Európa továbbra is úgy tesz, mintha Ukrajna nem veszíthetné el a háborút


Amikor Zelenszkij leváltotta Zaluzsnijt, megszabadította a jövendő vereségek terhétől és teremtett egy népszerű embert, egy sikeres katonát, aki megvédte Ukrajnát végül is, és így akár politikai karrierbe is kezdhet. Érthető, hogy Zaluzsnij nem akart elmenni valahová nagykövetnek. De ez csak lényegtelen epizód a szomorú történetben.

Mindez annak a fényében érdekes, hogy a korábbi viszonylagos stabilitáshoz képest az ukrán hadsereg helyzete látványosan elkezdett romlani a fronton. Hírek szállingóznak nem csak helyi, hanem általános orosz létszámfölényről, és arról, hogy az ukrán katonai vezetés a behívott, de a hátországi pozíciókban héderelő katonáival akarja rotálni a pihenésre szoruló frontkatonákat. Ez persze igazságosan is hangzik, csak azzal a ténnyel nem számol, hogy a hátul lévők jelentős része eleve alkalmatlan frontszolgálatra, illetve, hogy ebben a háborúban is nélkülözhetetlen az, hogy a fronttapasztalattal rendelkező katonák valahogy „betanítsák” az újakat. A kiképzésen nem szerezhető meg az a tudás, amivel túl lehet élni a frontot. Csak újoncokkal nem lehet tartani egy frontszakaszt.

Az oroszok továbbra is darálnak és míg a háború elején hajlandók voltak tárgyalni az ukránokkal, egy évvel ezelőtt meg az amerikaiaknál puhatolóztak, ma már nem nekik sürgős. Persze sem a szakértők, sem a laikusok nem tudják előre mi várható, de nagy felőrlő műveleteket eddig inkább az oroszok indítottak és most is ők vannak közelebb már értelmezhető nagyságú bekerítésekhez, vagy esetleges mélyebb áttörésekhez, nem az ukránok. Az orosz társadalom és az orosz gazdaság is megtanult együtt élni a háborúval, az ukránok egyszerűen nem is tehetnek mást. Európa azonban továbbra sem valódi megoldásokat keres, sem a keleti fronton, sem a Közel-Keleten, hanem az erkölcsi elveinek a megvalósulására hajt. Nem tudom, Önök miként vannak ezzel, de én valahogy nem tudok azonosulni azzal, hogy Ukrajna és az USA képviseli azokat az erkölcsi elveket, amelyeket nekem komolyan kellene venni.

Egészen elképesztő politikusi felelőtlenség úgy politizálni egy komoly háború szomszédságában, hogy még ötletünk sincs a valószínűbb kimenetel esetére. Az oroszok a támadással már az első nap elérték a legfontosabb politikai céljukat, Ukrajna amerikanizálása megállt, nem lesz a közeljövőben sem az EU, sem a NATO tagja. Nehéz megmondani, hogy az ukrajnai amerikai befektetések mennyire őrizték meg az értéküket, de még a tajvani amerikai jelenlét jövője is sokkal biztosabbnak tűnik, mint az, hogy Ukrajnából életképes EU-s tagállam válik, amelynek esélye van belépni a NATO-ba. Ez akkor is így van, ha az oroszok érdekeit és elvárásait nem vesszük figyelembe csak a tényleg legalapvetőbb tényeket és kényszereket.

Egy politika, egy háborús politika esetében különösen az a lehető legnagyobb hiba, ha semmiféle kibontakozási tervről még csak beszélni sem lehet. A nyugat nem akar tudomást venni a hatalmas orosz atomütőerőről, vagyis arról, hogy az oroszok nem legyőzhetők abban az értelemben, ahogy egy nem atomhatalom elfoglalható például.

Ebben a választási évben az események sorrendje meghatározó lesz, úgy, hogy erre a sorrendre a szereplőknek végül is nagyon kevés befolyása lesz. Egy jelentős orosz győzelem, még korlátozott célok elérése esetén is, jelentősen befolyásolhatja az EP választásokat és az amerikai elnökválasztást is. Ráadásul míg az orosz elnökválasztás a szokott mederben halad, Putyin bizonyosan megnyeri majd, addig például az USA-ban teljesen szokatlan és nagyon bizonytalan helyzet alakult ki. Nem lehet ugyanis tudni, hogy ki lesz a két elnökjelölt végül, pedig ha az eddigi szabályokat vesszük figyelembe ez már tulajdonképpen eldőlt, sem Trumpnak, sem Bidennek nincs esélyes és persze legfőképpen alkalmas riválisa a jelöltség végső elnyeréséhez vezető szokásos úton. A baj csak az, hogy Trumpot minden lehetséges eszközzel a jogrendszer brutális felhasználásával akarják kilőni a jelöltségből, míg Biden demenciája egyre nyilvánvalóbb, könnyen lehet, hogy a demokrata elit vállalhatatlannak fogja látni az állapotát még a jelölő konvenció előtt.

Könnyen lehet tehát, hogy az USA-ban két olyan elnökjelölt csap majd össze novemberben, vagy legalább az egyik olyan lesz, aki nem az elmúlt évtizedekben szokásos módon szerezte meg a jelöltséget. Ebből következően lehet, hogy egyik nevét sem ismerjük még, ahogy az amerikai választók sem. Egy ennyire bizonytalan állapotban lévő Amerikára vajon mennyire számíthat Európa, az EU, egy lényeges orosz előretörés esetén? Nem is jó ezen elgondolkozni. Amerika lehet, hogy nem is véd meg bennünket abban a konfliktusban, amelyet a saját nyomulása váltott ki Ukrajnában.

Az orosz győzelem nem eszkalálja a konfliktust, ez döntés kérdése, le is zárhatja azt. De ebben az évben bármikor lesz olyan állapotban az EU vezetése, a német vezetés, hogy értelmes és az európai érdekeknek megfelelő lezárása szülessen meg a háborúnak? Putyin nem először mondta el, hogy az ő Oroszországa szeretett volna a nyugati szövetségi rendszerhez csatlakozni, értelemszerűen az országa erejéhez és múltjához méltó módon. Ezt az amerikaiak egyszerűen nem engedhették meg, hiszen hitük szerint nem hogy náluk erősebb vagy velük egyenrangú szuperhatalom nem létezhet a bolygón, hanem olyan sem, még szövetségesként sem, amelynek önálló akarata lehet.

Mi is megfizetjük ennek az árát, az ukránok és az oroszok különösen. Putyin egy interjúban Biden újrázását kívánta. Miután ő mindig az orosz érdekek irányából gondolkozik, ez azt jelenti, hogy Trump győzelméből következne egy erősebb USA és egy erősebb NATO és persze egy tárgyalóképes és tárgyalni hajlandó elnök. Putyin tehát győzelemre játszik, úgy ítéli meg, hogy a csatatéren többre jut, mint a tárgyalóasztalnál. Hát nem tudom kinek jó hír ez.

Vezető kép: Moszkva, 2024. február 9. Vlagyimir Putyin orosz államfõ interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek  MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Percekre voltam tőle, hogy oroszokra vadásszak!

  Olybá tűnhet, hogy a költő túloz, de nem, egy teljesen igaz történetet fogok most elmesélni, …

16 hozzászólás

 1. csakafidesz

  Arra az esetre, hogy Ukrajna elveszíti a háborút esetleg gondolnak, de ezt tilos kimondni. Még Novák Katalin is azt szajkózta amit a végtelenül korlátolt és agresszív Ursula: Ukrajna nyerni fog! Most mi van, hát mégsem tetszik nekik nyerni? Feláldozva minden ukrán fiatalt kikap Ukrajna egy sokkal nagyobb és erősebb ellenféltől. Hallatlan..
  Pedig pont ezzel kellene már végre szembenézni. Ukrajna el fogja veszíteni a háborút. Mindegy, hogy két hónap, vagy kettő év után, de teljesen biztos, hogy elveszíti a háborút.
  A mostani hozzáállással ez a mai brüsszeli vezetőknek, különösen a végtelenül utált von der Leyennek hatalmas arcvesztés lesz. Ezek a tökkelütöttek mindent, az Európai Uniót tönkretevő szankcióktól a milliárdos összegekig egy eleve jól láthatóan vesztes ügyre tettek fel. Az EU mostani vezetőinek el kell takarodni!

  • Királytigris

   Leyenék nem tökkelütött hülyék, hanem zsebre vágott aljas disznók!
   Egy viszont biztos: Ha Binden győz akkor folytatódik a háború, ha Trump akkor hamar vége lesz. A kérdés csak az, hogy az utóbbi esetben a tárgyalások milyen eredménnyel zárulnak, és azok megfelelnek e majd az oroszoknak…

   • csakafidesz

    Biden nem győz, mert az amerikaiak is néznek tévét és bolond elnök nekik sem kell. A múltkor szalutált egy villanyoszlopnak. Már nem tudja mit csinál.

 2. Ha Ukrajna elveszíti a háborút, akkor nemcsak az ukrajnai magyaroknak annyi, hanem Magyarország is felkészülhet az orosz gyarmati létre. Márpedig a málenkij robotra elhurcolt rokonaim nevében mondhatom, ezt soha nem fogjuk eltűrni! Európa csak akkor lesz biztonságos és szabad kontinens, ha Ukrajna szuverén ország marad. Támogtani kell az ukránokat minden lehetséges eszközzel az orosz birodalom elleni szabadságharcukban!

  • Taksony…:
   Ukrajna nem szempont, mert Ukrajna egy USA által fizetett zsoldos, egy USA-gyarmat.
   Ne színészkedj, és ne tégy úgy, mintha te ezt nem tudnád.
   Próbálj a tényleges eseményekről beszélni, és ne beszélj mellé.
   –Te egy CIA ügynök vagy????
   Túlságosan is együgyűek a szavaid.

  • Taksony
   Ne a múltban révedezz, ez az orosz nem az az orosz már. Akkor még különben is nagy volt az egyetértés a két testvérnép között, közösen nyomták el Magyarországot. A kárpátaljai magyarokat nem az orosz, hanem az ukrán nyomja most is el. Ennél sokkal nagyobb autonómiájuk van az Oroszországban élő kisebbségeknek. De ha annyira akarod támogatni őket, szívesen látnának a fronton, eredj, verd ki a muszkát.

  • csakafidesz

   Miért is? Úgy gondolod, hogy ide jönnének az oroszok? Teljesen hülye vagy. Nekik csak Kelet-Ukrajna kell.

  • jobbos vélemény

   Kedves Taksony!
   Aki az ukránokat támogatja, az amerikát támogatja, abban, hogy ne jenkee holttesteket kelljen amerikába szállítani!
   Vagyis a proxi-háború csakis az amerikaiknak jó, ukránok meg fogynak…

 3. –A vietnámi háború 1955-től 1975-ig tartott, 20 évig.
  –Az afganisztáni háború 2001-től 2021-ig, 20 évig.
  —-
  1945 óta egyértelmű az USA-orosz(korábban szovjet) szembenállás, és ez azóta folyamatosan több háborúban is kifejeződött .
  –Tehát úgy néz ki, hogy egyik félnek se sürgős a háború befejezése, megszokták azt.
  Legfeljebb kipróbálják a legújabb katonai „kütyüket” és a „korszerűsítésükhöz” gyakorlati tapasztalatokat szereznek.
  Úgy néz ki , hogy ez az ukrán háború is minimum 20 évig fog tartani, és azután jön a következő háború, ki tudja hol.
  …….
  –A probléma az, hogy most itt Európában van a háború, és az USA vazallusa gyarmata az Európai Unió is háborúzó fél, az EU tag Magyarországgal együtt.
  –Magyarország 500 éve nem nyert háborút, csak jelentéktelen csatácskákat, és Magyarországnak ez a háború is a legnagyobb valószínűséggel csak károkat és tragédiát fog okozni, mint az összes korábbi.
  *****
  –Mindezt csak rosszabbítja az a tény, hogy USA-nak 33 billió dollár államadóssága van, és kiderült hogy korábban is USA arra használta a háborúkat , hogy pénzügyi hiányukat, deficitjüket a „BALEK” országokra hárítsa rá.
  –USA-nak nem probléma az állami deficit, mert a „következő” háborúban megszabadul attól, és saját költségeit a LEIGÁZOTT országokkal fizetteti ki.

  • csakafidesz

   Maguknak az amerikaiaknak nem probléma a 33 billiós külső deficit, Amerikában csak 4% körüli az infláció, és stabil a dollár. Egy amerikai otthon jól jár, ha dollárral fizet. A világ szegényebb országaiban pedig még a fenekét is kitisztítják annak aki dollárt virít. Ugyanakkor más országok belerokkannak az államadósságba.

 4. Igaza van Putyinnak, mostmár világos az EU. és Zelenszkijnek csak az az érdeke hogy minnél több ukrán pusztuljon ezt mostmár ök is tudják csak széditik és hazudnak az ukrán állampolgároknak.

 5. Nem értem. Tudtommal Ukrajna nemhogy 2%-ot, de semmit sem fizet be a NATO költségvetésbe. Akkor miért védi meg mégis az USA? Közben meg azzal fenyegetőznek, hogy a rendes tagjaikat meg nem védik meg. Mégis, milyen világban élünk? Mi a jó karalábé anyjukat keresnek ezek Ukrajnában? És miért barackolnak ki velünk, meg egész Európával? Mikor húznak már el innen a jó drágaságos karalábé anyjukba?

 6. Arra gondolok, mégis hogyan védhetné meg az USA Európát egy esetleges konfliktus esetén. Van neki 11 gyönyörűséges flottája. Az annyi mint 11 darab hiperszónikus rakéta. Ha a keletkező árhullámok esetleg nem süllyesztenék el a repülőgép hordozó robbanása után a kísérő rombolókat és a tengeralattjárót, akkor kap még vagy három másik hiperszónikus rakétát a flotta. Nagyjából ötven hiperszónikus rakéta, és Amerika gyönyörűséges tengeri hadereje, amivel a fél világot sanyargatja múlt idővé válik (és füstté). Kérdem én, hogyan védené ezután az usa Európát? Ideküld egy desszantot egy távol keleti támaszpontról 1-2 repülővel? Ugyan. Mi fogunk itt beledögleni az ő háborújukba. Amerika meg ott fog kussolni Mexikó és Kanada között legalább egy fél évtizedig, amíg az első rozsdás bárkát felépítik egy öbölmenti hajógyárban. Persze az se lesz hosszú életű. Az USA egyszerűen túl messze van, hogy a mai haditechnika mellett úgymond „megvédja” Európát.

  • csakafidesz

   Sosem volt érdeke Amerikának, hogy megvédje Európát. Mind a kettő világháborúhoz csak a végén jött (1917, 1944) a koncon osztozni. Tipikus hiéna mentalítás.

 7. T.Taksony!

  A véleménye 2024-ben messze nem biztos,hogy igaz…

 8. Érdekes, hogy még így is sok függ Európától, pontosabban attól, hogy mennyire nyomorúságos állapotba kerül valamely kritikus (vagy a végső) pillanatban. Mekkora erőfeszítést fog igényelni az oroszoktól belénk gyalogolni, s mekkorát belénk nem gyalogolni.
  Lehet, hogy ugyan a döglődő usa-hatalomvágy csócsált meg, de az orosz fog lenyelni bennünket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük