Az orosz támadásokban lerombolt lakóházak a Kijev közelében fekvő Irpinyben 2022. április 30-án. MTI/AP/Emilio Morenatti

Ki fizeti majd Ukrajna újjáépítését?


A rövid válasz az, hogy senki. A hosszabb válasz tartalmazza azt a részletet is, hogy a pénzt azért beszedik attól, akitől lehet, csak valahogy az a fránya újjáépülés marad el majd valahogy. Mondjuk annyira talán még a nyugati politikusok se hülyék, hogy (Z)elenszkijre bízzák Ukrajna újjáépítését. Rá és Putyinra Ukrajna lerombolását bízták. Valódi építkezéseket ugyanis nem bíznak ukrán oligarchákra, ezt mindenki tudja, ilyesmiben még az orosz oligarchák és a nagy amerikai cégek is sokkal jobbak. Egyébként azt is csak a fene tudja, hogy az oligarchára eufemizmus-e a multinacionális cég vagy fordítva áll ez az összefüggés. Az orosz meg talán a vadkapitalistára az, az amerikait meg nem szoktuk szépen mondani.

Az ukrajnai háború képanyagát ha megtekintjük, és túltesszük magunkat a halott gyerekeken, azt figyelhetjük meg, hogy fél méternél kisebb darabokra van robbantva szinte minden. Volt alkalmam két olyan katonatisztet is megkérdezni, akik még hallottak valamit a világhírű Vörös Hadsereg által alkalmazott felülmúlhatatlan hadművészeti technikákról. Miután tömeg már nincs, és az orosz nép azért már nem tűrne el százezres harctéri veszteséget, a tömegtámadás ugrott, a világszínvonalú szovjet katonatudomány másik eszköze marad meg csak nekik. Ez se bonyolult, a rendelkezésre álló összes tüzérségi eszközzel szétlőnek mindent maguk előtt, majd valahogy átvergődnek a romokon. Ágyújuk van, lőszer van, lövöldözni szeretnek, Ukrajna meg fogy. Nem látványosan, de nagyon. Minden nap csinálnak félmilliárd-egymilliárd dollárnyi kárt. Ne higgyük azt, hogy egy szántóföldet például nem lehet szétlőni használhatatlanra. De lehet. Csak orosznak kell lenni hozzá.

A háborúknak szinte soha sincs értelme, és az ukrajnai is illeszkedik a sorba. Jelenleg nincs olyan haderő, aminek esélye lenne kiverni az oroszokat onnan, ahová bemennek. A NATO-nak sincs ilyen hadereje és miután egy NATO beavatkozásból szinte bizonyosan atomháború is lenne, nem is lesz komolyan ilyen ötlet. Az ukránokat persze fel lehet fegyverezni minden jóval, vagyis minden olyasmivel, aminek az esetében nem ciki ha a feketepiacra, illetve az oroszok kezébe kerül. De ettől még nem fogják kiverni az oroszokat Kelet-Ukrajnából és a tenger mellől. A jelenlegi nyugati doktrína szerint gazdaságilag összeomlanak a szankcióktól és kimennek maguktól. Tényleg csak az a módszer nem ugrott még be a nyugatiaknak, csak a belga miniszterelnöknek és Cseh Katalinnak, hogy háborús jóvátételt kellene fizetnie Oroszországnak. Esetleg fizethetnék azt olajban és gázban. Legutóbb az oroszok Kelet-Európából 45 év után vonultak ki. Talán az ukránok is ki bírják várni ezt a kis időt, ha már nekünk sikerült.

Szóval ki fizeti az ukrán újjáépítést? Nem győzöm hangsúlyozni, az újjáépítés pénzügyi alapjainak megteremtése és maga a fizikai romeltakarítás és építkezés teljesen elválik egymástól. A pénzügyi alapokat biztos megteremtik, az építkezés meg biztos elmarad. A csodás ukrajnai szovjet típusú lakótelepek romok maradnak, mert újjáépíteni őket teljesen értelmetlen, annyira elavultak. Tehát ha lenne is újjáépítés, akkor is sok százezer, talán milliónyi új modern lakást kellene építeni. Még az aktuális tél beállta előtt mert az arrafelé hideg, mondhatni orosz tél van. Erre idén nyilván semmi esély. Vajon mennyien maradnak Ukrajnában ősz végére?

Az EU-nak olyan ötletei vannak, emberbaráti nekibuzdulásból, hogy az EU fizeti 100 milliárd eurós nagyságrendben Ukrajna reorganizációját. Ami azért vicces egyébként, mert nagyon jelentős tulajdona például az amerikaiaknak van Ukrajnában, meg a kínaiaknak, termőföld formájában. Na kínaiak biztos nem szállnak be. Az amerikaiak meg fegyverrel szállnak be a buliba, mert most az a fontosabb. A régi fegyver is jó fegyver, és azt is szét kell lőnie valakinek, amit a közismerten trehány oroszok elmulasztottak.

Az oroszok, akik majd egyszer úgy döntenek, hogy győztek, a hadi helyzettől függetlenül, persze az oroszok lakta területeket szépen újjá fogják építeni. Azt fogják mondani, hogy azt az ukránok lőtték szét, meg az ukránok hibájából az orosz hadsereg tévedésből, és be is fogják nyújtani a számlát a maradék Ukrajnának. A tengertől elzárt és szétlőtt Ukrajna viszont bele fog merevedni, főleg a harcoktól sújtott részei, abba a taposóaknákkal súlyosbított posztapokaliptikus vízióba, amit az amerikai filmesek annyira kedvelnek.

De az EU Közép-Európától el fogja szedni a fejlesztési pénzeket, mert az kell a maradék Ukrajna életben tartásához. A lengyelek, a szlovákok és a csehek jó képet fognak vágni ehhez, mert ők most éppen túl vannak a pánszlávizmuson, de az áldozathozatalon még nem. A drasztikusan drágább energiahordozókért kifizetett pénz pedig nem is a háború vagy az újjáépítés ára, hanem csupán a kereskedők és a kitermelők extra haszna, mert az ő költségeik szinte semmivel nem nőnek majd, ahogy eddig sem nőttek. Ők viszont természetesen nem fognak hozzájárulni a Ukrajna újjáépítéséhez, hiszen eddig sem tűntek hülyének. Az EU-nak még az is eszébe fog jutni, hogy hitelt vegyen fel Ukrajna újjáépítésére, mert a bankvezetőknek is kell némi bónusz ezekben a nehéz időkben.

Még szerencse, hogy az oroszoknak lesz pénze újjáépíteni a saját területüket, hiszen sokkal többet kapnak az olajért meg a gázért, mint eddig. Még szerencse, hogy csak azért nőttek a bevételeik csak száz százalékkal a háború után (ugyanannyi anyagért természetesen), mert az EU szabadpiacosító vezetői már korábban, a háború előtt felverték az energiahordozók árát.

A történetben az a legszebb, hogyha az oroszok tényleg összeomlanak, akkor tízszer nagyobb problémát örököl Európa, mint ami most van.

Tehát mi fogjuk kifizetni, de nem Ukrajna újjáépítését, hanem a fegyvergyártók és kereskedők hasznát, a bankok extraprofitját, az energiaszektor szereplőinek gazdagodást és az újjáépítési pénzekre lecsapó ukrán és orosz oligarchák új jachtjait is.

Hacsak valami csoda közbe nem jön.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Szavazz a Facebook párt jelöltjeire!

  Szeretném, ha ezt most nagyon komolyan vennéd. Az életed, a boldogságod múlik azon, hogy most …

12 hozzászólás

 1. Hogyhogy ki s fizeti? Hát mi, természetesen. Még ha nem is tudunk róla.

  • csakafidesz

   Stimmel. „Szolidárisaknak” kell lenni az ukránokhoz, vagy kötelezettségszegési eljárást kapunk az uniótól. Nem is tudom mikor unjuk már meg az uniós csesztetést, mert baromira elegünk van belőle.

 2. Újabb eu-s hitelfelvétel?
  Hát egy hatházit nekik ! Azt!

 3. A zsoldost általában a megbízó fizeti, a kártalanítást is.

  Ha az EU a megbízó akkor valamit elhallgattak előlünk.

 4. Kitűnő cikk, jó meglátások – véleményem szerint.
  Az ukrán Trianon bekövetkezésére már komoly esély van.
  De a jelenlegi EU libernyák vezetés van annyira hülye, hogy kamionnyi pénzt adjon Ukrajnának az ujjáépítésre. Görögországnak is ennyit adott anno. Bár a görögök nem ukránok.

 5. Először az ipari létesítmények rendbehozatala fog megtörténni,amikben az EU államai érdekeltek,ill. új tulajdonjogot fognak szerezni.Másodszor a 32 millió hektár termőföld nagyobbik hányadának a megszerzése,ami eleve megnyílt volna 2024-l.,de most zsarolási potenciál lesz.Az ukrán elnök,vagy módosítja a földtörvényüket,vagy nem kap pénzt.Elkezdődik Ukrajna privatizációja EU modell szerint,azaz Ukrajna kiárusítása.

 6. Először az ipari létesítmények rendbehozatala történik meg,amikben az EU államai érdekeltek.Másodszor a 32 millió hektár termőföld nagyobbik hányadának megszerzésére kerül sor. Ukrajna zsaroló helyzetbe kerül vagy módosítja a földtörvényét,azaz a 2024-s lehetőségeket bővíti,vagy nem kap pénz,vagy a földért cserébe kap pénzt.Megindul Ukrajna teljes privatizációja ,vagyis kiárusítása.

 7. Hol vagyunk még attól? Előbb szét akarják verni egész Európát, párhuzamosan Oroszországot fel akarják darabolni, megszerezni a hatalmas gáz és olajvagyont.

 8. Ezt írtam a Vadhajtásokban csekk katka felvetésére, hogy az oroszok fizessék Ukrajna újjá építését:
  Javasolnám csekk katka céljaihoz – hogy ki fizeti Ukrajna háborús kárait – az Amerikai Egyesült Államokat, mivel ők fizetik azt a f@szverő ripacsot, aki ma Ukrajna elnöke, ők birtokolják Ukrajna nagyon nagy hányadát és ők tolták rá Putyint, hogy megtámadta Ukrajnát, egyébként ha eddig nem esett volna le, Kijev Oroszország bölcsője, semmi köze a ma ott élő ukránoknak. Ugyanúgy ahogy Pozsony volt több száz évig Magyarország királyainak koronázó városa, semmi köze nem volt a totocskákhoz, akik akkor még a fán vakaróztak!

 9. Miért? Lesz újjáépítés?
  Most, hogy az egész háborút mozgató nemlétező Háttérhatalom már a covid örömén a davosi világgazdasági bulin egyértelműen kijelentették, hogy elveszik az ingatlanjainkat, a bútorainkat, a világon mindenünket, még az utolsó lepkefing gyűjteményünket is.
  Ukrajna példája mutatja, hogy ezt milyen könnyű megtenni. Egy szegény ukrán, aki nem zsidó, nem milliárdos ripacs, nem buzi, nem veri a farkával a zongorát, nem AZOV kannibál, nem gyűlöli sem az oroszt, sem a többi nemzetiséget…csak egész munkás életével egy panel lakást tudott összegyűjteni, némileg berendezni, és egyetlen öröme VOLT mondjuk a fotózás, és virágfotó gyűjteménye, a feleségének meg a szalvéta gyűjteménye, most egy perc alatt megtanulta, milyen lesz a „Nincs semmid, dolgozz többet és boldog leszel!” Klaus Schwab új világrend. Vigyázó szemünket Ukrajnára vessük, mert ők már a jövő!
  2030-ra már mi is ugyanilyen „ukrán” nincstelenek leszünk.
  Nem lesz itt semmiféle újjáépítés.
  A szétrohadt agyú Rothschildok addig nem nyugszanak míg akiket ótóanyaggal még nem sikerült lemészárolniuk, azoknak is elveszik mindenét.
  S vajon miért? Tudnak-e többet zabálni, repcsin furikázni, többet szexelni, embereket kínozni mint napi 24 órán át?
  Nem.
  Akkor miért fontos ezeknek, hogy mitőlünk mindenünket, még ártatlan, de örömet szerző hobbijainkat is elvegyék?
  Mert ezek nem emberek! Mert az a gondolat, hogy mi bárminek is örülünk, mint például gyermekünk első lépésének, az nekik fáj. Ezért is akarják átoperáltatni a kicsinyeinket lényegében semmivé, hogy hadd szenvedjünk az szeretteink szenvedéseik láttán.
  A Bilderberg pszichopaták ugyanis mindentől rosszul vannak, ami az emberiségnek jó, és örömet szerez. Ezek csak a mi kínjainkból tudnak perverz örömet csiholni maguknak!!!

  • csakafidesz

   Elég kemény véleményed van, de nagyon sok igazság van benned. Nos szerintem Újjáépítési Segítséget fognak kreálni, szegény emberektől pénzt szednek be (szolidaritási adók és hasonlók révén) majd az ukránokkal is kifizettetik az újjáépítés költségeit, hogy a dupla haszon meglegyen. A ruszkiktól legfeljebb egyezményes kézjelet kapnak. Tessék, hogy mi lesz a ruszkik haszna: Hát Magyarországnál jóval nagyobb területet végleg elcsatolnak, oroszbarát kormányt neveznek ki és baráti áron veszik meg az ukrán terméket, világpiaci áron adják oda az orosz árút.

 10. Magyarország nem ugorhat bele még egy közös eladósításba.
  Éppen elég tanulsággal szolgált a „járványalap.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük