Mindkettőjükre büszke lehet az egyetemük.

Az ellenzék máris megígérte, hogy el fogja rabolni az egyetemektől azt a vagyont, amit azok most megkaptak


Még a zakkant ellenzékünk történetében is példátlan, hogy mekkora őrjöngést vágtak le, amikor a parlament kétharmaddal megszavazta az egyetemi modellváltás anyagi alapjait. A megannyi kis zsebminiszterelnök otthon, a konyhában már rég kiszámolta, hogy a 2022-es reménybeli győzelmük után mennyi mindent lehet majd ellopni és mivel lehet majd kifizetni a külföldi megbízóikat. Ezt már 2002-ben átéltük egyszer. És most ki vannak akadva, hogy törvényesen már csak kis eséllyel tehetik újra tönkre a felsőoktatást és a magyar tudományt.

Nem csoda, hogy Gyurcsányék ki vannak akadva, nagyon szép emlékeik vannak a 2002-es száznapos fosztogatásról. 2002-ben senki nem gondolta, hogy Magyarországon még egyszer kommunista rablók kormányozhatnak. Keserű tapasztalat volt, hogy az az elvileg magyar kormány minden tekintetben kifosztotta Magyarországot, az állam tulajdonában lévő működő tőkét elkotyavetyélte, a lehető legrosszabb konstrukciókban vette fel a hiteleket és uzsorások kezére adta a magyar lakosságot.

Jelenleg optimistán tekinthetünk a 2022-es választások elé, de az ördög nem alszik. Az ellenzéki koalíció a magyar állami vagyon ellopására, a magyar termőföldek külföldi tulajdonba adására, a magyar felsőoktatás liberális ideológia szolgálatába állítására, a magyar háztartások eladósítására szerveződött, külföldi gazdáik mindent meg fognak tenni azért, hogy az ország a szolgáik kezére jusson.

Egészen elképesztő, hogy miket hazudoznak itt össze olyan emberek, akik az országot romba döntő privatizőr Gyurcsány múltját teljesen el tudták felejteni. Olyan hazaárulókkal van dolgunk, akik lopásnak merik nevezni a közműcégek visszavásárlását, az önkormányzatok adósságrendezését, az ország aranykészletének növekedését. Mindannak a fosztogatásnak az ellenkezőjét, amit Gyurcsányék csináltak.

Ez a banda azért hisztizik, mert sok milliárd forint ellopásának reményétől megfosztotta őket a felsőoktatás „feltőkésítése”. Ezeknek a senkiknek csak egy dolog nem lopás, az, ha egyenesen az ő titkos bankszámláikra utalják a nemzeti vagyont és az adóbevételeket. Ezeknek egyetlen olyan haverjuk sincs, aki nem lop el mindent, ami nincs lebetonozva. Ezek tényleg azt gondolják, hogyha nyernek, mindegyikük hazavihet valami értékesebb dolgot a Parlamentből, a Nemzeti Múzeumból vagy a Nemzeti Bankból. És mindegyik beletörődött már abba, hogy a Szent Koronát és a koronázási kellékeket a Gyurcsány család viheti haza, mert Jakab Péter, Schmuck Erzsébet, Szabó Tímea, Tóth Bertalan (MSZP) mind azt gondolja, hogy az ott van a legbiztosabb helyen.

És mindegyik kinézte már, hogy melyik megyét veszi a nevére, vagyis melyiket kéri cserébe a szolgálataiért a patinás Gyurcsány nemzettség fejétől. Hiszen csak az nincs ellopva, ami az ő nevükön van.

A jogos felháborodásunkon túl téve magunkat, nézzük távolabbról ezt az egészet. Harminc év távlatából az a kényelmetlen következtetés adódik, hogy a diktatúra ötödik, hatodik vonala volt a rendszer legszörnyűbb része. A késő-kádárkor politikai elitje rendkívül szerény képességű, de a nyilvánosság előtt magát visszafogni képes emberekből állt. Horn Gyula még a harmadik vonalból lépett elő, Medgyessy már a hatodikból, a diktatúrában elfoglalt helyük a személyiségükkel és emberi erejével különös módon arányban állt. Magyarországot aztán sajnos éppen többek között Horn Gyula vezetésével a hatodik vonalból felbukkanó képződmények foglalták el és rabolták ki.

A korszak „követeléskezelői” („fegyőr andrásai”), vagyis a meghódított földdel és lakóival semmiféle pozitív érzelmi kapcsolatot nem ápoló rablók voltak, akik a diktatúra legalsó szintjén, ügynökként, besúgóként beszervezve, majd alacsonyabb szintű bizalmi állásokban már a hetvenes évek elejétől hivatásszerűen loptak. Ennek a markánsan elkülönülő társadalmi rétegnek azonban megvolt a maga értelmisége és művészvilága is, akik aztán az SZDSZ képében bújtak elő a rendszerváltás idején. Kiderült, hogy az egyetemeken és a kultúra világában sokkal jobban sikerült a kommunista hatalomátvétel, mint bárhol másutt. 10 év jobboldali kormányzás után ugyanott tartunk, mint 1990-ben. A Magyar Állam szinte teljes egészében olyan társadalomtudományos felsőoktatást finanszíroz, amely a nemzet halálos ellenségeivé próbálja változtatni a mindenkori egyetemi ifjúságot. Teljes egyetemek és a magas kultúra intézményrendszerének sok eleme is részei egy olyan hálózatnak, amely csak a sajátjainak jólétével törődik és csak szipolyozza a magyar költségvetést. Ennek a hálózatnak a része a satnya pártokból és jelentéktelen politikusokból álló magyarországi ellenzék és az ellenzéki sajtónak hívott propagandagépezet is. Elképesztő, hogy mennyire kiürült intellektuálisan ez a társaság.

Reményt keltő viszont, hogy az egyetemi elitek döntő többsége, ott ahol valódi tudás és értékteremtés áll a karrierek mögött, rugalmasan elszakadni látszik a balliberális rablóbanda által felajánlott további posványban való dagonyázástól. Több ezer magyar egyetemi ember érzi versenyképesnek magát a világ tudáspiacán, de nem genderesekkel, meg marxistákkal akar bozótharcolni a forrásokért Gyurcsány környezetében, hanem a társadalmi hasznosság szempontjából nézi oktatói és kutatói karrierjét.

Az egyetemek a társadalom tudásszolgáltatói, az állam és az emberek igényeit kell kiszolgálniuk, és nem önmegvalósító feministáknak, tehetségtelen művészeknek és élénk képzeletű társadalommérnököknek kell játszóteret biztosítaniuk.

Nem véletlenül támadták a momentumosok például olyan elszántan azt, hogy a Magyar Kormány a helyreállítási alapból is ezermilliárdokat akar a felsőoktatásra költeni. Nem akarnak ezek normális felsőoktatást, csak aktivistaképzést maguknak.

Nem szabad megengednünk, hogy az ellenzék lehetőséget kapjon a felsőoktatás kifosztására. Mert most már az is a céljaik között szerepel.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Német villámháborús tervek Oroszország ellen 2024 tavaszán

  Csak nehogy kitalálják az oroszok, hogy Németországot is nácitlanítani kell. Ezt ugyanis a németek maguk …

59 hozzászólás

  1. Tihanyi-Treer Peter

    Útálom ezeket a rohadt komcsikat

  2. csakafidesz

    Egy szebb korban még voltak boszorkányégetések..

  3. „Egyetemes szellemi fölény a hazafiak oldalán
    A liberális szócséplés helyett a Fudan a jól fizető műszaki és informatikai jövőszakmákat tanítja majd. Most legalább a liberális hegemónia megtörik.
    2021. április 27. 08:37”

    Oszt jóccakát.

  4. Canadabol nézve , közel negyven éve , nagyon cíki a magyar baloldal ! Amennyiben isten ne adja egy kormány váltás lenne jövőre , a mostani vezetésből szinte senki nem lesz a soros valasztottjai közül , a mai parlamenti csapat 99 % azt se foja tudni mi történt velük , megsúgom : nincs semmin stílusotok ( soros se bírja ezeket ) csak végezzék a piszkos munkát !

  5. Fuck all this idiotic , so called opposition Hungarians ! Even Soros wouldn’t want to to anything with these people! They are doing the dirty work for him ! They will be surprised , why they are out ! Watch Gyurcsany’s wife , she could be the Hungarian Kamala Harris !

  6. Nem egészen értem, hogy ezzel a „feltőkésítésével” az egyetemeknek mit nyerünk? Ha ugyanaz marad a tanítói, kutatói társulat, akkor tudják tovább képezni a kommunista-társadalom-álmérnöki büfészakok hallgatóit, meg a fost-se-ér-a-diplomám-de-arra-jó, hogy egész életemben magamat elitnek kinevezve élősködhessek mások valódi munkáján.
    Inkább meg kellene szüntetni a köldöknéző álszakokat, visszatenni a képzőművészeti, színművészeti „egyetemet” főiskolává, ezzel tanulási költséget csökkenteni, és nem kötelezni a legjobb valódi szakembereket főleg mérnököket, orvosokat, gyógyszerészeket, vegyészeket, stb e külföldön keresett embereinket 2 nyelv elsajátítására, mert pont ezzel adunk lehetőséget, hogy a mi költségünkön dobbantsanak. Aki más országokat akar építeni, ne a mi adónkból tanuljon, majd úgyis megtanulja az ottani nyelvet, ha rákényszerül.
    Rengeteg kidobott pénz van a felsőoktatásban, volna mit spórolni, vagy legalább visszakövetelni a kiképzés költségét attól, aki külföldön kamatoztatja a tőlünk szerzett tudást.
    E nagy beruházás csak a mérnöki, orvosi, környezetvédelmi, erdészeti… és hasonló képzőhelyekre és kutató-fejlesztőbázisokra menjen, de ne a gender, ill. fehér alsóbbrendűséget, multikultit hirdető felnőttóvódákba fölöslegesen. Az utóbbi főiskoláktól inkább el kellene venni, hogy az ott tanulók ehelyett becsületes és jólfizető szakmákat kitanulhassanak, ne legyenek egész életükre kudarcos álpolitikusok, mint a mai ellenzék zöme.

    És ha már itt tartunk, nem szabad muzulmán országokból – még jól fizetőt se – egyetlen külföldi hallgatót se felvenni, mert ezek nagy része magyar lányokat akar elvenni, abból a célból, hogy itt telepedhessen le. Ezek jelentős része soha nem fog magyarrá válni, hanem a másod, harmadgenerációjuk is muzulmán marad, sőt itt is nősül, és zömük előreküldött alvó ügynök, vagy ha az egyedi ember nem is lenne ellenséges és hálátlan, majd a hódító muzulmánok mégis rákényszerítik. Tanuljunk nyugat kárán, muzulmán egy se jöjjön, még tanulás ürügyén se!

    • Egyetértek. ??

      Ennek a “feltőkésítésnek” csak akkor lenne értelme, ha soha többé nem terhelné az állami költségvetést a felsőoktatás részére folyó kifizetés.

      De ez sajnos nem így van, mint a Pesti TV műsorában elhangzott. Az állam polgári szerződést fog kötni az egyetemekkel adott számú képzés lebonyolítására és ezért költségvetési támogatást fog nyújtani.

      Sajnálatos továbbá az is, hogy a Magyar Bálint féle, külföldi érdekeket képviselő sunyiság – a hallgatók nyelvvizsgájához kötött oklevél – tovább él.

      Sőt a FIDESZ kormány alatt vígan fejlődött, hiszen ma már kettő nyelvből vizsgával – egyik szakmai – kell rendelkezni-e az abszolutóriumra jelentkező diáknak.
      Az oktatókra pedig ilyen előírás nem vonatkozik, természetszerűleg olyan sem, hogy a vezető szaklapok cikkeit fordítaniuk és az egyetemi honlapon közzé tenniük kell őket.

      Felvetése évtizedek óta fájó pont, hiszen nem angolul, franciául, spanyolul fogják meg a hallgatók a tuskihúzót és alkotnak.
      Az pedig hol segít a nemzeten, ha képzett fiataljaink idegen nyelvű utasítások szerint dolgoznak, idegeneknek, idegenföldön?

      Miért nem a külföldről ide települt, magyar állampolgárokkal napi kapcsolatban levő gazdasági vezetőknek kötelező magyarul tanulni-a?

    • Kiegészítés Namond 2021-04-28 : 15:14: hez;

      A Gulyás Márton, a Kretén 2012-ben óraadó tanárként esztétikát tanított az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, felsőfokú végzettség nélkül.

    • Naprozsa, Uzlettars,

      sok mindennel egyetertek, de bevallom, fel nem foghatom, miert haragszanak ennyire az idegennyelv kotelezove tetelere (visszatero motivum Mindkettojuknel). Muszaki vagy termeszettudomanyos palyat, de meg olyan human teruletek muveleset is, mint mondjuk az irodalmare, nehezen tudok elkepzelni idegen nyelv (mostanaban elsosorban az angol) elfogadhato ismerete nelkul. – Jo, tipikusan egy eloadomuvesznek, szinesz, zenesz, vagy festonek nincs ra sok szuksege. (Talan.)

      Kispalyas jatekos vagyok, de probaltam elkepzelni a magam fenytechnikusi munkajat, amint Magyarorszagon probalom vegezni, a magyar nyelven elerheto szakirodalom segitsegevel, ha meg szakmai reszletekrol kell levelezni hasonszoruekkel vagy cegekkel, etc. majd a titkarnom vagy egy szakfordito elintezi… az IEEE-re tolmaccsal megyek, a Photonics-ot es a tobbi folyoiratot valaki (penzert) szemlezi nekem, jol, rosszul – belegondoltam, beleborzongtam, mert ket nap utan mehetnek tarhonyat kapalni (copyright by Moldova).

      Az anyanyelvu szakirodalom megteremtese meg olyan tokeerovel, ipari/kutatasi hatterrel sem trivialis, mint Kinae vagy Japane (egyelore meg mindketto szenved attol, hogy a muszaki/tudomanyos ertelmiseguk angoltudasa gyenge – igen, lehet, hogy az o erejukkel ez husz ev mulva mas lesz, de ma ma van, meg naluk is). Az, hogy Amerika valamennyire meg mindig labdaba rug, nem utolsosorban azert van, mert a publikus szellemi toket nem tudjak eleg gyorsan es szeles korben lerabolni. Ellenpelda: a sokkal kesobb indult, es koldusabb India meglepo tempoju felemelkedese – ahol viszont az angol kicsit is „felsobb” korokben evidencia. Meg egymas kozott is.

      Magyar Balintot eddig kizarolag csak utaltam, de ha o forszirozta a nyelvoktatast a felsooktatasban, ebben az egyben helyeslek neki.

      Naprozsa, aki le akar lepni, amugy is, magatol megtanul mondjuk angolul. Persze az otthonmarado motivalt is. De a tobbi elsinkofalja – es szerintem ezeknek igenis bele kell verni az orrat. Hogyan magyarazzam? Mindig, mindenhol van egy oriasi kozepmezony: nem igazan tehetseges, nem igazan buta, nem igazan motivalt, nem igazan lusta, potencialisan lephet felfele is, vagy sullyedhet oda, hogy elete vegeig annyit tud, amit az egyetemen megtanult. Ketfele huzza az ambicio es a kenyelmesseg. Hat ezt az oriasi kozepmezonyt kell – akar enyhe eroszakkal is – olyan helyzetbe hozni, hogy kicsit konnyebb legyen felfele elmozdulni, ne legyen akkora faradsag, ha az ambiciojanak enged. Ennek egyik lepese, hogy – akarja, nem akarja – kinyitjuk elotte a tajekozodas lehetoseget. Ha tiz kozul egy aztan el is vele, az netto nyereseg.

      Ch d V

      • Több okból is vagyunk ellen a kötelező nyelvvizsgának, kedves Vorosful:
        1. Az amúgy is túlterhelt szakképzés – már ha valaki komolyan tanul – mellett aránytalan energiákat köt le a nyelvtanulás, mikor már mind az orvosi, mind a vegyi, gyógyszerészeti, mérnöki szakmák olyan hatalmasat fejlődtek, hogy örülhetünk, ha csak egy-egy szeletét el tudjuk sajátítani. Ez nem azonos terhelés, a lényegében már befejezett matematikatudománnyal vagy a bölcsészettel, képző, színjátszással vagy irodalmi, földrajz, nyelvi stúdiumokban elvárt követelményekkel.
        2. A valóság minket igazol, ezért is van mindenféle kedvezmények ellenére is továbbra is diploma nélküli diplomások tömege mert ők is inkább a szakmát akarták kitanulni, mint a nyelvészetet.
        3. A pár év alatt gyakorlás hiányában megfakuló nyelvtudással magán „szakmai fordítástól” én sokkal jobban félnék, és inkább kiadnám szakfordítónak, ha erre volna szükségem, mert egy félrefordítás komoly károkat tud okozni.
        4. Viszont így az idetelepült idegen nem is hajlandó megtanulni magyarul, hanem elvárja, hogy mi az összes munkása értse őt.
        5. Külföldnek képzünk, és elősegítjük az egyfajta agyelszívást. Lehet, hogy az indiaiaknak megéri, de mi nem milliárdnyian vagyunk. Sok ismerősöm él magányosan, mert pár évre világlátni kimentek a gyerekei, ott házasodtak, és unokáik már nem is magyarok. Ezt akarjuk?
        6. Ha a felvételinél nagyobb előny a nyelvtudás, akkor lehet hogy épp a legjobb, elkötelezett és hazánkban boldogulni akaró szakembereinket szorítják ki az egyetemekről.
        Összevetve sokkal többet veszítünk a réven, mint nyerünk a vámon, amit a többszázezer kint élő magyar is mutatja.

        • Nagyon nem értek egyet Önnel (legalábbis ebben a kérdésben). vorosful érvei minden ponton megállják a helyüket.Sorban apontokahoz:
          1.iből vonta le azt a következtetést, hogy túlterhelt Nem is lehet törekedni arra, hogy mindent megtanítsunk, hanem Szentgyörgyi Alberttel (nagyjából( szólva: nem ismereteket kell megtanítani, hanem a rendszert, megadni képességét, hogy lesajátíthassuk (én pl. vegyészmérnök-hallgatóként kvantumkémiát is tanultam, teljesen fölöslegesen, még aki az akkoriban létesült paksi atomerőműbe ment, annak se volt szükséges, a mostani kreditrendszer megmenekíti az ember fiát/lányát az iilyesmitől.)
          2 A valóság nem ezt igazolja hanem azt, hogy rosszul tanítják a nyelveket (a Marx Károlyon évfolyamtársam gimnáziumi osztálytársa a harmadik év befejezése előtt lett két középfokú -szakmaival bővített- nyelvvizsgát, anélkül, hogy egyetlen maszek órát vett volna és nem volt egyedi eset az egész évfolyam hasonlóképpen)
          3.A nyelvtudásnak nem illik ,ha használja az ember, legfeljebb a beszédkészség. Olvasott már szakfordító által fordított (de nem OFFI), mert én munkám olvastam egy párat. Az a helyzet, hogy a szakfordító sem járatos a szakmai nyelv minden bugyrában és hajmeresztő leiterjakabokat képes elkövetni, ha nem néz utána.(Csak egy kis példa a ‘jack’ szó az bizonyos kontextusban a palackos autóemelőt jelent) Az időtényezőről nem is beszélve
          4. Ahhoz mit szól, hogy echte német cégnél – Németotszágban is – angol a ‘hivatalos nyelv? évig évig
          5.Ez nevelés kérdése. Én ismerek olyat, minkét nemből, aki külföldről
          hozott házastársat ide.
          6. Ha, ha ,ha (nem nevetésre gondoltam, hanem feltételezésre), nem is valószínű, az a szakember aki nem törekszik nyelvet tudni, az én szememben nem szakember, hanem ostoba tökfilkó.
          Amúgy édesapám azt mondta: ahány nyelvet tudsz, annyi embert érsz. Érdekességképpen: nyolc déd0szülém közül egy sem született a Trianon előtti határokon belül, ugyan kettő közülük ugyan Horvátországban, de az nem volt Magyarország, csak kb 900 évig aki magyar király volt az egyben horvát kiirály is.

        • Ebben a témában, kedves Sigula és kedves Vorosful, soha nem is fogunk egyetérteni. S sokan vagyunk így, akiknek remekül megy a matek, fizika, de kínszenvedés nyelvet tanulni. De ettől még, akár hiszik, akár nem, én egy sikeres, többezer házat megtervező építészmérnök vagyok, akit nyugatra és keletre is féltucatnál is többször hívtak külföldre, például hollywoodi kiöregedő színészek eladásra felspécizni a villáit.
          Mi el tudjuk azt fogadni, hogy mások utálják a reál tantárgyakat, és képtelenek akár egy másodfokú egyenletet megoldani, de nem értjük, hogy miért kellene nekünk nyelvérzékünknek lenni a szakmánkhoz? Őszintén irigylem azokat, akikre ragadnak a nyelvek, de mi sokan, akik hijján vagyunk ilyen képességeknek, nehogymár emiatt olyan szakmákban hátrányba kerüljünk, amihez pont minekünk van a legjobb képességünk.
          Egyezzünk ki abban, hogy mi nem becsüljük le azokat akik ugatják a matekot, vagy nem tudnak rajzolni, műszaki rajzot se, komálják, cserébe viszont a nyelvet könnyen tanulókat (ami a másik agy féltekén van) pedig felkérjük, hogy hagyjanak minket békén.
          Egyezzünk ki abban, hogy legyen ingyen lehetőség minden egyetemen nyelvet tanulni, de ne lehessen a diploma feltétele kötelezően!

          • Termeszetesen szent a beke!

            🙂

            Ch d V

          • Nem is voltunk haragban, kedves Vorosful, és kedves Sigula. Sőt, lelkem mélyén tisztelem, s irigylem Önöket és mindenkit a nyelvérzékükért.

          • Kedves Naprozsa,

            megnyomott egy gombot

            „tisztelem, s irigylem Önöket és mindenkit a nyelvérzékükért.”

            de nagyon kerem, csak akkor olvassa tovabb, ha hajlando elhinni, hogy nemcsak oszinten, a felvagas arnyeka nelkul, de sok-sok gondolkodas utan meggyozodessel is irom az alabbiakat, mert szilardan hiszem, hogy a vegkovetkeztetes igaz.

            Nyelverzek szerintem nincs. Kemeny munka van, hozzateve, hogy az annal hatekonyabb, minel korabban (tehat gyerekkorban) vegzik. – Ezzel persze kicsit ellentmondok onmagamnak, amikor az egyetemistak nyelvoktatasat propagalom, koszonom, magam is eszrevettem. De meg mindig jobb keson, mint soha (errol majd Uzlettarsnak irt valaszomban.)

            Igen, szerencsem van. Poliglott Apam hateves koromban kezdett nemetul tanitani. Az akkori gimnaziumi tankonyvekbol (Istenem, hany butuska „tankonyv-viccre” emlekszem meg mindig…) A tanitas pedig azt jelentette, hogy minden nap egy orat foglalkozott velem. A minden nap azt jelentette, minden nap, vakacio, karacsony beleertve. Hetevesen ugyanez angollal, nyolcevesen francia, kilencevesen olasz. Tizeves koromtol felevenkent ugyanez a ciklus. – Aztan kozepiskolaban jott hozza nehany masik nyelv, de ahogy mondtam, ez itt valoban nem a dicsekves helye.

            Iskolapelda lehetnek a „nyelverzekre”, ha lenne olyan. De nincs: huszonevesen, jokedvemben ugy gondoltam, megtanulok svedul es finnul, csak ugy, hiszen ez nekem nyilvan megy, mint a karikacsapas. Szegyenletes kudarc lett – azt hittem, egyszeruen ramragad, hiszen nekem micsoda „nyelverzekem” van, felvallrol vettem, nem fektettem bele a munkat – es tokeletesen belebuktam. Ilyen hatterrel. (Ket masik nyelvbe is hasonloan belebuktam, hasonlo okokbol. Nem, a nyelv nem „ragad”, legfeljebb 3-8 eves kor kozott.)

            Szoval a „nyelverzekben” nem hiszek. Viszont mondok valamit, ami talan erdekes, es hiteles is lehet az en szambol. Ami valoban kepesseg – es valoszinuleg nem altalanos – az nem maga a nyelv megtanulasa (ami sokadszor is: csak szintiszta munka), hanem az, hogy ezek NEM KEVEREDTEK. Hogy az olaszba nem keverednek francia szavak, a nemetbe angol szerkezetek – ha valtottam, azonnal egy teljesen mas vaganyra alltam at. (Idos koromra ez kicsit romlik.) Ez, hogy minden egy tokeletesen kulon „fiokban” maradt – ez valoban kepesseg, ami vagy megvan valakiben, vagy nincs. De ez az egyetlen. A tobbi – izzadsagos munka.

            Ch d V

          • Ha nincs nyelvérzék, akkor nincs matematikai érzék sem, se rajzkészség, se zenei tehetség, se íráskészség, se sporttehetség, minden csak belefektetett munka kérdése?
            Nagyon nem hiszem, hogy mindenkinek ott a marsallbot a kezében, mert egyforma képességűek vagyunk, és csak rajtunk múlik minden és nem a különböző szinten működő agyi területek eredménye a szellemi különbség ember és ember között?
            Én is beszéltem már gyerekkoromban egész jól németül, de mára már csak mondókákra, énekekre emlékszem, se szavak, se der-die-das. Orosz, angol, latin dettó pedig az egyetemen is tanultuk oroszt, németet még két évig.
            Tehát ez nem olyan mint a biciklizés, úszás, ezt bizony el lehet felejteni.
            Épp ezért haragszom a kötelezőre, mert olyan sok befektetett munka megy kárba, ha nem használja a nyelvet az ember napi szinten, amilyen energiával más témában elfelejthetetlen készséget, sőt új szakmát is lehet tanulni. Én például nem tudok elfelejteni jól rajzolni, és a készséggé vált sportágbeli mozgásokat sem felejtem
            Tehát van amit örökre tanul meg az ember, van amit folyamatosan karban kell tartani. S az utóbbi a nyelvtudás.

            Egy dologban azonban egyetérthetünk és a matekutálós tanítványaimnak is mondogatom: a tehetség csak 10%, a sikerhez 90% kitartó munka kell, mi matekosok is rengeteget gyakoroltunk, nem sokan születnek rögtön fejszámolónak (sőt a fejszámolók nem is matekzsenik általában.)

            A nyelvtanulás elsősorban jó memóriát igényel, s nemcsak nyelvet nem tudok megtanulni, de verset és szöveget sem könnyen, mert állandóan törlődik. Nem vagyunk egyformák. S vagyunk így egy pármillióan, se la vie.

          • Kedves Naprozsa,

            koszonom! Ugy latom, ennek a beszelgetesnek egyetlen vesztese van csak, Euklidesz, mert a parhuzamosok megis kozelednek 🙂

            Csak egy utolso kerdes: amikor azt mondja, elfelejtette (pl. a nemetet) – passzivan is? Ha kinyit egy konyvet, azt sem erti tobbe nagyjabol szotar nelkul?

            Ch d V

          • Jogos a kérdés, kedves Vorosful, s a válasz: Semmi. Passzívan sem jön elő semmi, bármelyik nyelvről van is szó.
            Ami azért furcsa, mert szeretek kvíz kérdésekre válaszolni és ott, ha mondjuk az a kérdés, hogy melyik íróé egy bizonyos könyvcím, versidézet, rendre beugrik a helyes válasz. Ugyanez van mondjuk a földrajzi, történelmi nevekkel, dátumokkal is. Lehet, hogy nem tudnám puszta kérdésre a választ, de mikor leírva látom, mégis beugrik.
            Nyelveknél viszont semmi. Ezt csak azért említem, itt mintha közösségi probléma lenne, de miért érdekelne másokat…
            …mert érdemes lenne tudni, hogy a nyelvtanulás és az általános memória vajon nem ugyanazon a helyen van az emberi agyban?
            Például nem felejtek megbeszélt dátumokat, helyszíneket, de garantáltan nehezen jegyzek meg ismerősök, kliensek neveit.
            Sztem a nyelv és névmemória nem ugyanott lehet az agyban mint a másféle, pl. dátum, tér, képi memória, és ha ezzel tisztában lennénk, akkor nem csepülnék le azokat a sorstársaimat, akik szintén nehezen tanulnak nyelveket. Voltunk egypáran a BME-en akik mondogatjuk, szerencsénk, hogy a mi időnkben nem ezen múlt a diplománk.

          • Mára már világos, hogy a nyelvtudás erőltetése az agyelszíváshoz vezetett, ezért vagyok én is ellene. Amellett a multiknál az egy külföldi miatt beszél mindenki (pocsék) angolsággal, holott neki kéne megtanulni magyarul, ha ide jön. Ha ezt hagyjuk az a lassú felemésztődés. Jó a német példa (bár nem erre szánta Sigula), ott is ez lett.
            Aki akar, nyugodtan tanulhat nyelvet, de magát a nyelvvizsgát nem kéne kötelezővé tenni. Én számtalan informatikust ismerek, aki jól eltájékozódik a szakmájában angolul, de rendre megbukik egy középfokú nyelvvizsgán, mert nem óhajt a fecskék nemi életéről is angol esszét írni.
            Meg kell szüntetni a korrupt magyar nyelvvizsga piacot a 20 féle semmit sem érő vizsgával, kell egy állami humán és egy üzleti nyelvvizsga és slussz. Aki külföldre akar menni annak úgyis nemzetközi vizsgát kell, hogy letegyen, ez most is így van.

          • És még egy dolog:
            van olyan, hogy nyelvérzék, ez azoknál fejlődik ki, akik még gyermekkorukban hallottak maguk körül idegen nyelvet, leginkább anyanyelvi szinten. Az agyban ilyenkor kifejlődik egy erre való plusz közppnt, de ez állítólag max. 9 éves korig lehetséges.
            Utána már tudatosan kell tanulni ezt is. Minden további nélkül lehet, a szókincs, a nyelvtan bevágható, a kiejtéssel lesz csak gond. Meg a pocsék tanárokkal, akik, mint fentebb írták: épp csak azt tudják, amit a főiskolán megtanultak, aztán csak felejtenek.

        • Írtam egy hozzászólást nyelvvizsga témában de nem engedődött be. Így most csak azért is leírom a lényegét:
          Naprózsának igaza van,
          -a kötelező nyelvvizsga eredménye a nyugati agyelszívás lett, valamint az, hogy az idejövő külföldi vezetők miatt a munkahelyeken a magyarok nem használhatják a saját országuk nyelvét,
          -a nálunk elérhető vagy húsz nyelvvizsga rendszer megszüntetendő, mert nagy részük himihumi, nem jó semmire, a HR-esek nem is használják az ilyen papírokat, inkább maguk próbálják a nyelvtudást elllenőrizni,
          -ha valaki külföldre megy továbbtanulni, akkor meg igazi nemzetközi nyelvvizsga kell neki (nem olyan, amit nálunk annak képzelnek)

          Tehát meg kell szüntetni a kötelező nyelvvizsgázást a felsőoktatásban,
          Nem szabad pluszpontokat adni ilyesmiért a felvételinél (különben is sok a torzulás emiatt, pl. szülők anyagi helyzete, ukrán/orosz , szerb/horvát nyelvvizsgák kettőnek számolása, stb.)
          Legyen összesen két magyar állami nyelvvizsga, egy általános és egy üzleti fajta, valamint legyenek elérhetőek az igazi nemzetközi nyelvvizsgák, Cambridge, TOEFL/TOEIC.
          A szakmai nyelv más tészta, azt középszinten csak a gyakorlatban kéne fejleszteni és ellenőrizni. Nekem számtalan informatikus ismerősöm van, aki képtelen nyelvvizsgát tenni, pedig a szakmájában minden angol szöveget jól megért.
          Arra pedig törvényt kellene hozni, hogy az idetelepedő külföldieknek kötelező legyen magyarul tanulni. De szavazójoguk például biztos ne lehessen bizonyos magyar tudás nélkül. Ezzel lehetne foglalkoztatni azokat a tanerőket, akik kiesnek a nyelvvizsgáztatásból.

          • Theo,
            Nem értem ezt a váratlan Orr-bán ellenességet.

            Ugye tudja, hogy Orr-bán, a képmutató szar, a tarja fenn, Magyar Bálint törvényi rendelkezését, sőt szigorítja, a nyugati munkaadók örömére?

      • Kedves Naprozsa,

        koszonom a higgadt, erveket sorakoztato valaszt!

        Nyilvan gondolja, hogy nem mindenben ertek egyet, de ez nyilvan a helyzetembol is adodik. Marx ide vagy oda, a let valamennyire tenyleg befolyasolja a tudatot, es minthogy en tobbnyire innovacioban utazom, elfogult vagyok a nyelvtudas javara. Az elorelepeshez szukseg van ra. De igaza van, a diplomasok jo reszenel eleg, ha tisztessegesen alkalmazni tudja (minimalis tovabbkepzessel), amit huszonevesen megtanult.

        Nekem viszont az a maniam – lehet, hulyeseg – hogy ebben a „kozepmezonyben” is lenne egy nem elhanyagolhato hanyad, aki tulajdonkepp tobbre lenne kepes, csak az eszkoze hianyzik hozza (es ahogy oregszik, egyre nehezebb szert tenni erre az eszkozre). – Az persze jo kerdes, hany „innovativ” elmere van szuksege egy orszagnak – es ebben a mondatomban ironianak nyoma sincs: biztos vagyok benne, hogy ha egy tarsadalom tul sok tul kreativ embert termel ki, az pillanatokon belul darabokra esik. Mar csak az egok elkerulhetetlen, mindennapos, veres haboruja miatt is. (Hosszu tema.)

        Szoval ertem, amit mond, reszben el is fogadom, de azert itt van ket ellenerv, egy objektiv (bar anekdotikus), es egy erzelmi.

        Otthoni ismerosom computeret egy kozepkoru IT szakember tartja rendben, aki ket evtizede tanit is (jo, nem felso szinten). Az illeto gyakorlatilag kukkot se tud angolul, amitol minden otszor annyi ideig tart, a „megoldasai” ganyoltak, gyakran maga se erti, hogy a vegen mi mitol kezd megis mukodni. Bocsanat, de ez nekem peldaul ebben a szakmaban totalis nonszensz.

        Es az erzelmi erv (az eltavozottakkal kapcsolatban): jobban szeretnem, ha valaki nem azert maradna magyar, mert nincs modja masnak lenni, hanem mert magyar akar maradni (otthon, vagy barhol). Persze ebben az ohajomban van valami javithatatlanul szentimentalis.

        Ch d V

        • Chevalier,

          „Otthoni ismerosom computeret egy kozepkoru IT szakember tartja rendben”

          Bizonyára nincs itthon senki, aki megkövetelné és olyan sem aki biztosítani tudná a felhasználói program leírások korrekt fordítását, hogy azok megjelenjenek magyarul.
          Egy importőr és egy egyetemi tanár sem tud kielégítően angolul vagy magyarul.

          Az importőrnek pedig NINCS előírva, hogy a kezelési és karbantartási utasítást a fordító irodával magyarítsa.

          (Ha nem tévedek, már pedig nem tévedek ez az US-ban külön szakmai terület, melynek belső szabályai szerint a kezelési utasítást , fordítását, a gyártóműben illetve a a felhasználó üzemben check-elni kell, a szövegezés bizonytalansága (helyi kiszólások, szleng) miatt.

          Azaz ezek a dokumentumok nem egyformák az US tagállamaiban, már csak a helyi törvények eltérései miatt sem.

          Emlékezzen csak vissza, kezdeti nyelvi nehézségeire, míg a helyi idiómát meg nem szokta és alkalmazta.

      • Chevalier,

        Megdöbbent az értetlensége, hiszen a korrupt pénz, istenének szabad világban él.
        Hiszen az US a korrupcióban – lobbizmusban -, a komaság előnyhöz juttatásában és a sovinizmusban, belső piaci protekcionizmusban gyökerezik.

        Az idő pénz, az energia pénz, ugyebár.

        Ha szakképesítés megszerzése többlet időbe és többlet pénzbe kerül az ugye gazdaságtalan.

        Mi az, hogy kötelező? A „rendszerváltás” után kötelező bármim is ami a személyes privát szférát illeti? Ugyan már!

        Kinek képzünk hallgatókat a külföldnek vagy a nemzetnek?
        Nem elküldeni, hanem foglalkoztatni kell őket.

        Nem a nemzetgazdaság önellátására, azaz az értékelőállításra, hanem udvari oligarchái gazdagodására – idegenforgalom, vendéglátás – helyezte a kormány gazdaságfejlesztés hangsúlyát.

        A nemzet az első szavai szerint, tetteiben az oktatáson keresztül viszont, a globális vállalkozásokat szolgáljuk ki?

        Orbán miért nem írta már elő, hogy ide hozzánk külföldi cégvezető kizárólag magyar nyelvtudással jöhet?

        Az angol nyelv?

        Nincs is olyan, van ausszi, jenki, ázsiai, britt és azokon belül is millió változat a helyi közösségek szokásai szerint, sajna a szakmai nyelvekben is, ami bizony a jelentés helyes értelmezését gátolja.

        Lovagom, hány évig tanulnak angolt az amcsi irodalmi karokon?
        Az irodalmárok angolja vajon közérthető a világ „angolul” beszélő közösségeinek?
        Egy szolgáltatási vagy biztosítási szerződés közérthető – a magyarral ellentétben – angolul? Vagy csak bizalom alapján aláírják?

        Önt még nem verték át amcsi angol szerződéssel?

        Ez a nyelvünk megbecsülése?
        A Nobel díjasok aránytalanul jelentős része nem magyarul gondolkodott?
        A magyar nyel unikum, kiemelkedő érték, a mögötte levő gondolkodási , érvelési folyamat miatt.
        A magyar az európai tudományos gondolkodás nyelve, nem az angol, a francia és a német.

        És ez a nyelvtudomány és társadalomtudomány mellett, ELTE végzett jogász, Orbán, pont ezt nem látja?

        Hát persze, hogy nem látja, hiszen kontraszelektált jogász, aki több száz hiányos és hibás törvényt és kormányrendeletet írt alá.

        • Uzlettars,

          most, hogy megvolt az obligat Orbanozas, udvari oligarchazas, ezuttal termeszetesen az idegenforgalom es vendeglatas felfuttatasat felrova – mert most azt a temat kell nyomni, az van kiadva –

          remelem, bekesen alszik es szepeket almodik.

          🙂

          „A Nobel díjasok aránytalanul jelentős része nem magyarul gondolkodott?”

          Erdekesseg:
          Bacskai (Donauschwabin) igen-igen tavoli rokonunk, aki mindossze nyolc evet elt Magyarorszagon, aztan (mar vagy hatvan eve) Nemetorszagban, a magyart epp, hogy tori, a szokincse mar nehany tucat magyar szora redukalodott – a mai napig is MAGYARUL szamol. Ja, itt jart altalanos iskolaba. – „Food for thought.”

          Ha irasaim olvasasa utan netan ugy gondolja, hogy a magyar nyelv melyseges szeretetet es tiszteletet (illetve ennek hianyat) rajtam kell szamonkernie – oszinten sajnalom. (Hogy vilagos legyen: azt sajnalom, hogy az itelokepessege ennyire cserbenhagyta.)

          Ch d V

          • Chevalier,

            „most, hogy megvolt az obligat Orbanozas, udvari oligarchazas”

            Ha tudná mennyit kitöröltem!

            Sajnálom a 11 év 2/3-ad, az 11 év 2/3-.ad és nem akarásnak nyögés a vége.

            Mit hallottam és el is hittem ,11 évvel ezelőtt?
            Nem ezt; Két hét alatt rend lesz!

            „Ha irasaim olvasasa utan netan ugy gondolja, hogy a magyar nyelv melyseges szeretetet es tiszteletet (illetve ennek hianyat) rajtam kell szamonkernie – oszinten sajnalom. (Hogy vilagos legyen: azt sajnalom, hogy az itelokepessege ennyire cserbenhagyta.)”

            ???????!!!!!!!!
            Mi a tök ez? Nem csak én viszkizek?

          • Uzlettars,

            ugy ereztem, kicsit neheztel, hogy annyira „idegen nyelv parti” vagyok, talan a magyar rovasara. Ezek szerint rosszul ereztem: annal jobb!

            Jovatetelul megprobalom megdobogtatni gepeszmernok-szivet. Latott-e – ne adj’ Isten, hasznalt-e valaha – pantograf marogepet? Antik cucc; miota van numerikus vezerles – marpedig meg Magyarorszagon is nagyon regota van – ertelmet vesztette. Nekem meg volt alkalmam dolgozni (mar akkor sem gyarban, csak egy sufniban) egy, a 30-as evekbol ittragadt nemet masinan, par honapig. Szemet-szivet gyonyorkodteto gep volt, csak hodolni tudtam a mernoki tudasnak, amely megalkotta. – Mas kerdes, hogy aluminiumba kellett egy specialis mintat vesni, az meg kenodik, mint a rossebb, ugyhogy maga a munka nem volt mamor. De az eszkoz egy csoda!

            (Gepeszmernoki bravurokra gondolva, egyszer majd leirom a kortehamozo gepunket – egy virginiai farmon vettuk, rozsdas, de mukodo darab; a kes a raffinalt atteteleknek koszonhetoen pontosan koveti egy atlag korte formajat…)

            Amugy: egyre tobb olvtarsrol derul ki a muszaki hatter. Van itt egyaltalan mas is?????

            🙂

            Ch d V

          • Igen.

      • Chevalier,

        Ha Naprózsa és köztem a véleményegyezést kutatja, a válasz mérnökök vagyunk, Naprózsa építész, én gépész.

        Számunkra egy probléma megoldandó, NEM MEGVITATANDÓ.

        Számunkra egy probléma megoldása munka és költségkímélő kell legyen, azaz hatékony, NEM FELSŐBB ÉRDEKEK – vicc- tor, aki egy orr-bán, média megjelenése, mint a Covid elleni védelem arca – ÁLTAL IRÁNYÍTOTT..

        • Uzlettars,

          jogos: bar muszaki dolgokkal foglalkozom, en nem mernok vagyok, csak eleg magasan (on)kepzett technikus. (Udvozletem, Horger Antal ur!)

          Tovabba igaza van, a szotaramban a „koltsegkimelo” es „hatekony” elegge hatul all. Mint egyszer emlitettem, kis kocerajunk az evtizedek soran ritkan csinalta ketszer ugyanazt, biztosan nem ugyanugy, es egy produktumbol talan sose csinaltunk kettonel tobbet. Magyaran uj megoldasok kereseseben utazunk, es azt sem viccbol irtam, hogy tiz esetbol kilencben fejjel megyunk a falnak. Igy normalis. Ami osszejon, annak a koltseghatekony gyartasaert fajjon mas feje.

          Ebbol a nezopontbol mondtam, hogy ha nem tudnek nyelveket, azaz kozvetito nelkul azonnal es hitelesen sajat magam tajekozodni, stb. holnaputan mehetnek tarhonyat kapalni.

          Definialhatnam ugy is, hogy szakmam az innovacio, lehetoleg olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek nem talalhatok meg bejaratott szakmai kezikonyvekben. Lehetoleg nyomokban sem.

          Hogy jon ez EHHEZ a vitahoz? Mindentellop Vicc-torr Orr-bant termeszetesen minden aldott nap b@tatni kell az aktualisan kijelolt temaval, ami most ugyan epp a vendeglatas vagy a Covid bunosen rossz kezelese, de ha ez elmulik, visszajon az oktatasegeszsegugy, meg hogy osszeszereloorszag, tonkretettekakutatast, nincsinnovacio, stb. stb. On is konnyeden folytatni tudja a listat.

          Minthogy kozel all hozzam, ezek kozul kicsippentettem az innovaciot, ami viszont – es engedje meg, hogy ezt jobban tudjam – nem letezik a vilagban levo dolgok valasztott teruletemre vonatkozo reszenek naprakesz ismerete nelkul. (Egyik sajat kalandomat, ami a kaliforniai ceggel valo erdekes levelezesben kulminalt, elmeseltem; a tortenet relevans, akkor is, ha ott nem a nyelvtudas hianya, hanem az informaciohoz valo hozzaferes lehetetlensege volt a buktato. Ma hozzafernek az informaciohoz, de ha nem tudok angolul, ujra talalhatnam fel kinkeservesen a kereket. Utana roppant buszke is lennek ra megint, joggal – csak epp az egesznek semmi haszna, a szellemi gyonyoron kivul.)

          Egy kiegyensulyozott gazdasagnak resze az is, hogy rendszeresen bizonyos szamu kreativ uj megoldas szuletik benne. Hogy van sajat innovacio (is). Ez pedig nem lehetseges ugy, hogy a mernokok szeles retege (is) ne ertsen valamilyen idegen nyelven. (Szeles reteg kell, mert nem megjosolhato, hogy tizbol, szazbol ki lesz az az egy kreativ, kinek tamad egy elsore szeduletesen bornirtnak tuno otlete, amirol aztan kisul, hogy „heureka”.) Aki tehat igyekszik novelni a „pool”-t, szelesiteni a kort, ahonnan meriteni lehet, az szerintem okosan teszi, az orszag erdekeben cselekszik.

          Ch d V

          • Chevalier,

            „Tovabba igaza van”

            Ön téved, a személye eszembe sem jutott a komment írásakor, fogalmam nincs hogyan végzi a munkáját.

            A K+F más megítélés, a 10%-os eredményesség kiváló.

            A magam részéről elmondhatom, bár több nyelvet ismerek nem tudok egy nyelven sem, magyarul is nehézségeim vannak a megértéssel és önkifejezéssel.

            Az Ön nyelvismerete, munkájához kapcsolódó önérdekén alapuló és önkéntes.
            Ezt nevezik önképzésnek, ami ugye nem kötelező.

            Az önképzés minden érdeklődő és kíváncsi intellektus sajátja, kötelezővé tenni nem szabad.

            Ha tudná, hogy életutam során hány esetben fordult elő, hogy a kötelező nyelvoktatás rohadt gyümölcsöt termett, hogy a felügyelet-fenntartó, a kollégák kötelező nyelvoktatáson alapuló duzzadó önbizalma mennyi veszteséget, üzleti kockázatot okozott, és azokat korrigálni milyen energiába került, elámulna.

            „Mindentellop Vicc-torr Orr-bant termeszetesen minden aldott nap b@tatni kell az aktualisan kijelolt temaval, ”

            No igen, Magyarországnak Miniszterelnöke van, ugyan az 11 éve. És ennek a miniszterelnöknek van változó összetételű kormánya, aminek van egy működési rendje. Lásd alább.
            Ez a miniszterelnök az aki, minden siker esetén megjelenik és hangoztatja; bekértem, megvizsgáltam, eldöntöttem, elrendeltem.
            Aki-é a dicsőség, azé a bukás is, vagy mert nem kérte be, nem vizsgálta, nem döntötte el, nem rendelte el, vagy mert rosszul döntött.

            „ami most ugyan epp a vendeglatas vagy a Covid bunosen rossz kezelese,”

            No igen, a FIDESZ alapítók jelentős családi érdekeltséggel rendelkeznek az idegenforgalomban (a Panoráma Dokk Kft-től, a Ciklámen tours-on át, a Viking River Cruises-ig.

            A Covid kezelés közepes, kivéve a titkolt eszközbeszerzési árakat, miért is kell municiót adni az ellenfélnek?

            Hogy idézzem Orr-bán e nélkül unatkozna? Vagy a védettségi igazolványhoz fűződő média gittrágás nélkül?

            „de ha ez elmulik, visszajon az oktatasegeszsegugy, meg hogy osszeszereloorszag, tonkretettekakutatast, nincsinnovacio, stb. stb. On is konnyeden folytatni tudja a listat.”

            E kérdéskörben több jót tudnák mondani mint rosszat, ki véve persze azt, hogy mi a tökért nem lehet a színészképzőt Nyírbátorra helyezni?

            Miért kell minden egyetemnek az ormótlanul nagy és agyon turistázott Budapesten lennie?
            Ezzel nyal valaki kamugerinek?

            „Egy kiegyensulyozott gazdasagnak resze az is, hogy rendszeresen bizonyos szamu kreativ uj megoldas szuletik benne. Hogy van sajat innovacio (is).”

            Ó igaz, kell hozzá munkahely.

            Mezőgazdasági ország vagyunk.
            És nem termék előállító, ha nem nyersanyag szállító, a legutóbbi 30 évben még inkább mint a megelőző 51 évben.
            Miért is a svájciak, osztrákok , franciák dolgozzák fel a gyártási hulladékainkat, melléktermékeinket, vonják ki a fehérjéket, aminosavakat? miért is szociológusokat képzünk és nem a szerves kémia, nehéz vegyipar szakértőit?

          • Uzlettars,

            „A K+F más megítélés, a 10%-os eredményesség kiváló.”

            Ez az a 10%, ami a megallapodasunk szerint az One 🙂 🙂

            „hány esetben fordult elő, hogy a kötelező nyelvoktatás rohadt gyümölcsöt termett,”

            El tudom kepzelni, de az eg szerelmere, melyik ujjamat harapjam? Ne koveteljem meg, mert a tobbseg rosszul fogja hasznalni, vagy legyen kotelezo, es bizzam abban, hogy lassan megno azok aranya, akik jol hasznaljak? Valahol, valamikor el kell kezdeni, mert ez nem binaris atmenet, nem bistabil multivibrator 🙂 – Nincs egyertelmu valaszom, de lassa be, nem trivialis dilemma. (Egyebkent el lehetne mondani ugyanezt matematikaval, computer-literacy-vel, biologiaval – nincs most epp tizmillio virologusunk??? es igy tovabb.)

            (a szineszkepzot) „mi a tökért nem lehet a színészképzőt Nyírbátorra helyezni? ”

            Mondja, miert gyuloli annyira Nyirbatort? Mit vetettek Onnek? 🙂 🙂

            „miért is szociológusokat képzünk és nem a szerves kémia, nehéz vegyipar szakértőit?”

            Teljesen egyetertunk – de On szerint peldaul a mostani, kiatkozott modellvaltas titkos celja az, hogy Orban/Palkovics meg tizszer annyi penzt akarna donteni a szociologiaba – vagy valami mas?

            Az erme masik oldalarol meg mar beszeltunk. Azt a legkort, amiben egyre tobb fiatal akar inkabb szociologus lenni, mint szerves kemikus, ne Orbanon kerje szamon. Ha listat akar, hogy akkor kin, szivesen szolgalok vele. (A zulles vilagos jele, hogy anno meg egy olyan szelsobalos elkotelezettsegu szociologus, mint pl. Solt Ottilia, szadi alapito tag is vegzett ertekelheto, hasznos szociologiai munkat – ma mar a szakma a sintere alatt van az erteklistamon. Elnezest a sinterektol.)

            Ch d V

          • Lovagom,

            A kötelező nyelvoktatás kapcsán felmerült kérdései szerint, Ön kissé szétszórt.

            „Ez az a 10%”- ???

            „El tudom kepzelni, de az eg szerelmere, melyik ujjamat harapjam?”
            Egyiket sem.
            A KÖTELEZŐ, NEM személyes SZÜKSÉG felismeréséből FAKADÓ nyelvtanulás az adott nyelv erodálódását hozza.

            Valljuk be, a TÖMEGES KÖTELEZŐ nyelvoktatás, német, orosz, angol, stb, nem volt egyéb, mint hatalmi központoknak benyalás és ma sem más.
            Illetve Magyar Bálint részéről a szovjet típusú internacionalizmus, felváltása a globalizmus munkaerőigényének kiszolgálásával, (a nyugati liberális, zöld kommunista tőkések javára).

            Igen, ne követelje meg, tanulási lehetőséget biztosítson.

            Legyünk Őszinték, számtalan kókler van nyelvoktatói pályán, az orosztanárok átképzése idején, az angol nyelv tanára 3 leckével volt a tanulók előtt.

            Ez és a tömegesen kötelező és UTÁLT, hazai német és orosz nyelvoktatás az alapja a mai tömegesen kötelező hazai nyelvoktatásnak, illetve annak színvonalának.

            Azt meg Ön is tudja, hogy sikeres nyelvtanulás nyelvi kulturális környezet nélkül, bizony kétséges.

            „Mondja, miert gyuloli annyira Nyirbatort?”

            Kedvelem Nyírbátort. Rájuk félne egy munkahely fejlesztés és némi fizető képes kereslet. De felőlem Nemesmedvesen is lehetne, ott is kellene némi segítség.

            „Teljesen egyetertunk – de On szerint peldaul a mostani, kiatkozott modellvaltas titkos celja az, hogy Orban/Palkovics meg tizszer annyi penzt akarna donteni a szociologiaba – vagy valami mas?”

            Né, má??!!

            Nem hiszem. Csak 11 év 2/3-ad után kicsit késő, most hátországot építeni.
            Amit ugye kb 2,5 éve hiányolok, kommentjeimben. Igazán szomorú, hogy akit illet most vette észre, hogy kigyullad a nadrágja.

            „Azt a legkort, amiben egyre tobb fiatal akar inkabb szociologus lenni, mint szerves kemikus, ne Orbanon kerje szamon.”

            11 év 2/3-ad után kinn kérjem számon? Ki az a miniszterelnök, aki már több kormányt is elhasznált.
            Persze a háttéremberek változatlanok, ezért nem változott, ?változik? a belpolitika és idáig nem volt hátország építés.

            Hogy a jogászok, újságírók, szociológusok tömege él meg jól, tényleges teljesítmény, társadalmi hasznosság nélkül?

            Ezek az önfoglalkoztató szabadúszók a fekete munkavégzés mély vizében úszkálnak. Tett az adózásukért valaki valamit?
            A nyugdíjuk azért oly alacsony, mert a szoci időkben közmegegyezés keretében elnézték a jövedelem adócsalásukat, azzal, hogy öregkorukra megtakarításaik lesznek?

            Ez is kormányzati felelősség ám!

            Ugye maga sem érti, hogy miért azt és úgy kommentelem, ahogy teszem?

          • Uzlettars,

            „Ugye maga sem érti, hogy miért azt és úgy kommentelem, ahogy teszem?”

            Fogalmam sincs. A legplauzibilisebb magyarazat, hogy On is egy valamilyen hatterhatalom altal mukodtetett mesterseges intelligencia, mint en vagyok (egyszer Sunganak bevallottam, ugyhogy mar keso lenne mast allitani 🙂 ). A tobbit fejtsek meg a programozoink.

            „Legyünk Őszinték, számtalan kókler van nyelvoktatói pályán, az orosztanárok átképzése idején, az angol nyelv tanára 3 leckével volt a tanulók előtt.”

            Remelem, ma azert kicsit jobb a helyzet. De hogy rengeteg kokler volt, abban tokeletesen igaza van. De volt legalabb egy erdekes kivetel is: Lomb Kato. A gyerekkori soknyelvuseg urugyen egyszer talalkoztam vele, es bevallotta (amit kesobb nyilvanosan is elmondott), hogy tanitott mar ugy nyelvet, hogy csak harom leckevel jart a tanitvany elott. Marpedig o minden volt csak kokler nem. – Ismetlem, igaza van, a tobbseg kokler volt, nem Lomb Kato.

            „“Azt a legkort, amiben egyre tobb fiatal akar inkabb szociologus lenni, mint szerves kemikus, ne Orbanon kerje szamon.”

            11 év 2/3-ad után kinn kérjem számon? Ki az a miniszterelnök, aki már több kormányt is elhasznált.”

            Akkor Orbant valoban nyilvanosan meg kellene korbacsolni, aztan felnegyelni, mert ugyanigy tonkretette Nyugat-Europa, Amerika, de meg Japan „real” kozoktatasat is, csak ugy, felkezzel, 11 evi magyarorszagi regnalasaval. Ez az ember egy vilagpestis, akihez kepest a Covid, Ebola es gyerekparalizis egyuttesen is lagy tavaszi szello.

            Hol el, Uzlettars? Amit szamonker, az az, hogy Orban 11 ev magyarorszagi uralom alatt nem forditott 180 fokkal meg egy folyamatot, amit tobb mint ot evtizede iszonyu anyagi es ideologiai eroforrasokkal tamogat a „nemletezo”? – Hat, tenyleg tehetsegtelen pancser. Meg elb@ta az idejet azzal, hogy elobb kvazi a sirbol visszahozza a gazdasagot. Miert nem Uristen, hogy mindent egyszerre megcsinaljon? Akkor mire tartjuk???

            Jo amerikai egyetemeknek tele a nadragja, mert nem tudjak megfelelo szinvonalu jeloltekkel feltolteni a termeszettudomanyos programjaikat. Bennfentesektol hallom, sirnak, mint a furdosholgy. A krizis oka – es be is valljak – hogy dramaian visszaesett a jelentkezo kinai diakok (es kisebb aranyban, de az indiaiak) aranya. A kinaiak reszben vizumproblemak miatt nem jonnek, reszben azert, mert az egyetemeik versenykepesebbek lettek. – De nyugodjon meg a szive, jogaszoknal, „English major”-eknel, „bufe-ruhatar” szakokon egyelore sokszoros tuljelentkezes van.

            Abcug, Orban! Te tetted ezt, gazember! Pusztulj!

            Ch d V

          • Uzlettars,

            utanloves.

            „Valljuk be, a TÖMEGES KÖTELEZŐ nyelvoktatás, német, orosz, angol, stb, nem volt egyéb, mint hatalmi központoknak benyalás és ma sem más.”

            Az orosz egyertelmuen. De On szerint peldaul Eotvos Lorand, elkotelezett magyar arisztokrata csalad elkotelezetten magyar sarja, a magyar tudomanyos akademia elnoke, magyar kultuszminiszter, etc. etc. milyen nyelven irta cikkeit es miert?

            Csak nem azert, mert relevans akart lenni az akkori tudomanyos vilagban, es nem jutott eszebe az a zsenialis otlet, hogy „aki kivancsi ram, tanuljon meg magyarul vagy fordittassa le maganak a cikkemet”?

            Imadom a magyar nyelvet, de sajnos a hataron tul kevesen ismerik. Es ez nem fog megvaltozni, meg akkor sem, amikor „Borneo es Celebesz / Magyar volt es magyar lesz”. 🙂

            Ch d V

          • Chevalier,

            “aki kivancsi ram, tanuljon meg magyarul vagy fordittassa le maganak a cikkemet

            Ugyan már ha igaz nekünk van egy Orbánunk, nem Orbánnak magyarjai.

            A magyar nyelv, logikája, kifejezésmódja páratlan, egy hungarikum, mondat felépítése olyan mint egy matek példa, tények, állítások és feltételek.
            A magyar Nobel díjasok többsége, nem egy tényállítás általánossá kiterjesztéséért kapta a díját?

            Orbán egy harcos partraszálló és mindig győz -én legalábbis vereségéről nem olvastam – akkor hajrá, tetesse a nyelvünket a megfelelő helyre.

          • Chevalier,

            Ja, ja. A csillagom a Plutó, jelem a két szabja, anyagom a vas és földön-, olykor magamon kívüli vagyok.

            A kóklerek, kóklereket képeznek, lásd SZFE.
            Tisztelet a kivételnek.

            „Hol el, Uzlettars?”
            Én Magyarorszogon.

            „Amit szamonker, az az, hogy Orban 11 ev magyarorszagi uralom alatt nem forditott 180 fokkal meg egy folyamatot”
            Téved.
            Nem a megoldás, a megoldásra törekvés hiányzik Orbántól.
            Továbbá a támogatói háttér építése és stabilizálása, ami nem egyenlő a politikai klikkek és az udvari oligarchiák igényeinek kielégítésével, no meg hol is van az utód nevelés? Gondolom próbálta, de kicsi fia mindenbe belebukott amibe belevágott, holott apuka akár elvtelenül is támogatta.

            A gazdaságot Matolcsy hozta vissza a sírból, jutalmul Ő maga a Nemzeti Bank.

            Nem állítottam, hogy Orbán tehetségtelen, a tehetsége korlátozott.
            És ahogy versenytársai felett, úgy felette is eljárt az idő.

            Ideje hátrább lépnie és nemzetközi pályán, az európai jobboldalt összefogó eszme kidolgozásával és megvalósításával segíteni a magyarságot.
            És jobb előbb, mint később.

            Lásd politikai ritmusérzék és dinamizmus az EPP-ből kilépésnél.
            Hol lennénk most, ha 3 éve az első intőjeleknél, jobbra forgatja a kormányt?

            Jóslás:
            A magyar kormány semmit nem fog tenni a big tech social mediája ellen, ha Orrbán fakebook oldala nem lesz korlátozva.

            Ha Orbán fakebook oldalát korlátozzák, 48-72 órán belül a Fakebook reklám adót fizet és működése korlátozva lesz.

          • Mi történik itt? Namond és vörösfül oldala lett ez?

        • Chevalier,

          Hogy megdobogtassam tetőfedő, esztéta, világosító, optikus, műszaki leírás író, stb szívét, a gépészmérnökség csak a startkő volt.

          • Uzlettars,

            a hozzaszolasai alapjan volt egy ilyen erzesem, de jo tudni is.

            A „vilagosito”-t nem ertem. Eszteta sem vagyok (On egyszer irta, hogy „on eszteta”, de a tiltakozasomra megmagyarazta, hogy kepletesen erti). Muszaki leirasrol nem hiszem, hogy beszeltem volna (bar igaz persze), de az igaz, hogy az egyik foiskolan tobb, mint ket evtizedig abbol a jegyzetbol tanitottak a bevezetest a szamitastechnikaba, amit en irtam negerkent egy szivbeli jo baratomnak, aki akkor lett zoldfulu tanarseged ott, es fel akart mutatni valamit. (Persze ingyen irtam, szivessegbol, mert nagyon szerettem a sracot.) Hja, kmk-skent sok mindenre van ideje az embernek.

            Viszont a pantograf-marora buszke vagyok, mert az szerintem elegge unikum 🙂

            Ch d V

          • Uzlettars,

            eszteta: talan az teveszti meg, hogy irodalomrol vagy komolyzenerol neha boffentek valami okorseget. De ez csak az erdeklodo, es az atlagnal kicsit erzekenyebb amator pilinckazasa, nem egy profi velemenye. Egyszeruen szerettem, es a kornyezetem meg a sors ugy hozta, hogy kicsit mindket teruletbe be voltam agyazva (honi soit qui mal y pense 🙂 ).

            Ch d V

          • Chevalier,
            Milyen érzése és mit vél tudni?

            Az esztéta ellen nem tiltakozott, írása szerint úgy is érthető. világosítónak pedig nem régiben nevezte magát – idézőjelre – nem emlékszem.☝️
            Eszteta – mintha holmi látványtervezésre utalt volna. Ami ha nem megkapó, nem eladható, ugye?
            Amúgy nem téveszt meg, ha véleménye van – bár dokument nicht – és alátudja támasztani esztéta (bár nem műkritikus).

            Ugye emlékszik kommentemre, mely szerint; nem a szakács hanem a megrendelő az inyenc , a gourmet gourdman.

            Ha néger volt nem értem a térdepelési problémáját.?
            Amúgy gratulálok; én műszaki mechanika jegyzetet írtam, szintén négerként és nem térdelek, sőt nem is hajlok.

            Amúgy a kötelező nyelvoktatással (az orosz tanárok pedagógiai pályájának komcsi átmentéséről) – mivel kötelező tanulásról szó sem lehet – kapcsolatban nincs újabb érv?

          • Uzlettars,

            grep-eltem (Unix/Linux parancs) a „vilagosito” szot, es nem talaltam. Talan trehany voltam a mentesnel.

            https://aristo.pestisracok.hu/az-onszeretet-kora/

            Namond
            2020-09-21 @ 14:28

            vorosful,

            (snip)

            Sejtettem. Ön esztéta.

            „Milyen érzése és mit vél tudni?”

            Az eg szerelmere, pontosan a felette allo sorra valaszolok…

            Namond
            2021-04-30 : 21:29

            Chevalier,

            Hogy megdobogtassam tetőfedő, esztéta, világosító, optikus, műszaki leírás író, stb szívét, a gépészmérnökség csak a startkő volt.
            Válasz

            vorosful
            2021-04-30 : 23:28

            Uzlettars,

            a hozzaszolasai alapjan volt egy ilyen erzesem, de jo tudni is.

            Szoval mindvegig az volt a benyomasom, hogy nem „csak” gepeszmernok – ezt erositette meg On („csak startko volt”)

            „Orbán egy harcos partraszálló és mindig győz -én legalábbis vereségéről nem olvastam – akkor hajrá, tetesse a nyelvünket a megfelelő helyre.”

            Es ha a szakadek tul szeles, ugorja at ugy, hogy kozben dobbant egyet. Ha meg erre se kepes, takarodjon a pokolba.

            Es naspangolja el Eotvost holtaban is, mert nemetul mert publikalni, az az allitolagos langszivu magyar… Lori egy rohadt nemetarulo.

            „…nincs újabb érv?”

            Nincs.

            Ch d V

          • Chevalier,

            Sajnálom, ha félre értettem, egyes kevésbé szókimondó kijelentéseit, de hát az ugye a vágyaink a megértésre.

            Tudomásul veszem ÖN NEM ESZTÉTA, NEM FOGLALKOZIK VILÁGOSÍTÁSSAL.
            A továbbiakban mindez törölve, most.

            Orbánnak nincs túl széles szakadék, ha akarja, emlékezzen a globális Uber Magyarországról kitiltására.

            A Fakebook-ot és társait NEM AKARJA kitiltani és már csak ezért is – Önt idézve – „Ha meg erre se kepes, takarodjon a pokolba.”

            Ön úgy tűnik nem vette észre, Orbán adrenalin függő, így bármilyen biztos nyert helyzetet képes kockára tenni a lotya szája locsogásával.
            Aztán ha közel a bukta, személyes gyávasága miatt harcait másokkal vívatja meg, másokkal takaródzik, pl a magyarsággal, a nemzettel.

            Na Ön is a vágyálmaiban él ha ezt felveti „naspangolja el Eotvost holtaban is,”.
            Maga szerint akkor milyen nyelven publikálhatott volna, tudományos vita reményében?
            Ejnye, ejnye mik nem jutnak az eszébe.

            Nincs érve.

            Csak, hogy tudja semmi kifogásom a nyelvtanulás, a nyelvismeret ellen, HA AZ AZ ALANY TERMÉSZETES ÉRDEKLŐDÉSE, KÍVÁNCSISÁGA MOTIVÁLJA.
            Még az ellen sem, ha saját érdeklődése hijján, a helyett szülője elvárásait aktiválja.

            De, hogy államilag kötelező és a fényes tekintetű , volt liberális, jelenleg illiberálisnak saját magát kereszténydemokratának mondott, piaci szocialista azaz libertárius paternalista (valójában liberálszocialista) miniszterelnök ezt támogatja annak ideológiai hátterét nem értem.

            Véleményem Orbán nem az akinek láttatná, akinek a szelfizgetéssel eladatná magát.

          • Uzlettars,

            „eszteta” – csak hogy magyarazzam, azert tiltakoztam olyan vehemensen, mert mar az is sulyos sertes lenne, ha ertelmiseginek neznenek, de ha raadasul human ertelmiseginek, az azonnali vert kivanna 🙂 🙂

            „Na Ön is a vágyálmaiban él ha ezt felveti “naspangolja el Eotvost holtaban is,”.
            Maga szerint akkor milyen nyelven publikálhatott volna, tudományos vita reményében?
            Ejnye, ejnye mik nem jutnak az eszébe.

            Nincs érve.”

            Olvassa el figyelmesen, mit irt, es tegye a vita kontextusaba.

            A vitat termeszetesen On nyerte, es ezzel a vilagon semmi problemam sincs. A vita jo dolog, hasznos dolog, de altalaban preferalom az eszmecseret. Mersekelten erdekel, hogy adott pillanatban melyikunk dongoli szavakeszebben agyagba a masikat – sokkal jobban erdekel, hogy amit mondok, gondolok, az lehetoleg kozel legyen valami „igazsaghoz”, aminek minimaldefinicioja (igenyesebbeknek: szukseges, de nem elegseges feltetel), hogy mondjuk tiz ev mulva visszaolvasva is adekvatnak, helyesnek tunjon.
            A hiusagomat – ami persze van – nem az itteni vitak legyezgetik vagy sertik. (Ha a szakmai tevekenysegemet neveznek pancsermunkanak – na, arra alighanem ugranek. Es rohadtul fajna, ha a kihivomnak megis igaza lenne.)

            Az elozo bekezdes maskepp: egyszer mar megirtam, hogy szerintem a kor egyik ko’rja az (szep magyar nyelv!), hogy a vitakat akarjuk megnyerni (azaz a pillanatot uralni), ami nem feltetlenul azonos a hosszabb tavon ervenyes igazsaghoz kozelitessel. A ket dolog nem ortogonalis, de sajnos nem is mindig kollinearis. (Remelem, szepen mondtam.) Magyaran: a vita valoban sokszor segiti az „igazsag” megtalalasat, de neha eppenseggel utjaban all. C’est la vie.

            Ismetlem, On nyerte a vitat (legfeljebb arra kernem, baratilag, hogy legkozelebb nagy hevessegeben ne loje labon sajat magat, mint a fenti idezet masodik mondataban.)

            Erdekes, hogy ugyanez a tema Naprozsaval is vitanak indult, aztan eszmecsereve szelidult.

            Ch d V

          • Chevalier,
            Csak nem ez a probléma:
            https://pestisracok.hu/alhirek-terjesztesevel-vadoljak-az-orizetbe-vett-japan-ujsagirot/

            Hohgy sehány újságírót, politikusst vettek őrizetbe, helyeztek vád alá, az egy éve tartó egészségügyi vészhelyzet és a paralel veszélyhelyzet előírásai szerint?

            Hogy Orr bán egy következetesen korrupt , gyáva szar?
            A mainstream ideológiák kiszolgálója?

            Ezért nincs fellépés a heterófób támadások, a genderista lobbizás ellen?
            Vagy sikertelen focista, edző, alkalmatlan egyházalapító, protekciós katona, de buzi fia miatt?

  7. A Magyarok Istenére esküszünk hogy gyurcsány nélkül megleszünk
    Sehonnai bitang ember ha kell halni nem mer
    mert lopott pénzén
    többet ér az ő élete mint a haza becsülete

  8. Ébredjetek magyarok!
    A múltat végképp el kell törölni!
    Egy rabszolga masszává akarják az EU DOLGOZÓ polgárait összegyúrni!
    Mindenki személyesen menjen el szavazni!

  9. „egyetlen olyan haverjuk sincs, aki nem lop el mindent, ami nincs lebetonozva.”

    De!
    Azt is, mind ellopták. kisíbolták. Pl. tessék megnézi a volt Balett Intézet palotáját, hogy néz ki.
    Eladták fillérekért, s a kormány 10 éve nem tudja visszavásárolni, mert a tulaj eltűnt a ködben.

    • A Balett Intézetet állami tulajdonba vehetnék, kisajátíthatnák, akár egy forint ellenében is, mivel az „eltűnt” tulaj megszegte a szerződés szerinti hasznosítási megkötéseket.

  10. Mindenki számára evidens, aki a felsőoktatásban dolgozik, hogy a „modellváltás” semmi másról nem szól, mint az egyetemi vagyon és infrastruktúra kormányzati lenyúlásáról és az oktatási autonómia felszámolásáról a kuratóriumokba ültetett pártkádereken keresztül. A Fidesz a saját maga által írt alkotmányt is feladja a pénzért és hatalomért. Ilyet a Kádár-rendszerben sem csináltak.

    • Az egyetemek állami tulajdonúak, tehát akkor modellváltással a saját vagyonát hogyan „nyúlja le” egy szintén állami kormányzat?

  11. Mind az igaz ami a cikkben szerepel.

    De azért én szeretném hallani és leírva látni, hogy
    – ezek a közhasznú alapítványok a közpénzekre vonatkozó szabályok szerint működnek,
    – a kuratóriumi tagok személyes vagyonukkal felelnek az alapítványi kezelésű közösségi vagyon veszteségeiért (mint ahogy a polgármestereknek, önkormányzati Vagyonkezelési és Pénzügyi Bizottságok elnökeinek és tagjainak is felelni-e kellene),
    – nem örökletes a kuratóriumi tisztség és tagság, hanem a támogatott szervezet illetve a kuratórium tagjai harmadának kezdeményezésére, a kuratórium által a tagok és tisztségviselők leválthatók,
    – ezek a közhasznú alapítványok gazdálkodását a KEHI évente, az ÁSZ háromévente ellenőrzi és az alapítványi kuratórium elnöke évente beszámol szakmai és gazdálkodási tevékenységük eredményeiről és bukásairól, gazdálkodásuk szabályszerű operatív lebonyolításáról, a parlament előtt.

    Vajon ha a fentiek megtörténnének, a belső ellenség mivel tudna vádaskodni?

  12. Továbbá szeretném látni a lélegyeztető gép beszerzések árait, a valami orbáni kiállást a sinofarm beszerzés keretében, az ár magyarázata tekintetében.

    Orbán egy nagyképű, hazug, gyáva szar, vagy kiáll és elfogadható magyarázatot ad?

  13. angelblind652

    Az ellenzék egyszerűen MINDENT EL FOG RABOLNI, CSAK EZT TUDJA! TEREMTENI? AZT MÁR NEM. Minden ballibsinek benne van a keze valakinek a zsebében. Vigyázzatok! Mi nem ezt akarjuk!

  14. vorosful részére

    Íme egy G.Fodor interjú, az Orbán Szabály című könyv megjelenése kapcsán.

    Javaslom a kérdéseket és válaszokat egészséges gyanakvással kezelni és a válaszok sorai között olvasni.

    https://telex.hu/belfold/2021/05/05/g-fodor-gabor-interju-orban-fidesz-2022?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202105

  15. kétlem hogy ezeknek a húgy agyúaknak normális úton van meg a paksamétájuk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük