A jó, a rossz és a csúf

Free Kazahsztán! Avagy a Jó harca a Rossz ellen!


Csak én vagyok az egyetlen, aki nem tudja, mi történik Kazahsztánban? Kazahsztánban Kazahsztán van. Más kultúra, más vallás, más emberek, törzsek, klánok, teljesen más politikai kultúra, sok nyersanyag, gáz, meg miegymás, sok amerikai tőke, orosz befolyás, posztszovjet örökség.

És a helyiek, akiknek egy része nagyon régen helyi, a másik része meg csak egy-két száz éve vagy még rövidebb ideje, néha egymásra mennek. Mikor mivel és mikor mennyire. Persze Kazahsztán csak egy példa. Példa arra, hogy a normális átlagos, nem teljesen elfogult embernek nincsenek prekoncepciói arról, hogy egy tőle több ezer kilométerre lévő tömegverekedésben kinek is van igaza. Ki a tettes és ki az áldozat? A formális logika szabályai szerint ugyebár ha ketten verekszenek és csak két kategóriában vagyunk képesek gondolkozni, mint az egyszeri liberális – vannak a jók és vannak a rosszak –, akkor háromféle meccs lehetséges: Jó–Jó, Rossz–Jó és Rossz–Rossz. Valahogy a mesében, meg az összes hülye filmben csak a középső verzió a lehetséges, a Jó küzd a Rossz ellen, és legalább az erkölcsi győzelem a Jóé.

Pedig az életben a Rossz–Rossz meccs a leggyakoribb, mert a Jó, a hófehér gáncs nélküli lovag gyakorlatilag nem létezik. Kedvelhetünk jobban valakit, lehet érdekünk valamelyik fél győzelme, de komolyan ne tegyünk már úgy, mintha mindig a Jónak és csak a Jónak szurkolnánk. Vagy mintha megfellebezhetetlenül tudnánk, hogy ki jó és ki nem.

Kazahsztánban vagy forradalom van, vagy puccs, vagy terrorizmus, vagy polgárháború, vagy csak a szokásos hatalomváltási hercehurca. A tapasztalat azt mutatja, hogy legalább annyira gyakori a forradalomnak álcázott puccs, mint amennyire ritka egy közepesnél kisebb országban a külföldi beavatkozás nélküli belpolitika. Az átlagember, ha bunyót lát az utcán, akkor nagy ívben kerül. Ha nagy ver kicsit, józan részeget, akkor legfeljebb kiabál egy kicsit, de nem szövi bele a történetbe, hogy a kicsi jó ember, a nagy meg nem, a részeg csak a meleg miatt töltötte túl magát, a józan meg csak visszaél a helyzettel.

A liberális politikusok viszont mindig tudják, hogy kik a szabadságharcosok, a forradalmárok, a jók, a demokraták, akik a fékekért és az ellensúlyokért készek az életüket is feláldozni. Ebben a világban a rendőrök mindig rosszak és a szintetikus drogtól őrjöngő csávónak meg sérülnek a jogai.

Pár éve egy biciklis csaj állt neki dühöngeni a Körúton, a rendőrök nem akarták nagyon megfeddni, ezért nem tudták gyorsan megbilincselni a visítozó, egyébként korábban a közlekedési szabályokat súlyosan megszegő nőcit. Az arra sétáló bel- és külpesti Karácsony-szavazók videóztak és a rendőröket gyalázták – fel sem merült a zsugorodott agyukban, hogy a rendőrök joggal és indokkal intézkednek.

Libbantkáim azt is pontosan tudják, hogy Kazahsztánban az elnyomott tömegek a liberális demokrácia felépítése érdekében lázadtak fel. Nem azért, mert a saját klánjukat akarják helyzetbe hozni, hanem azért, hogy mindenkinek jó legyen. Hát persze.

A politikában ezt érték alapú politizálásnak merészelik hívni, amikor is valaki egy szuperhatalomhoz való feltétlen hűségét értékválasztással akarja igazolni. A nem liberális demokráciának minősíthető politikai rendszerek felszámolása, megdöntése a Jó és a Rossz harcaként jelenik meg a liberálisok buksijában. Ezt a metanarratívát olyan sikerrel ültették be az emberek fejébe már az oktatás során, hogy az ember kénytelen rácsodálkozni az eredményre. Felebarátom gimnazista gyermekének történelemtanára az osztályát az elnyomott kurdok iránti szolidaritás jegyében kurd zászlót lengetve posztolta a Facebookra, némi Orbán-gyalázás társaságában, mert az utóbbi merészelt találkozni Erdoğannal. Pontosabban posztoltatta a gyerekekkel, mert bátor is, nemcsak haladó. Történelem ismeretei nyilván korlátozottak, nem sokat tud a Kurd Munkáspárt ideológiájáról (vagy mindent is), ahogy arról sem, hogy alkalmanként az egykori török birodalom segédcsapataiként a kurdok milyen lelkesen vettek részt annak idején például az örmények kiirtásában. Nyilván szegény örmények is részt vettek már valakiknek a kiirtásában és így tovább.

A világ tele van olyan helyzetekkel, amelyek erkölcsi megítélését a haladárok számára az határozza meg, hogy ki irtott először. Tulajdonképpen az áldozati póz mindig is nagyon menő volt.

Talán az iraki–iráni háború volt az utolsó, amelyben az ideológiailag terhelt külső szemlélő bele bírt zavarodni abba, hogy kinek is drukkoljon. Homeini ajatollah elmebeteg gyilkos rendszere eredetileg szintén a sah elnyomó rendszere elleni, természetesen külföldről is lelkesen szervezett forradalomból nőtt ki, némi – igaz, évtizedekig elnyúló – tömeggyilkosságok segítségével. A másik oldalon pedig Szaddám Huszein állt, akit rendszerének vérességében csak az amerikaiak voltak képesek később felülmúlni, amikor felszabadították Irak népét és utána, amikor a járulékos veszteségekkel nem törődve szabadon is tartották.

Csak azt ne kérdezze meg senki, hogy van-e területi autoritással rendelkező, szabad kormánya azóta Iraknak, és azt se, hogy mibe halt bele több ember: a szabadságba vagy az elnyomásba. Csak az biztos, hogy nem ugyanazok haltak meg, akiket Szaddám is meg akart volna gyilkolni, hanem mások.

Visszatérve Kazahsztánra. Nekünk, magyaroknak csak az számít, hogy van-e ott olyan stabil hatalom, amellyel tárgyalni és előnyösen üzletelni lehet. Lehetne olyan kitételt is tenni, hogy Magyarország csak olyan államokkal kereskedjen, ahol működő liberális demokrácia van, vagyis csak azokkal, amelyekkel az USA, meg Németország, meg Hollandia megengedi, ahogy ezt az ellenzék javasolja. Ezek az országok közismerten nagylelkűek: ők fölvállalják, hogy kereskednek nem liberális és nem demokratikus országokkal is, és némi felár ellenében, liberalizmussal megszentelve adják tovább az árut nekünk. Engem az tölt el némi félelemmel, hogy eme áldozathozatal komolyságát, sőt, erkölcsösségét a magyar választópolgárok bő negyven százaléka simán benyalja.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt esete a választópolgárral, avagy egy tragédia margójára

  A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a fiatal pártok családjába tartozik. Alfaját tekintve egy ellenzéki összefogáson …

42 hozzászólás

 1. Kazahsztánban gyakorlatilag ugyanaz történik, ami nálunk 1956-ban. A kizsigerelt népnek elege lett a korrupt és oroszbarát Nazarbajevből és Tokajevből és el akarta zavarni őket. Az oroszok azonban nem hajlandók elfogadni, hogy elveszítsék az egyik jövedelmező hadállásukat, ezért bevonultak. A kazah nép pedig szenved tovább.

  • Ez is egy nézőpont, de nem igaz. A magyar 56 egyszeri és megismételhetetlen. Kazahsztánban sok százezer, talán milliónyi orosz él. Bajkonur az orosz űrbázis is ott van és más eminens orosz érdek is jelen van. magyarországon qrvára semmi keresnivalójuk nem volt az oroszoknak, de akkor (is) eladtak bennünket az amerikaiak.
   Hogy igazam van-e azt nem tudom, de az amerikaiak két legyet is üthetnek egy csapásra, ha ők szervezték a puccsot. Egyfelől Putyinnak Ukrajna mellett ide is kell koncentrálnia, másfelől pedig a kínai új selyemút egy lényeges eleme kiiktatható, ha Kazahsztán destabilizálható.
   Nem mellesleg az amerikai palagáz ára is magasabb lehet, ha a kazakok nem termelnek.

   • “Bajkonur az orosz űrbázis is ott van és más eminens orosz érdek is jelen van.”

    És akkor megérkeztünk az USA érdekköréhez.

   • Apropó Bajkonur.
    Ugye tudod, hogy az USA űrrakétáit, űrkutatóit is Oroszország lövi fel?
    Ugyanis az USÁ-nak már régóta nincs erre kapacitása.

  • Nem biztos, hogy ha a rendőröket a gázár megduplázásáért lefejező “tüntetők” vennék át a hatalmat, akkor Kazahsztánban létrejönne a tökéletes demokrácia!

  • Ez a két bites “igazságtétel”.
   De lehet 3 bites is, hogy pl. Az oroszok nem akarnak egyetlen “hadállást “ sem feladni. Mert hogy akkor ott más had fog állni.
   Mint a visszafoglalt félszigetnél is: vagy -vagy.
   Nagyapám azt mondta, hogy: Fiam, ha a nő nem veled, akkor mással.

   Amúgy meg a nemzetközi kapcsolatokban nem igazságot kéne tenni a belügyekben, hanem kereskedni velük.
   A közértben az eladó nem a férjed és közted fennálló viszályban akar igazságot tenni, hanem azt akarja, hogy vásárolj tőle.

  • csakafidesz

   Hülye vagy öregem, inkább ne irkáljál semmit.

  • Van hasonlóság, de nem csak ez, 56-ban is volt egy másik válság ahonnan az oroszok figyelmét el kellett terelni és arra kellett a mi pesti fiataljaink vére, akkor a szuezi válság, ma az ukrajnai válság, ugyanis az amcsiknak Ukrajna már púp a hátukon, úgy lerabolták és teletömték adóssággal, hogy most vigye, akinek kell, mert az eltartásába úgyis belerokkan, a másik haszon, amihez viszont kell az ukránok, oroszok, magyarok vére is, mert ezeknek a dollár érdekében annyira kellene egy kis háború, mint egy falat kenyér, aztán jöhet az alig várt RESET, mert a Világkormány már készen áll, csak elfelejtették, hogy a tudománynak köszönhetően olyan fegyverek vannak, amiket a tengerentúliak sem úsznak meg szárazon. Sajnos mi sem.

   • Félúton az igazság.
    A lényeg: nyomulni és körbekeríteni Oroszországot.
    Aztán nyomulni befele.
    Mert ezek nem tanultak sem Moszkvából sem Sztálingrádból…

  • Szerintem inkább az történik ott, ami itt volt a taxis blokád idején.
   Egy kisebbik rosszat (akkori MDF), kellett lecserélni egy nagyobbik rosszra (SzDSz).
   Az emberek meg bekajálták.
   Sokan hiszik a résztvevők közül, hogy ők a jó ügyért tüntettek, de valójában akkor siklatták ki a rendszerváltást!

   • A fenét!
    Addigra már élt az SZDSZ-MDF paktum!

    A rendszerváltást már a Szent Korona hazahozatala előtt “kisiklatták”

    A Szent Koronának ára volt!
    AZ ORSZÁG TELJES VAGYONA!

 2. “Csak azt ne kérdezze meg senki, hogy van-e területi autoritással rendelkező, szabad kormánya azóta Iraknak, és azt se, hogy mibe halt bele több ember: a szabadságba vagy az elnyomásba.”
  Egyikbe sem. Ugyanis itt a nyersanyagok kiaknázásának érdekében akarnak külső erők beavatkozni. És akárcsak a “mi” ellenzékünk szintén zavaros helyzetet akarnak teremteni,mert a fajtájuk abban jól tud halászni.

 3. Ez mennyire röhejes. Orbán megvéd egy diktatúrát ahol emberek ezrei halnak meg egy diktátor miatt. Majd ezt is kiakarjátok magyarázni , hogy nem lehet tudni mi van Kazahsztánba. Orbán magyarországra is behívná az oroszokat ha vesztené a választásokat?
  Nem semmi mennyire hülye az ország , hogy még továbbra is mentegetik a fideszt.

  • szánalom gönciottó,hogy te mennyire ökör vagy.

  • Na persze, te moslék provokátor szánalmas szánalom. Az összes hülye nálunk van, az összes zseni nálatok, mint karigeri, jákob fegyőr, csekk, zajos. Te nemcska hülye vagy, de legalább nagyképű is a semmire.

  • Te, szegény te. Annyira korlátolt vagy, hogy már rácsokat képzett az agyad helyén.

 4. Gönczi Ottó

  A helyzet szerintem egyértelmű Kazahsztánban, Ukrajnában, Afganisztánban és Szíriában is. A volt KGB-ügynök Putyin nem fér a bőrében, világháborút akar. A kérdés az, hogy a világ többi országa segít-e neki ebben?

  • Mivel Putyin KGB ügynök volt, ezért világháborút akar. Te nagyon hülye vagy gönczi. Rajtad kívül mindenki tudja, egy világháborúban mindenki elpusztul. Ma csak hülye moslék provokátorok szófosnak itt

  • csakafidesz

   Ottókám menjél a sarokra az anyádhoz! Az amerikaiak sem akarnak atomháborút, pedig már van tapasztalatuk az atombomba bevetéséről.

 5. Nyugati Ádám

  1973-ban egyetemistaként a Kazah SzSzK-ban, majd hosszú szünet után , már a harmadik évezredben három alkalommal voltam Kazahsztánban. Mind a négy alkalommal közeli rokonnak, sőt testvérnek neveztek, amikor megtudták, hogy magyar vagyok. Nem hagy érintetlenül az, ami abban a természeti adottságokban gazdag országban most zajlik. Harcias, a szabadsághoz nagyon ragaszkodó és a hagyományokat szeretettel őrző kazahok az időben és a térben is igénylik a tágasságot. Éppen ezért a városi környezetben nem érzik magukat otthonosan. Ez lehet az oka annak, hogy a változásokat kevésbé kedvelő emberek a húsba vágó áremeléseket nemigen tűrik. Mivel a fegyverek birtoklását a férfiasság velejárójának tekintik, ezért szinte minden családnak van legalább egy jó minőségű vadászfegyvere a hozzá való töltényekkel. 2016-ban jártam ott utoljára és föltűnt, hogy a 4 évvel azelőtti 10-15%-hoz képest jócskán megnőtt a hidzsábot viselők aránya, amit akkor
  már nagyjából a nők 50%-a viselt. Az is érzékelhető volt, hogy az oroszok és általában az európai kinézetűek száma megcsappant. Bármi történik, vigyázzunk erre a kapcsolatra, mert valóban rokonokról van szó. Orosz segítséggel néhány hét alatt, anélkül 2-3 hónap alatt rendet tudnak teremteni. Sajnos orosz segítség nélkül a rend helyreállítása több áldozattal járna a kazahnál kisebb, de harcias etnikumok egymás közötti torzsalkodása miatt.

  • Egyetértek. Oroszok nélkül folyamatosan törzsi alapon gyilkolásznák egymást. Nem beszélve arról, hogy cca 25-28% az orosz nemzetiségű lakos, 60-65% muzulmán, és az oroszok nem szeretnék, ha az övéiket lemészárolnák, merthogy kafirok.
   Az áremelés csak kiváltó ok, de a szart az amcsi hárombetűsök keverik, pont ugyanabból az okból mint beloruszoknál, ukránoknál, vagyis az oroszok körbekerítése, erejük lekötése céljából, és persze nem mellékesen a nyersanyagkincsre rátehessék a mancsukat, mint az ukránoknál, de facto Soros-Biden-és-fiacskája gyarmataként. Aztán persze ott a sakktáblán Európa megszállásának sikerre gondolatától totál begerjedt és már Ausztráliától, Fülöp-szigetekig világot leigázni akaró uszító iszlám fanatizmus is!

   • csakafidesz

    Pontosan Rózsa! Ahol nyersanyag van ott Amerika erős késztetést érez némi demokrácia-exportra. Természetesen olaj, réz, urán, stb ellenében.

 6. Szánalmasan hülye vagy !

 7. Mátyás Zoltán

  Szánalmas hülye látásmód

 8. Kovács Pityu

  Ami Kazahsztánban történik az csak az Amerikaiaknak jó. Kazahsztán de-stabilizálása, nyersanyagainak megszerzése ez mind csak az Amerikaiak malmára hajtja a vizet. Ugyan olyan egyértelmű, mint az hogy a kovid – 19 is, meg a mutációi is csakis a gyógyszergyáraknak jó, csakis ők nyerészkednek belőle. Teljesen egyértelmű hogy a covid- 19 egy mesterségesen összerakott és elterjesztett vírus.

 9. Egy biztos: Amerika lesz az első román szövetséges, amelyet nem ráz meg, hogy szövetségese, a román, eddig még minden szövetségesét elárulta. Mert végül is ez egy közös tulajdonságuk.
  Innen nézve Amerika minden szarnak a kútfője, legalábbis a tízes évek óta, de már nagyon régóta, az biztos.
  Ami nem is csoda, hiszen Amerikát egy európai fehér indogermán keresztény elit irányítja.
  JANEM.

  • Azért ne becsülje le a román szövetségesét az USSA-nak. 🙂
   Egyelőre egyetlen lövés sem dördült el. Szerintem várjuk meg,míg az megtörténik,és utána méltassuk a “derék” “szövetségest”. Addig meg hadd lopják az üzemanyagot az USSA támaszpontokról. 🙂

 10. Szolid Dimitrij

  A pillanat, amikor a nonstop debilt játszó Paranoid Androidról kisül, hogy tényleg ütődött, és ezt már a hívek se hagyják szó nélkül.
  Kérem a sörömet.

 11. Ez az első blog írás ami tetszik. Vajon innen is ki vagyok tiltva?

 12. Kovács Pityu

  Ahogy az sem véletlen hogy az Amerika vs. Kína gazdasági versenyben, és kereskedelmi háborúban, Kínában valami betegség ütötte fel a fejét, ami elkezdett terjedni. Bűnbaknak is ki lehet kiáltani Kínát, aki elfertőzte az egész földet, és ahogy ezt ki is akarta hozni Amerika a dologból. Csakhogy ez lesz másképp is. A Kínaiak megjegyzik az ilyet és legközelebb Amerika lesz a soron.

 13. Csak egy apró észrevétel:
  “egy biciklis csaj állt neki dühöngeni a Körúton”
  Nem!
  A budai Bartók Béla úton történt…

 14. Mansfeld Péter

  Putyin korunk Hitlere. Tragikomikus, hogy pont azok zsivióznak neki, akiknek a nagyszülei a Don-kanyarban vesztek oda vagy a málenkij roboton. Ébresztő, buta muzsikok! Putyin nem barát, hanem maga az ellenség.

  • Nem is barát,hanem üzleti partner!
   Ellenség a CIA,KGB,soros NGO-k…. Azok ugyanis nem üzleti partnerek és NEM MAGYARORSZÁG megsegítésére alakultak.

 15. csakafidesz

  Kazahsztánnal kapcsolatban kéretik megjegyezni, hogy nagyon komoly gazdasági érdekeink fűződnek ahhoz, hogy a mindenkori kozák kormánnyal jóba legyünk. Nem tehetjük meg, hogy bárkit is prejudikáljunk. Nem az a feladatunk, hogy itélkezzünk, nekünk ilyen távoli ország esetében nem szabad politikai alapon diszkriminálni.

 16. Tisztelt Android,

  Igazán kár, hogy a Paranoiája nem terjedt egy további bekezdésig, melyben vázolja;
  Az amcsi diplomaták mennyi idővel távoztak a zavargások kirobbanása előtt?

  Ugye mindenki tudja, hogy a mieink kimentése kor, már egy US adminisztrátor sem volt az országban?

 17. Ugyan mitől ment fel ilyen hirtelen az olaj ára. Tán csak ne azért, mert a FED. fedezetlen dollárhekatombákat öntött a világra, aminek elvileg csak az olaj lehetne a fedezete.
  Jellemző, hogy azokban az országokban ahol a nagy multi kereskedőláncok nincsenek jelen, ott nem vágtat az infláció. Ezek a cégek ugyanis terítik a fedezetlen pénz következtében keletkező deficitet. Nagyon helyes a kormány árstopja.

  • Ha a feltevése helyes, az import fogyasztási cikkek, élelmiszerek kiskereskedelmi árát kellett volna rögzíteni.

   A hazai export termékek árát pedig megemelni, és igen akkor nem lenne ilyen infláció.

   • A multik már régesrégen árkartellben vannak. Csak próbáljon meg egy mákszemet is alacsonyabb áron adni! A multik cmerállata a lófej.
    Bár az intézkedés sok hazai termelőnek hátrányt jelenthet, de ezt kompenzálni kell.

    Másrészt, meg mit tekintünk hazai terméknek. Mennyi az árban a tényleges termelési költség, és mennyi a sok egyéb.
    A multi megveszi a magyar almát 40 ft-ért és adja 400- ért.
    Hazai termék-e az, amit import vetőmagból, hitelre vett berendezésekkel, import csomagolásban állítanak elő? A feldolgozó iparról nem is beszélve.

  • Icke Dávid

   Az olaj és a földgáz áremelkedésének semmi közük a kitermelő országok (Szaúd Arábia, Irak, Irán, Oroszország, Kazahsztán) üzletpolitikájához. Mindennek Soros György és magyar tanítványa Gyurcsány Ferenc határozza meg az árát, ez köztudott. Azért emelnek pont most Sorosék, hogy a mesterségesen feltornászott árakkal megbuktassák az Orbán-rendszert és migránsokat telepítsenek be a magyar óvódákba. Szerencsére Orbán miniszterelnök úr keresztülhúzta a számításaikat a farhát hatósági árassá tételével, amitől a magyarok immunissá váltak a dzsenderideológiával szemben!

 18. Az USA bekerítő hadműveletének egy újabb epizódját látjuk Kazahsztánban.
  “A liberális politikusok viszont mindig tudják, hogy kik a szabadságharcosok, a forradalmárok, a jók, a demokraták”. Persze, hogy tudják, hiszen ők fizetik őket, ők bízzák meg a piszkos melóval őket. Sorban, rengeteg országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.