Figyeljük meg a diszkrét termékelhelyzést a jobb kezében.

Ervin a „Nagy”


Egyszer megnéztem, hogy a csepürágó mit is jelent. Elfelejtettem. De az szinte biztos, hogy csepűt rágni nem jó. A múlt, illetve a közelmúlt és jelen színészgenerációi közötti különbség abban ragadható meg, hogy előbbiek zömmel megpróbáltak kedvesnek lenni a közönségükhöz, utóbbiak pedig a közönségtől várják el, hogy kedves legyen hozzájuk.

Akik ismerték a régieket azok is tudnának mesélni, de ezek a maiak, Rajz János szavaival élve, teljesen a saját hatásuk alá kerültek. Persze meg lehet érteni őket, hiszen akik a kereskedelmi tévék sorozataiban kénytelek önmegvalósulni, azoktól nem várható el, hogy visszamosolyogjanak az életre.

A szóban forgó Ervin a „nagy színész” ideáltípusa. Szép és okos, bátor, a nők bálványa, az élet minden területén helyes döntéseket hoz, színészi tehetsége pedig minden színészt elhomályosít, aki előtte világot jelentő deszkákra hágott. Ha külföldön születik ő játszotta volna a saját magát játszó Brat Pittet. De sajnos itt ragadt Orbán birodalmában, s el van tiltva attól, hogy az RTL egyik sorozatában megváltsa a világot (nem a szerepléstől, mielőtt valaki félreértené, hanem a világmegváltástól). Ebben kétségtelenül egyet kell értsünk Ervinnel, nem szerepel eleget, nem készül elég film aminek ő a főszereplője, pedig akkor mennyivel jobb lenne nekünk, ugyebár. A minden világok legjobbikában készülne, viszont nekünk nem hogy nem kellene megnéznünk ezeket a mozgóképeket, hanem Ervin létezésének ismeretétől is meg lennénk szabadítva, vagyis ez két különböző ideális világ, minimum.

Ervin benne ragadt valami testhezálló szerepben még műkedvelő korában és ennek következtében minden ajtón úgy megy be, mintha maga a magyar történelem összes hőse egyszerre csörtetne be. Ervinnek egyéb érdemi mondanivalója nincs a történesekhez, a környezetéből informálódik, onnan tudja, hogy diktatúrában él. A diktatúra csalhatatlan, letagadhatatlan jele, hogy nem Ervin kap meg minden szerepet. Más, kevésbé lényeges színészek is kapnak szerepeket, pedig a technika jelenlegi színvonalán Ervin már sokszorosítható lenne, vagyis az ö szemszögéből nézve, ő lenne ott mindenütt. De a diktatúra nem engedi ezt.

Némelyek, akik beszédbe elegyednének vele, ne adj isten kontextusba helyeznék a sértődöttségét, elkövetik azt a hibát, hogy azt hiszik, van ember a szerep mögött. Pedig Ervint nem alakítja senki, Ervin csak egy szerep, egy sértődött szerep, mert például Orbán Viktor szerepére sem őt választották ki.

Ervin azt hiszi, hogy forradalmi helyzet van Magyarországon és neki ott a helye a képzeletbeli barikádon. A szobaszínházak hőse vibráló tehetségét kipróbálná a politikában is. Hiszen Ervinnek indulatai vannak. Azokat gyönyörűen artikulálja is, mindenkit elküld melegebb éghajlatra aki tudomást vesz róla, de nem a legnagyobb lelkesedés hangján szól. A többieket csak némán rühelli.

Ervin szentül tudja, hogy őt a köznek kell eltartania, mert olyan nagy hozzáadott értéket képvisel. Utál mindenkit, aki nála gazdagabb. Kivéve Klárát és Ferit. 

Nem teljesen világos számomra, hogy miért kell tudomást vennünk Ervin létezéséről. Ha jól emlékszem, ő játszott a Kincsemben, de nem a lovat, hanem a lovast. Én például imádom a lovakat élőben, de a lovas filmeken elalszom. Ervin jelenléte tehát nem járult hozzá, hogy nélkülem volt kénytelen az utóbbi évek legnagyobb magyar filmsikere elsuhanni a semmibe.

Ervin létezése arra tanít bennünket, hogy az univerzum alapvető sajátja a feleslegesség, a jelentéktelenség és a nagyarcúság. Ervin persze kommunista, csak nem tud róla, vagy azt nem tudja, hogy az általa hivatkozott recski koncentrációs tábort a kommunisták hozták létre. Teljesen mindegy. Az Ervinhez hasonlatos fröccsöntött mellékalakokat egyszerűen nem kell észrevenni. Ezennel felkérem a jobboldali véleményvezéreket, ne vegyék be Ervint a diskurzusba, a kritikusok sem szokták felhánytorgatni, hogy a harmadik alabárdos arcjátéka eltúlzott volt. És nem, szerintem Ervin nem tehetséges. Sajnálom.

Ervin szakmai életrajzán egyébként nem látszik, hogy nagyon el lenne nyomva, de ezt egyetlen budapesti értelmiségi (önöknek is feltűnt, hogy manapság a színészek értelmiségiek lettek?) ellenzéki sem mondhatja el magáról. Ezért szokott abból botrány lenni, ha csőtörés miatt egy vidéki művházban elmarad valamelyiknek az énbemutató koncertje. Ekkor ugyanis szentül hiszik, hogy OV személyesen surrant be az éj homályában megfúrni a csövet meg az ő művészetüket.

Na mindegy, ez a keresztünk, nem felelünk meg Ervinnek. Hát bírjuk ki valahogy.

Vezető kép: Budapest, 2022. október 5. Nagy Ervin színész beszél a tanárok melletti szolidaritási tüntetésen és koncerten Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én. A Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös demonstrációján az oktatás megmentéséért, a fiatalok jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért álltak ki a résztvevők.
MTI/Illyés Tibor


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Az Európai Parlament gonosz emberekkel van tele

  Sajnos az emberi világ tele van olyan problémákkal, amelynek a világ szabályaiból következően nincs erkölcsös …

25 hozzászólás

  1. És vajon az elhíresült széder esten,kit alakított?
    Szerény véleményem szerint,nem a tehetsége nagy,hanem a pártfogói által keltett hátszele.

    • Ezt Vajnáék alapozták meg, aki rengeteget ártott a magyar filmnek. Valamiféle paktum révén az USA varrhatta a nyakunkba. Egyetlen egy magyar történelmi film nem készült.
      Helyettük Hollywood-kompatibilis, primitív Kincsem ezzel a cipókélű tupírozott macskajancsival. Annak előtte meg a Szabadság, szerelem című, történelemhamisító, otromba, a magyar sportolókat lealjasító lerántó gányolás. Minden, akkor még élő íizipólós olimpikon elhatárolódott tőle.

      • Ismét valaki, akit érdemtelenül pajzsra emeltek. És elhitetik vele, hogy érdemes…, de mire is?
        Elég lenne, ha csak játszana. Azt, amit kap, tisztességgel.
        Akkor talán meg szimpatikus is lehetne.

        Így csak egy műfrusztrált pojáca.

  2. ki tököm ez a nagy ervin most hallok róla először aszik vagy iszák

  3. Nem értem, miért kell minden szutyok csepűrágónak felületet adni, fontosságot tulajdonítani.
    Rákay meg nincs tisztában azzal, hogy már a kiegyezés, tehát az emancipációjuk óta a kezükben a média. Akkor még csak a könyvkiadás, hírlapkiadás, később a filmipar, a telefon hírmondó, a film, a rádió és persze a televízió.

  4. Mit okádtál ki a rothadt lelkületű pofádból te semmit és semmire sem képes képződmény, oda való vagy ahol most szerepelsz.!!! A sátáni moslékosok közé.!!!

  5. Egyet nem értek. Ha ezek az önjelölt nagy színészek nem érzik jól magukat miért nem mennek melegebb éghajlatra. Nyitva vannak a határok.

    • Nagy Ervin a színész nem tud lenyugodni. Adni kellene már neki egy szerepet, ahol az elvárás az lenne formaljon meg egy NER elkötelezettségű magyar tanár szerepet. Ha jó színész sikerülnie kellene egy tőle idegen tanár ember karakterizalasa. Hogy segítsünk neki, rajzoljunk fel egy kronologikus esemenysort. Induljunk el 1950-tol és jussunk el 2023-ig. Ez az az időszak amikor a kommunista diktatúrák szarbaszokken és megkezdi 40eves áldásos tevékenységét. Malenkij robot, Recsk, kitelepítés,államosítás,erőszakos teeszesites,az1956-os forradalom,leverése megtorlás,börtön,kivégzések. Innen csak nagyvonalakban 1960-nas évek vége banyabezarasok semmi szolidaritas. 1980-as évek egyre súlyosabb eladósodás. Iratmegsemmisitesek, a bűnök bizonyothatatlanok. Rendszerváltás, Bokros csomag, őszödi beszéd, tüntetések,rendorterror,jobboldali kormányzás. A mögöttünk lévő 73evbol 17ev jobboldali kormányzás,56ev baloldali kormányzás. Kedves muveszur ehhez az utóbbi vonulathoz csatlakozott teljes mellszelesseggel. Ezek szerint egyet ért a multikulturalizmusban, az LMBT-kuval,a genderizmussal, a migrációval.Pedig szép családja van. A művészetért szeretnenk tisztelni,nem a politikai hovatartozása ért. Kérjük ne zarjon ki ennek lehetosegebol.

  6. A len/kender gerebenezés utáni maradéka, HULLADÉKA a csepű.

  7. Foglalkoztatott színész, tehetsége is van hozzá… Elég lenne ha ennél a szerepnél maradna. Biciklistának viszont rossz, mert rosszul, s rossz oldalon pedálozik… Lovagoljon inkább, mert ebben jobb, a Kincsem c. film szerepében ezt jól produkálta. De ha lovat akar váltani, gondolja meg, hogy melyiket válassza, mert jelen szereplései arra mutatnak, rossz lovat választott és fordítva ül rajta.

  8. ….egy-két vérlipsi azért idevetődött védeni a NAGYFORMÁTUMÚ jimyt megformáló művész urat……XDDDDDD…..kb holnap reggeleig kell most hahotáznom……ezt letette az asztalra tényleg….gratulálunk hozzá…..XXXXXDDDDD

    • Az a sok „vérlibsi”, kedves Csacsibasi, lehet, hogy nem is olyan sok. Csak egy, mert nagyon egyforma a véleménye erről a zsenik zsenijéről, aki a bodorított üstökével, tokájával és „ki ha én nem ” végtelen önhittségében tényleg férfiszépségnek adja elő magát.
      De nem számítana a külső sem, lásd Belmondó, aki egy szöszmösznyivel se szebb az ördögnél, mégis szereti a világ, mert karakter és úgy tehetség, hogy elhisszük neki, hogy az a figura amit játszik.
      A mi kis Ervinkénk viszont úgy lép pódiumra vagy kamerák elé, mint a világ legjobb színésztalentuma, pedig csak egy szerepet alakít egész életében a Nagy-nagy-nagy ERVINT, és csak az számít nézőnek, aki ezt a ripacs önteltséget képes tolerálni, mert ő is ilyen, vagy éppen hódolni szerető szolgalélek…

  9. Ez köztudott, hogy Nagy Ervin mint szinész egy giccs egy pojáca, ezért a politikában probálkozik érvényesülni de sikertelenül.

  10. „Naprózsa”-15:11—Pontosan így van ahogy leírta, egyetértek minden mondatával.!!!

  11. Ő így tud magyarul. Így köszöni meg, hogy a magyar nemzeti rendszer eltartotta magas minőségben jó pár évig a Kincsemmel. Most hisztizik, mert már nem kap sokmilliót. Mert nem JÓ.
    Hisztis a baba.
    Rákay jól kifizette őket. Jók vagytok… árufeltőltőnek.

  12. Ez a túlsúllyal folytatott örökös küzdelembe lassan belefáradó középszer miért is téma?
    Mint anno a Koltai meg a Bajor. Nem szidni kívánom az urakat de e túlreprezántáltságuk
    elég feltűnő volt/maradt.

  13. Tumicz Katalin

    Nem volt kedvem végigolvasni ezt a személyeskedés halmot. Bocs.
    Igényesebb cikkeket szívesebben olvasnék, csak egyre nehezebb találni olyat.

  14. stefan.walter

    Nagy Ervin a ” Kincsem ” nélkül még mindig két pofára rágná a csepüt.
    Adjon hálát a sorsnak és a Fidesz-kormányzatnak , hogy ő lehetett a kiválasztott,
    akire ezt a szerepet 2017-ben rábízták.
    Öntelt, hájas pojáca lett belőle azóta. Valószínű, hogy emiatt a karrierje is hanyatlóban van..
    Régi mondás jut eszembe a szocialista érából: ” aki nem boldogul ésszel, belép a mozgalomba „.
    Ez a mondás most is igaz. „Suszter maradjon a kaptafánál .” Ősi magyar közmondás, ami
    szintén ide kívánkozik. Ervinünk is a színész pályán próbáljon meg kitűnni a középszerből.

    • Kovács Tamás

      Nem mellékes, hogy ki a felesége (most). Az az Európa díjas Borbély Alexandra, aki Enyedi Ildikó erdőben szarvasokkal táncoló, erősen allegórikus filmjéből lépett a világ színpadára, mindannyiunk legnagyobb dicsőségére. Enyedi is egy nagyszerű magyar (utáló) nő, a töténetei (filmjei) szaros liberális képzelgések és nyomasztóan frusztrált éréseket közvetatenek a mélyen és vastagon művel nézőknek. Vagyis jól be vannak „‘ágyzódva Ervinnel abba a közegbe, ami majd megmenti és viszi őket tovább. Hacsak nem jön egy Kincsemet meghaladó, igazán jó magyar történelmi film, ami vastagon veri majd Nagy Ervin egyszeri tündöklését.

  15. wtf ervin nagy?

  16. átlagpolgár

    Kedvet kapott Zelenszkijtől. Mikor fog zongorázni?

  17. nem ér ez a csávó annyit amennyi karaktert rápocsékolt a Szerző Úr
    halaggyunk

  18. Eötvös Péter

    A mezőny, főleg a „balloldali” tele van ilyen önjelölt nullákkal. Ne adjunk nekik felületet, hisze dolog vann annyi értelmesebb dolog van a világon.

  19. Inkább Ervin a dagi!

  20. Aniko Birkas-Kovats

    Gusztustalan ronda ferfi, nem hiszem,hogy sok no kedveli , a csaladja pedig valoszinuleg ezeket a kommenteket olvasva szegyenli,hogy koze van ehhez az idiotahoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük