Az USA is észrevette a fékek és ellensúlyok eltünedezését Németországban!


Merkel személyi kultuszának építése elég hosszú ideje zajlik Németországban. Nyilván a liberális jogállam körülményei között visszafogottabban, mint ahogy ez a Führerük esetében vagy Sztálin esetében zajlott. De gátlástalanul és pofátlanul. A Merkel-királynő hasonlat, pozitív kontextusban, minden normális országban rendkívül ciki lenne a mainstream sajtóban.

Azzal egyébként nincs is senkinek baja Némethonban. Azzal sem különösebben, hogy gyakorlatilag egy fikciós műfaj termékeit jelentetik meg tényanyagként a migráció témájában, valamint bármelyik másikban is, ha úgy kívánja a szükség. A szükség pedig úgy kívánja, ha a németek általános hülyítéséről, vagy a nagyvállalatok és a bankok pénzügyi érdekeiről van szó.

De persze a migráció és a befogadás a lényeg.

Nem érdektelen megemlíteni, hogy a Der Spiegel a Szovjetunió megszűnése előtt is megbecsült vezénylő csillaga volt a baloldali média univerzumnak.

A „mértékadó” Der Spiegel a KGB nyugat-európai befolyásának halványulásával maga is szürkülgetni kezdett, majd azzal a kecsességgel siklott át a liberális táborba, a szélső-, ultraliberális táborba, ahogy csak egy marxista tud átállni. Arra utalgatunk itt némileg kajánul, hogy a titkosszolgálati bekötöttség eme nevezetes orgánum szerkesztőségében nem jelent újdonságot, mint ahogy az sem, hogy a valósághoz való igazodás nem szerepel az egyébként nyilván kifinomult szerkesztőségi etikai kódexben.

Nem csak nálunk élték tehát túl a „rendszerváltást” a baloldali, internacionalista véleményterroristák, hanem sajnos nyugaton is. Sőt, csak ott igazán.

Az sem mellékes, sőt az a leglényegesebb ebben az ügyben, hogy az agyonsztárolt „újságíró” nem a szerkesztőség védelmi rendszerén vagy a szerkesztők realitásérzékén bukott meg, hanem azért, mert egy féltékeny munkatársa észrevette, hogy hazudozik, vagy megunta, hogy a Claas Relotius kapja a díjakat, és nem ő, pedig ez neki is menne. Mondjuk jó pár év és díj kellett ehhez. De nem kell messze mennünk ahhoz, hogy ezt a munkamódszert és ezt az „észjárásnak” nem nevezhető elmejárást megismerhessük. Nem linkelem be (mert nem kattintunk nekik), hanem csak beidézem a HVG Der Spiegelt mentegető cikkének lényegét.

A Claas Relotius botrányhoz kellett a német sajtó furcsa fejlődése (itt találják a teljes dokumentációját négy angol cikkel együtt). A riport műfaja egyre erősebben tolódott el az irodalmi irányba. Hirtelen az írás által közvetített dráma (adott esetben helyzetkomikum) fontosabbá vált a történetnél. Elkezdődött a sztorik sűrítése. Volt például egy cikk Kabulról, amely azt mesélte el, hogyan játszanak focimeccseket a stadionokban, miközben a tálibok alatt az ilyen létesítményeket kivégzések helyszínének használták. A valós történetet a Spiegel a drámai hatás érdekében száz méterrel közelebb hozta:

ez az a gyep, ahol korábban a halálos ítéleteket végrehajtották, és most emberek drukkolnak önfeledten.

Egy olvasói levél érkezett válaszul: nem, ez szorosan nézve nem ugyanaz a gyep. A meccseket ugyanabban a sportkomplexumokban játsszák, ahol a kivégzések voltak, de nem ugyanazon a pályán. Mint az egykori Népstadion kiterjedt területe, olyan komplexum a kabuli is. A dráma kedvéért az újságíró (vagy a szerkesztő) nem elégedett meg a pár száz méteren belüli kontraszttal, így hát odaköltötte a halált, ahol most az élet van.

A Spiegel hatalmas hamburgi irodaházában van egy emelet, ahol a dokumentációs csapat dolgozik. Többen vannak, mint a teljes HVG és hvg.hu kollektívája. Az ő feladatuk minden leírt mondat ellenőrzése. Megnézik, hogy a nevek, a helyszínek, az életkorok, az idézetek stimmelnek-e. De ahogy kiderült, épp azt nem tudják felfogni, ami a német sajtó fétisévé vált: az atmoszférát leíró részleteket. Relotius azért nyert számtalan díjat, mert az ő szövegeiben példátlanul sűrűre szőtt dráma volt. Nem azt díjazták, hogy egy világképnek felelne meg az írása. A fogalmazás volt rendkívüli.

A HVG írása természetesen a kormányközeli sajtó gyalázása mentén építi fel a szerecsenmosdatását A szerző nem tudja felfogni, honnan gondolhatja bárki is azt, hogy Vona Gábor bármilyen viszonyba keveredett Allahhal.

Én sem értem.

Vona Gábor sem érti, továbbá jól láthatóan azt sem, hogy a magyarázata miért nem működik. A válasz működőképességének oka például az első videó végén megfigyelhető „standing ovation”.

De a lényeg az, hogy ha a berlini amerikai nagykövet nem kezd el ágálni, akkor „azt sem tudjuk meg soha”, hogy a Der Spiegel nem csak rólunk hazudozik össze-vissza, hanem az amerikai republikánusokról is. De remélem, most azért sokakban felmerül, hogy talán a Der Spiegelnél máskor is szokásos eltávolodni az okvetetlenkedő tényektől.  De a hávégés barátunk megmagyarázza.

Nem azt díjazták, hogy egy világképnek felelne meg az írása. A fogalmazás volt rendkívüli.

Claas Relotius tehát csupán egy hatalmas láttató erejű művész, akit elragadott a tehetsége és  – most hogy lebukott – segítségre van szüksége. Ja, és persze elfelejtettem a lényeget. A Der Spiegel független.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Német villámháborús tervek Oroszország ellen 2024 tavaszán

  Csak nehogy kitalálják az oroszok, hogy Németországot is nácitlanítani kell. Ezt ugyanis a németek maguk …

25 hozzászólás

  1. Lassan egy német lapot sem lehet olvasni fenntartások nélkül. (Ulfkotte)
    Korábban még volt a lapoknak profiljuk, ma már csak egy összemosott katyvasz, mindegy, hogy országos vagy regionális.
    Agymosás!

  2. A Der Spiegel független.
    Az bizony. Független. A valóságtól.

    • Sebestyén istván

      Még az is lehet. De az hóttzicher, hogy a köpcös tróger prostisajtója még amikor kérdez, akkor hazudik.

  3. homoródkarácsonyfalvi

    Olvastam a HVG-n annak a szarzsáknak az írását. Kinyílt a bicska a zsebemben.
    Többek között azzal gyalázza a Magyar Időket, hogy folyamatosan helyreigazítást kell közzétenniük.
    Na, innen üzenem annak a strici Gergelynek:

    https://hvg.hu/itthon/20180719_Helyreigazitas
    Translate this page
    Jul 19, 2018 – Helyreigazítás: A hvg.hu weboldalon 2018. május 17. napján közzétett „Fideszes összefonódások a Népligetben: nem látják a pénztől az erdőt” …

    Itthon: Helyreigazítás – HVG.hu
    https://hvg.hu/itthon/20180802_Helyreigazitas
    Translate this page
    Aug 2, 2018 – A Fővárosi Ítélőtábla az alábbi helyreigazítás közzétételére kötelezte lapunkat.

    Gazdaság: Helyreigazítás – HVG.hu
    https://hvg.hu/gazdasag/20171219_Helyreigazitas
    Translate this page
    Dec 19, 2017 – A Fővárosi Ítélőtábla az alábbi helyreigazítás közzétételére kötelezte lapunkat.

    Mága Zoltán pert nyert a HVG-vel szemben – PestiSrácok
    https://pestisracok.hu/maga-zoltan-pert-nyert-a-hvg-vel-szemben/
    Translate this page
    Jul 20, 2018 – A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította, hogy a HVG Kiadó Zrt. … Kapcsolódó témákhelyreigazításHVGMága Zoltán.

    Áder János köztársasági elnök sajtó-helyreigazítási pert nyert a hvg …
    https://www.keh.hu/index.php?submenu=articles&id=1764… – Translate this page
    Dec 7, 2018 – Áder János köztársasági elnök sajtó-helyreigazítási pert nyert a hvg.hu ellen. A Fővárosi Törvényszék ítélete itt olvasható. Az elsőfokú ítélet …

    Helyreigazítás | hírek | Jogi Fórum
    http://www.jogiforum.hu/hirek/17519
    Translate this page
    Mar 19, 2008 – Nem jogerősen helyreigazításra kötelezte a HVG-t a Fővárosi Bíróság kedden abban a sajtóperben, amelyet a Komárom-Esztergom Megyei …

    Sajtópert nyert a Get Energy Magyarország Kft. a HVG hetilap ellen
    https://getenergy.hu/kiadvanyok/Energia_Naplo_2012_10.pdf
    Translate this page
    helyreigazítási kérelemmel élt. Tekintettel arra, hogy a levélre válasz nem érkezett, ezért a Get Energy Magyar- ország Kft. sajtópert indított a HVG ellen.

    • Sebestyén istván

      Olvasd a Scinteát! Te valami szökött bozgor vagy? Ha a kormányoldal hazudik és pénzbírságot is kell fizetni, azt állami támogatásból teszik. Ha az ellenzéki sajtó, azt saját tőkéből, bevételből teszik. Tudtad?

  4. Az ember szeretne valami viccesen cinikusat írni erre. Nekem nem megy. A hányinger kerülget.

  5. S nemcsak az újságok nyomják az érzékenyítő propagandát, hanem a „tudományos” TV csatornák is. Minap látom az egyiken afrikai nők méhkaptárokat tákolnak össze, elképzelhetjük milyen magas színvonalon. Erre a tudósító szájukba adja, hogy ez azért kell mert a globális szárazság miatt a falubeliek éheznek.
    S közben az egész buja növényzetben játszódik, háttérben harsogózöld tájjal. No igen ilyen a globális szárazság mint szegénységi migránsürügy.
    Vagy másik műsorban drága okostelefonján férjecskéjével telefonál haza Afganisztánba egy csadoros nő. Karján közben egy max féléves csecsemő. Közben megy az érzékenyítő szöveg, miszerint szegény nő már két éve menekült Németországba, s azóta nem találkozott a férjével, aki úgy hiányzik neki és a picijüknek. Nyilván eme igazmondó asszonyság feltalálta késleltetett terhességet, mert különben nehéz lesz elhinni, hogy 9 hónap + 6 hónapos gyerek egyenlő lehet 24 hónappal.
    Ezek a libsi riporterek vagy olyan hülék, vagy inkább olyan pofátlanok, hogy már ennyire sem törődnek a valóság alapokkal.

  6. 22 óra 24 perc van. Akárki, aki írt középiskolában dolgozatot irodalomórán, az meg tuja csinálni ugyanezt. Most megmutatjuk milyen könnyű érzékenyítő sztorit némi valóságmagra keríteni:

    A dolgozat-újságcikk címe: Az olimpia kedvence

    Fatime már kicsi korában is jó úszó volt. Sivatagi falujából heti egyszer 2-3 órára is bejártak a közeli Damaszkuszba úszásedzésre, hogy fölkészüljön a Riói olimpiára. Minden vágya, hogy képviselhesse hazáját e versenyen. De jött a háború, Aszad harcot indított a népe ellen, s e bátor leány a nővérével beállt harcolni a szabadságáért. Fegyverrel védte kies faluját, de soha nem mondott le álmáról, ezért a csaták szüneteiben a homokba feküdve rendszeresen gyakorolta az úszómozdulatokat. De aztán a gaz szír elnök mérget dobott a településre ahol mindenki megfulladt. Őket a nővérével a Fehér sisakosok mentették ki, de csak Törökországba. Fatime éjjel-nappal siratta elvesztett rokonait, de aztán elhatározta, hogy csak azért is kijut az olimpiára, ott bajnok lesz és ezzel állít emléket szeretteinek.
    Hogy pénzt szedjen össze a csempészek kifizetésére nappal hot dogot árult a Kék mecset tövében európai turistáknak, éjjel meg a testét.
    Eljött a nagy nap meg a rossz idő. A migránsokkal teli tutaj lefulladt, ők halálra szántan vacogtak mint az ötvenvalahányan. Ekkor Fatime nagyot gondolt és nővérével vízbe vetették magukat, úgy tolták át az éjszaka mélyén a háromméteres ellenhullámokkal dacolva Kos szigetére a tutajt a vízben úszva. Mind a cca negyven kilométert.
    Aztán a der Spiegel és az egész nyugati sajtó könnyes riportokban számolt be a nagyon hiteles történetről, ahol két nő tele tutajt tud robbanómotor tolóerőként működtetni.
    Lett nagy világörvend, és Fatimét beválasztották a migránsválogatottba.
    Elérkezett a nagy nap és ő is bevethette magát álmai medencéjébe. Az egész uszoda állva tapsolta a hős, igazmondó leányt, mikor leúszta a penzumot.
    Bár Fatime valahogy mégse győzte le a fasiszta magyarok Hosszú Katinka nevű üdvöskéjét, se a többi olimpiai bajnokot, de legalább annyi dicsőség jutott neki is mint a bajnokonak, elvégre csak a gonosz körülmények akadályozták meg a dobogó legfelsőbb fokára jutástól.
    A nap hőse mégis ő lett, sok asszony példaképe.

    (most 22. 53 perc, és kérem a Purlitzer díjamat)

    • Sajnos a Pulitzer-díj odaítélés szempontjából nem vagyok kompetens (ámbár ha megnézzük, kik kapták meg mostanában, nem hinném, hogy túlságosan vágyakoznál abba a társaságba), elégedj meg annyival, hogy vagyunk egypáran, akik nagy-nagy élvezettel olvassuk az okos és magasröptű, csöppnyi iróniával megírt hozzászólásaidat. Békés, nyugodt Karácsonyt.

    • Bocsánat,tisztelt Naprózsa!
      Önnek különb járna,mint a pudligár díj. S nem is hiszem,hogy szeretne azon díszes társaságba tatozni.Szerintem egyszer lesz olyan is,amit nem a zsék ítélnek a fajtatársaiknak,s nem a „bal”oldal emberei adnak a „bal”oldal embereinek.

      • Köszönöm a vigasztalást, kedves Kalamáris, kedves Khm. Majd valahogy túlélem, ha mégsem kapok Purlitzer díjat. Bár ha némi zsé is járna hozzá, az jól jönne a konyhámra…
        Amúgy az eredeti sztori főhőse Yusra Mardini, akit azóta megvádoltak embercsempészésért is, de az olimpia után még ő lett a gittegylet ENSZ jószolgálati nagykövete.
        Én is elég jól úszom, de hogy az egész világ bevette, hogy két nő 20 fős gumitutajt eltol 3,5 órán keresztül, az nem túl fényes bizonyítványt állít ki az emberiség szellemi szintjéről.
        Bár meglehet, amennyiben lejtőn lefele kell tolni valamit. Csak még nem hallottam arról, hogy a törököktől a görög szigetekig lejtene a tenger. De még azt is megérhetjük…
        Amúgy békés Karácsonyt mindenkinek!
        (még a takijázó szír meg egyéb muszlimoknak is, már amennyiben nem veszik sértésnek)

        • Hogyhogy nem lejt a törököktöl a görög szigetekig a tenger?
          Ha humánus akkor mindenhol lejthet ahol lejtenie kell.
          Még akkor is, ha ezt kifelejtették volna a migráns paktumból.

          • Nem felejtették ki, kedves Klárika. A marrakesi hadüzenet szerint a világ összes tengere Európa felé lejt, ezért köt ki minden „menekülthajó” a kontinensünk partjainál. Szegény ágrólszakadt klíma-víz-nyomor-munkaundoritisz-megcsakúgy-stb. fuldoklóknak már az Atlanti-óceán se vízszintes, révén a múltkori angliai hajórablási eset, ahol Afrikától idáig lejtett az óceán.

  7. Ellensúly? Ott annak az anarcholiburnyák PC-t szánják! Azért féloldalas az egész. „Rángat” a non-stop hazudozástól!

  8. A derspiegelt csak scheisseblattnak becézik.
    Mindenki tudja, hogy hazudik.

  9. Feher Zsolt

    Miota zajlik a nephülyites a Nemeteknel kb a häboru ota!!Elöször elhitettek velük hogy mindenert ök tehetnek aztän jött a holokauszt bomba es minden Nemet meg aki meg sem született mär eleve bünös tehät näci.Ezt ugye a halado liberälis bagäzs intezte jött Marschall segely meg az ideologia az agyuknak.A mediät a totälis liberälbolsi elit uralja azota is.Ha valaki csak 1x meg meri kerdezni hogy szämoljuk ätt az äldozatok listäjät mär gyilkos.näci fasiszta egyed.Az AFD is a halado mediäban näci holott ök az igazi jobbközep.Na ilyen közegben szinte az egesz media liberlbolsi uralom alatt tengeti magät.Ugye az axel springer.bertelmanns csoport mindent visz.Na ezekenek a segget nyalja folyamatosan az ugynevezett független Magyar libsi media.Ahogy ezek sem függetlenek ugy a hvg-merce-stb sem volt es nem lessz az.De hazudni megtanultak az evek alatt piszkosul.

  10. Mint utóbb kiderült, pénzt is gyűjtött állítólag jótékony célra a saját bankszámlájára. Egyelőre nem tud elszámolni vele.

  11. Kedves Naprózsa! Briliáns a riport az elképzelt sokat szenvedett, hőslelkű és tehetséges muszlim nőről.

  12. Medvefütty

    Ez a német nagyvállalatozás, amit a jobbos sajtó folyton emleget, elég félrevezető. Számos olyan német gyáros van, akik kritikusan nézik Merkel tevékenységét, de semmi eszköz sincs a kezükben, hogy befolyásolják. Mellesleg az AfD-t is vmi német milliárdos finanszírozza. Úgyhogy a Merkel féle ideológia meg a német pénzarisztokrácia azért nem fér meg olyan jól egymással.

  13. A Der Spiegel tényleg független. Annak a pénzügyi értelmében is mivel a Der Spiegel magántulajdonban levö médium. De még így is független, hiszen nagy lelkesedéssel csinálja azt amit, nem úgy néz ki, hogy égyáltalán mást akarna. Kezdettöl fogva bevallottan ballibsi irányzatú és nem szereti a németeket. Amerikai kezdeményezésre lett meg, a háború végeztével, s tölük tanulták az újságírást meg az invesztigatív újságírásban történö szakosodást is. Vagyis a feltárást, vagyis aminek semmi köze a hírszerzéshez, vagyis amikor szerényen megjegyzik, hogy most keményen titkos államiratok, vagy szerzödések, vagy személyek iratai tanulmányozása nyomán írják a következöket,…vagyis hogy ök etikásak és megbízható alapokon áll az amit kielemeznek, vagyis,..

    Egyébként az elitér természetü önelégültsége a társadalom/társadalmak ezen tükrének szinte határtalan. Külön dicsekvö rovatot vezet ez a tükör arról, hogy kit mit mikor leplezett le a legkényesebb korrektség mentén folytatott invesztigációi gyümölcseként(!??!); az általa leleplezett pedig így és így tojt be,…

    A Claas Relotius jól tud történeteket leírni, a Spiegel és körének nagyon is tettszett a polkorrekt erkölcs bevonása is az írásaiba, elhalmozták -nem túl jelentös- díjakkal. Egyben lassan átváltott az egész társaság is egy újabb fajta, az ún. a tartás diktálta újságírásra; kb. a polkorrekt s az uniós értékek keverékének tág és virulánsan zöld mezejére. Népieschen, véget vetettek, átléptek azon az élesen meghúzott határvonalon amelyet azelött kötelezö volt betartani a híradás és a saját vélemény között az újságírás müfajában.
    Hiszen óvniuk kell a demokráciát a Németo.-ban s a nyugati világban grasszáló populizmus és egyéb feneségek jelentette veszélytöl. És azt úgy kell óvni, mindegyre szájból a fejekbe trágyázva azt a bizonyos mezöt. Amilyen lehetetlen ez a mondat, olyan lehetö mégis a Der Spiegel jelzett irányú munkássága. Hetenként átlagban 150 oldalon, a hírdetésekkel együtt.

    Nem történt csakis önkezdeményezésböl a Claas úr mea culpázása. Egy Juan Moreno nevü kollegája addig jelentgette DE teljesen hiába a Claas „hamisságait” a szerkesztöségben benne, ott, amíg elö nem állt annak a veszélye, hogy külföldön leleplezhetik a Claas féle, „drámaian sürített” Fake-Stories tényét…

    Szegény Der Spiegel! Most egyszerre örlödik a skandalum miatti felháborodása (eddig ö volt a legnagyobb skandalum feltáró. Másoknál.) és a Claas iránti sajnálata között. Akinek segítségre van szüksége (ez áll a német szövegekben is).

    A Der Spiegel hírmagazin, az úgy egészében egy hallatlan intézmény, hallatlan igényekkel a minöségét illetöen.
    A lap tulajdonképpeni, örökös össze-vissza hazudozásai akárkiröl, akármiröl, igazándiból nem volt exisztenciális kérdés, legalábbis eddig. Túl jól csinálta -a számbeli adatai ált. igazak; amelyeket leközöl- túl jól és elég finoman manipulálta a szövegeit ahhoz, hogy aki nem közvetlenül ismerös az illetö témában, az nem is vett észre mást mint azt amit észre is kellett vennie.

    Hát akkor a hávégés mitöl lenne élesebbre vágott? Sztem nem mosdatja a szerecsent, azt vette észre amit észre kellett vennie. Ki is használta rögtön a Népstadion „javára”.
    Hiszen még Vonát sem érti a hávégés, pedig Vona Gábor a közelében van. Vona Gábor maga pedig egyszerre van az ösmagyar szélsö jobboldal, a pesti zsidóság és Allah közelében is. Mindeközben a pincsi kutyája sem elhanyagolható a közelség szempontjából. Ajvé, ha még németül is tudna, írni,…abból lenne kalamajka.
    A székely zászló alatt,…fontoskodva. Ki ne maradjon innen, Attila sem.
    És mi lehetne Alföldi Robival? Elküldjük a Der Spiegelnek, ajándékba.

  14. Rakovszky István

    https://www.youtube.com/watch?v=4Zxruq31Z08
    Az igazság Adolfína Merkelováról németül‼

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük