A gáz ingyé’ van, ingyé’ is vót, csak a zOrbán aggya soké’!


A Kedves Olvasó látott már földgázt? Legfeljebb szagolt, de akkor meg honnan tudja, hogy az volt? Ez egy nagy átverés, csak falból van csővezeték, végül is onnan jön ki, hogy legyen mivel indokolni: Fizetni kell!!! Tudom, hogy nem szabadna a kommentelők szellemi színvonalából kiindulni avval kapcsolatban, hogy van-e értelmes élet a Földön. Dehát nincs! Az emberek általában olyan hülyék, mint a kommentelők. Teljesen természetes, ha egy normális ember kommenteket olvasva heves vágyat érez az erdőben lakásra vagy a pincébe történő végleges leköltözésre.

Kezdetnek egy közgazdasági alapvetést szeretnék felidézni, ha valami ma olcsóbb, mint amennyiért tegnap megvettük, nem szoktunk visszamenni a boltba követelni az árkülönbözetet.

Rövid gáztani ismertetőnk következik liberálisok, dékások és a felsorolásban korábban nem szereplő egyéb elmegyengék számára. A földgáz nevű energiahordozót az ősrobbanás, szupernova-robbanás, a naprendszer kialakulása, a bolygóképződés, a Föld nevű bigyó felszínén és annak közelében zajló mindenféle események, meg az élet hozták létre rohadt sok idő alatt. A földgáz jó mélyen van, de ki lehet imádkozni onnan, fúrás és repesztés útján (mi fúrunk, az amerikaiak inkább repesztenek). A földfelszínhez viszonylag közelebb lévő gázt, vagy a nem túl mély tenger alatti talajban található gázt viszonylag olcsón ki lehet szortyintani onnan és viszonylag olcsón, alapesetben csővezetéken el lehet szállítani messzire.

Az meg Isten akarata, esetleg az Univerzum bűne, hogy a gáz, meg az olaj általában mindenféle ocsmány, az LMBTQ+ jogok iránt érzéketlen országok alatt gyűlt meg valahogy.

Az USA alatt is sok van, csakhogy nagyon mélyen, rengeteg csúnyaságot kell csinálni a természettel, hogy a felszínre kerüljön az anyag, arról nem is beszélve, hogy nagyon messzi van és nincs csövünk se, ami elérne odáig. Azt hiszem, hogy az Atlanti-óceán meg túl széles és túl mély ahhoz, hogy csak úgy be lehessen alagcsövezni. Pedig az amerikaiakat nem lehet vádolni azzal, hogy nem rajonganak eléggé az LMBTQ emberekért.

A csővezeték persze maga nem olcsó, de miután viszonylag tartós és eszelősen sok gázt lehet rajta elszállítani, csak egészen csekély összeggel emeli meg az egy csészényi szójalatte elkészítéséhez szükséges energia árát. (Ezért érdemes felrobbantani.)

A gáz ugyebár gáz halmazállapotú, mondhatni légnemű, de össze lehet nyomni egészen kicsikére és úgy tuszkolják bele a csőbe, sőt utána rögtön újabb adag bepréselésével adják meg neki a kezdőlökést, hogy elérjen például Oroszhonból Némethonba. A nyomással, sűrűséggel, hőmérséklettel, áramlástannal nem terhelném Önöket, az a főlényeg, hogy a cső másik végén lehet vételezni a gázt. Valahogy úgy alakult, nyilván nem vesztegetés következtében, hanem csak adta magát, de az egész európai gazdaság úgy rá van csavarodva a gázra, főleg az orosz gázra, mint az óriáskígyó az őzgidára.

De van egy probléma. Mint említettem volt, rohadt sok gázt használunk, olyan sokat, hogy nagyon macerás lenne annyit úgy eltárolni, amennyit egy télen elhasználunk iparilag és fűtésileg. Ha valaki esetleg tudja, írja már meg, ki és mivel volt annyira megcsapatva, hogy az az ötlete támadt, több ezer kilométerről hozatja a téli tüzelőt?

Ezért adta magát az a frenetikusan zseniális ötlet, hogy olyan rendszereket építsünk ki, amelyek pont annyi gázt képesek szállítani a felhasználási helyekre, amennyi éppen kell.

Vagyis nincs nekünk otthon gázunk, pont úgy, ahogy villanyunk se eltárolva, csak a vezetékben van, de abban mindig, és ha mi használunk belőle a másik végén, meg a rendszer egyéb pontjain, mindenféle technikákkal fenntartják benne a nyomást vagyis a másik végéről megtolják, ha mi fogyasztunk.

Ez idáig rendben van, de kinek a tulajdona az a gáz, ami a vezetékben van? És főleg kinek a tulajdona volt? És mennyiért adják nekem és mennyi haszna van rajta másoknak? Valamiféle terméket két módon vásárolhatunk meg, elmehetünk valakihez ötletszerűen, aki árul valamit, ami nekünk kell és veszünk. Vagy szerződünk valakivel, hogy például a hét minden napján letesz az ajtónk elé egy literes tejet. Hosszú távú szállítási szerződés, ilyenkor szokott az ember kedvezményt kapni.

Így volt ez a legutóbbi időkig, amíg okos emberek ki nem találták, hogy mi lenne, ha a gázt azok, akik eddig árulták nekünk, nem a kitermelőkkel kötött hosszú távú szerződések alapján szállítanák nekünk, szintén hosszú távú szerződések alapján, hanem naponta a gáztőzsdén alkudoznának rá. Ez, szólt az érvelésük, biztos leviszi majd az árakat.

A liberális híresztelések ellenére a tőzsde nem egy szabadpiac, hanem általában a nyerészkedés helye, sőt olyan is van, hogy mindenféle okokból felfelé mennek az árak. Azt már hozzá sem teszem, hogy az egészet a covid idején bekövetkező gazdasági leállás, vagyis keresletcsökkenés idején lévő árakra számolták ki.

Annyira már nem láttak előre ezek a nagyon okos, korrupcióval kapcsolatba nem hozható emberek, hogy a lezárások után újraindul a gazdaság. Legyünk jóindulatúak, biztos azt hitték, hogy sikeresebb lesz a járvány.

A nagyon-nagyon buta emberek, tehát a liberálisok, ellenzékiek, piacfetisiszták, meg minden egyéb fogyik, most hogy éppen lementek a gázárak, azt kérdezgetik, hogy a ma reggeli gáztőzsdei árak miért nem jelennek meg az ő hóvégi számláikban. Arról az apróságról nem beszélnek, hogy ma nem azt a gázt fogyasztjuk, amit ma eladnak a gáztőzsdén. Hanem azt, amit valamikor máskor, sokszor sokkal régebben, mindenféle izgalmas árképzési számítások alapján, hosszú távú szerződések alapján (a magyar esetben) megvásároltunk már. Sajnos a hosszú távú szerződések is követik elég szorosan a világpiaci folyamatokat, de még mindig kedvezőbbek, mint a keresleti sokkból, illetve a hiányból következő tőzsdei árak. Mondjuk, a jelenlegi “alacsony” ár is többszöröse a magyar rezsicsökkentett árnak, de ez kit érdekel, egy ellenzékit biztos nem. Az átlagfogyasztás feletti ár valóban nagyon piaci és előfordulhat, hogy éppen magasabb, mint amekkora a tőzsdei ár volt pár percig, amikor a nyerészkedési feltételek éppen változtak. De épp ezért kell takarékoskodnunk, hogy gázhiány nélkül fenntartható legyen az átlagfogyasztó háztartásokra szabott rezsicsökkentett ár.

A magyar rendszer lényege, és lényegesen kisebb mértékű, de hasonló tompító rendszerek működnek Európa sok országában is, hogy a világpiaci mozgásoktól független áron garantálja a magyar háztartások teherviselő képességéhez igazított hatósági árat. A gazdaságot viszont eléri a hatalmas energiaár növekedés. Ami a háború, a szankciók és úgy általában a hülye politikusok tevékenységének következménye. Aminek például nagyon örülnek azok a kereskedő cégek, akik a jelenlegi piaci árakhoz képest jelentősen alacsonyabb áron lekötött gázt adnak el most piaci áron nekünk. Ezért van az energiacégeknek hatalmas haszna manapság. Mert az egyéb költségeik nekik is és a termelőknek is, nagyjából változatlanok. És persze ez a lényeg.

Meg az, hogy szigorúan ismeretlen tettesek így vagy úgy felszámolták, megsemmisítették, mindközönségesen felrobbantották az Európát ellátó vezetékeket. Ami nem ment erőszakkal, azt jogi eszközökkel nyírták ki végleg.

Nem gázhiány van globálisan, hanem jószándék és józan ész hiány.

Vezető kép: Zsana, 1979. január 28. Megfeszített munkával dolgoznak az ország minden részéből a helyszínre érkezett kitörésvédelmi olajbányász-brigádok a zsanai égő gázkitörés elfojtásán. MTI Fotó: Karáth Imre


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Boszorkány az, aki elvarázsol, ha nem kérsz tőle bocsánatot

  Mint az közismert, a Magyar Varázslószövetség (MVSZ) kettészakadt pár évvel ezelőtt, a Vasorrú Bába születési …

21 hozzászólás

 1. Ez pontosan így van! Csak az a baj ,hogy nagyon sokan vannak akik ezt agyilag nem fogják fel és nyomják az összes létező online felületen az idiótaságaikat az összes többi gyenge elméjűnek, akik ujjongnak az igazságuknak, meg lájkolnak és trágárkodnak és megosztanak!

 2. csakafidesz

  Kezdjük ott, hogy a földgáz teljesen szagtalan, azért szagosítják (technikai leírástól eltekintenék) hogy a gázszivárgást észrevegyék az emberek. Ha nem így lenne elhullana ott egy csomó ember ahol véletlenül nyitva maradt a gázcsap.
  A gázár alapból piaci ár, mert van aki eladja, van aki megveszi. Az eladó és a vevő egyezsége piaci egyezség. Az eladó kedvezményt ad a rendszeres vevőknek, és ez a gázra épp úgy érvényes, mint más dolgokra. Ha az eladó naponta a tőzsdén akarja a gázt eladni az nemcsak rizikós neki, de kiszámíthatatlan üzletmenete miatt drágítja is a gázt. Mindenki rátesz az árra ilyenkor egy kis többletet korrigálandó a piaci ingadozást. Ennyit a hülye politikusokról akik a közgazdaságból is csak diplomával rendelkeznek, tudással nem. Diplomát pedig lehet vásárolni és ez tényleg jó befektetés, mert nem kell érte évekig egyetemre járni, vizsgázni. Tessék, hogy az ilyen diplomás olyan hülye mint a karácsony? Általában igen.
  A baj ott kezdődik, hogy az Európai Unió politikusainak többsége egy-két kivételről eltekintve kontraszelektált, és elmeorvosilag igazolhatóan debilis. Ezek azt hiszik, hogy ha a kurrens energiahordozókat nem veszik meg Oroszországtól akkor ezzel döntő csapást mérnek rá, mint anno mi az imperialistákra a Sztahanov mozgalommal. A nevezett mozgalom valóban döntő csapást mért a hazai piacra a minőségi hibák miatt eladhatatlan árukkal. Az embargó is döntő csapást mér a hazai piacra, és az oroszok már nem is nevetnek, csak legyintenek, mert 15%-kal megnőtt a hasznuk az energiahordozók más piacon eladásával.
  Globálisan persze nincsen hiány, van gáz, csak éppen megdrágul, ha Indiából tartályhajók hozzák ide az orosz gázt. A viszonteladó haszna, a tartályhajók üzemköltsége, stb. minimum háromszorosra növelik az árat.
  Mivel Amerika érdeke mindez, nos a brüsszeli megvásárolt (nem megválasztott, hanem megvásárolt) vezetők hajlandóak erre az őrültségre is, hogy semmirekelő, követelőző ukránokat megsegítse. Persze ezzel egy fikarcnyit sem segítettek nekik, de legalább a gázár felment a csillagos égbe.

 3. Gáz van dogivel a liberálinternáci fejekben.

 4. “Orbán katasztrofálisan rossz gázüzletet kötött, …… ami titkosítva van.” Ha titkosítva van, akkor Te honnan tudod, hogy ez katasztrofálisan rossz? Ismered a “titkos” szerződést? Szerintem simán hazudsz!

 5. Mozsgó Szabolcs

  ” jószándék és józan ész hiány”
  jószándék- és józanész-hiány
  Vö.: házi feladat + készítés = házifeladat-készítés (nem ‘házi feladat készítés’)
  hideg víz + csap = hidegvíz-csap (nem ‘hideg víz csap’)
  [(AkH. 141.b)]

 6. Bezzeg ha zusa cseppfolyósra kötné az akkó rögtön zseniális üzlet lenne. Amúgy ilyenkor pangás van a tőzsdén állítólag, mindenki a régebben vásároltat nyomja most a csőbe. A január hoz majd élénkülést az időjárás függvényébe a gáz szakik szerint.

  • A pangás okában és az árak alakulásában szerepet játszik az is, hogy a visszagázosítási kapacitás szűkös, napi irdatlan költségek mellett várakoznak az LNG szállítmányok. Eladási oldalról látszólagos bőség van, de ez olyan, mint az impotens férfi sétája a kocsisoron…

 7. A gáz tőzsdei ára a csővezeték másik végére vonatkozik, míg a beérkezett orosz gázért amit kifizettünk, abban minden egyéb költség benne van. Ugyan olcsó a csővezetékes szállítás, a közbeeső országok arra még ráraknak némi sápot (tranzitdíj). Nem véletlen, hogy az ukránok annyira ragaszkodnak a véres orosz gáz rajtuk keresztül történő szállításához.
  Azért még így is lényegesen olcsóbb, és környezetkímélőbb a repesztéses eljárással kinyert és cseppfolyósítva szállítottnál.
  A számunkra érdekes ár csak butus ballibek fejében érthetetlen T.i. Putyin nem azt mondta, hogy mindig ötödáron kapjuk, hanem “jelenleg”, a szerződés megkötése idején, az akkori tőzsdei árakhoz képest lásd:
  https://s.24.hu/app/uploads/2022/03/foldgaz.png
  Ebből lehet saccolni, hogy ~3 hónapos átlagot fizetünk, néhány százalékos kedvezménnyel. Na, ehhez kell viszonyítani a honi árakat.
  Érdekes, akkor senki nem hőzöngött, hogy többet akar fizetni!

 8. na ez nagyon vicces volt!!! én is nevettem nevettem nevettem….a végén már sírtam…..

 9. Közgazdaságtan brüsszeli módra:

  1. Nem veszünk orosz gáz, olajat
  2. Tehát máshonnan vesszük, drágábban
  3. Tehát a gáz, olaj globális piaci ára is felmegy
  4. Tehát az oroszok is drágábban tudják adni pl. Kínának
  5. Eredmény: az oroszok 38% többet keresnek az olaj, gáz exporton.
  6. Ráadásul úgy keresnek többet, hogy kevesebbet szállítanak, többet tarthatnak meg maguknak pl. a tankokba üzemanyagnak, a háború eszi az üzemanyagot ugye

  Gratulálunk, Brüsszel!

 10. A “MEGÉLHETÉSI” LOPÁST SEM BÜNTETTÉK EGY IDŐBEN…

 11. Azért azt a tőzsdét ,azt jól kitalálták azok a népek,amik nem szeretnek dolgozni,sőt lenézik a dolgozókat,de élősködni az megy nekik.

 12. Én itt Magyarország-alsón tizedannyi áron árusítok gázt. Vagyis aláígérek a holland tőzsdén, hogy bizonyítsam mennyire fejlett LMBTQ kedvelő liberális vagyok. Így nyugat boldogan vásárolna tőlem, hogy elmondhassa mennyivel okosabbak mint keleten, ők bezzeg olcsóbban vásárolnak.
  Csak van egy apró bibi.
  Adhatom a gázt (papíron) századáron is, ha egyszer nincs olyan vezeték, módszer amivel eljuttatom a vevőhöz. Max felhőbe engedem a naftát, rápaskolok mint a pacik tomporára szokás, imígyen: “Na gyi, gázfelhő, menj oda ahova eladtalak, majd valahogy leszívnak, a csővezeték nélküliek, ha gázt akarnak.”
  Vagyis, adható akár ingyen is a gáz, ha nincs vagy drágább a szállítása az orosz vezetékesnél.

 13. Jó kis cikk ez! Ám az ellenzék és szavazói, ha véletlenül el is olvasnák, pár napig csendben vannak, aztán ébred bennük a felismerés: No, de mennyit kap/lop ebből az Orbán meg a Lölő?

  De természetesen, kellenek ezek a cikkek. Amikor én próbáltam elmagyarázni liberós ismerőseimnek, hogy is zajlik a gáz árképzése mostanság, nekem nem hitték el. Szerintem ennek a cikknek sem fogják elhinni…

 14. Utasitsuk vissza azt a megfogalmazást, hogy Európa “gáz függőségben” volt Oroszorszagtol és ez helytelen. Mi sem logikusabb annál, hogy onnan veszünk valamit, ahol az olcsó és közel is van. Ez közös érdek volt az eladóval, normálisan mehetett volna addig, amíg ki nem fogy a gáz. Ettől függetlenül a környezetvédelemmel lehet foglalkozni és a pazarlás is visszaszorítando, de ez utóbbi csak a divat kérdése. Most majd megváltozik, de nem így kellett volna….

 15. Nem lesz népszerű amit mondok. Sőt! Ultrajobbos. Amikor készült a jelenlegi refugium mindenki
  kaján vigyorral nyugtázta és simán buggyantnak nézett amikor 10cm-nél több hungarocellt kértem
  a falakra meg 3 rétegű üvegezést a barlang lukaira (sorházi saroklakás). Adatok: kb. 100nm lakóterlület
  2,5 lakó és az éves gázkonzum (fütés és csutakolás) kb. 1100 kubikméter. Nem pazarló de kényelmes
  életmód.

  Évek óta a csapból is az csorgott, igen, propaganda, hogy “Embörök, szigetelni, korszerűbb fűtésrendszer,
  nyílászárók mert vmikor gebasz lesz.” Na lett és most mindenki meg van lepve. Nem, nem tud meghatni
  a társasházak visongása az árak miatt. Most szépen a fűtésszámlával ki fogják u.ezt a bekerülést darabokban
  csöngetni, csak éppen költséget fizetnek és nem beruháznak. Nem, nem akarom, hogy az adómból azokat
  etessék akik eddig szartak az alkotmányra és most szívnak! Engem sem dotált senki amikor a b. drága ajtókat vettem meg. Nem fair ui. Tücsök és hangya meséje.

  Régen azt mondták, hogy az elbliccelt közös költség meg beruházás dotálja a benntlakókat. Most értünk a mese végére. Ámen. Jöhet a megköpködés!

 16. A gáztőzsde meg a villanytőzsde egy fából vaskarika, mert a pillanatnyi árakat nem lehet a fogyasztóknál érvényesíteni, azonkívül a teljes rendszer működőképességét folyamatosan fenn kell tartani, nem tud a rendszer tágulni és összehúzódni a piaci rendszerekhez hasonlóan, valamint az energia annyira alap mindenben, hogyha kilőttük az égbe az energiaárat akkor minden összeomlik. A hülye liberálisok azt hiszik, hogy mindenben érvényesíteni lehet a ráadásul agyament (kitalált) logikájukat. Közben pedig szépen felépültek mindenhol, mindenben a monopóliumok, a kicsi már nem játszik sehol, épp most döglik meg végleg, az infúzió se fog segíteni. Okos liberalizmus helyett idióta liberalizmus van, ami diktatúrát és rabszolgaságot hoz.

 17. Tettszett..hogy sikeresebb lesz
  a járvány??
  Részemről köszönöm a
  kormánynak, hogy van mivel
  füteni.Ha tul magas lesz a számla
  majd csak egy helységet fütők,
  mint Nagyszüleim abban az
  ..áldott..épitjük a socializmus
  világban.Talán mégis van
  igazság a földön, ha még a
  balosoknak is érezni kell az
  EU ..áldásos..tevékenysége
  hatását.

 18. A ZUKRÁNOKNAK IS INGYÉVAN MINDEN

 19. Közgazdaságtan brüsszeli módra:
  – nem veszünk orosz gázt meg olajat
  – tehát máshonnan veszünk
  – drágábban
  – tehát felmegy a gáz világpiaci ára
  – tehát az oroszok drágábban adhatják pl. Kínának
  eredmény: az oroszoknak 30%-kal NŐTT a gáz és olajeladásból származó bevételük, úgy, hogy kisebb mennyiséget szállítottak, tehát többet tankolhatnak a saját harckocsijaikba

  Gratulálunk, Brüsszel! Így kell ezt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.