Még nem orosz zászló, hanem szlovák.

Lettország is intéz magának egy orosz inváziót!


A lehető legjobb időzítéssel Lettország jobbközép kormánya úgy döntött, hogy gyorsan megszünteti az orosz nyelvű oktatást, 2025-ig bezárólag az országában. Miután harminc százaléknyi orosz él náluk és egyúttal Oroszország közvetlen szomszédságában, én a helyükben meggondoltam volna még egyszer a dolgot.

A kormány persze úgy jobbközép, hogy kb. hatéves korig engedi a pedofíliát és az abortuszt is, igazából mindkét irányból, de szélsőséges konzervativizmusában talán a férfiak kötelező kasztrálásától még ódzkodik. De a kisebbségi és a nyelvi jogok tekintetében már jó liberális úton jár.

Persze értem én, az oroszok, aztán meg az orosz nyelven beszélő kommunisták annyi tömeggyilkosságot követtek el a történelem során Lettországban, hogy nehéz szeretni őket, ahogy a valószínűleg nem őshonos, betelepített ruszkikat sem. De hát ettől még az oroszok ott vannak a spájzban. Gyakorlatilag az oroszok pillanatok alatt rommá tudják lőni a Baltikumot, ha az elfoglalási képességeikben már az ukrán tapasztalatok alapján nem is vagyunk biztosak.

Ha az oroszoknak elmegy az esze, a három balti államból vagy rádióaktív sivatag lesz, vagy majd egyszer visszafoglalja őket valami NATO-hadsereg, de akkor is sivatag lesz a helyükön, csak nem rádióaktív. A lettek akkor is pont annyira lesznek a győztes oldalon, mint 1945-ben, semmire nem mennek majd vele.

Ezek az idióták több százezer embert idegenítenek el az államuktól, olyanokat, akik a lett életszínvonal és az orosz mozgósítás miatt éppen megszeretnék a velük rendszerszinten nem kedves letteket. Gyengeelméjűek kedvéért: a birodalmi gondolkodás pontosan tudja, hogy a tekintélye pont abból következik, mennyire védi meg az állampolgárait és a nemzetéhez tartozókat szerte a világon.

Az ukránok is azzal döntötték magukra a pofonfát, hogy oroszokat gyilkoltak és vegzáltak évekig. Ez akkor is igaz, ha az előbbit nem ipari méretekben űzték, csak a szláv földön szokásos pogrom jelleggel.

A birodalmi gondolkodás csak korlátozottan racionális, a szélső értékei lehetnek teljesen abszurdak is. Ukrajna USA általi bábállamosítása is ilyen, Romániát és Bulgáriát például az oroszok nem tekintik számukra közvetlenül veszélyes amerikai szövetségesnek, Ukrajnára viszont úgy tekintenek, hogy az az. Ezt meg is mondták úgy pár száz alkalommal. Még a most hepciáskodó balti államok miatt sem hisztiztek olyan nagyon, benyelték a “nátósításukat”. Ebből akár azt a következtetést is le lehetett vonni, hogy Ukrajnát is lenyelik.

Amikor kiderült, hogy nem, akkor a nagybetűs Nyugat elkezdett nemzetközi jogról meg liberális demokráciáról visítozni, és nem vett tudomást arról, amit az oroszok üzentek nekik.

Az USA teljesen irracionálisan cselekszik, amikor Ukrajnában provokálja az oroszokat és az oroszok is csak a saját birodalmi gondolkodásmódjuk szerint racionálisak, amikor hagyják eszkalálódni ezt a konfliktust. Az USA részéről az a primitív dichotómia érvényesül, hogy ők a jók, mert a Cola (mindkettő) finom, az oroszok pedig a kisebbrendűségi komplexusaikat kezelgetik.

Mindezt úgy, hogy először van a totálishoz közeli háború, nemcsak Európában, hanem olyan vidéken, ahol a XX. század utolsó harmadára jellemző infrastruktúra van. Atomerőművek, mindenféle biológiai és vegyi üzemek, ahol mindenféle nagyon veszélyes ágensek vannak és persze nagy nyomású gáz- és olajvezetékek. Tulajdonképpen még jószándék esetén sem lehet garantálni, hogy valami fontosat nem találnak el. És mindig van számtalan elmebeteg, akit egy kis atomszennyezés vagy vegyi katasztrófa nem zavar. Az Északi Áramlat felrobbantóit sem zavarta a következmények egyike sem, járulékos veszteség.

A lettek jó érzékkel szálltak bele ebbe a buliba, félmillió orosz nyelvi sanyargatása biztos hidegen hagyja az oroszokat. Mondjuk tényleg érdekes teszt lesz, hogy az oroszok ki akarják-e próbálni mennyire veszi a NATO komolyan magát és megpróbálja-e megvédeni Lettországot? Lettország aztán tényleg megér egy atomháborút nem? Sokkal explicitebb liberális demokrácia, mint Ukrajna.

Tényleg érdemes olyan dologgal provokálni Putyint, amitől az orosz közvélemény is ideges lesz. Mert még az orosz lakosság egyébként nem támogatja eléggé Putyint. Az európai országok vezetőinek nagy része a lehető legrosszabb kombináció: ostoba, gyáva, de harcias kis senkik, akik más bőrét mindig örömmel viszik vásárra.

Vezető kép: Szlovák katona egy 155 mm-es önjáró tarack tetején a Defender Europe nemzetközi gyakorlattal kombinált Summer Shield elnevezésű hadgyakorlaton a lettországi Adaziban 2022. május 27-én. A Summer Shield műveletet a lett hadsereg szárazföldi erőinek gépesített gyalogdandárja vezeti. A hadgyakorlaton a NATO megnövelt előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) műveletének keretében Lettországban szolgáló lett, litván, dán, amerikai, brit és szlovák egységek vesznek részt.
MTI/EPA/Toms Kalnins


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Boszorkány az, aki elvarázsol, ha nem kérsz tőle bocsánatot

  Mint az közismert, a Magyar Varázslószövetség (MVSZ) kettészakadt pár évvel ezelőtt, a Vasorrú Bába születési …

17 hozzászólás

 1. Bàstya elvtàrs

  Pont Ma Reggel làttam egy német nyelvü cikket, amiben elkezdték magyarazni, hogy EZ a gàzszivàrgàs a balti tengeren miert nem környezetszennyezö!!!!!

  Igen, a kiömlö gàz a legùjabb ballibsi média szerint nem “gàz”!

  Aki eddig esetleg kételkedett hogy ki(k) is àllnak a hàttérben annak ezutàn tisztàn làthatò lett Minden.

  Ha ugyanis ténylegesen AZ oroszok lettek volna akkor a sajtò nem kezd el ilyen mosdatàsba! Ràasàsul nem ilyen idiota dumàval!
  Ellenkezöleg, Màr ezerrel dübörögne a klimahiszti!

  Szoval, egy biztosnak tünik, nem az oroszok voltak…

  Azért érdekes, nem?!

 2. Hát a lettek tényleg meghülyültek. Betelepített oroszok? Hát igen, így van, de már ott vannak. A románok meg azt hazudják, hogy Erdélybe a magyarokat a Monarchia idejéén telepítették be, tehát akkor a magyaroknak sem jár anyanyelvi oktatás?

  • csakafidesz

   Tényleg nem tudod miről beszélsz! 1945-ben Sztálin a Szovjetunióhoz csatolta a három balti államot és vonatok százai indultak a litvánokkal, lettekkel, észtekkel Szibériába. Az elhurcoltak helyére pedig oroszokat telepítettek, főképp katonákat. Königsberget (Kalinyingrád) nyíltan megtették támaszpontnak, még közigazgatása sem volt, csak katonai igazgatás. Ma újra független a három balti ország.
   Nézzük máshonnan. Az őslakos lettek, épp úgy, mint a litvánok és észtek negyven évig oroszul tanultak az iskolában és második nyelvként tanulhatták az anyanyelvüket. Ezerrel folyt az eloroszítás, sokkal jobban, mint Erdélyben az elrománosítás.
   Nos én nem látok okot arra, hogy bármelyik lett szeresse az oroszokat.

 3. Ez egy nagyon jó cikk. (Nem tudom meddig lesz meg még az igazság ezen kicsi szigete itt a PS-en, de ahogy a haladókat elnézem nemsokáig. Az igazság mindig fáj, az igazság rettenetesen bosszantani szokta a hazugokat.)

 4. voltak lettek litvánok csürhenépség, az oroszoknak köszönhetnek mindent

 5. Lettország (és Észtország) már intézte ezt harminc éve folyamatosan. Már nem kell csinálniuk semmit. Amint a történelem úgy hozza, hogy kiderül: az angolszászoknak és a …. nem ér annyit a NATO potyadék része, hogy azért égjen Európa és főként Britannia és Észak-Amerika is, persze az oroszokkal együtt, akkor nagyon színpadiasan sírva, de hátra hagyják őket. És minket. (De ugye nekünk nem kell nagyon tartanunk ilyen esetben a következményektől… az ellenzéki ÁRULÓKAT (mert ugye Moszkvában is tudják, hogy a legnagyobb russzofóbok a korábbi moszkvaszopók…) elhelyezik egy nagyon tágas és hűvös félkontinensen, nekünk meg kábé talán egyedül N. Katalin lehet tehertétel. Ilyen esetben.
  Castel úr hihetetlen jól fókuszál a megoldásokra, de a problémákra is. A minap például elmondta, hogy az amerikai mindenek felettiséget miért nem kéne fetisizálni: “Reagan óta a haditengerészet például harmadára csökkent”. Ezzel már nem lehet olyan félelmetes világcsendőrséget eljátszani. De a lényeg a gazdaság. Ha nem fiatalít és olcsósít a munkaerején az USA, akkor pápá versenyképesség. Ha meg igen, akkor pápá USA. A pénz, az arany, sőt az energia és a nyersanyag a BRICS-nél van. Ha ebből csak RICS marad, akkor is. De BRICS marad, mert sem Lulának, sem Bolsonaronak nem érdeke, hogy a globális anlojudeo-kifosztósdiban ők legyenek az ingyenbázis. Sőt, a BRICS akár öt év múlva könnyedén szaporathatja a betűket, akár mint az LGBT, amiből mára 2SLGBTTIQQ2SA+ lett, de csak mára, mert még vadulhat. Így lehet rövidesen a BRICS-ből bizony BRICSIPIAPACS+DPRK, ahol a brazil, orosz, indiai, kínai mellé az indonéz, pakisztáni, iráni, afgán, filippínó, argentin, chilei, szíriai és észak-koreai zászlókat is felvonják, a + jel pedig a komplett közép-ázsiai exszovjet világot “szimbolizálja” 🙂 Ez ellen, pláne ha még merő bosszantásként egy HUBS is belekerül a végén (Hungary, Ukraine, Belarus, Serbia), mit akar a dollár? Mit akar James Bond? 🙂 Ez maga a rémálom nekik: a Heartland és Kína együtt. Indiával. Minden óceánnal és a komplett iszlámmal. Ki kapálózik itt a szalmaszálért???? Úgyis akkor dől el ez a meccs végleg, amikor a sanghaji szerződésbe odaoldalog megfigyelőnek Izrael…

  • csakafidesz

   ???
   Ezt a szófosást nem értem..

  • bubuka_visszater

   “mert ugye Moszkvában is tudják, hogy a legnagyobb russzofóbok a korábbi moszkvaszopók…)”

   es ennek pontos forditottja is igaz, Horthy- meg Turul-szobros antikommunistakbol lettetek a legnagyobb muszkaszopó no pasaran antifák.

   Z!

 6. Megboldogult Puhl Sándor mondta egyszer, hogy “mindenféle lettek, lattok meg a többi” 😀

  Már eleve az észtekkel együtt beleálltak ebbe 91-ben, amikor NEM adták meg az állampolgárságot az oroszoknak, csak ha levizsgáznak észt és lett nyelvekből. (Litvániában nincs jelentős orosz kisebbség, de van lengyel és belarusz, igaz 10% alatt.)

  És ezzel az alapvető emberi jogokat és a helsinki akármit mélyen, alapjaiban sértő, semmibe vevő provokatív elnyomással ugyanúgy bemasíroztak az EU-ba, mint a Benes-dekrétumokkal a csehek, tótok. És máig elmegy mindez. Nincs itt semmi látnivaló! Működésben a jogharmonizáció, győz a jogállamiség. Ezt kell megvédenünk Putyintól…

 7. Gyurcsev Klárenc

  Ahol orosz kisebbség van, ott nyilván nem csinálnak “radioaktív sivatagot”…

 8. Egy IRA szerű orosz terrorszervezet a lettek valagában azért valószínű, keményen pénzelve és információkkal ellátva Oroszország anyácska által. Nem lesz kellemes.

 9. Ez is csak egy USA sugallatra történő kekeckedés. (Soros Gyurka dolgozik a háttérben) Most mindent elhisznek, ennek a szájhős Bidennek. Még nem tudják, hogy az USA igazából még soha senkit nem védett meg, csak kirabolt. Most is az EU-t tette áldozatnak a szankciósdival. Majd Ukrajnából is kimenekül, mint Afganisztánból.

 10. Jól tudjuk, hogy az EU igencsak szelektív az emberi-kisebbségi jogok tekintetében, ha valakiket nem kedvelnek, nem törődnek vele. A magyarok számtalanszor bemutatták, hogy a szlovák nyelvtörvény megszegi az európai emberi jogok chartáját és az európai emberi jogok bírósága széles ívben tesz rá. Mert a magyarokat nem kedvelik. Az oroszokat sem. Az arabokat igen, a migrikkel kapcsolatban veszített egy pert Olaszország még régebben az említett bíróságon, ezért kénytelenek befogadni őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.