Ennyien vagyunk!


Szép dolog a népszavazás, a baj csak az, hogy nép is kell hozzá. Tegnap kiderült, hogy a 18 év alattiakat is beleszámolva, legfeljebb négy, négy és fél millió polgártársunk van. Ha polgári nemzetben gondolkodunk, úgy is fogalmazhatunk, ennyi magyar él Magyarországon, és ez a trianoni területekkel együtt sem több, mint öt és fél, hatmillió. Ennyi a magyarság, a magyar polgárság lélekszáma.

Ugyanis nem tekintem a polgári társadalom, a polgári nemzet, a magyarság részének azokat, akik soha, semmilyen szavazáson nem jelennek meg, azaz nem vesznek részt a demokrácia működtetésében semmilyen formában. Azoknál még az igennel szavazók is sokkal jobb emberek. A szándékosan érvénytelenül szavazók pedig a tudatos destruálók, akik a demokráciát csak díszletnek tekintik a saját politikai elmebajaik érvényesítéséhez.

Orbán Viktor és a Fidesz nem nagyon tehetett mást, mint azt, hogy a menekültválság ügyében előre menekül és megpróbál a lehető legnagyobb társadalmi támogatottságot szerezni a politikájához ebben a témában. Ezt végül meg is tette, a magyar választás- és népszavazástörténelem legnagyobb szavazattömegét sikerült megszereznie egy konkrét döntés mögé. Ez a brüsszeli ügyintézéshez elég lehet, hiszen a liberális gazemberek legalább annyira félnek a néptől, mint a kommunisták. Pontosan tudják, hogy a Magyarországra visszatoloncolni szándékozott 150 000 migráns  (akiket a németek, a norvégok, a svédek akarnak visszanyomni hozzánk), illetve a kvóták szerinti tízezrek olyan elhárítási mechanizmusokat válthat ki, nemcsak a kormányból, hanem a lakosságból is, ami nemcsak az EU-t, hanem a magországok politikai rendszerét is destabilizálhatja.

De attól még, hogy a népszavazás külpolitikai értelemben 90%-os siker, belpolitikai értelemben a Fidesz egyik legnagyobb kudarca. Nem az ellenzék sikere, mert az ellenzék ebben az ügyben még a szavazni el nem menők között is csak a bűnlajstromát gyarapította, hanem kifejezetten a Fidesznek, mint pártnak és a miniszterelnöknek is a kudarca. Ráadásul úgy, hogy tulajdonképpen Orbán Viktor még meg is erősödött az eredménytől, sőt továbbra is offenzívában maradhat

Először is kudarc maga a kormány és a Fidesz népszavazási kampánya. Nem tudom ki volt az a hülye, aki elhitette a Fidesz vezetőivel, hogy egy nyilvánvaló, de önmagában teljesen érdektelen kampányüzenet agymosó ismételgetése és az elkötelezett választópolgárok napi szintű irritálása fokozza a szavazási kedvet. De ki kéne rúgni és azokat is, akik rábólintottak erre a kampánytervre.

Rossz hangulatú, tulajdonképpen konkrét, a választópolgárok számára érthető célt megfogalmazó üzenet nélküli, ötlettelen, mindenfajta kontextust mellőző kampány volt ez, amelynek ha egy üzenetével találkozott az ember, akkor mindegyiket unta már. Talán ideje lenne felfedezni a Fidesznél, hogy minden társadalmi rétegnél különböző üzenettel és eszközökkel kell kampányolni, valamint az emberek lehet, hogy hülyék, de nem ennyire.

De a kudarc fő oka nem a pocsék kampány. A kudarc legfőbb oka, hogy a magyar társadalom nem bízik a kormányban, úgy általában nem bízik a saját országának akármelyik kormányában sem. A Fidesznek hat éve volt rá, hogy ebből a teljes bizalomhiányból kibontakozzon, de ebben kudarcot vallott. Hat év után ott tartunk, hogy törzsszavazóin kívül senki sem bízik a kormányban és plusz szavazatokat csak abból képes szerezni, hogy a körülmények szerencsés összejátszása következtében az ellenzék annyira komolytalan, hogy még nálánál is kevesebb bizalmi tőkét tud felmutatni.

Ez a bajok gyökere. Nincs magyar polgári társadalom és nincs magyar kormány. Lakosság van, amelynek több mint a fele nagy ívben tesz az országára, a nemzetére, a kormányára és dühből, dacból vagy szimplán elmebajból nem szavaz, vagy random módon rászavaz valakire, aki ígér neki valamit, amit át lehet konvertálni sörre vagy pálinkára.

Orbán Viktor és a Fidesz még képtelen volt azt elérni, hogy a választópolgárok többsége legalább megbízzon benne olyan kérdésekben, amelyben nagyon nehéz másképp gondolkodni. És ez az, ami nagyon komoly figyelmeztetés a Fidesznek és mindenkinek, aki nem akar egy újabb liberális ámokfutást. A normalitás határain belül nehéz lenne olyan kérdést találni, amelyben ennyire egyértelműnek kellene lennie az emberek véleményének. Amennyire a közvéleménykutatók és kutatások komolyan vehetőek, az emberek 80-90%-a még egyet is ért a kormány véleményével és mégis inkább otthon maradt.

Az otthonmaradásukban legalább akkora szerepet játszott a lustaság és nemtörődömség mellett a miniszterelnök, a kormány és a Fidesz, illetve úgy általában a politikai elit, a politika egésze iránti bizalmatlanságuk, mint az a vágy, hogy jól bepancsolhatnak egyet a Vityának. Persze, ugyanezek a szavazók, ha migránsok jelennek meg a környékükön, habzó szájjal fogják követelni a kormánytól, hogy védje meg őket, azonnal elfelejtkezve arról, hogy néhány hónappal korábban ők nem tülekedtek pont ebben a kérdésben támogatni a kormányt. Dehát ugyebár a szavazó pont olyan, mint a politikus, marha gyorsan felejt.

Bizalom nélkül nincs kormányzás. Nép nélkül sincs kormányzás. Kormányában bízó nép és népében bízó kormány nélkül sincs kormányzás, sőt demokrácia sincs. Le kell vonnunk abból a következtetést, hogy a szavazópolgárok fele számára a nemzeti érdek teljesen lényegtelen, a demokrácia lényegtelen, akkor is, ha hosszabb távon ez az érdektelenség nyilvánvalóan rájuk nézve is veszélyes.

 


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

A demokraták azért puccsolnák meg Bident, hogy legyőzzék Trumpot

  Biden nyilvánvalóan nem alkalmas az elnöki feladatok ellátására. Ezzel kapcsolatban már első megválasztása előtt is …

14 hozzászólás

 1. Vagyis a Magyarországon élő emberek fele gondolkodásra és előrelátásra képtelen vegetatív élőlény. Ezért nincs értelme az általános és egyetemes választójognak.

  • Ez butaság! A „Tudta” felíratú, végtelen ostoba reklámtábláknál ezerszer jobb ellenzéki kommunikáció, hogy „A szavazásnak nincsen tétje”. Ez a lénye, itt van a kutya elásva. A Fidesz reklám „szakemberei” a haverok és nem a profik köréből jöttek. Ez messzírők meglátszik! Ordít milyen amatőr és gyenge szövegekre dobtak ki százmilliókat, a rengeteg plakátra és tévéreklámra elköltött pénzről nem is szólva. Ennyire silány reklám, az undorító uniós-kék alapra nyomott negatív szöveg, az ostobaság sulykolása ezerrel!

   • Akinek „szakemberek” (LOL) reklámkampánya szükséges, hogy egyáltalán elmenjen szavazni, az nem alkalmas a szavazati joggal járó felelősség birtoklására. Aki meg a demokrácia alapjai ellen kampányol, annak gratulálok (nagy szakértők dolgoznak kétfarkú kutyáéknál).
    Még mindig sokkal jobb tájékoztatás volt, mint a 2003-as EU-s belépés előtt.
    3 282 928 „NEM” szavazat a megjelent 3 604 446-ból vagyis jelentős mintavétel (nem pár ezer fős) mellett az emberek 91%-a mondott nemet. Ezt úgy hívják, hogy elsöprő többség. Ezekkel az emberekkel a narancs kormány 4/5-ről indul a 2018-as választásokon.

  • Ez butaság! A „Tudta” felíratú, végtelen ostoba reklámtábláknál ezerszer jobb ellenzéki kommunikáció, hogy „A szavazásnak nincsen tétje”. Ez a lénye, itt van a kutya elásva. A Fidesz reklám „szakemberei” a haverok és nem a profik köréből jöttek. Ez messzíről meglátszik! Ordít milyen amatőr és gyenge szövegekre dobtak ki százmilliókat, a rengeteg plakátra és tévéreklámra elköltött pénzről nem is szólva. Ennyire silány reklám, az undorító uniós-kék alapra nyomott negatív szöveg, az ostobaság sulykolása ezerrel!

 2. A cigányoknak fizettek hogy elmenjenek, a többieknek miért nem?? Ha a magyarnak is adtak volna 10000Ft-ot biztos elment volna, mint ahogy a cigány is elment azért a pénzért.

  • Paranoid Android

   Nem vagyok híve az előzetes moderálásnak, de az ilyen beírások teszik értelmetlenné a kommentelést.

 3. A nagyon ostoba és túltolt reklám a fő ok! A „Tudta” kezdetű, másokat dedósnak néző szlogen. Nos, ha egy kereskedőt nézzük, vagy elővesszük Dale Carniege ilyen témájű könyvét: Helyesen így kellett volna: „Mindenki tudja, hogy…” Aki olvassa azonosulni akar. Nem a tudta/nemtudta iskolás butasággal. A többséggel, a „mindenkivel” a nyájjal. Nos a „Mindenki tudja, hogy ez a legmegbízhatóbb márka” szlogennel kétszerannyi árut lehet eladni! Ezzel szemben „Tudta, hogy ez a termék jó?” amire vevő csak azt mondhatja (gondolhatja) hogy nem vagyok hülye, hát persze. A következő ki nem mondott gondolata, hogy ez a kereskedő hülyének nézi őt, ez a gondolat rögtön átcsúszik oda, hogy ha őt hülyének nézik, nos akkor megpróbálják palira venni.
  Eszméletlenül rossz a Fidesz kommunikációja! A legostobább reklámszövegírók is jobbak, mint Orbán Viktor körül lebzselő haverok akik egy normális mondatot képtelenek összehozni a reklámtáblákra. (Alany-állítmány- bővítmény, stb.)

 4. CrawlingChaos

  Biztos én nézem nagyon görbe tükörrel a világot, de az én értelmezésem szerint ez a népszavazás a közhiedelemmel ellentétben nem a migránsokról vagy a migránsválságról szólt, hanem arról, hogy meddig mehet el az EU a nemzeti önrendelkezést sértő döntések meghozatalában, majd a döntések eredményének kikényszerítésében. A kampányban ebből nem jelent meg több, minthogy „Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!”. Csak sajnos a csatolt üzenetek marketing szempontból totálisan dilettánsak és mozgósításra alkalmatlanok voltak.

  Én azt gondolom, hogy a Juncker- és Schuszter-félék is tisztában vannak azzal, hogy bármely EU-s országban a natív őslakosság zöme a szíve mélyén nem akar migránsokat és tömeges bevándorlást. Van ahol ez az arány 60%, van ahol 90%, de szerintem nincs ország, ahol a migráns-pártiak többségben lennének. Politikailag sikerült elérni, hogy ez a „többség” mindenütt passzív. Ennek egy nyilvánvaló oka, hogy ha valaki nyíltan nem migráns és bevándorlás párti, akkor az megbélyegzésre kerül (szélsőjobbos, fasiszta, náci stb.) Épp ezért úgy gondolom, egyetlen országban sem kapna egy hasonló kérdés 35-40%-nál nagyobb támogatottságot, mert a többi bevándorlást ellenző honpolgár opportunista módon inkább szeretné magát a „jófiúk” csapatába pozicionálni, mintsem hangot adjon a véleményének. Az már néplélek kérdése, hogy ilyen körülmények közepette elmegy-e „átszavazni”, vagy inkább otthon marad. A magyar már csak ilyen lusta-fajta, otthon marad.
  A magyar népszavazás megerősítheti az EU vezetőit, hogy lám, még egy olyan renitens országban, mint Magyarország, sem áll ki a túlnyomó többség a véleménye mellett, és ahogy a véleménye mellett nem áll ki, ugyanúgy a vonatok elé sem fog kimenni több tízezres tömeg, hogy megakadályozzák az ide visszatoloncolt bevándorlók visszautaztatását. Ahogy az atomvonatok eljutnak A-ból B-be egy maroknyi lelkes zöldaktivista ellenkezése ellenére évről-évre, ugyanúgy ezt a békát is lenyeli majd minden tagország, így Magyarország is, ha egyszer sor kerül rá. Mert az emberek már csak ilyen birkák, ha bevagonírozzák őket, akkor is, ha azt kellene megakadályozni, hogy ne jöjjenek/menjenek vagonok, akkor is, és ahogy a véleményét nehezen vállalja a többség, úgy az igazi aktív cselekvésre csak egy maroknyi „szélsőséges” hajlandó.

  A népszavazásnak az lett volna a tétje, hogy megmutassa, hogy nem kérünk olyan EU-s döntésekből, amit nem általunk választott politikusok hoznak rólunk a lakosság egészét nézve is egybehangzó többség akarata ellenére. A népszavazás eredménytelensége annyit mutat az EU-nak, hogy a lakosság fele már most magasról tesz rá, hogy a nemzeti kormánya, vagy EU bürokraták döntenek a sorsa felől: a többségnek egyre megy, vagy ami talán még „jobb”: annyira rühellik a magyar kormányt, hogy inkább felruháznák az EU-t több hatalommal, hogy a saját kormányuké csökkenjen, mindegy, hogy rájuk nézve ennek milyen következménye lesz. Ennél jobb hírt Brüsszelben nem is kaphattak volna.

  • Paranoid Android

   Ez részben mindenképpen igaz. Sajnos. De ha a helyzet sokkal rosszabb lesz ez meg fog változni.
   És rosszabb lesz az tuti.:(

 5. Valóban kevesen szavaztunk! De az a 98% nem szavazatok voksolólói a jövőben is stabilok maradnak! Ott leszünk a
  2018 ás vâlasztâsnâl mindannyian!

 6. Véleményem

  Hát én úgy gondolom, hogy a szuverenitásunkért való kampányolás kevés embert ért volna el. A „három igenes” népszavazás is azért volt eredményes, mert az embereket közvetlenül ( saját zsebük által ) érintette a kérdés. Sajnos és fájdalmas, de szerintem valós probléma.
  Azokban a megyékben, ahol tapasztalták, hogy milyen is, ha egy hívatlan vendég nem kopog, hogy bejöhessen, hanem rád tör, azokban a megyékben értették a kérdést.( Nem csak a vasútállomáson, köztereken , hanem saját otthonodban, udvarodban, kertedben. ) Milyen is lesz, ha a megkérdezésed nélkül leszel kénytelen együtt élni olyanokkal, akik nem tisztelik a helyi lakosokat, nem integrálódni akarnak, hanem integrálni. Igazodj hozzájuk, mert nem tudsz majd mást csinálni. Egy olyan kultúra, ami nem ismeri az élni és élni hagyni értelmét. Nem akkor kell majd aggódni, mikor már eldöntötték mindezt helyettünk.
  Más:
  Az igazi menekülő ember mindent elfogad, amit segítségül nyújtanak. Az igazi menekülő ember kér és nem követel.Az igazi menekülő ember tiszteli azt aki befogadja. Az igazi menekülő ember nem fenyeget. Az igazi menekülő ember nem pénzzel irányított betolakodó.

  A valós menekülő embernek minden esetben segítő kezet nyújtanék.
  Nem ez a kérdés lett feltéve és mégis erre kódolta a ” jó szándékú” mainstream nyugati és hazai média.

  Nagy hatalmú és irányított ellenfél , akivel szemben kell nézünk.
  Sok erőt kívánok hozzá a miniszterelnökünknek.

 7. Ha már az érvénytelenség felelőseit keresi a cikkíró, nem kell messzire menni: a legfőbb felelős a Kormány és aki az érvényességi küszöb felemelését javasolta és megszavazta. A régi törvény szerint ez fényes győzelem lenne és nem kellene magyarázkodni senkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük