Ön milyen áldozatokra hajlandó az ukrán győzelemért?


Ezt a kérdést lassan a legapatikusabb, politikát nem követő állampolgárnak is fel kell tennie magának. A nyugati világ döntéshozói ugyanis már találkoztak ezzel a kérdéssel és egy igen érdekes választ találtak hozzá. Arra jutottak, hogy az EU polgárainak korlátok nélkül kell áldozatot hoznia az ukránok győzelméért és nem mellesleg korlátlanul kell az életével és minden vagyonával kockázatot vállalnia ezért a győzelemért.

Sőt úgy tűnik, hogy a győzelem nincs is megígérve, még csak béke vagy fegyverszünet sem, talán csak annyi, hogy a korlátlan áldozatvállalás ahhoz elég, hogy az oroszok legalább ne nyerjenek és a konfliktus „befagyjon”, vagyis évtizedekig fennmaradjon.

De a korlátlan kockázatban viszont benne van egy Európára korlátozódó taktikai atomfegyverekkel is vívott háború, de akár az emberiség teljes pusztulása is, ha az oroszok csak a bevethető atomfegyvereik felét bevetik. Nem lesz azonnali, tehát gyors halál, de szinte mindenki sugárfertőzésben fog haldokolni, néhány gazdagot leszámítva, akinek már készen van a bunkere. De ennek a háborúnak sok más hasonlóan szörnyű kimenete lehet még, ami csak a végpusztulás sebességében és az emberi szenvedés mennyiségében különbözik egymástól. Fura fogalom ez az emberi szenvedés, egy jó kis korlátlan brutalitású háborúban ugyanis a végtelen mennyiségű szenvedéshez még további végtelen szenvedéseket lehet hozzáadni.

Teljesen érthető, hogy a nyugati politikusok nem akarják megkérdezni a szavazóikat arról, hogy mit is kezdjenek a háborúval, meg szankciókról beszélnek áldozatok helyett, mert ha a nyugati polgár megtudná, hogy mibe is akarják belekergetni a felszínen erkölcsi alapon, valójában az USA nagyhatalmi érdekei vagy talán lázálmai alapján, rögtön elfelejtkezne az erkölcsi felháborodásáról.

Számtalan olvasata van a jelenlegi háborúnak, de valahogy senki sem akar igazán azon elgondolkozni, hogy mi is döntötte el az elmúlt bő száz év nagy háborúit, vagy mi tette őket annyira szörnyűvé. A vietnámiak az amerikaiakat, az afganisztáni törzsek a szovjeteket és az amerikaiakat ugyanazzal az eszközzel győzték le, tíz évig elnyúló konfliktusokban, az emberéletben is vállalt áldozathozatali képességük segítségével. Az amerikaiak csak bő ötvenezer halottat és több százezer sebesültet vesztettek Vietnámban, míg a teljes Vietnám vesztesége (formailag polgárháború is volt) csak halottakban meghaladta a három milliót. A szovjetek is komoly veszteségeket vállaltak Afganisztánban, de a mudzsahedinek még sokkal több áldozatra voltak képesek. Az amerikaiak húszezernél több embert vesztettek Afganisztánban, az ellenfeleik veszteségeit és a járulékos veszteségeket nem is ismerjük, de nagyságrendi is lehet az eltérés, és nyerni ők sem tudtak ott. Egyik esetben sem jött össze még a döntetlen sem, tulajdonképpen még befagyasztani sem tudták a konfliktust. Emberéletben és nyomorban, szenvedésben nem tudtak annyi kárt okozni, hogy a vietnámiak, a tálibok feladják. A második világháborúban a németek voltak azok, akik a vereség biztos tudatában is millió számra áldozták fel a katonáikat és a polgári lakosságot.

Az orosz-ukrán háború is hamarosan abba a stádiumba érhet, amikor már a felek veszteségvállaló és szenvedéstűrő képessége lesz a legfontosabb kérdés. Az ukránok nyugati támogatással harcolva is százezernél több embert vesztettek már, ez optimista becslés egyébként, és még legalább ugyanennyi olyan súlyos sebesültjük van, aki többé nem vethető harcba. Az ukrán társadalom már 2014 előtt is tragikus demográfiai állapotban volt, a kivándorlókkal, a menekültekkel, a katonaszökevényekkel, a háborús veszteségekkel együtt az ország már akár a biológiai reprodukcióra képes lakosságának a felét is elveszthette. A jobb híján a „felperzselt föld” stratégiáját is alkalmazó oroszok láthatólag lehetetlenné is akarják tenni a visszatérést mindenki számára, aki nem akar orosz állampolgár lenni.

Ideje lenne észrevenni, hogy az ukránok és úgy általában az ukrán társadalom már minden áldozatot meghozott, amire képes lehet. A tartalékai végén jár, persze még akár több százezer ukrán katonát fel lehet áldozni, de az ukrán hadsereg nem fog győzni egyedül, az most is pont olyan biztos, mint a háború elején.

Ki fog harcolni, ha az ukránok már nem lesznek elegen? Most sincsenek elegen, csak az amerikai technológia és hírszerzés tartja őket partiban. Mi lesz, ha összeomlik az ukrán ellenállás? Milyen áldozatokra lesznek készek a nyugati politikusok és a jóemberkedésbe beleőrült nyugati szavazók, na meg persze a lengyelek, a csehek, a szlovákok, ha még pár millió menekült és a háború az EU határaihoz érkezik? Érdemes sorra venni, hogy milyen áldozatokat préselhetnek még ki belőlünk erre a háborúra hivatkozva, ha befagy a konfliktus, ha az oroszok győznek, ha az ukránok nem győznek, vagy ha egyszerűen csak eszkalálódik ez az egész egy nagyobb, de még nem egy NATO-orosz háborúvá, vagy esetleg végül egy igazi NATO-Oroszország háborúvá?

Hát attól tartok, hogy mindent elveszíthetünk, hiába nem adunk önként semmit, majd elveszik erővel. Az EU az USA nyomására, persze az orosz veszélyre hivatkozva, felszámol minden „féket és ellensúlyt” az EU-ban. A tagállami önkormányzás formálissá válik, a periféria gazdasági kirablása totális lesz. Birodalomként kormányoznak majd bennünket, ha kell, összeugrasztják a kisebb országokat, a maradék magyarokat kitelepítik az utódállamokból, és a helyükre, és persze ide Magyarországra is tömegesen telepítenek majd olyan embereket, akikkel ők nem akarnak foglalkozni. Ahogy ezt a birodalmak csinálni szokták.

Teljes tévedésben van az, aki bármi racionalitást, szolidaritást, emberséget vár ezektől. Semmiben nem különböznek az oroszoktól, ha tehetnék, és nem lennének gyávák hozzá, ugyanazt tennék velünk, amit a korábbi német és szovjet megszállók. Szerencsére most nincs elég katonájuk hozzá, de ma már elég elvágni az ellátási láncokat ahhoz, hogy egy ország a teljes nyomorba zuhanjon. A lengyelek, a csehek, a románok és talán a többiek is azt hiszik, hogy jobb soruk lesz, ha belesimulnak a fősodorba.

A nagybetűs NYUGAT azonban még sohasem hozott semmiféle áldozatot Közép-Európáért, Kelet-Európáért meg aztán végképp nem. 1914-ben az oroszok hoztak áldozatot a Nyugatért, a franciákért és az angolokért. 1941-ben aztán azt is megtapasztalhatták, hogy mennyit ér a német szövetség.

Most talán az a legfontosabb, hogy ne legyenek illúzióink, és ne adjunk nekik semmit önként és ingyen. Nem tartozunk nekik semmivel. És biztosak lehetünk benne, hogy bármikor ugyanúgy föláldoznak bennünket is, mint az ukránokat, ha éppen azzal lehet keresni néhány százmillió eurót.

Vezető kép: A 2023. január 28-i képen TvBoy olasz graffitiművész egyik falfestményénél állnak fiúk az ukrajnai Bucsa városában 2023. január 30-án. TvBoy, polgári nevén Salvatore Benintende egy Barcelonában élő 42 éves olasz férfi, aki az egyik legnagyobb olaszországi segélyszervezet, a CESVI alapítvány meghívására látogatott el a Kijev mellett fekvő Bucsába és Irpinybe. MTI/EPA/Andrij Neszterenko


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Szavazz a Facebook párt jelöltjeire!

  Szeretném, ha ezt most nagyon komolyan vennéd. Az életed, a boldogságod múlik azon, hogy most …

42 hozzászólás

 1. Werndorfer Gábor

  Lehet hogy a Nyugat Europa valójában nem is akarja hogy az ukránok győzzenek,a cél inkább Oroszország megyengitése valamit ujkrajna kivéreztetés?

  • csakafidesz

   Ez is fordítva fog elsülni, épp úgy, mint a szankciók. Nyugat beleönti a milliárdokat Ukrajnába és az egész hip-hopp elúszik. A ruszkiknak egy csöppet sem ártottak, de teljesen földhözvágják pénzügyileg magukat.

 2. Puncius Pinatus

  Annyira, mint az ukránok hozzáállása magyar és a többi kisebbség irányába.
  Biztos vesztők lennének.
  Enélkül is azok.
  Már a kérdés is abszurd, egy náci nemzetért áldozatot???

  • varga eszter

   Lehet, hogy egoista lettem, de nem gondolnék semmilyen személyes áldozatot hozni sem az ukrán sem pedig az orosz győzelemért.

  • Fideszellenzèk egy banda

   Semmilyent sem ! Akkor amikor a kárpátaljai magyarok egy része önként és dalolva áll be az ukránok mellé harcolni nem is kell ! Állítólag üldöztek, elnyomták a magyarokat most mégis az oldalunkon harcolnak???! Hogy van ez? A nyugat küldi nekik a fegyvert , azzal már nem foglalkoznak hogy mennyi élet megy tönkre a fegyvereik miatt,ez a gond!

 3. „Ön milyen áldozatokra hajlandó az ukrán győzelemért?”..:
  -SEMMIT SE!!!!!!!
  ***********
  Most a FIDESZ még eléggé független önálló politikát folytat, és ezért hálát is kell adni, de..:
  Sajnos a magyar értelmiség „értelmileg” az elmúlt 500 évben csak az ellenség talpának nyalására volt képes, a lakosság függetlenségének kivívására impotens és buta volt.
  Olyanokból csinált a magyar értelmiségi hőst mint a szlovák liberális Kossuth Lajos ,aki mint ügyvéd meglopta kirabolta saját ügyfeleit a Reviczki árvákat kártyaadóssága miatt, mert vesztes volt és lúzer még abban is , és a politikai életben vesztésre vitte az egész országot , és dolga végezetten női ruhában elmenekült Magyarországról, és jutalmul élhetett 92 éves koráig.
  Tehát a polgár a korábbiakból megítélve nem sok jóra számíthat.

 4. Valódi Béla

  Semmilyenre se. Azt várom, hogy Putyin végre rendesen kefélje meg s ossza fel Ukrajnát. Mindenki kapja meg a részét, lengyelek, oroszok, románok, mi pedig kapjuk vissza Kárpátalját. Ukrajna sose volt, és a jövőben se lesz.

 5. Tudományos libsizmus

  Semmilyenre.

  Úgy néz ki, Ukrajna lesz rövidesen Európa vezető katonai hatalma. Amikor az elmebeteg Zelenszkij és az ukrán maffia elkezd babrálni a világ legjobb fegyverzetével, annak nem biztos, hogy jó vége lesz.

 6. Nekem az tetszik a legjobban, hogy rengeteg zsidó származású és hitét aktívan gyakorló magyar és idegen országbéli politikus habzó szájjal kiáll a náci jelképekkel vonulgató és náci módjára viselkedő és cselekvő ukrán alakok és az általuk jelenleg uralt állam mellett. Biztos meg fogják magyarázni, de lesz-e olyan idióta, aki hisz is nekik? Félek igen, mert az agyhalottak bármit képesek elhinni, ha egyfolytában azt hallják. Ezért van még talpon Gyurcsány és nyomorult bandája is. A többi ellenzékinek hívott hazaáruló és idegen zsoldból tengődő pártocskáról már nem is beszélve.

  • A nyilas Vona-Dúró-Toroczkai-Novák Hellerrel és általa a neoimternácikkal paktálása után a 2, vh borzalmainak eredője is átértelmezendők.

 7. Hesslerezredes

  Az ukránokért: semmilyen.
  Az orosz győzelemért esetleg hoznék némi áldozatot: küldenék a fronton harcoló orosz katonáknak jóminőségű húskonzervet és meleg ruhát.

 8. Sacrifice for Ukraine??? NONE!

 9. Èn semilyen ukrán gyözelemre nem számitok, én orosz gyözelmet akarok és a Kárpátaljai magyarok felszabaditását ezektöl a soviniszta szemét ukránoktól. Röviden ennyi.

 10. Én például arra, hogy Ukrajna visszaadja Magyarországnak Kárpátalját.

 11. Semmilyet!
  A kárpátaljai magyarságot már beáldozta a népirtó, liberálfasiszta komprádor.
  USA a világ agresszora. Minden deci kólához embervérvtapad..

 12. futóbolond

  én szívesen lemondok a parlament és a kormány fizetésemeléséről, valamint átcsatornázhatják a tavalyi és idei évi tao-támogatást is, amit a mennyei liga csapatainak szántak

 13. Kakukk Marci

  Már eddig is sok segítséget kaptak. Önként adtuk, de sok értelme nem volt. Pozitívan kell politizálni az arra hivatottaknak -rendben van. Eddig. De most már talán erről is meg lehetne „konzultálni” a magyarság hozzáállását. Vége lehetne az állami adakozásnak, vannak itthon is szép számmal olyanok, akiknél hasznosabb lenne mindaz, amit sajátságosan megfogalmazott ukrán „köszönöm” ellenében lényegében csak elpazaroltak vezetőink tiltakozásunk hiányában.

 14. Jó a cikk és nagyon jogos a kérdés. Főleg azért, mert mint a Soros varangy anno kijelentette: kelet-európaii emberből rakott hullahegyekkel megspórolható a nyugati birka-barmok hullazsákokba gyűjtése.
  Ne legyen egy szemernyi kétségünk se, hogy a nyugati polgár ezt az ukrán imádatát úgy képzeli, hogy megadja a leselejtezésre szánt fegyvereket az ukránoknak, ukrán sportolóknak fenekét is kinyalja, hajlandó zászlót is lobogtatni, de úgy képzeli a tényleg hülye csehek, lengyelek, szlovákok, románok mennek csak erőszakkal a frontra. Az ukrán nők jók lesznek cselédnek, a lányaikkal kielégíthetik a muzulmán élősködők nemierőszak szükségletét, a kiürült keleti és ukrán területekre kirakják majd a haszontalan migráns élősködőket, az ukrán földekből meg be lehet potom pénzből bevásárolni.
  Nyugaton már százmilliók nyálcsorgatva lesnek mikor lehet már minél többet keleti javakból capcarapcázni.

  De figyeljünk fel a rólunk szóló jelekre: Magyarországot teljesen fel akarják számolni és Ukrajnához csatolni. Orbán hiába trükközik és hódol be, ír alá bármilyen szankciót, ellátjuk a hoholokat. Bennünket nem véletlenül szapulnak mindenért. Ez egy módszer a magyar mint nép kollektív bűnösként kijelölt elembertelenítésére. Mert ugye, ha a magyar gonosz, nem szolidáris, akkor ugye az nem is ember, ha kipusztítják, nem kell sajnálni, vagy a segítségére sietni, legfeljebb utólag majd azt mondják: bocsi, lehet hogy ti magyarok mégis emberek voltatok.
  Sajnos nem lesz igaza a a költőnek: A sírt hol nemzed süllyed el, népek veszik körül, és embermilliók szemében gyászkönny ül (Bocsi, ha nem pontosan idéztem). De a lényeg: senki sem fog minket siratni, hanem a dögkeselyűk már türelmetlenül köröznek felettünk.
  Úgyhogy a puskapor egy grammját se adhatjuk, viszont szükséges szárazon tartanunk!

  • Igen sajnos.
   Figyelem, hogy milyen módszeresen próbálnak meg minket lejáratni a nemzetközi sajtóban.
   Ez a megtámadas előkészítése lehet. (mert alapja semmi). ahogy ezt a történelem mutatja.
   Az EU penzvisszatartas, a jogállamisági, diktaturazos hazugságok, a diakcsere program ellehetetlenítése (hogy ne legyen tömeges barátkozás,), az energiamegvonas, beleértve a szelet, a kollaboráns fiatalok kiképzése és penzeles saját hazája ellen, mind egy kis lépés a tonkretetelunkhoz.
   Ellenfeleink szisztematikusan haladnak előre, nem tudom, mi kisemberek hogy legyünk okosak, hogy tuleljunk.

 15. Brindzás Vojto

  Amikor sisakokat küldtek, nem szóltam.
  Amikor önjáró lövegeket küldtek, nem szóltam.
  Amikor Leopard tankokat küldtek nem szóltam.
  Amikor F16-osokat küldtek, nem szóltam.
  Amikor a behívómat kézbesítették már későn volt.

  Feljegyzések egy 21 századi EU-s állampolgár naplójából

 16. „Ön milyen áldozatokra hajlandó az ukrán győzelemért?”

  A VB-n, EB-n vagy a BL-ben?

  Kikapcsolom a Tv-t!

 17. POROSZLAI RÓBERT

  semmilyen

 18. átlagpolgár

  Örüljenek annak, hogy befogadjuk a menekülteket. Az ukrán vezetés kiírtja a saját népét, ahelyett, hogy kompromisszumra törekednének.
  Kimaradni a háborúból!!!!!!!

 19. Királytigris

  Ebből kimaradni az a király! Ehhez nekünk semmi közünk. Ez a a válaszom a kérdésre.

 20. Karácsony.sk

  0,0000€

 21. Áldozatot? Elküldeném nekik az összes brüsszeli bürokratát, Gyuri Bácsival és szervezeteivel, az amerikai elnökkel együtt, hogy testközelből segíthessék őket.

 22. Küldeném a magyar baloldalt .

 23. csakafidesz

  Jó kérdés, hogy milyen áldozatokra vagyok képes az ukránokért. Nos találtam a gardróbban egy szürke kabátgombot, de egyikhez sem illik. Na ezt a kabátgombot hajlandó vagyok utánvéttel elküldeni Kijevbe.

 24. Tagjai voltunk a Monarchiának, de minket szedtek szét úgy, hogy vesztett csatánk
  se nagyon volt mert egy csibész haladár szétkergette a magyar katonai erőt pont
  akkor amikor végre szükség lett volna rá.

  A hitleri vészkorszakban a legtovább mentettük a zsidó menekülteket ameddig
  csak lehettett de aztán a bevallottan filoszemita volt kormánypárt napszámba
  antiszemitázott egy teljes országot.

  A VSZ-ben tagok voltunk, de csak a bajunk volt vele (csehek).

  Szolidárisak voltunk Kubával – kaptunk is méregdrága Fidel cukrot.

  Aztán szolidárisak maradtunk Vietnámmal, kötöttünk takarókat is (oda minek?)
  de nem jártunk térdig a banánban.

  Aztán be és ki engedtük a kelet germánokat egy-két jóleső vállveregetésért
  meg a Horn Gyufa felmagasztalásáért. Most meg mintha nem igazán lenne a
  politikájuk viszonzó jellegű.

  Nem szállíthattunk volna stukkert a Horvátoknak akik a fizikai szomszédaink.
  Tőlünk bombázták a szerbeket akik dettó határosak velünk.

  Rajongunk az EU-ért de mostanság, a gyarmatosítás végével leginkább
  csak csesztetést (szocskát) kapunk és megmondják (helyettünk is) mikor
  kit kell utálni.

  Rajongunk a NATO-ért ami eddig még soha senkit nem védett meg. Viszont
  volt török-görög háború és megmondják (helyettünk is) mikor kit kell utálni.

  Rajongunk a V4-ért és ezzel együtt a lengyelekért, szemmel nem igazán
  jól kivehetően miért is.

  Utálnunk kéne (mert csak) a ruszkikat akik most kivételesen olajat, gázt meg
  működő atomerőművet tudnak eladni akkor, annyiért és annyit amennyit ígérnek.

  Szeressük az ugrénokat?
  Thank you, not yet.
  Elfogyott a hit.
  Purábl Kúnó üdvözöl.

  PS.: Asszem Naprózsa víziója nem is annyira szürreális.

 25. Érdemes minden kormányellenesnek és ellenzékpártinak végig gondolnia, mi lenne ha megbukna a jelenlegi kormány. Az lenne, hogy pillanatok alatt belekeverednénk a háborúba, melynek kiterjesztésén annyian szorgoskodnak. Innentől kezdve aztán mindenki körbe nézhet a családjában, hogy kik is a hadkötelesek és átgondolhatja érdemes e Ukrajnáért meghalni egy magyarnak, mert már az is sok volt aki eddig meghalt , mint kárpátaljai magyar. Mert senki ne gondolja azt , hogy amerikai vagy nyugateurópai fog meghalni. Arról gondoskodni fognak, hogy ne úgy legyen. Sajnálom a teljesen megháborodott lengyeleket, mert ők nyakig benne vannak és adott esetben lesznek.

 26. Havonta tízezer forintot hajlandó és képes lennék befizetni egy olyan alapba, amely segítené az ukránokat elveszíteni a háborújukat, AMIT ŐK KEZDTEK.

 27. Még a háború elején adakoztam az ukránok javára (bocsánatot kérek érte, esküszöm, nem volt nagy összeg), pedig már akkor is azt gondoltam, hogy ők mindent megtettek azért, hogy az oroszok támadjanak. Viszont a követelőzés, a sértegetés, az aljasság, és a többi államnak való szándékos károkozást látva legszívesebben visszakértem volna a pénzt. Én a magam részéről legfeljebb selyemzsinórt adományoznék az ukrán kormány tagjainak, de a világon semmi mást. Legfeljebb egy szeppuku tőr még szóba jöhet, de miután végeztek magukkal, azt is kérném vissza!

 28. palaszeg!

  Hidd el, túlbecsülöd őket, nem gondolnak ezek át semmit. Most az elmúlt pár hétben volt alkalmam vitába bonyolódni velük néhányszor. Az alapállásuk természetesen az volt, hogy azélrt nem értek velük egyet, mert fideszes birka, orosz provokátor, orosz kém, fasiszta, rasszista, ilyen-olyan amolyan lelketlen szemétláda vagyok. Az ellenzéki szavazó meggyőződésből árulja el a hazát, a politikus példaképeik meg röhögnek a markukba, és szítják őket, hogy kikaparják számukra a gesztenyét…

 29. Semmit !
  Nem kell ukrán győzelem !Minek az?…hogy tovább folytatódjanak a donbászi atrocitások, amit 2014-ben elkezdtek az orosz kissebség ellen, a Nyugat hallgatólagos beleegyezésével .Ezek nen tudják megbecsülni egyik kissebséget sem.Az ukrán nacionalizmus és korrupció beláthatatlan !

 30. Nagyon jó kiinduló pontja van a cikknek. Kiegészíteném (a töprenkedés jegyében) — megfigyelésem szerint ugyanis a globalizálódás hozta magával (ámbár az is lehet, hogy a huszadik századi fegyverrendszerek), hogy a történelem során először, az emberiségnek — mint legfelsőbb szintnek — a maga egészében kell kockázatot vállalnia. Valamikor ugyanis eljutottunk oda, hogy együtt és maradék nélkül bukhatunk el, amennyiben elbukunk.

 31. Lehetetlen dolgokért nem hozunk áldozatot. Március végére nyernek a ruszkik.

  Mindig így csinálták. Békeidőben nem tudnak rendes sereget csinálni, mert túl korruptak. Beleszédülnek egy háborúba egy felkészületlen sereggel, egyik pofont kapják a másik után. Aztán lassan összeszedik magukat, és nyernek. Mert háborúban csökken a korrupció, kiderül, hogy melyik tiszt alkalmatlan stb. Olyanok, mint a német válogatott, akkor kezdenek el focizni, amikor már kaptak egy gólt.

 32. hát én olyat amit megérdemelnek letolom a gatyám oszt lefosom őket

 33. „Aztán szolidárisak maradtunk Vietnámmal, kötöttünk takarókat is (oda minek?)
  de nem jártunk térdig a banánban.”
  .
  Idehozták a sebesült katonáikat rehabilitációra.
  A diákokat ingyen tanítottuk a NEI-ben (Nemzetközi Előkészítő Intézet), és az egyetemeken.
  Arról nem szólt a fáma, hogy a műszaki egyetemekről sec perc alatt
  kiszórták a félanalfabéta nyomorultakat.
  Iszonyú pénzekbe kerültek az országnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük