Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy diktatúrában él


A szavak jelentésmódosulása természetes jelenség, némely kifejezés akár teljesen új jelentést is kaphat egy emberöltőn belül. A jelentésmódosítás általában csak akkor nem szokott sikerülni, ha egy kifejezést a nyilvánvaló eredeti jelentésének a teljes ellentétére akarnak használni. Ezért nem sikerült a liberálisoknak még elérniük, hogy például a szólásszabadság a teljes kuss jelentését vegye fel.

Szerencsére a diktatúra szó is ilyen. És reméljük, ilyen is marad, habár az a szituáció, amelyben mi, idősebbek megtanultuk a jelentését, már nem nagyon létezik a liberális oktatási rendszerben. Lánykori nevén a tollbamondás, vagyis a diktálás volt az a pillanat másodiktól, amit mindenki utált. Még a buzgó mócsingok is. Ekkor ugyanis a tanár ritmusában kellett leírni, amit diktált, helyesen és szépen. Ez a gyermeki lélek teljes kiürítését kívánta meg. Akiben maradt bármi játszi gondolat, az lemaradt, továbbá siettében még rondán is írt.

Akibe aztán szorult bármi értelem, az a diktál, diktatúra szavak szótőegyezéséből levonta a szomorú következtetést, mi is lehet az a diktatúra. Játsszunk el a gondolattal, hogy a tegnap esti tüntetés résztvevőivel, a jelentésmódosult forradalmárokkal mi történt volna egy diktatúrában, vagy egy olyan működő demokráciában, mint például az USA. (A forradalmár fogalmának az új jelentése egyébként a következő: agresszív kis pöcs /sajnos a nőneműek esetében is/.)

Elmész tüntetni az elnöki palota, vagy a diktátor háza elé. Dél-Amerikában legéppuskáznak. Észak-Koreában már azelőtt kiirtottak a tágabb családoddal együtt, hogy eszedbe jutott volna ellátogatni a legszeretettebb vezető bármilyen aktuális tartózkodási helyének a környékére. Kínában félig agyonvernek a rendőrök, ha nem viselkedsz illendően a Mennyei béke terén, majd statáriálisan még aznap este halálra ítélnek. Másnap reggel meg konyec. Moszkvában ugyanez a Vörös térrel 15–20 év, vagy ha népszerű ellenzéki voltál, akkor egy tragikus baleset áldozata leszel, ami arrafelé azt jelenti, hogy egy bérgyilkos tévedésből, valaki más helyett téged lő le. Az USA-ban – mert ugye a kultúrák különbözőek – vagy rendeznek neked egy spontán lövöldözést, tömegmészárlást, vagy rablótámadás áldozata leszel, esetleg öngyilkos a celládban.

Magyarország a német megszállók által elszabadított nyilasokat és a szovjet megszállók által elszabadított kommunisták akcionista időszakát leszámítva még ebben is messze felülmúlta a művelt nyugatot és a haladó keletet. A konszolidált kádári diktatúrában ha tüntettél, alaposan és szakértelemmel meggumibotoztak (kádárkolbász), szakértelemmel, hogy tudj ülni pár nap múlva a bíróságon a tárgyalásodon. Bevágtak egy cellába és mindent megtettek, hogy a verés abbahagyása után is a lehető legrosszabbul érezd magad. Nem kaptál vizet, esetleg az etetésedről is elfelejtkeztek, napokig nem szóltak hozzád, nem ürítették a küblid, köztörvényesekkel csuktak össze. A fogmosástagadó kihallgatód állandóan az arcodba lehelt, a legsúlyosabb vádakat fogalmazták meg, a hatóság elleni erőszaktól a “népidemokratikusállamrend” elleni felkelésig bezárólag. Egészen az ítélethirdetésig nem tudtad, hogy megrovás lesz belőle vagy öt év, mert néha tényleg évekre megcsaptak valakit a semmiért, hogy a többiek okuljanak. Kizártak az ország összes középiskolájából és egyeteméről.

Ha veszélyesnek ítéltek, beszerveztek a környezetben akár több embert is, sosem tudhattad, ki miért barátkozik veled, vagy ki az, aki megbízásból akar rávenni valami törvénytelenre (mondjuk ez most is megvan, csak nem a kormány csinálja). A szüleidet is elkezdték vegzálni, esetleg ki is rúgták őket. Elvették a család telefonját, vagy ha nem, akkor biztos lehettél benne, hogy azon keresztül hallgatnak le. Sosem érkezett meg a család már befizetett Trabantja. Nem kaptatok szakszervezeti beutalót. Nem mehettetek külföldre. Csak fizikai munkás lehettél. Ha megélted.

Persze azért csak képletesen kívánunk ennek a bandának egy kis diktatúrát, mert a gyenge egészségük miatt diktatúraalkalmatlanok. Diktatúraalkalmatlan egyébként az, akiről tudható, annyira nem bírja a gyűrődést, hogy inkább azonnal átáll, ha felmerül a lehetősége annak, hogy rosszul bánnak vele. A momentumosoknak meg a tízes papírzsepit is az anyukájuk nyitja meg, hogy ne az ingujjukba fújják a nózikájukat. De kár, hogy nincs sorkatonaság, hogy ne két percig legyenek egy törzsőrmester műveleti területén, hanem három hónapig minden reggel ő keltse őket.

Itt nálunk most meg annyit kockáztat egy momentumos politikus, hogy összevérezi a drága felsőjét egy olyan szerencsétlen 16 éves kölyök, akit ő vett rá arra, hogy belefejeljen valami keménybe vagy megtámadja a rendőröket. A kamaszokat könnyű megtéveszteni és megvadítani. A Momentum elérte az undorítóság legvégső fokát, most már innentől a Ferit (egy teljesen másik Ferit) sajnáljuk, hogy ezekkel kell vegyülnie. Sőt, Feri miattuk iszik.

Az egész tüntetős ügyet jól jellemzi, hogy a momentumos bagázsnál még a csúcsponton nagyon túl lévő Gyurcsány Ferenc is ezerszer okosabb. A DK nem nagyon keveredik bele ezekbe az ügyekbe, mert Ferenc pontosan tudja, hogy ettől az agresszivitástól nem a Momentum, hanem a DK támogatottsága növekszik az ellenzéki szavazók elkeseredett pártkeresése végén. Feri már tudja, hogy az agresszív alakokat nem szeretik a magyarok.

Vezető kép: Hatlaczki Balázs/PestiSrácok.hu


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

A lényeg az, hogy a cikkben szereplő személy mentálisan teljesen egészséges volt, és az áram gyártójának a hibája, hogy az agyoncsapta (18+)

  Fura dolog a mentális egészség mostanában, különösen azóta, amióta minden és mindenki normális. Ha valaki …

19 hozzászólás

 1. Schenkhyalfonz

  ‘Aszongya a TASZ (így egy sz-szel mostanság fonetikusan), hogy csak nyomakodtak, meg aránytalan. Anno nem nyomakodtunk, nem bántottuk verbálisan sem a csúnya Kádár-huszárokat, mégis alaposan el lettünk kalapálva a Lánchídon, március idusán. Igaz, akkor volt értelme tüntetni és nem a szakszervezeti vezetők wellness-felkészítőjéért mentünk oda.

 2. Vercingetorix

  Ferinek, még mindig a legtöbb esze van!

 3. Én a cikkírónál vérmesebb vagyok – s tehetem is nőként a kötelező katonaság valós veszélye nélkül – de nem három hónap, hanem minimum egy év katonaságot vezetnék be minden fiatal férfire, akár Magyarországon élő vagy ide költöző nyugatról menekülőre egyaránt.
  Most tekintsünk el attól, hogy fél évszázaddal később is, ha egy találkozón több férfi is nosztalgiázik (a kocsmai beszélgetésekről nem tudok nyilatkozni mert nem járok oda, de ott is ez lehet) mindig kilyukadnak mulatságos katonai élményeikre, hozzátéve, hogy kegyetlen volt az első hónapok kiképzése, a kopaszok megtörése, de végül hozzáteszik a meglett férfiak, hogy igenis akkor váltak ettől pont férfiakká, – tehát szükség lenne minden férfinemzedéknek minimum fegyelmet, önfegyelmet, közösségi szellemet és hazavédelmet tanulnia kötelező katonaság által.
  Ezek a kis elkényeztetett aztsetudom,hogylányvagyok,vagyfiú nyikhajok nem sok jövőt jósolnak mint magyarságnak, ha rájuk lenne bízva a hazavédelem.
  De a pofájuk olyan nagy, mintha valaha is valamit letettek volna a közös asztalra. A kiskatonák pedig megtanulhatnák, hogy mi az igazi munka, és hogyan terem az étel az asztalukra, ha árvízkor, betakarításkor találkoznának értékes munkával.
  Aki ma kordonbontósdit játszik szinte telesen egyezik azzal a gondolkodásra alkalmatlan halmazzal, aki pont munkakerülő életmódját alapozva politikusi pályára szeretne lépni. S annyira korlátoltak, hogy azért a Soros-Bilderberg bagázsnak dolgoznak ezzel, akik pont a diktatúrát akarják ránk hozni.
  S első sorban fognak nyivákolva felsírni, mikor itt mellettünk Ukrajnából – nem is titkoltan – Új Jeruzsálemet terveznek kialakítani, és Magyarországot már kinézték a kiirtott ukránok helyett kiszolgáló gyarmatnak, és őket, a ma tünciző gyengeelméjűeket elnyomott rabszolgának.
  Akkor majd így sírnak:
  – Mi nem ezt a lovat akartuk! Senki sem mondta előre, hogy csak eldobható rabszolgának használnak fel a libsi tüntetésvezetőink és tanáraink.
  De. Mondtuk, csak nem hittetek nekünk!

  • csakafidesz

   Kocsiban ülve pontosan fel tudom mérni ki volt katona azok közül akik körülöttem vezetnek. 1./ Betartják a KRESZ-t, mert szabály az szabály, parancs az parancs. 2./ Nem örjöngenek a dugóban, mert van önfegyelmük. 3./ Nem tolakodnak eléd, mert tudják, hogy a közlekekedés épp olyan, mint a menetelés, nem lehet kilógni a sorból. Sajnos a fiatalok nem voltak katonák, és ez meglátszik a baleseti statisztikán.

  • Szerbiában volt egy felmérés, hogy bevezessék-újra a sor katonai szolgálatot!
   Az ötletet leginkább a nők támogatták! Az indoklásuk pedig, az volt, hogy, nem ilyen “nőies” férfiakat szeretnének!
   A megvalósulás azonban késik, mert nemsokára ismét előrehozott választások lesznek, ilyenkor pedig ez nem jó kampánytéma!

 4. A kádári diktatúrában,nem emlékszem,hogy volt-e kordon. Nyilván nem volt rá szükség. ( 🙂 )
  De ott ezek a kis pudligárok,összecsinálták volna magukat a rendőrségi intézkedés alatt.

  • csakafidesz

   Hivatalos fogadásokon mindig volt kordon, és csak meghívóval engedtek át, pl. ki kellett kerülni a Kossuth teret (a lezárt részét) delegáció érkezésekor.

 5. Tudományos libsizmus

  A momentumosok a gatyájukat szarták volna össze félelmükben, ha 1980-ban megállította volna őket egy rendőr a Körúton.

  – Személyi igazolványt. Ugorjon ki a zsebéből fiatalember és dobja el a cigarettáját, ha velem beszél. Magának nincs munkahelye? Közveszélyes munkakerülő. Mehet Tökölre munkaterápiára.

  Ezeknek halvány fogalmuk nincs, miről beszélnek.

  • csakafidesz

   Voltak bunkó rendőrök, de ha az ember normálisan viselkedett és nem kötekedett velük akkor nem volt gubanc. Voltak elkerülő taktikák. Nekem az irattárcámban volt a minisztériumi belépőm, és amikor elővettem a személyimet mindig úgy tettem, hogy a yard észrevegye. Ez nagyon megkönnyítette a dolgomat.

   • Ezért aztán téves is az altalanisitasa. A kádári rendőrök igencsak bunkók voltak, de a nagyobb baj inkább az örökös fenyegető fellépésukkel volt. Ez alap volt, egy sima igazoltatás esetén is.

 6. DörrögZuldán

  Kopasznak, guminak egyaránt xar volt a seregben, de táposként nem kellett öregnek lenni, mint a szalonnásoknak.

 7. Diktatúra? Hmmm… Talán úgy írhatom le az elválasztó vonalat mint a szólás szabadság és a szólás utáni szabadság közti difit. Ugye most az a kedvenc liberós érv, hogy a Zorbán is bontott kerítést. Ha jól tudom egyszer, az is tartott vagy 15 percig és beajánlották a mentelmi jogukat. Na! Akkor vessük csak össze pontról pontra a jelen elmebajjal!

 8. Kedves Naprózsa!

  Had éljek egy frivolabb példabeszéddel! Elképzelem a mai, sacc/kb. 20 körüli szúnyogcsődöröket, hogy mi lesz ha egy 40 eleji és válás utáni másodvirágzását élő, “kiéhezett” hölgy úgy magyarosan elkapja a grabancukat egy kis pásztorórára. Meg sem merem saccolni, hogy mi marad ezekből a tápos kis kandúrkákból!

 9. A Fidesz is mint a fletó pártja az MSZMP utód pártja. De valóban nincs diktatúra sem. A volt komcsikat a pénz jobban érdekli. Ezért lopnak reggel, este. Na ebben hasonlít egymásra a két volt kiszes elvtárs.

  • Bezzeg a momentum, vagy a Jobbik, az nem lop, mert ők, nem volt komcsik, hanem jelenlegi újkomcsik!

 10. A választói többséget nem diktatúrának, hanem demokráciának hívják.

 11. Fizikai ellenfélnek lehet toporzékolni. Orrbaverőset is lehet játszani vele.
  A magyar nyelv ezer években méri az időt — hasonlóan a paleoszibériai, dravida, mundá nyelvekhez, néhány tibeti és altaji nyelvhez; ezer év ezeknek meg se kottyan, nem szoktak (gyanítható, hogy épp az ezer években mérhető koruk és kipróbáltságuk miatt) egyetlen évszázad alatt elporladni, vagy érhetetlenségig átalakulni, mint az ünnepelt indogermán nyelvcsaládban. S egyáltalán: aki a nyelv ellen (bármelyik nyelv ellen) vét, azt a nyelv eltapossa, hogy zsíros folt sem marad a nyomán. Azon kevés dolgok közül való a nyelv, amikre nincs közvetlen hatásunk. Jóllehet, közelebb áll a bőrünkhöz bármelyik hitvallásnál. (Remélhetőleg, a nyelv létezését egyelőre nem óhajtják tagadni még *ők sem*, mondván: „Még senki sem látta azt a sokat emlegetett nyelvet!”.) Korlátait nem lehetséges hisztizve rázni, s azt várni, hogy majdcsak beijed és beadja a derekát a szezon-divatnak… vagy az e hétre érvényes új fejlövésünknek. Tehát, ha valaki jó nagyot akar csattanni, csak rohanjon neki a nyelvnek — nagyobbat fog kapni tőle, mint a kínai Nagy Faltól!

 12. Ha az iskolában diktálnak, az helyes dolog, többféle készséget fejleszt. Az nem diktatúra, hanem diktálás.
  A diktatúra az másvalami, az politikai eszköz, ideológiai gyarmatosítást végez a fejekben s annak nem áll ellen a nyelv még a magyar sem, ha az illetö akkor hallja elöször azt a szót, kifejezést. Akkor nincs más választása. Azt ismétli amit mástól hall, hogy megértesse magát a “társakkal”. De igenis, ” majdcsak beijed és beadja a derekát a szezon-divatnak… vagy az e hétre érvényes új fejlövésünknek.” ( a homokos esetében sincs ellenállás, holott a homok egy bizonyos, gyakorta fellelhetö tárgy; akkor minden gyerek homokos lesz ha lemegy a játszótérre és homokot lapátol? A meleg is másvalami, óhajtottabb és jó, nem mint a buzi. A cigány sem roma, minek lenne a rom-ja? mégis,…) A polkorrekt úgy változtat a nyelven ahogyan neki tetszik.
  A szabadság jelentése sem ugyanaz. Változhat a szólás elöttitöl a szólás utánig; amint azt @kanigunda oly szellemesen megjegyezte.

 13. A sorkatonaság bevezetésére nagyon nagy szükség lett volna. Nehogy kiderüljön ,hogy mekkora. A Fidesz elég régóta kormányoz ahhoz, hogy ezt visszavezesse. Nemrég hallottam a TV-ben nyilatkozni a honvédelmi minisztert minden második szava a “toborzás” volt. Valószínüleg kiderült már, hogy milyen nagy szükség volna katonákra.
  Én két évig voltam katona és teljesen más ember lettem mikor leszereltem . Minden nagykorú fiúnak meg kell tanulnia a fegyelmet és a fegyverek használatát.(minél előbb)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.