Márki-Zay Péter a kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án. MTI/Koszticsák Szilár

Új közvélemény-befolyásolási intézetet alakít az ellenzék


A közvélemény-befolyásolási intézetek némely esetben közvélemény-kutatási intézeteknek szokták magukat hívni, mert joggal gondolják, hogy a köz nehezményezné, ha a valódi céljaik is kiderülnének. Nem mellesleg érdemes megjegyezni, hogy ez az egész azon a feltevésen alapul, hogy van közvélemény, annak vannak mérhető paraméterei és ezek alapján előre lehet jelezni bizonyos közösségi viselkedéseket, például választási eredményeket.

Mint bizonyára emlékszik a kedves olvasó, az ellenzék rettenetesen kikapott a tavaszi országgyűlési választásokon. Ezen örömteli eseményt számukra nem csak az eredmény árnyékolta be, hanem az is, hogy a közvélemény-befolyásolási intézeteik teljesen tudományosan megállapították, hogy győzni fognak. A legbájosabb poén egyébként az egészben az, hogy még a választás napján készült exit-polljuk szerint is megnyerték a listás szavazást. És ezért még fizettek is. Régi és igaz mondás, hogy nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást. De legalább a választást.

A számtalan megoldatlan ellenzéki kognitív disszonancia egyike például az, hogy a Fidesz szerintük a közvéleménynek kormányoz, mérések alapján! És ez szörnyű populizmus. Vagyis nekik, saját maguk szerint úgy kellene megnyerniük a választást, hogy nem az embereknek kampányolnak, annak alapján, hogy kikutatják mit is akarnak a szavazók, hanem annak ellenére kellene megszerezniük az emberek szavazatát, hogy mást ígérnek nekik, mint amit azok akarnak.

Ennek alapján viszont az is nyilvánvaló, hogy lehet közvéleményt jól is mérni, csak ez a Fidesznek sikerült, nem az ellenzéknek, hiszen ők nagyon nyertek. Persze minden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás bizonyos értelemben befolyásolási eszköz. Miután csak kevés olyan társadalmi cselekvés van, amelynél valamiféle objektíven mérhető emberi cselekvés eredménye alapján meg lehet ítélni, jól mérték-e meg, amit meg akartak. A választás pont ilyen szerencsétlenségünkre, tehát ez az iparág él és virul, még akkor is, ha tele van kóklerekkel. Az ellenzéki közvélemény-kutatók fiaskója után persze a kormánypártiak a háttérben elsuttogták, hogy ők ugyan mértek nagy különbségeket, de ők meg speciel nem hitték el. Meg hát nem is lett volna jó ötlet 20 százalékos vezetéssel elbizakodottá tenni a Fidesz-tábort. Itt ugye egyébként azokról a kutatói műhelyekről beszélünk, amelyek az elmúlt 12 évben szinte mindig olyan adatokat szolgáltattak a kormánynak, ami alapján az jó döntést hozott.

Nem is akarom minősíteni azt az elemzői és politikusi gondolkodási szintet, amelyben az Orbán-Márki-Zay 80-20-as miniszterelnöki alkalmassági arány mérése mellett be tudták nyalni azt az adatot, hogy listán meg majd az emberek majdnem fele, sőt esetleg többsége az ellenzéki listára fog szavazni. Ahogy az ellenzéket nyilvánvalóan domináló Gyurcsány elutasítottságát bőven 80 százalék fölé helyező adatot sem találták gyanúsnak. De ez mind nem számít, mert most az ellenzéki közvélemény-machinációs szakma is megújul és új mérési technikákat fognak bevezetni. És itt válik érdekessé a dolog, mert az erősen rejtjelező fogalmazás sem tudja a 444.hu cikkében elrejteni, hogy ez nem pont az a közvélemény-kutatás lesz, amit érteni szoktunk a kifejezés alatt:

Saját online panelt fejlesztenek, amibe idővel 35-40 ezer embert próbálnak bevonni. Hosszú távon, újra és újra egy lazább kérdéssorral, nem csupán a pártszimpátiát és a választási hajlandóságra fókuszálva, hanem például a fogyasztási szokásokat, az életmódot is vizsgálva mélyebb kutatást végeznének.

Ja, és a válaszadókat kuponokkal és utalvánnyal motiválják majd. És egészen véletlenül az egyik első célpontjuk a magyar pedagógustársadalom lesz majd. Mondom, kutatni fogják őket, nem befolyásolni!

Ez első hallásra egy rendkívül drága buli lesz, ezt bízvást kijelenthetjük, nem lehet Magyarországon piaci alapon megfinanszírozni. De a világ tele van önzetlen filantrópokkal, társadalmi felelősségvállalástól majd kicsattanó multinacionális nagyvállalatokkal, elkötelezett norvég nagykövetségekkel, úgy általában főfoglalkozású mikroadományozókkal. Biztos lesz köztük sok, aki a magyar stratégiai ágazatok dolgozóit, beleértve az életmódjukat és a politikai nézeteiket is, a lehető legbőkezűbben akarja megismertetni az ellenzék fő kampányembereivel.

 


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Ugye soha nem fog kiszabadulni?

  Amit eddig tudunk a rendőrgyilkosságról, az bőségesen elegendő ahhoz, hogy biztosak legyünk benne: ennek az …

14 hozzászólás

 1. Ezek szerint nem elég hatásosak az ellenzéki újságok, TV-csatornák. Most megint beleölik valami drága baromságba a pénzt, mert nyugaton arra mindig van keret, csak a népre nincs. Az a hír is nagyon “tetszett”, hogy az EU pénzügyi támogatást nyújt ukrajnai újságíróknak.

 2. POROSZLAI RÓBERT

  A szíájjjé lóvéból.

 3. ez a könyv ide kívánkozik:

  Fehéri Armand
  A vesztegető forradalom. Politikusok, írók és hírlapírók az országpusztítás zsoldjában. Bp. 1919.
  http://mtda.hu/books/feheri_armand_a_vesztegeto_forradalom_Optimized.pdf

 4. https://youtu.be/7kDZmApZk-0

  A Palkovics László által vezetett Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) augusztus elején közzétette elődje, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 2022 első negyedévében kötött szerződéseit. A nyilvánosságra hozott adatokból az derült ki, hogy Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a korábbi időszakhoz hasonlóan jól fizető szerződésben állt a tárcával. A cégeknek „kiegészítő kormányzati szakpolitikai tanácsadásra” bruttó 2,16 milliárdos keretösszeget állapított meg a tárca.
  Palkovics László minisztériuma óránként bruttó 50 ezer forintos díjat fizetett a Századvég tanácsaiért. Csak 2021-ben 10 ezer órányi tanácsadást fizettek ki a Századvég Alapítványnak, ami összesen bruttó félmilliárd forintot tett ki. Ezen felül évente 16 stratégiai tanulmányt is rendeltek, egyenként 51 millió forintért.
  a szerződésekben semmilyen utalás sincs arra, hogy milyen témájú tanácsadást kért a tárca, és arról sincs, hogy mik voltak a tanulmányok. Az egyik kiemelt kritérium csupán annyi, hogy legyen meg a 400 ezer leütés.
  A szerződések közül az egyik mellékletekkel együtt fent van a közbeszerzés.hu oldalon.

  • …és?? csak a sorosféle szervezeteknek lehet pénzt juttatni és őket támogatni a kormány megbuktatására? Viszont reakcióra már senkinek semmi joga nincs? Miért is kellene birka módon eltűrni, hogy az ellenzéket külföldi érdekek szerint úgy támogatják, ahogyan akarják, de ha a kormány kezdi védeni a saját érdekeit, akkor az már baj?! Számolgathat amennyi jólesik, a magyarok nagyobbik felének van esze!

 5. Én nem adom el magam semmiféle kuponért!
  Akkor sem adtam el, amikor karácsonyra az iskolánk igazgatójától üdülési kupont kaptunk borítékban!
  A kupont a kutyatápos boltokban meg a trafikokban kilószámra hozhattad el a polcról.

 6. ” De a világ tele van önzetlen filantrópokkal, társadalmi felelősségvállalástól majd kicsattanó multinacionális nagyvállalatokkal, elkötelezett norvég nagykövetségekkel, úgy általában főfoglalkozású mikroadományozókkal. ”
  Ez a mondat telitalálat.
  Amúgy a pedagusok mérése meglepően balfékbarát eredményeket fog hozni és valljuk be,nem őbelőlük áll az ország. Sajnálom azokat,akik más állásponton vannak közülük. Láttam mennyire igyekeznek kiizélni velük.
  A kuponos akció,az ugye nem a befolyásolás miatt lesz? 🙂

 7. https://youtu.be
  te pedig látogasd meg az anyádat a kamionparkolóban,mert a fajtatársaid lenyúlják a napi bevételét.

 8. GiczeiyTünde

  Az USA-ból támogatott MZP menjen oda, ahová gondolom!
  Persze: saját erejéből nem jutna semmire, ezért kéri a tengeren túli pénzemberek segítségét.
  SZÉGYELLJE MAGÁT az országát az USA-nak kiárusító hazaáruló!

 9. Erechi Simetán

  Teljesen világos, hogy az említett portálon azok fognak szavazni, akik azt olvassák. Tehát már most ismerjük minden felteendő kérdésre a választ. Kár erre pénzt pazarolni…

 10. Az agymosáshoz értenek. Már több alkalommal bejött a hazaáruló liberálfasiszta ellenzéknél.

 11. Ungarn über alles !

  idejében a nyakára-f*szára kellene lépni ennek a Félkegyelmű hazaáruló állatnak ! …mielőtt az Amcsi férgek általa kiápíthetnék a felforgató központjukat, természetesen magyar civil központnak maszkírozva !
  Orbán-kormány ! nagyon észnél kéne lennetek ! és semmi mellé-duma !

 12. Nem gondolják, hogy inkább hiteles politikusokra van szükség? Olyanokra, akik a hazát és annak érdekeit tartják szem előtt és nem a Brüsszelit?

 13. Megmondom nekik én ingyen is a közvéleményt: az a bajuk, hogy se nem liberálisok, se nem baloldaliak. Egy liberális számára a határon túli magyarság támogatása elfogadható, mert minden kisebbség támogatása elfogadható. Egy liberális számára a szabad választás az iskolai hittan vagy erkölcstan között elfogadható, mert szabad választás. Ezeknek viszont nem elfogadható, mert gyűlölik a vallást. Egy baloldali nem nyal be csontig a globális tőkének. Gyakorlatilag a Fidesz lefedte az egész politikai spektrumot, megtalálhatóak benne egyaránt konzervatív, liberális és baloldali értékek. Ezek meg gyakorlatilag senkinek semmit nem tudnak ajánlani, csak azt, hogy O1G.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.