Nők bujáki népviseletben a Glatz Oszkár Művelődési Központban kialakított 2-es számú szavazókör szavazófülkéiben. MTI/Komka Péter

Ellenzéki „kesergő”


Többen észrevették, hogy új irodalmi műfaj született. A török hódoltság idején éltek át a magyarok olyan elnyomatást, mint manapság. A keresztény hitüket megtartani akaró, se törökkel, se osztrákkal nem bratyizó retrográdok ugyanis üldözték azokat a nyugati fősodorhoz tartozó és így egyértelműen felsőbbrendű helyi értelmiségieket, akik egyszerre tudtak és akartak megfelelni a fényességes porta és a bécsi császári udvar igényeinek. Eme szerencsétlen elődeink sem értették, hogy az alantas munkákkal, például élelmiszertermeléssel foglalkozó pórnép miért akarja őket agyonverni, amikor elviszik hozzájuk a török kultúra képviselőit vagy a nyugatosságot a kor legmagasabb színvonalát képviselő adószedők képében. A magyarok akkor is nyakasak voltak és nem akarták azt csinálni, amit a messziről jött előkelő idegenek szerint kellett volna.

A kor értelmisége tehát versben, dalban, betűtésztás hányásban, szájhagyomány útján archiválódó „kesergőkben” fejezte ki jól megalapozott nárcisztikus életérzését, szexuális facsarulatait és persze azt, hogy az anyukája nem szerette eléggé. Orbán Viktor megjelenésével ennek a társadalmi rétegnek az élete egészen elképesztő mértékben megnehezült. Nem tudom, miért, de a szenvedéseik mértékét leírja az, hogy mindenre képesek a nemezisük eltüntetése érdekében.

A képet csak az árnyalja, hogy úgy egyébként szinte semmire sem képesek. Mindhárom tételezett defektus tevékenységet feltételez, akcionalizmust, mert valakivel rosszat kell tenni, hogy a kín enyhüljön. Rosszat tenni pedig fáradságos. A nárcisztikusnak kell valaki, akit tönkretehet és akivel imádtathattatja magát, a perverznek kell valaki, akit olyan dolgokra vehet rá, ami annak soha az eszébe sem jutna. A szeretethiányosnak meg valaki olyan, akit gyűlölhet azért, mert az nem szereti eléggé.

A régi szép időben ezek a bánatok külön jártak és a nehéz testi munka, valamint annak elmaradása esetén az éhenhalás jól karbantartották a kórságokat. De poszt-posztmodern korunkban a három nyavalya együtt jár és politikai programmá penészedett. A művészettörténészekre vár a feladat, hogy megmutassák: a legkoraibb kilencvenes években miért vált Orbán Viktor a gyűlöletköltészet központi témájává? Még kormányon sem volt akkor.

Már nem emlékszünk, ki volt az a belpesti zseni, aki Orbánban meglátta a témát, ami pszichopaták, örömtelen női karikatúrák, külföldre vágyakozó depressziósok, szobaszínészek, önmegvalósítók és análisan fixált szociológusok nemzedékeinek biztosította az önbeteljesítő reménytelenségben való dagonyázást. Ezek az emberek gimnázium első osztályától kezdve több száz formában írtak házi dolgozatot, zárthelyit, szakdolgozatot és doktorit ezzel a címmel: miért is gyűlölöm Orbán Viktort?

Működő demokráciánknak hála purgatóriumként élik újra négy évente a remény és az összeomlás ciklusát és ébrednek reggel arra – már sokkal több, mint 4000 napja –, hogy Orbán Viktor a miniszterelnök. Több hamis messiást használtak el ezalatt, mint a zsidók bő 2000 év alatt. Csoda, hogy kiírják magukból a szenvedést?

Ezt a szöveget egy olyan ismerősöm osztotta meg, aki nem tudja már, hogy létezem, mert sosem posztolok semmit, nem is lájkolok (leszámítva egy vizespoló verseny képanyagát véletlenül 2011-ben), csak egy elfelejtett ismerős vagyok, senki más. Felebarátunk azért gyűlöli egyébként a miniszterelnököt, mert 1999-ben megvert valakit egy fél pohár sör tulajdonjoga körüli vita során és ebből mindenféle kellemetlensége lett. Akkor is Orbán Viktor volt a miniszterelnök, és ez elég oknak tűnik arra, hogy azóta is engesztelhetetlenül rühellje. A posztot valami kormányváltó csopiban osztotta meg valaki, akinek egy másik hasonló csopis haverja küldte át azzal, hogy ezt az életérzést keresi vasárnap este óta minden bukott lélek, aki csalást buktatni ment reszketve a magyar vidékre.

Tehát az alábbi rímtelen kesergő teljesen autentikus, a vasárnap este sokkjából született, generációk mesélik majd, lassan átveszi a vészkorszak helyét az emlékezetben, és az idők végezetéig megőrzi Orbán Viktor nevét.

Tegnap tevékenyen részt vettem a választásban, a szavazatszámláló bizottság tagja voltam. A helyszín: 1955-ig önálló település, földművelésből élő jómódú sváb lakossággal. Ma egy főúttal kettévágott külső városrész, elszegényedett, elöregedett, elcigányosodott. Nincs óvoda, iskola, háziorvos (csak néha ügyeletes), a bolt CBA, a szebb napokat látott kocsma a „legyes”.
A választás az ún. kultúrházban zajlik, ablakain sűrű rácsok, az egyetlen helyiségből álló épületben a pókháló és a világítás versenyét egyértelműen az előbbi nyeri. Van még három özönvíz előtti gázkonvektor, rengeteg kék kárpitos irodai szék, mindegyik végtelenül mocskos, némelyik törött is, azok a fal mellett állnak halomba dobálva. Szerencsére van két paraván, azzal el lehet takarni, hiszen a választási kézikönyv „méltó körülmények” megteremtését várja el. Van mosdó is, a nőiben egyetlen lámpa sem világít, hideg van, a mosdókagyló össze-vissza repedezett.
A bizottság hat nőből áll, 30-40-es éveikben járnak, súlyuk 50 és 150 kiló közötti, fele-fele arányban választottak és pártdelegáltak. A jegyzőkönyvvezető egy felkészült, megnyerő fiatalember. Lassan kiderül, ki kivel van.
Hatkor nyitunk, megjön az első szavazó, aztán folyamatosan érkeznek. A névjegyzékben közel ezer választópolgár neve szerepel, néha több oldalon keresztül ugyanaz a családnév. Nagy nyugalomban dolgozunk, olykor egy választó megfogalmazza a véleményét a népszavazási kérdésekkel kapcsolatban, más visszautasítja a népszavazási lap átvételét, a többség azonban mindhárom lapot átveszi. Ahogy telnek az órák, egyre több választó jön be azzal, hogy nem tudja, miről szól ez, de a fideszre szavaz, vagy a fideszes jelölt nevét mondja. Többen kérik a bizottság tagjait, mutassuk meg, melyik a listán a fidesz és a jelöltje, mert rosszul lát/nem tud olvasni/már rég vett részt választáson/most szavaz először. Jönnek az alkoholszagú, mosdatlan, rosszfogú, tudatlan emberek sorra, érkeznek ebbe a külvárosi lepusztult kultúrházba, és leszavaznak a fideszre, mert ez nekik megfelel, nem is lehetne jobb. Őket ez az egész nem zavarja, nincs semmi probléma, hiszen megkapták a júdáspénzt. Egy-két sörre most elég lesz, tán még a „legyesben” is meg lehet ebédelni utána.
A fidesz küldöttei hallgatnak, mosolyognak, a bizottság többi tagja egyre sápad, nem szólunk, de amikor megérkezik az utcánkból a sokadik nyomorult, fogalmatlan szavazó, nálam eltörik a mécses, elsírom magam. Nem vagyok elég erős ahhoz, hogy visszatartsam a könnyeimet. Ezek az emberek döntenek a sorsomról, a jövőmről, arról, ami eddig a hazám volt. Mert többé nem az. Én ezzel az országgal nem akarok semmilyen közösséget, megyek, ahogy elmentek már eddig a milliók, csatlakozom a többihez, akinek most lett elég. Itt számomra nincs több lehetőség, építsék az országot azok, akiknek ez tetszik, dolgozzanak, adózzanak, innováljanak, mit bánom én. Legyenek boldogok egymással, én máshol leszek az. Itt nem hagyták.
Hétfő reggel van. Az országban százszámra volt a miénkhez hasonló település. A választást nem a választási bizottságokban csalták el, hanem már előtte, a tévében, a Kossuth Rádióban, az óriásplakátokkal, a farháttal, a krumplival, a benzinnel, a többi júdáspénzzel és a háborús riogatással. Aki nem így gondolja, többé ne keressen.

Verselemzésileg ez a teljes magány felismerése. Az alanyi költő rádöbben, hogy el kell mennie. Kimutatkozik mindneki másnak, aki nem pont olyan, mint ő. Meg kell értenünk azt a szörnyűséget, hogy miként lehetetleníti el az alkotó boldogságát („Itt nem hagyták.”) a fuszulykabábonyi 002-es számú szavazókör szociológiai összetétele. 2022 április 3. este tíz óra után többé nem lehet verset írni, boldognak lenni, kiderült, hogy tényleg semmit nem ér a belpesti felsőbbrendűség.

Nekünk pedig szívből kell sajnálnunk azon országok még normális lakosait, ahová kirángatja ezeket a sírógörcs. A művészet láttató ereje: van rosszabb, mint a háború. 

Update

A modernitás átka a történések sebessége, vasárnap este óta még egy legújabb műfaj is született, az „”ellenzéki kesergő” paródia”. Ezt részben jobboldali szerzők művelik, de némely baloldali alkotók is felfedezték már benne a lehetőséget, ugyanis némelyek csak most döbbentek rá, hogy kikkel is voltak körülvéve MZP kampánycsapatban. Újfent megerősítem, a fenti idézett szöveg nem paródia. Autentikus.

 


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Az őrült háborúpártiság generációk pusztulásához vezet, ha nem fékezzük meg őket!

  A magyar közéletben, és valószínűleg az EU-ban és az USA-ban is két politikai nézet áll …

27 hozzászólás

 1. Úgy láttam Felénk más szavazókörök voltak!
  Először is senki nem kapott pénzt,az emberek tisztának látszottak……
  Fogmegtartó kezelést pedig a TB nem finanszírozott bizonyos liberálbolsevik pártok hatalomba jutása idején….
  Szóval hagyni kell ezeket az embereket távozni. Ámbár nincs olyan szerencsénk,hogy egy éven belül ne látnánk viszont ezeket…… 🙂

 2. Sokan a 2006-os választás után voltak nagyon szomorúak és átvészelték az országrombolást.

 3. „miért vált Orbán Viktor a gyűlöletköltészet központi témájává? Még kormányon sem volt akkor.”

  Nem kell ahhoz semmiféle kriksz-kraksz elemzés.
  Amikor megalakult a Fidesz, előreláthatóan beépítették a kakukkmadarakat: Fodort és társait.
  Az SZDSZ-t gründolók a Fidesz-t eleve az SZDSZ utánpótlás szervezetének, ifjúsági tagozatának szánták.

  Csak hogy ott volt Orbán Viktor és köre, a Fidesz kemény magja.
  Az elnökválasztáson Fodort indították Orbánnal szemben.
  Fodor veszített, Orbán maradt az elnök.
  Másnap Fodor és Pető Iván, az SZDSZ elnöke megjelent Gyárfás NapTV-jében, és bejelentették, hogy Fodor nem szándékozik átlépni az SZDSZ-be.
  Másnap megjelent a hírekben, hogy Fodor és társai kiléptek a Fideszből és átléptek az SZDSZ-be.

  Ezután, a paktumhajón Farkasházy közölte Orbánnal, hogy a szemétdombról (vidékről) szedtünk ki benneteket, és oda is fogunk visszadobni.

  Jó az öreg a háznál, aki még emlékszik.

  • Bocs! Nem paktumhajó, hanem MÉDIAHAJÓ volt.

  • Schenkhyalfonz

   A Fidesz rendszerzáró bulin már összebalhéztunk anno pár hülye szdsz-s fazonnal a büfében ezen az idióta ifjúsági szervezet mániájukon.

   • Hát persze! Kellett nekik az utánpótlás, Soros cukros bácsi fonta a vonalat. Egyetemistáknak pályázat nyugati aspirantúrára, nyelvtanulásra. Orbán IS ment, mint sok fiatal
    Valamit közben megorrolhatott, mert félbe hagyta, s hazajött.

 4. Amúgy ezt a csákijudit írta eredetileg,éppen most olvastam a Mandineren.

 5. Puncius Pinatus

  Ballibsi kesergő.
  Itt a vége, nincs tovább!

  Szerzők:

  gyurcsány ferenc
  dobrev klára

  Előadó:

  márki z péter
  az összefogás moslék énekkara
  Zenei aláfestés, a rajongói vegyes zenekar

  Brüsszel, és még sokan mások támogatásával, koreográfiájával.

 6. A szavazatszámláló bizottsági asszonyság – csak gondolom, hogy nő lehet, mert a női mosdóba ment, bár ez manapság nem jelent semmit – amennyiben azt tapasztalta volna, hogy mindenki a moslékkoalícióra akar szavazni, rögtön helyes, csinos jó illatú, szép fogú, antialkoholista, a legyesbe – sőt a közelébe se – soha be nem térő, díszpolgári kitüntetésre érdemes szavazók – akik csirke-farhátat még csak szórólapon sem láttak és még csak egy rohadt zsák krumplival sem kenyerezte le őket senki – lettek volna a szavazópolgárok, szavazópolgárok igen és nem nyomorult fogalmatlan szavazó. Ezeknél az asszonyságoknál, nem az számít, hogy mi a valóság, ők úgy forgatják, ahogy az érdekük kívánja. Amennyiben ezek a semmirekellő nőimitátorok és hasonszőrű „férfi” társaik eltakarodnak az országunkból, még fényesebb, szebb és boldogabb országban élhetünk. (Az a baj, hogy ezt, mármint, hogy eltakarodnak, mindig csak nagy pofával belekiabálják a világba, de sajnos mindig maradnak.)

 7. Jó olvasni, hogy lipsi taknyoknak úgy uszkve 12 év után megérkezik a valóság, hogy egy 1000 fős zsákfaluban, nem moccachino-t szürcsölgetnek az emberek egy laptop előtt, hanem földet művelnek, kétkezi munkából élnek, nevelik a gyerekeiket, élik az életüket csak másképp.

 8. Az idézett szövegről ennyit: visszaálmodik a lelki-szellemi gyűlöletnyomor a húgyszagú Kádár-érába.
  Nyomoronc bolsi nyomoronc bolsi módra tud csak gondolkodni.
  Ennyi. Nem ért meg egy cikket, amúgy. 🙂

 9. Ez a drága hölgyemény valóban menjen. Messze, nagyon messze. Mondjuk Izraelbe, ott legalább katonáskodhat is, sőt kötelező lesz számára. Ha nem ilyen bátor, akkor Bécsbe. Ott nyithat cukrászdát. Kérjen hozzá anyagi segítséget a DK és a Momentum vezetőitől. Loptak eleget, csak megsajnálják. Ha ez sem jönne össze, akkor irány Németország, azonnal kezdhet, mint spárgaszedő idénymunkás. Nem tud hajolgatni? Akkor London. Mint fekete mosogató végre szerettei között lehetne. Demokratikusan, liberálisan. A néger kollégái még lehet, hogy fel is tekintenének rá. Csak nehogy keseregni és szavalni kezdjen, mert hamar belemártják a forró vizes dézsába. Viszont kielégülhetne naponta többször is a krumplis zsákokra teperve. Biztos előbb-utóbb felfedezik szárnyaló tehetségét és rakásszámra jelennek meg írásai. Csak arra kérem, menjen, menjen mielőbb! Nem ide való! Már 1000 éve nem ide való. Ő sem, ősei sem. Csak herék szeretnének lenni a magyarok nyakán. Na, ez mostanában nem megy!

 10. Tudományos libsizmus

  1994-ben, 2002-ben, majd 2006-ban ezek a választópolgárok nyilván felvilágosult modern demokraták voltak.

 11. Tudományos libsizmus

  Aztán a lilahajú, szénné tetovált, szakad rongyokba öltözött „liberális” szavazókról, akik alapértelmezésben úgy néznek ki, mint akiket a tehén szájából húztak elő, azokról vajon mi a véleménye a kedves kesergőnek?

 12. Dániel Irén Viola

  Mielött a magyar emberek fogazatát kritizálja, nézze meg a multimiliárdos Soros Gyuri szájában levő fogsort amelyik olyan mint egy fogtemető, minden fogorvos szörnyülködne ha meglátná. Na de nezzük meg a Lendvai Ildikó fogsorát amely olyan”tökéletes”hogy az „sz”betüt „s”-nek ejti, például: „besélek csak besélek”. Az ápolatlan kinézet és gondozatlan fogak csak azt mutatják hogy még többet kell foglalkozni a vidék felzárkoztatásával a folyo víz bevezetésevel és a fogászati költségek csökkentésevel. Még a Lendvai Ildikónak is drága egy 600000 ft-os fogimplantatum, ezért a szájpadlásához ragasztott protézist visel, ami sokkal olcsóbb. A 2026-os választásokig fogjon neki az ellenzék és járja a településeket és járuljon hozzá a felzárkóztatásukhoz. Sok sikert!!!

 13. csakafidesz

  Ezek az emberek hétközben napi nyolc órát dolgoznak, hogy legyen víz, világítás, meleg a kályhákban, kenyér az asztalon és minden amire szükség van. Jön egy senki és lenézi őket, mert ő szavazatszámoló.

 14. Jónép kesergő

  Április 3-án is korán keltem mint mindennap, mert az állatok még választási vasárnap is reggelizni akarnak. Bementem és lezuhanyoztam, felvettem a legszebb ruhámat, mert megtiszteltem magamat és az országot ünnepelve, hogy véleményt nyilváníthatok. Aztán elővettem a Szuzukinkat és lekapartam róla a havat, mert nekünk itt vidéki bunkóknak nem tellett kétbeállásos fűtött garázsra meg fűtött kihajtó betonra, csak erre a sajátkezüleg buherált magyar kocsira, amelyet a szavazatszámláló 30 éves fiatalúr az úton éppen lesöpörni szeret a cuki kis aranyárú Teslájával, amit ugyan hosszú másfél évi kemény politikusi munkájával gründolt.
  Amikor megkérdezték ezek a bájos fiatalok, akikről nem tudtam hamarjában megállapítani, hogy fiúk-e vagy lányok de az biztos, hogy ők mindent jobban tudnak nálam hatalmas belpesti élettapasztalatukkal, hogy akarom-e magammal ragadni azt a négynemes gyerekvédelmi slafrokot, mit én úgyse értek buta vidéki fejemmel, nem mertem rájuk mosolyogni, hisz nincs pénzem még egy nyamvadt Hawaii nyaralásra se évente, mint nekik, nemhogy fogorvosra.
  S amikor kijöttem a fülkéből és behúztam az x-et, arra aki nem akar totál kifosztani, mint Gyurcsány barátunk, és nem akar ukrán halálba küldeni, hát azt látom, hogy ezek a tehetséges és az én adómból egyetemen okított számlálóbiztosok a nem kiadott gyermekvédelmi kérdőívekre csodás kis iniciálékat rajzolgatnak nagy nagy lópimpilikből, mint a nyugati fensőbbrendű kultúra képzett letéteményesei.

  • csakafidesz

   Igen! Orbitális csalás volt, hogy nem adták oda automatikusan a gyerekvédelmi ívet!

  • csakafidesz

   „nincs pénzem még egy nyamvadt Hawaii nyaralásra se évente, mint nekik, nemhogy fogorvosra.”
   Hát ez nagy baj. Bár szerintem sok embernek egy balatoni nyaralásra sincsen pénze, szóval ez a helyzet. Amúgy nem pont Hawai a legjobb uticél. Én Spanyolországot, különösen a Costa Bravát javasolnám.

 15. atörökszultán

  Aki az embertársait ilyen mélységes,lenézö undorral szemléli és ezen a felületen megragad, az az ember nevet maga sem érdemli meg.
  Nem feltétlenül szükséges Assisi Szent Ferencet tanúként hívnunk annak kiderítésére,mit jelent embertársainkat a szeretet és a könyörületesség szemüvegén keresztül nézni és látni. Külsöségeiken túl meglátni bennük emberi méltóságukat,saját magunkat is mintegy tükörbe nézve,gyengeségeiket,elesettségüket,tökéletlenségüket.
  Ezek az elbizakodott,megszédült,hiú nárcisztikus piperköcök méltatlanok bármilyen emberi közösség vezetésére.Alávaló konformista gazemberek,kik hálásak lehetnek,hogy az általuk megvetett embertársaik kegyelméböl és munkájából van mindennapi betevöjük.

 16. atörökszultán

  Vagy ahogy a fater sommázta – Olyanok ezek fiam,mint a fürdöskurvák.

 17. Most olvastam egy másik női nevet viselő (Csáki Judit), hormonzavaros lény – most nem azért, tudom, hogy nem szép dolog valakinek a külsejét ócsárolni, de ez az asszonyság (gondolom a gyűlölködés következményeképp), úgy nézi ki mintha a feje örökös légycsalogató lenne és valaki(k), műszakbeosztás szerint csapkodnák a fejét egy légycsapóval, aminek hatására egy torz, Hieronymus Bosch világából kipillogó teremtmény pislogna ránk , de amúgy meg ha ő ócsárolhatja aljas módon a választókat, akkor őt miért ne lehetne?) – szintén ajánlkozott a moslékoknál, hogy ő majd megfigyel, figyelt is rendesen, de attól hisztériás rohamot kapott, hogy nem talált semmi anomáliát. Ezért fogta magát billentyűt „ragadott” és mindenféle ócska, aljas lejárató dumát hozott össze, azzal a végkicsengéssel, hogy ezt a népet le kell váltani, mert ez egy alja nép és csak és kizárólag az ő köreiben vannak a tanult, kulturált kiművelt emberfők. (Ez a nőnek mondott lény, egyébként szélsőségesen liberális, kommunista, a Lukács iskola, kitűnő nebulója és terjesztője.)

 18. Így vélekedtek ti…

  Bayer Zsolt ma jelezte, hogy összegyűjtik ezeket az írásokat, és – ha minden jól megy – kötetbe szerkesztve kiadják örök mementóként.
  Képzelem, milyen jó kampányfogás lesz majd valamikor ’26 elején (újra) kiadni a kötetet, ill. hetente lehozni egy-egy vaskosabb darabot a mi oldalainkon, főleg a megyei lapoknál – talán nem is annyira „Így írtok ti”, hanem inkább „Így gondolkoztok ti” mottóval.

 19. Lupus. Ez jó ötlet. Egy-egy jelmondat szerű kiszólást pld: ” mi jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket ” a forrás pontos megjelölésével érdemes lehet a 2026-o választáskor a köztudatba hozni. Bőséges már most a választék.

 20. Amúgy a csákijudit a nyóckerben volt és nem vidéken. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük