Budapest, 2007. április 19. Draskovics Tibor az államreform bizottság vezetője és Mihályi Péter az államreform bizottság egészségügyi munkacsoportjának vezetője beszélget az egészségbiztosítás reformjáról rendezett konferencián a Hotel Aquincumban. MTI Fotó: Beliczay László

Még a “faluromboló” Mihályi Péter szerint is ostobaság a DK tesztelési hisztije!

 •  
 •  

Nem ostromolták meg a csalódott ellenzéki szavazók a Demokratikus Koalíció pártszékházait, amikor a párt letargikus közleményben jelentette be, hogy kihátrál „Az ingyenes tesztelést most és újra és újra mindenkinek!” munkacímű népszavazási kezdeményezéséből. A menekülés oka nemcsak a Választási Bizottság elutasító határozata volt – ugyanis a kormány hatáskörében lévő ügyekről nem lehet népszavazást tartani –, hanem az is, hogy még a DK-val szimpatizáló szakértők is megvalósíthatatlan és értelmetlen politikai ötletnek tartják az egészet.

Olyan fekete öves ultraliberálisok, mint a faluromboló Mihályi Péter, aki ebben a fene nagy diktatúrában a Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómiai Tanszékének tanszékvezetője is volt 2016-tól 2018-ig, közismert gyurcsányistaként is ordas baromságnak tartja például a szlovákok Gyurcsányékhoz hasonló tesztelési tervét. Az Indexhez hasonlóan megszűnt, de természetesen lankadatlanul tovább sugárzó Klubrádió Reggeli személy című műsorában talán még Gyurcsány Ferenc számára is érthetően magyarázta el, hogy miért politikai hisztériakeltés „ingyenes tesztelést” követelni. Mihályi igazi kritikai ultraliberális, mondandójának értékét – miszerint nagyon keveset tudunk a vírusról és a járványról, és mindenki hülye, csak ő ért ehhez is – gyakorlatilag nem is rontja, hogy ha véletlenül balliberális kormány idején szakadt volna a nyakunkba a koronavírus, akkor milyen ékesszólóan dicsérte volna a kormánya járványkezelését.

Bármit is csinált volna a közismerten kompetens baloldali kormányok bármelyike az adóemelésen kívül.

De Mihályi legalább igyekezett megérteni a tesztelési technológiák közötti különbséget, a tömeges tesztelés logisztikai problémáit, az időtényező jelentőségét, és hogy mi következik egy adott típusú teszt eredményéből. Az őt kérdező újságíró viszont tökéletesen bizonyította, hogy neki nem nagyon lehet elmagyarázni semmit, ami bonyolultabb összefüggéseket tartalmaz, mint egy ásólapát.

Tulajdonképpen kellemesen csalódtam Mihályiban: logikusnak látszó érveket felsorakoztatva volt képes egészségügyi közgazdászként nyilatkozni orvosi, virológiai, járványtani kérdésekben. Mihályi egyébként Orbán Viktor-szakértő is, pontosan tudja, hogy mit miért csinál a miniszterelnök, olyan jó egy ilyen okos embert hallgatni.

A Gyurcsány-féle egészségügyi privatizációs csomagjának egyik apukája ugyan nagyon örül a béremelésnek és a hálapénz eltűnésének, de nagyon nem örül annak, hogy az orvosoknak ott kell dolgozniuk, ahol szükségük van rájuk, hanem azt szeretné, ha ezt a bonyolult logisztikát magánbiztosítók intéznék.

Kár, hogy minden szavát áthatja az a meggyőződés, hogy habár ő maga a világ legokosabb embere, a mindenható jogosítványaival sajnos Orbán Viktor rendelkezik.

De jó a liberálisoknak, hogy ilyen okos értelmiségiek vannak közöttük. Mihályi is példátlan éleslátással magyarázta el – pár perccel azután, hogy világossá tette, a kormány teljesen kiköltekezte magát már –, hogy az egészségügyi szakdolgozók béremelése, ami volt ugyan, de elmaradása tarthatatlan, mert ha megemeljük az orvosok fizetését, akkor összeomlik az egészségügy, mert az ápolók megsértődnek. Ide kívánkozik az Index azon csodás cikke is, amely szerint az orvosi béremelés hatására orvosok és ápolók tömegei akarnak külföldre költözni.

Mihályi burkoltan elismerte azt is, hogy a magyar egészségügyben az egyik legkönnyebben és leggyorsabban juthat orvosi ellátáshoz az, akinek panasza van, ellentétben azokkal a csodás nyugati országokkal, amelyek egészségügyét csak az tartja működésben, hogy kelet-európai és egyéb külföldi orvosok és ápolók tömegei dolgoznak náluk. De szeretjük mi annyira a nyugatiakat, hogy orvosokat és ápolókat képezzünk nekik.

A különböző ellenzéki pártok folyamatosan abba a helyzetbe kerülnek, hogy már a saját szakértőik, értelmiségük is kezdi észrevenni, hogy vállalhatatlanul hülyék. Egyes csoportok világosan látták, hogy nagyon veszélyes erodálni a kormány, a hatóságok és a hivatalos szakemberek járványkezelési hitelességét. Hasonlóan elhangzanak már olyan vélemények is, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy az ellenzéki pártok nagyszabásúnak szánt politikai akciói, állandóan sulykolt szólamai szakmailag értelmezhetetlenek. Talán maguk az értelmiségiek sem veszik észre, de mind a DK, mind a Momentum veszített a hitelességéből a liberális értelmiségi csoportok körében. Ahogy a borsodi vereség után a krumplizás is sokaknál kiverte a biztosítékot. Nemcsak a nyílt rasszizmusa, hanem az is, hogy politikai hatása is kontraproduktív.

A liberális értelmiség egyébként a Vona Gáborral szövetkezett eredetileg, és most döbben rá, hogy ez most már a Jakab Péterrel való rendszeres összemosódást jelenti. Szégyenérzete egyiknek sincs, de a Gyurcsányhoz való erőteljes hasonlóságától kitöri őket a frász.

Mihályi ebben a beszélgetésben tulajdonképpen jobban kritizálja az ellenzéket, mint a kormányt. Nem akartuk ezt megélni.

Szóval Mihályi Péter kötelező tananyag mindenkinek, aki meg akarja érteni, hogy miként működik a liberális agy. Péter persze nem így akart tananyag lenni, de minden nem jöhet össze.

Facebook hozzászólások

 •  
 •  

A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Az ellenzék máris megígérte, hogy el fogja rabolni az egyetemektől azt a vagyont, amit azok most megkaptak

  Még a zakkant ellenzékünk történetében is példátlan, hogy mekkora őrjöngést vágtak le, amikor a parlament …

8 hozzászólás

 1. A hír, sajnos, igaz. Kórházban dolgozom, és első kézből szerzem az információt: a szakdolgozók egyre jobban háborognak. És lássuk be, ezen a béremelésen, annak összes vonzatával együtt, még gondolkodni kellett volna egy kicit. Nem évekikg, de meg kéne még rágni.

  • Igen gondolkodni kellene egy “kicit”, DE NEM A BÉREMELÉSEN, hanem NEKED. Találós kérdés: vajon miért írhattam ezt?

 2. Tudományos libsizmus

  A DK valamennyi hisztizése ostobaság, nem csak ez.

 3. Valószínű felesleges a túlzott tesztelés, mivel a szakemberek szerint eddig öteze féle vírust azonosítottak és több millió lehet bennünk. Így bármelyik bennünk is van-lehet , ha tudjuk, ha nem.

 4. Ki ez a Mihályi Péter nevű orákulum?

  Nem igen jelent meg idáig a jobb oldalinak mondott médiában, most csatlakozik a tékozló fiú a tál lencséért?

  Vagy csak megbotlott a kommunizmus rögös útján és ezt aposztrofálják nekünk sikerként?

 5. Miért hívod falurombolónak?

 6. A tavasszal és a mostanában hallottak alapján úgy érzem, hogy az ellenzék korszakalkotó ötletei, követelései annak alapján keletkeztek, hogy vannak információik a kormánykörökben felmerült témákról és igyekeznek előbb kijönni velük a nyilvánosság elé, hogy úgy állíthassák be, mintha tulajdonképpen az ő ötletük lett volna és a kormány csak azt követte, elfogadta.
  Mert ugye tudjuk, hogy csak a ballibek az okosak, hozzáértők.

  Ami meg a több és ingyenes tesztelést illeti,
  1- ismerjük a ,,laboripar” terén az erős ballib érdekeltséget.
  2- tudjuk, hogy országosan 7-8 labor a feljogosított – alkalmasság, hitelesség alapján, gondolom – a tesztek kiértékelésére. Ez bevételt hoz nekik, amit mások irigyelnek. Ezért támadják a maximalizált árat.
  3- a tesztek végzése csak az állampolgár közvetlen oldaláról ingyenes, a közvetett oldaláról, az adóból finanszírozott és bizony sokba kerül, sokat vihet el más dolgok elől. Szabadjára engedve a dolgokat, pl, egyének saját – és erősen hozzá nem értő, laikus elképzeléseik – döntésük alapján tömegek özönölhetnének el akár naponta teszteltetni. Csak úgy. Főleg, ha erre biztatná őket a ballib politika. És biztatná ám! Mert az állam zsebéből nyomhatnák át a pénzeket baráti eü-i vállakozói zsebekbe. Hiszen tömeges tesztelésekhez be kellene vonni az ő baráti laborjaikat is. Minél több pénzt húznak ki a kormány zsebéből, annál jobb a ballibnek. Nem marad hasznosabb dolgok megvalósítására. És azokat majdan még hiányolni is tudják a saját hasznukra.

 7. 1. A ballibek nem okosak, hanem “vonalas aktivisták”, akik panelekben beszélnek és gondolkodnak.
  2. A panelek előre gyártott házgyári elemek, amelyeket liberális “think tank”-ek gyártanak, mindig alkalomhoz illően.
  3. Mihályi Péter is egy ilyen panelekben gondolkodó balliberális aktivista, akinek még a különvéleménye (mainstreamtól eltérő) is erősen liberális aktivista vélemény, azaz saját maga is állít elő balliberális paneleket.
  4. Orvosként jól láthatná mi a valós helyzet, de mivel erősen átpolitizált és mediatizált emberről van szó, első helyen mindig az elvtársak lesznek és a pártérdek. A többi számukra nem fontos.
  Ezért TILOS az ilyen embereket a közéletben megtűrni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük