelyen egy fiatalos, fehér inges friss politikus vagy színész ismertebb és népszerűbb, mint például a miniszterelnök. (a linken lehet rendelni ilyet)

A hadititok az, hogy mindig vannak pontos, értelmezhető hibahatárral rendelkező mérések, amelyeket szakmai alapon csináltak meg. Ezek rohadt drágák, továbbá benne van a szerződésben, hogy tekernek egyet a kutatók más mérésérzékeny szervén, ha valami nem stimmel majd a legnagyobb mintás közvélemény-kutatás, az országos választás papír alapú, tehát hála istennek hamisíthatatlan eredményeihez képest. És ezek nem is nagyon kerülnek nyilvánosságra, legfeljebb olyan kontextusból kiragadott részadatok, amelyek jól mutatnak, a támogatókat mozgósítják, elkedvetlenítik az ellenfél szavazóit és kellő, tehát magyarázható eleganciával illeszkednek majd a választás végeredményére.

Manapság meg persze már nem csak a sajtó, meg a közösségi média meg rajtuk keresztül más államok és nagy cégek titkosszolgálatai avatkoznak bele a választásokba, hanem rajtuk keresztül mindenféle olyan aktorok is, akiknek még a nevét sem tudjuk, több száz olyan multinacionális vállalat van már, amelynek van önálló külpolitikája és sajnos nem egynek minden európai országban van saját belpolitikája is. Ezek az érdekhálók kibogozhatatlanok, a legmodernebb technológiákkal, a mesterséges intelligencia alkalmazásával akár komolyan meg is boríthatják a közhangulatot. Tehát akár az is lehet, hogy valódi kutatásokkal is mérhetnénk extrém kiugrásokat bizonyos szereplők ismertségében, népszerűségében. Egy olyan országban, ahol Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét a politikailag aktív lakosság bő negyven százaléka a szavazatával közvetlenül támogatta, ismerve az előéletüket és a korábbi politikai teljesítményüket, van okunk aggódni.

A közvélemény-kutatás tehát sohasem a köz tájékoztatására szolgál, hanem sokkal inkább a befolyásolására. Hiszen sajnos a közt el kell árasztani mindenféle információval és hangulattal, meg érzelmekkel, mert minden más szereplő is ezt teszi.

Ha a magyarországi közvélemény külföldi beavatkozóit nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy szinte teljesen elengedték az óbaloldal kezét és tokkal, vonóval, gyantával együtt lecserélik őket. Az egy érdekes és tanulságos fejlemény, ha ez előbb jelenik meg a közvélemény-kutatásokban, mint bármiféle valóságban. De ilyen időket élünk, a banki telefonos csalóktól tudjuk, hogy virtuálisan is ki lehet rabolni minket, pont olyan az a rablás is, mint az igazi. Az álpolitikus is olyan mint az igazi, pont ugyanúgy szerepel a kutatásban, de végül a valódi biztonságoddal, nyugalmaddal és a gyermekeid valódi jövőjével távozik a hátsó bejáraton, mint annak idején a bármelyik Peti, meg a Feri.

Vezető kép: Nagy Ervin színművész a Magyar Péter ügyvéd által meghirdetett Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért című rendezvényen a budapesti Kossuth Lajos téren 2024. április 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Az amerikai külügyben van magyar ellenzéket váltó hangulat

  Semmiféle új nincs a nap alatt. Szeretett szövetségeseinknek és távolról tisztelt ellenségeinknek rendesen van hajlama …

20 hozzászólás

 1. Tudományos libsizmus

  Színésznek mindenesetre kurva gyenge. Kínos.

  • Amikor a ló a hátán hordja a főszerszámát. 😀
   -„Kincsecském-, mondja a zasszony.

 2. Királytigris

  Churchill mondta: „Csak annak a statisztikának, felmérésnek hiszek, amit magam hamisítottam.”

  Lehet, hogy igazat mondott?

 3. Ez a nagy ervin nevü veréb egy gyenge karakternélküli viccs szinész ezt tudja is magáról ezért keresi a lehetöséget hogy beálljon valahova mint propagandista. Most 10 év után megtalálta ezt a magyar péter gyülekezetett amire vágyot, majd együtt mennek a szemétre. Mert ha nagy szinész lenne akkor eszébe sem jutna a politikában a vándorlás.

  • Ez már nem így működik, hanem úgy, hogy aki a főbuzinál széderezett, az már
   utasításokat hajt végre, oda áll, ahova küldik.
   Most mint Magyar Péter gidácskája vokálozott a színpadon.
   :DDD

   • Másodállásban soforkodnie is kell Poloskanak. Nincs túl sokra becsulve általuk sem.

    • Egyik sincs. Mind csicska. A főbuzi annyira nem bízik bennük, hogy a parlamentbe is odapofátlankodott ellenőrizni, hogy végrehajtják-e a parancsot.

  • Máté Gábor ezt imádja benne.

 4. Ma megdöbbenve hallottam, hogy volt olyan terv, hogy ezt a NagyErvínt valaki elképzelte főpolgármester jelöltnek.(!) Egy senki színész! Most meg valami képviselőt akarnak faragni belőle legalább.
  Ez tisztára olyan, mint amikor 1945-ben Mariska nénit, a szövőnőt beültették a Parlamentbe.
  Meg is lett az eredménye. Nem volt olyan régen! Csak nem ismételjük meg?

 5. Ungarn über alles !

  nem „százas” ez kanmajom, de a „hány”ingert hozza bármikor még a gyülevészekre is

 6. Közvéleménykutatás módszertana:

  Telefonos mérés I.
  – Közvéleménykutató vagyok, asszonyom. Szeretném megtudni a véleményét. Kérdezhetek?
  – Igen.
  – Szimpatikus-e önnek Magyar Péter?
  – Az a Magyar Péter amelyik lehallgatja a saját feleségét? Az nem szimpatikus, az én férjem sose csinálna ilyet.
  – Értem, asszonyom, akkor a válasza hogy nem szavazna Magyar Péterre.

  Közvéleménykutatás II.:
  – Közvéleménykutató vagyok, asszonyom. szeretném megtudni a véleményét. Kérdezhetek?
  – Igen.
  – Jóképűnek tartja-e Magyar Pétert?
  – Azt a Magyar Pétert, amelyik lehallgatja a saját feleségét? Azt a nárcisztikus, nőiesen mozgó fehéringes selyemfiút?
  – Igen, mi most annak a politikusnak az ismertségét mérjük fel. Tehát feltenném a kérdést újra, asszonyom, jóképűbbnek tartja -e Magyar Pétert mint Orbán Viktort?
  – Igen. Orbán Viktor idősebb és egyáltalán nem jóképű.
  – Köszönöm a választ, hölgyem, akkor igennek írom be Magyar Péter iránti megelégedettségét.

  Csak a kérdést kell megfelelően feltenni…

 7. Szinésznek is gyenge, miért lenne másra jó?

 8. Naprózsa: teljesen egyetértek.

  Van egy tanmese, amelyben megkérdezték a bölcset, hogy lehet-e cigizni a Talmud olvasása közben. Azt a választ kapták, hogy tilos, szentséggyalázás. Aztán megkérdezték, hogy lehet-e cigizés közben is a Talmudot olvasgatni. Erre az a válasz jött, hogy természetesen, sőt dicséretes dolog.

  Ez úgy kb. mindent elmond…. 🙂

 9. Nem magyar származású !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Látószög Intézet

  Érdekes lesz visszaolvasni majd ezt az bornírt fanyalgást a Fidesz választási fiaskója után.

 11. bili fejű mit akar megint

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük