Izrael inkább vívja a mi háborúnkat, mint Ukrajna!


Ez akkor is így van, ha Gyurcsány Ferenc, kiválóan kihasználva a Piszkos Fred effektust, lelkesen Izrael mellé állt. Az orosz-ukrán háborúhoz sincs semmi közünk, az izraeli-palesztin permanens konfliktushoz sem, a különbség csak annyi, hogy ha Izrael elbukik, az sokkal rosszabb geopolitikai következményekkel jár a számunkra, mint a mindig is felvonulási térként üzemelő, alig funkcionáló jelenlegi ukrán állam eltűnése.

Hála amerikai szövetségeseink bölcsességének, szinte teljes egészében sikerült destabilizálni az észak-afrikai és a közel-keleti térséget. És még csak a káosz elején vagyunk. Ez még csak a népvándorlás kezdete, és a következő pár évben úgy teremnek majd az iszlám világban az atomhatalmak, mint a migránsok az olasz partokon. És ha nem lesz más szórakozásuk, a részben-egészben mesterséges arab államok egymással fogják lemeccselni a néhány száz évig őrizgetett törzsi sérelmeiket. Izrael a biztos pont arrafelé, léte stabilizálja a viszonyokat, igaz iszonyú általános feszültség mellett, de Izrael nélkül vajon mi lenne a Közel-Kelet sorsa?

A Hamász, állítólag jelentős részben Ukrajnából beszerzett fegyverekkel, hatalmas támadást indított Izrael ellen. Ha az ukrán szál nem is igaz, az bizonyos, hogy valakik rendesen „kitömték” pénzzel és fegyverrel ezt a terrorszervezetet. És a híresen hatékony izraeli titkosszolgálatok nem vették észre a támadás méreteihez illeszkedően nagyon jelentős készülődést. Ez azt is jelenti, hogy a szokásosnál is megosztottabb izraeli társadalom és politikai elit belső küzdelmei miatt van valamiféle jelentős kompetenciavesztés ezeknél a szervezeteknél, vagy azt, és ez is nagyon rémisztő, hogy Izrael eddig lojális szövetségesei „felejtették el” tájékoztatni az izraeli kormányt a fejleményekről.

Nem hiszem, hogy néhány bennfentesen kívül bárki is pontosan érti Európában az izraeli belpolitikai helyzetet, de Magyarországról úgy is tűnhet, a jelenlegi kormányzat azon igyekezete, hogy kiszorítsa a liberális, nem a nép által megválasztott jurisztokráciát a kormányzati hatalmat nem demokratikusan korlátozó pozíciójából, sem az amerikai demokrata pártnak, sem az európai liberális fősodornak nagyon nem tetszik. Netanjahu olyan politikai erőkkel áll szemben, amelyeket mi a Szabad Demokraták Szövetsége néven ismerhettünk meg hazánkban. Ezeknek az embereknek, távolról úgy tűnik, hogy még az állandó létharcban álló államuk védelmi képességeinek csökkentése (szolgálatmegtagadás) sem túl nagy ár Netanjahu megbuktatásáért. Persze a támadás után visszakoztak némileg, legalábbis ebben, de a korábbi összefüggés ettől még fennmarad.

A Hamász támadása a Hamász szempontjából, pontosabban a közkatonák fejében, a szokásos célt tűzte ki célul, Izrael elpusztítását és a zsidók legyilkolását. De nem hiszem, hogy az elért sikereknél többet remélt volna a Hamász vezetése, hatalmas károkozás, pár száz izraeli és némileg több palesztin halott, izraeli túszok szedése és a szokásos feszültség és káosz. Akik viszont itt és most fizették és inspirálták ezt a támadást (vajon kik lehetnek?) reális célként inkább a Netanjahu-kormány bukását, gyengítését célozták meg, mint Izrael legyőzését. De amióta az oroszok nem tudták legázolni az amerikaiak által megtámogatott ukránokat a várt gyorsasággal, sőt egyáltalán, azóta óvatosan kell kezelnünk a katonai evidenciákat. Az izraeli hadsereg elég erős-e ahhoz, hogy kezelje az eszkalációt is? A veszteségek vagy egy nem egyértelmű győzelem vezethet-e politikai földinduláshoz az izraeli belpolitikában?

Mit lépnek azok az arab államok, amelyek éppen rendezik a viszonyukat Izraellel? Mennyire erősek az eszkalációban érdekelt erők? Az oroszok, a törökök, az irániak milyen érdekeiket tartják majd fontosnak? Az amerikai külpolitika megőrizte-e még a realitásérzékét vagy olyan okosnak bizonyulnak, mint Ukrajna esetében?

Az izraeli-palesztin konfliktus esetén nincs igazságos megoldás, sőt igazságtalan megoldás sincsen, „békét” csak az egyik fél totális győzelme hozhatna, de arra sem katonai, sem politikai esély sincsen. Izraelnek „nincs” atombombája, de ha végveszélybe kerül akkor szerintem mindenki tudni fogja, hogy ki dobott le néhányat ide-oda, ahová katonailag szükségesnek látszott. Ettől a végveszélytől még messze vagyunk, de a káosztól nem. Izrael ráadásul nem ölhet meg túl sok palesztint, mert akkor elveszíti a maradék szimpátiát, amit még nyugaton megőrzött. Az izraeli halottak és túszok pedig nem váltanak ki különösebb érzelmeket a nyugati közvéleményben. Egy katonai győzelemből is könnyen lehetne a Netanjahu-kormány számára politikai vereség a világpolitikai színtéren, ha túl nagy árat fizettet a palesztinokkal.

Ezt a konfliktust úgy „kezdették el” a Hamásszal, hogy jó szokásuk szerint a döntéshozóknak nem nagyon volt a számukra ideális forgatókönyvön kívüli következményekre megoldási, menekülési terve. A zsidók kiirtása Izraelben több ország és hatalmi központ nyíltan kimondott politikai és katonai célja a térségben. Csak azért nem látnak hozzá a dologhoz, mert erősnek és eltökéltnek látják a zsidókat és félnek az USA-tól. Izrael gyengülése, vagy a gyengülés látszata olyan állapotba hozhatja ezt a válsággócot, hogy egy ukrajnai méretű permanens háború robbanhat ki, ahogy egy elemző méretezte a legrosszabb forgatókönyvet. Izraelnek persze sokkal jobb esélyei vannak a győzelemre, mint az ukránoknak. Ukrajna viszont legalább pontosan tudja, hogy kivel kellene megegyeznie, míg Izrael sok tucat szereplő között kénytelen napi szinten egyensúlyozni.

Izrael még nem bizonyult gyengének a fennállása óta, mindig is gyötörték belpolitikai küzdelmek, de azok a legfőbb kérdést nem érintették, azt, hogy a honvédelem, vagyis a túlélés nem lehet vita tárgya. Netanjahu eddig erős vezetőnek mutatkozott, de azt hiszem a történelmi megítélését a következő hetekben alapozhatja meg. Nem csak nyernie kell, hanem belpolitikailag a jelenleginél egy sokkal erősebbnek mutatkozó és egységesebb Izraellel kell előállnia a csata végén.

Vezető kép: Gáza, 2023. október 7. Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
MTI/AP/Fatima Sbair


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Magyar Péter számára a nyugaton élő és oda vágyakozó magyar a jó magyar, olyanokat is küldene Brüsszelbe

  Magyar Péter a magyar baloldaliak és liberálisok új vátesze, a tisztaság, a becsület, a lojalitás, …

24 hozzászólás

  1. Ezt az USA szervezte!

  2. Tudományos libsizmus

    Kiváló elemzés. Le a kalappal.

  3. apro_marosan_petergabor

    A MOSZAD csődöt mondott, nem először. Másrészt nem lehet millióktól elvenni a hazájukat (terrorista eszközökkel, nyugati támogatással), majd utána „aranyketrecbe”(Gáza) tartani őket. ez visszaüt, íme.
    Nem lehet lenyelni Cisz Jordániát – büntetlenül.
    Akik ennek az elszenvedői, úgy érzik nincsen vesztenivalójuk. s nem lehet büntetlenül packázni egy 80 milliós országgal, úgy, hogy kinyírjuk az atomtudósait (Irán). Ez is visszaüt.
    Izraelt nem nagyon lehet megverni, mert atomfölénye van és nagyon rős nyugati szövetségesei, de ha nyugodtan akarnak aludni állampolgárai, s nem az óvóhelyeken, változtatniuk kell az ultranacionalista politikájukon – különben megint kivándorlás lesz a részük.

  4. A CIA szervezte, a német titkosszolga mint asszisztált.

  5. Jó, ha időnként felidézzük miniszterelnökünk intelmét a taktikai, stratégiai és történelmi távlatban való gondolkodásról. Történelmi távlatban szemlélve a gyilkos birkózást a palesztin arabok és a zsidók közötti demográfiai csata kimenetele fogja eldönteni. Valakinek mennie kell, vagy a gázai palesztinoknak, vagy az izraeli zsidóknak.
    Lehet tippelni. Meg arról is, hogy az elüldözöttek hová fognak költözni.

    • „Lehet tippelni. Meg arról is, hogy az elüldözöttek hová fognak költözni.”
      Hogy hová? Sokuk Magyarországra.
      Tekintettel kormányunk „bölcs” nagylelküségére. Ukránok százait fogadja be s most izraeli menekültek több százát is. Majd lesz arab kvóta is, az már biztos. Hadd vívják meg, rendezzék kölcsönös szimpátiájukat hazai földön. Miközben az adófizetök pénzét fogyasztják, mely láthatólag, nem is kár vagy kevés ilyen célokra.
      Kötelezö lesz az angol nyelv tudása és használata, hogy a kevert lakósság értekezhessen egymásközt, „történelmi távlatban való gondolkodás” okából.

  6. A cím félrevezető. Ugyanis Izrael sem a mii háborúnkat vívja, meg az ukránok sem. Az „apro_marosan_petergabor” néven beíróval egyetértek.
    Izraelnek nem lóhátról kellene beszélnie a palesztinokkal, hanem megegyezni velük és az egyezséget be is kell tartani.

  7. Azért gyanús ez az egybeesés, hogy Ukrajnából elüldöztek és kinyírtak vagy elcsatoltak kb. 20 millió ukrán-oroszt, aztán felfegyverezték a palesztínokat és Európába BEIMPORTÁLT gyilkos muzulmán hódító hordát, például a mi határainknál is pont most támadt a fegyvere az embercsempész muzulmánoknak.
    Csak nem igaz lesz, amit régen gyanítunk, hogy Ukrajnába telepítik Izraelt és nyugatról a zsidókat?
    S vajon még most is opció, hogy Magyarországot is eme új zsidó államhoz csatolják, mi meg leszünk az új rabszolga „palesztínok” a kiszolgálásukra rendelve?

    • csakafidesz

      Naprózsa. Túlkombinálod! Elég annyi, hogy Ukrajnában hamarosan megszűnik a háború, és a háttérhatalom a permanens háborúkban érdekel. Orwell világosan leírta az 1984. c. könyvében.

  8. dr. Kolompár Genitália

    Nem tudom, mi ez a nagy jajveszékelés ez itthon. Egyáltalán, mi közünk van nekünk ehhez? Nincs elég saját bajunk? Hiányzik nekünk még az is, hogy a nagy Izrael imádat miatt itthon is terrorcselekményeket kövessenek el iszlám fanatikusok?
    Aztán azt is megkérdezném, az állítólag keresztény kormánytagjainktól és Novák Katikától, hogy olvasták-e a talmudot? Mert abból kiderülne számukra is, hogy micsoda viszont imádatot várhatunk az izraeli vallásos zsidóktól azért a benyalásért, ami most folyik felőlünk.

  9. gyurcsányíviktor

    Miféle „mi háborúnkat” ?

    Elment az eszed misszionárius ?

    A mi háborúnk majd akkor lesz, amikor a muszlim hadsereg megjelenik Görögországban !

  10. A mai Izrael, olyan mint a környéke. Mindenki hadköteles, mindenkinek van fegyvere, meg lőhet is vele. Azért van még ma is Izrael. Nyugat ejurópa meg azért nem lesz, mert az önvédelemről el vannak feledkezve. Még mi keleteurópaiak is belesimultunk ebbe a narratívába. Csak egy kicsit kevésbé.

  11. Izrael tényleg inkább vívja a mi háborúnkat, mint ukrajna, DE HA LEHET KÉRNI, AZT AZ APRÓSÁGOT NE CSINÁLJÁK UTÁNUK, HOGY NAPONTA 15 EZER IZRAELI MENEKÜL IDE! KÖSZI! El vagyunk látva izraelivel, bárki bármennyit elvihet, marad elég.

  12. csakafidesz

    „Ukrajna viszont legalább pontosan tudja, hogy kivel kellene megegyeznie, míg Izrael sok tucat szereplő között kénytelen napi szinten egyensúlyozni.”
    —————————————————————————————————————————————–
    Az „egyensúlyozni” nem megfelelő szó erre. Izraelt alapításától kezdve az arabok igazából soha nem ismerték el, és mindent megtesznek ellene. Az arab világ egyetlen országára sem számíthat, és nincsen játéktere, mert minden oldalról arab országok veszik körbe. Eddig a fegyverzetbeli fölénye volt az egyetlen aduja, és ez úgy látszik lassan el fog tűnni. Sajnos nem kizárt, hogy a végén tényleg kénytelen lesz atombombával védekezni.

  13. csakafidesz

    Egyik háború sem a mi háborúnk. Egy csöpp magyar vérnek sem szabad mások érdekei miatt folyni.

  14. Ez igy igaz, mi közünk van nekünk egy korrupt soviniszta náci ukrajnához. Igazából a zsidok harcolnak helyettünk Izráelben.

    • csakafidesz

      Miért harcolnak helyettünk a zsidók Izraelben? Ők ott saját magukért harcolnak. Nekünk alapból semmi közünk hozzá, hogy most Izraelben az arabok eszik meg a zsidókat, vagy a zsidók az arabokat. Bár inkább a zsidók győzelmének örülnék, de ez nem rajtam múlik.

  15. Az izraeli atombomba meg olyan mint az Isten. Mindenki beszél róla de látni még senki nem látta. Felrobbanni meg pláne nem. Egy országnak akkor van atombobája ha működött is. Lehet, hogy építettek valamiket de hogy mit „tud” azt igazán csak sejteni lehet. Azért futkározik a hideg a hátamon ha mégis működik. Egy ilyen darázsfészekben egy ilyen fegyver… hááát. Vonatkozik ez az egyébb „érintettekre” is, természetesen.

    • csakafidesz

      kanigunda 2023-10-09 : 18:37
      „Az izraeli atombomba meg olyan mint az Isten. Mindenki beszél róla de látni még senki nem látta”
      Tudod kérlek, olyan picike, zsebretehető. Tranzisztoros..

  16. Ugye az egész úgy kezdődött, hogy a drágalátos britek sutyiban Palesztínát odígérték a palesztínoknak (surprise suprise) és az otthon egyre harciasabb cionistáknak IS majd angolosan távoztak 😉 gondolván, hogy ezek majd jól el lesznek egymással foglalva. No, ez ugyi be is jött.

    Izrael meg persze, hogy kapkodott a túlélésért és levegő után. Mivel a katonai stikliket is néha elnézték anno nekik és persze apanázst is kaptak rendesen, így az arab világ pár részvevőjét is maguk ellen hangolták ami azért nem volt egy perspektívikus ötlet, lássuk be. Érthető de nem veszélytelen húzás.

    Lehet, hogy van atompetárda de a legveszedelmesebb fegyver, a genitális fegyver ellen tehetetlenek így is. Mindenesetre bájos momentum volt, hogy a SZU hol támogatta Izraelt, hol betett nekik, főleg ugye a vége felé.

    • A legbájosabb, hogy a rákosista elit elitjének az elitje, azaz a belpesti zsidó szocialista párttagság milyen lelkesen utálta a saját hőn szeretett rokonai hazáját. De hát volt az a pénz…

      • csakafidesz

        Egy fenét. A „rákosista elit” számos tagja alijázott, vagy ügynök volt. Amúgy Aczél György a háború előtti években lelkes cionistaként segítette elő a zsidók Izraelbe települését. A zsidók többsége nem magától és nem is a cionista propaganda hatására, hanem a fizikai üldöztetés miatt menekült Izraelbe, annál is inkább, mert brit fennhatóság alatt biztonságban érezték magukat a náciktól távol.

  17. több ezer éve ütik vágják egymást a zsidók meg a többi ott lakó nép
    az éppen erősebb üt nagyobbat a másiknak
    le kéne higgadni és minél távolabb tartani magunkat mindegyiktől
    volt idő mikor az arab haladó elvtársakat kellett szeretni, most a választott népet
    egyik se tuti haver ott

  18. Nem hiszem, hogy nevezetes titkosszolgálatok éppen szomszédos országok megfigyelése során mondanának csődöt. Nem életszerű, hogy pont a Moszad ne vett volna észre egy ekkora készülődést, ahogy az sem, hogy az oroszok ne ismerték volna Ukrajna minden negyzetcentiméteret, ahol ők epitettek annó mindent. Ez utóbbinál még nyelvi különbség se nehezitette a megfigyelést.
    Másról lehet mindkét esetben szó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük