Miért nem értik meg, hogy a tömeges tesztelés nem vezet sehová?


Az ellenzéki sajtó és az ellenzéki pártok folyamatosan napirenden tartják azt a kérdést, hogy miért nem tesztelnek le mindenkit? A kérdés felvetésében sem idő, sem térbeli dimenzió nem szerepel, vagyis hallgatólagosan azokat a feltételeket is tartalmazza, hogy mindenkit, mindenhol és most (egyszerre). A kérdezőknek természetesen nincs elképzelésük arról, hogy ezt hogyan lehetne végrehajtani, és arról sem, hogy mit lehetne kezdeni az így keletkezett adatokkal. De ez nem is kérdés, ez csak egy hangulatromboló kijelentés, töltött kérdés, semmi más. Hacsak nincs valami érdekeltségük a tesztgyártásban vagy kereskedelemben, habár ilyet az ellenzéki szavazók róluk biztos nem feltételeznek.

Az emberek szeretnék tudni hogy fertőzöttek-e, ami persze érthető. Az, hogy ez csak több teszttel és hosszú várakozási idő után dönthető el nagy bizonyossággal, azt nem kell megérteniük. De az ellenzék és a propagandistái azt hazudják nekik, hogy ez pikk-pakk azonnal megállapítható. 

Természetesen tudjuk, hogy ennek a sulykolásnak nem az a célja, hogy kierőszakoljon egy kormányzati döntést, vagy akár jóindulatú tanácsnak tűnjön, hanem csak az, hogy az ellenzéki érzelmű szavazókat becsapja. Nem azért mintha bármelyik politikai térfélen tömegek lennének tisztában a víruspozitivitásra vonatkozó tesztek használatával, a kapott eredmények értelmezésének módjával, de az államhatalommal és a politikai kormánnyal nem ellenséges szavazók bíznak a hatóságok döntéseiben annyira, hogy nem igazán hatnak rájuk az ilyen elbizonytalanító kampányok.

A kérdés célja az, hogy kételyeket ébresszen a kormányzat döntési, kompetenciája és jóhiszeműsége iránt, alapvetően a kormányt gyűlölő emberek között.

A másik oldalról szemlélve persze a kérdező sajtóorgánum (Index) vagy párt (Demokratikus Koalíció) diszkreditálja magát a téma napirenden tartásával, de ezek a politikai szereplők amúgy sem egy racionális diskurzusban akarnak szerepelni, nem a járvány hatásait akarják mérsékelni, hanem pusztán politikai eszköznek tekintenek minden járvánnyal kapcsolatos kommunikációt. 

Az ellenzéki sajtó és az őket követő ellenzéki pártok jól láthatóan csalódottak, hogy a járvány nem vezetett olyan drámai helyzetekhez, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. A helyzet prognosztizálható rosszabbodásakor sem fog ebből következően megváltozni a viselkedésük. Magyarországon semmilyen szélsőséges helyzetben nem lesz a politikai szereplők kommunikációja egységes, az ellenzéki sajtó és politikusok soha semmit nem fognak tenni azért, hogy megnyugtassák a magyar embereket és kollektíve segítsék őket alkalmazkodni a válsághelyzethez. A saját szavazóikat már évek óta azok hiszterizálásával kötik magukhoz, a Fidesz szavazóit pedig annyira gyűlölik, hogy azoknak is szeretnék minden egyes nap külön elrontani a kedvét. 

Teljesen hidegen hagyja őket, hogy milliók aggódnak a szüleik, nagyszüleik életéért, hogy sokan maguk is félnek, hogy szinte minden magyar embernek át kell radikálisan rendeznie az életét, hetekre, hónapokra. Számukra ebből semmilyen összefüggésben nem következik az, hogy nekik ezekkel az emberekkel kapcsolatban kötelességeik vannak. 

Ez esetben persze csak az a kérdés marad, hogy politikai értelemben racionális-e ez a viselkedés?

Ha a kormány rosszul kezeli a helyzetet, vagy eleve reménytelen a helyzet, a politikai felelősség úgyis az ő nyakába szakad. Minden egyébként jól működő kormányzat esetében is előfordulhat az, hogy rosszul kezel egy helyzetet. Sőt, a politikában az is előfordul, hogy egy kormányzat megold egy problémát, az embereknek mégsem tetszik a dolog, például a megoldás módja. De az is elő szokott fordulni, hogy egy kormányzat nem old meg egy helyzetet, de az embereknek tetszik a sikertelenül alkalmazott módszer, és ezért kitartanak mellette. 

A dichotóm emberi gondolkodás már csak ilyen. A modern demokráciákban számtalanszor fordul elő, hogy két politikai oldal jön létre, és azok közel azonos erejűek. Ilyenkor a politikai harc egyre szélsőségesebb lesz főleg ilyenkor, amikor a politikai térfél bal oldalán kommunista-liberális konglomerátumok állnak. De vajon a köztük, és az országuk, illetve a vírus közötti küzdelemben hová fogják sorolni az ellenzéket az emberek? A kormány oldalára biztos nem? A saját oldalukra? Azokat, akik mindent megtettek, hogy rettegjenek és féljenek? Nem. Az ellenzéknek csak a vírus oldalán marad hely. A félelem, a magárahagyottság, a rettegés oldalán.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Ugye soha nem fog kiszabadulni?

  Amit eddig tudunk a rendőrgyilkosságról, az bőségesen elegendő ahhoz, hogy biztosak legyünk benne: ennek az …

30 hozzászólás

 1. Bonza Mihály

  Hadházy franciákkal teszteltetne. Nagy üzlet, mint a négyes metró meg a Déseneux étkezési utalványok. Ráfizettünk vagy hat milliárdot. Hány léleheztető gép ez?

 2. Erről a régi vicc jut eszembe.
  Arisztid és Tasziló vadásznak, és oroszlánnyomokra bukkannak. Azt mondja Arisztid:
  – Maga menjen el, nézze meg, hová ment az oroszlán, én elmegyek, és megnézem, honnan jött!

  A tesztelés jelen esetben arról szól, hogy megnézzük: honnan jött a vírus.
  A karantén, kijárási tilalom, veszélyhelyzeti intézkedések pedig arról szólnak, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését.

  Nem vagyunk tudományellenesek, értjük, hogy a tesztelés a dél-koreai kultúrában működik, és ott annyira követik az emberek útját digitálisan, hogy vissza lehet követni, hogy ki kitől kapta a vírust. De annyit pontosan tudunk, hogy ez nálunk nem működne.

 3. ha mindenkit letesztelnének, akkor annak horribilis költsége és az elvesztegetett idő és teszt lenne a probléma

  lapozzunk

 4. Karácsony azt a feladatot kapta Sorostól, hogy tegye tönkre, járvány idején, a fővárosi egészségügyi ellátó rendszert! Ebbe a forgató könyvbe jól beleillik, hogy magukra hagyja a hajléktalanokat, nem teszi ingyenessé a parkolást, csökkenti a BKK járatok számát! A következő lépése az lesz, hogy a Soros pénzén, egy kétes hírű magánklinika, kétes módszereivel végeztetnek teszteket a budapesti egészségügyisek körében, mivel Karácsonyék azt szeretnék, ha a budapesti egészségügyi ellátó rendszer látványosan megbukna! Nem számít nekik a kihirdetett veszélyhelyzet, az emberek élete, a WHO szakértőjének a véleménye! Ők, a fullajtár hazai fake neews médiájukkal egyetemben, fel akarják heccelni az egészségügyben dolgozókat, hogy az esetleges pozitív vírustesztjeik miatt – ha időlegesen is – tömegesen hagyják ott, az amúgy is túlterhelt kórházakat és így majd ország-világ előtt bizonygathassák Karácsonyék, hogy milyen ingatag lábakon áll a fővárosi egészségügy és hogy stadionok helyett, tetszettek volna inkább vírustesztek beszerzésére költeni! Egyébként; Magyarországon, bárki, bármilyen módszerrel, bárkit tesztelhet? Nem kell ehhez valamiféle akkreditáció, engedély? (Ha ezt a témát valaki politikai haszonszerzésre használja – ami sajnos Karácsonyék, Sorosék esetében nem kizárt – akkor azzal nagy kárt tud okozni a járvány elleni védekezésben…)

 5. Molnár József

  Megint a logikus gondolkodás hiányát látom.
  Ha minden itthon tartózkodó állampolgárt tesztelni szeretnénk, akkor annak a feltételei:
  1 Mindenkit egy bizonyos napon tesztelni.
  Ez azért lenne fontos, mert egyébként ( akár hazafelé menet is) megfer5őződhetnénk, így a virusteszt értelmét veszítené.
  2 A teszt eredménye még aznap meg kellene, hogy legyen.
  Az ok ugyan az. Hiába vagyok ma negatív a vírusteszten, ha csak holnap tudom meg, amikorra megfertőződtem.
  3 A fenti két pont teljesülése esetén a pozitív eredményt felmutatókat azonnal el kellene különíteni. Egymástól is meg a nem fertőzöttektől is.
  Elképzelem mindezeknek a logisztikai megoldását.
  Sokkal inkább azt látom, hogy az ellenzék szerint azért kellene mindenkit tesztelni, mert keveslik a fertőzöttek számát.
  Megint csak oda jutottunk, hogy a vírusnak szurkolnak!

  • Pánikot akarnak kelteni és aközben sok-sok milliárdot lenyúlni.

  • Áttentő Redáz

   Még kiegészíteném azzal: Mivel a lappangási időszak alatt a fertőzés nem kimutatható, ezért ezalatt az öt nap alatt teljes karantén kell, majd megismételni a szűrést. A teljes karantén alatt a teljes leállás értendő, se üzletbe járás, se közlekedés stb, nem utolsó sorban kizárólag csak otthon végezhető távmunka. És abban a piollanatban nem ér semmit az egész, ha a teszt nem 100% pontos.

 6. Dehogynem vezet!

  Harácsonyéknak és köreiknek a zsebükbe vezet, milliárdokat, talicskával!

 7. Karácsony azt a feladatot kapta Sorostól, hogy tegye tönkre, járvány idején, a fővárosi egészségügyi ellátó rendszert! Ebbe a forgató könyvbe jól beleillik, hogy magukra hagyja a hajléktalanokat, nem teszi ingyenessé a parkolást, csökkenti a BKK járatok számát! A következő lépése az lesz, hogy a Soros pénzén, egy kétes hírű magánklinika, kétes módszereivel végeztetnek teszteket a budapesti egészségügyisek körében, mivel Karácsonyék azt szeretnék, ha a budapesti egészségügyi ellátó rendszer látványosan megbukna! Nem számít nekik a kihirdetett veszélyhelyzet, az emberek élete, a WHO szakértőjének a véleménye! Ők, a fullajtár hazai fake neews médiájukkal egyetemben, fel akarják heccelni az egészségügyben dolgozókat, hogy az esetleges pozitív vírustesztjeik miatt – ha időlegesen is – tömegesen hagyják ott, az amúgy is túlterhelt kórházakat és így majd ország-világ előtt bizonygathassák Karácsonyék, hogy milyen ingatag lábakon áll a fővárosi egészségügy és hogy stadionok helyett, tetszettek volna inkább vírustesztek beszerzésére költeni! Egyébként; Magyarországon, bárki, bármilyen módszerrel, bárkit tesztelhet? Nem kell ehhez valamiféle akkreditáció, engedély? (Ha ezt a témát valaki politikai haszonszerzésre használja – ami sajnos Karácsonyék, Sorosék esetében nem kizárt – akkor azzal nagy kárt tud okozni a járvány elleni védekezésben…)

 8. Koronáról, érdekes.
  https://youtu.be/WslBRY9B-n4

 9. A tesztelés a fertőzésre fogékony egyének számát segít megbecsülni egy-egy zártnak tekinthető területen. Az egész ország viszont nem egységesen fogékony, ez már most látszik. Még a bp-i kerületek is különböznek e szempontból. Az életkor és a krónikus betegségek eloszlása sem egyenletes.

  Túl sok adatot kéne tehát rövid idő alatt sok területről begyűjteni ahhoz, hogy hasznukat vegyük, de erre nincs elég idő és bevethető szakember.

  Mire végeznénk, lecsengene a járvány második hulláma is, tehát nem a tesztelésre kell összpontosítani.

  • Ráadásul az érintkezések gyakorisága sem követi a fogékonyság-életkor-krónikus betegség állandó gyakoriságának területi határait.
   A WHO csak a saját mulasztását akarja kimagyarázni a tesztelés hiányosságaival. [email protected] rá!

 10. 1./ Egy előszűrés kellene! Mennyit fizetsz saját zsebből egy szűrésért?
  2./ Szervezze meg Karácsony Soros pénzéből!
  Egyből kiderül, hogy a [email protected] ballib banda sem akárná, vagy ha akarná is, nem tudná. Ld a hülye fészbuk huszár Karácsony ostoba döntését a BKV menetrendről.

 11. 10 millió embert letesztelni? Egy teszt időben mennyi? Egy ember, egy munkanap alatt hány tesztet képes elvégezni? Hány ember van az egészségügyben aki erre képes? Tessék szorozni-osztani! Az anyagi vonzatáról, a technikai lebonyolításról (az alanyok, tesztelők utaztatása, a találkozások megszervezése) még szóba sem került. Mire az egész országot letesztelik, és találnak, (vagy nem találnak) betegségre utaló tüneteket, kezdhetik előröl!
  Több komolyságot!

 12. 1. A tesztelés is veszélyes, fertőzés forrása lehet.
  2. A tesztelés nem ad 100%-os eredményt, mert hullámszerű is lehet a vírus jelenléte egy adott emberben és a teszt is aggályos még. Nincs kiforrott tudás semmiről.
  3. A balliberálisokkkal vigyázni kell, mert vagy megbízásra hülyék, vagy csak úgy maguktól.
  4. Még a védőeszközök használatához is szakértelem kell. Ahogy a maszkokakt hordják az emberek, meg ahogy nyúlkálnak hozzá stb az egy kész káosz.

  • Ha lenne biztonságos és biztonságosan kézbesíthető teszt (például egy csomag ami ki is értékel ott helyben) akkor lenne értelme például az összes emberekkel szoros kontaktusban lévők szűrésére. De ha el kell menniük egy szűrőcentrumba már maga “menés” fertőzés forrása lehet. A paranoid(defenzív) gondolkodást is tanulni kell(ene).

 13. Előszűrés kellene. Igaz. Harácsonyt és bandáját meg az összes posztkomcsit megszűrném .AK 47-tel.

 14. Azért nem értik meg, hogy nem vezet sehova, mert más a céljuk, és a céljuk szempontjából vezet valahova a tömeges tesztelés. Aki ugyanis a tömeges tesztelést erőlteti, az szerintem abban érdekelt, hogy minél súlyosabb következményekkel járjon a járvány társadalmilag, gazdaságilag, politikailag. Minél nagyobb a zavaros, annál nagyobb halakat lehet belőle kifogni – baloldali logika szerint. Ha pedig drasztikusan növelnék a tesztelések számát, elkerülhetetlenül a látótérbe kerülne rengeteg – egyébként jórészt egészséges – ember, akikre ki lehetne terjeszteni a karantént, sőt, akikre hivatkozva sokkal szigorúbb és beláthatatlanul elnyúló intézkedéseket lehetne követelni (hogy aztán lehessen ellene tüntetni – tudjuk, hogy ez a tapasztalatok alapján egyáltalán nem ellentmondás). Attól nem fog több ember meghalni, mert nem tesztelnek úgymond “eleget”, mert ha abból indulunk ki, hogy abban (IS) igazuk van az uszítóknak, hogy “sokkal de sokkal több a fertőzött, mint amit “”bevallanak”” “, akkor tegyük fel, hogy mondjuk milliós tömeg fertőződött már meg, és ebből még mindig százezrek fertőznek azonosítatlanul. És ami a lényeg, még mindig többmillió van nekik kitéve. Tegyük fel, hogy elkapnánk a teszttel több ezer ilyen honpolgárt, akiknek még a második tesztje is negatív lenne, hiszen az első negatív után – tünet nélkül – ugyan mire hivatkozva zárnák el őket. Aztán megjön a második teszt – negatív! Mehet utcára, boltba, buszra! Aztán utána naptól meg történetesen fertőzne. Kutya se tenne rá egy lukas garast, hogy ő veszélyt jelent. A hisztériások természetesen hibáztatnák a “rendszert”, amely “nem tesztelt eleget”, ennek ellenére is. Akinek nem esik le, annak nem esik le. Aki felfogja a lényeget, pl. a szakemberek, azok meg értik, hogy ennyi értelme lenne a tömeges tesztelésnek.

  Persze a járulékos kár ott lenne vele, még több “fertőzött” immár több tízezer, még több karantén, még súlyosabb válság, még nagyobb káosz utána, még jobb esélyek az amúgy mesüge esélyteleneknek. A “forradalomra” vagy mire.

 15. Azért mert nekik kevés a magyar halott.
  Egy tesztelésre behívás azt jelenti, hogy mindenkit fertőzőgócba rendelnek. Annyi mentő pedig nincs amivel mindenkihez kiszállhatnának.
  Ergo, ha addig nem volt fertőzött, hát a teszteléskor beszerezheti.
  S pontosan ez is a cél.
  Amire fokozottan kell figyelni, a fertőzéskövetés, hogy hol, mitől indul ki egy hirtelen lökés. Soroséktól kitelik fertőzöttekkel körbefertőztetni Budapestet.
  A háttérhatalom már régen kijelölt minket kiirtásra, s ez nem is újkeletű mert már Trianonban elkezdték, s most a vírus lenne egy remek befejezési alkalom. Ez az oka, hogy megfújták a kürtöt Merkeltől a luxemburgi külügyér majomig, hátha elzavarjuk a kormányt, és ha kihaltunk, elnyomorodunk, elmenekülünk, a maradékra rálőcsölnék a migráns szemetet, milyen jó kis hely lenne a Kárpát medence magyarok nélkül, ugye?

 16. A válasz egyszerű.

  Részben hülyék és nem értik, mások miért követelik.
  Ezek nem mérik fel, hogy többe kerül mint amennyi haszna van.

  Viszont a többi egyszerűen a a kormányzat járvány és következményei kezelésének lehetőségeit akarja aljas módon szűkíteni a pénzeszközök felesleges felhasználásával. E célt szolgálná a segélyezés is, mely kölcsönfelvételt generálna.

  Most lehet gondolkodni miért is nincs G. Sorosnak bankja, banki érdekeltsége.

 17. A Lajtától nyugatra ellenben ( és sok más helyen is ) abba az irányba tolják a védekezést, hogy minél több teszt legyen…. Az meg a világ vicce, hogy még mindíg nem kötelező a maszk…. Érdekes, h a cikk ilyen nihilista járványkezelést preferál, mint Svédország vagy Hollandia, vagy józsi fél liter barack után; ” valamiben meg kell dögleni…” úgyh ez megint egy fos, a tábornak szóló post.

 18. Simon Gyula

  Kedves Fehér Péter!
  Elnézésedet kérem, mivel nincs facebook hozzáférésem. Ha megengeded, itt reagálnék a „Miért nem értik meg, hogy a tömeges tesztelés nem vezet sehová?” című cikkre írt hozzászólásodra.

  „ …csak a politikai hovatartozás szerinti mantra.”
  Írod Te, miután felsorolsz néhány ballib becsípődést – foci; Mészáros; stb.stb.
  „Van elég pénz.”
  Természetesen van elég pénz, mivel szerencsére már tíz éve nem a Te ‘mantra-súgóid’ kormányoznak ( osztogatnak/fosztogatnak ).
  „…megérné a költségvetésnek is,hogy emberéleteket mentsünk. „
  A hívószavak tobzódása, vegytiszta demagógia.
  Tényként kezeled a feltételezést, hogy a jelenleg elérhető tesztekkel emberéleteket lehet megmenteni és egyből lehúzod a költségvetés készítőit -mivel feltételes módban irtad: ‘nem érné meg’…-, hogy ez (potom 30 M Ft.-) nem jutott eszükbe, pedig Te ezt pontosan felmérted, kiszámoltad, modellezted – mármint, hogy ‘megérné… emberéleteket menteni. Na, ez a demagógia!
  Itt felhívnám a kedves figyelmedet arra, hogy a járványügyi védekezésre elkülönített alap felülről nyitott, tehát: amit oly magabiztosan leszögeztél -„Van elég pénz.” –, itt megint bizonyítást nyert.
  Tisztában vagyok vele, hogy a balliberális gondolkodás szeret mindent a ‘van pénz/nincs pénz’ logikájára egyszerűsíteni, de a világ-járvány elleni védekezés nem pénz kérdés.
  Személy szerint én jobbnak tartom, ha a közpénzek elosztásáért felelős vezetők a sok éves gyakorlattal rendelkező, a munkájukkal bizonyító szakemberek tanácsa alpaján hozzák a döntéseiket, mintsem a pálya széléről kiabáló ‘ mantrázók’ ötletei szerint.
  Kedves Péter: ha jól bele gondolok, a fenti ötleted megvalósítása, lenne olyan hatékony, gazdaságos … és persze ‘megérné’, mint a kórházi páncélszekrény, a vizitdíj …”stb stb lehetne még példákat hozni.”.

  Elnézést a reagálásom terjedelmes voltára, de a hozzászólásod publicisztikailag olyan professzionális, lenyűgöző és szakszerű, hogy rövidebben én képtelen voltam megírni.
  Amennyiben volnál szíves (lécciléccilécci!!!) hozzájárulni az írásod kimásolásához, én mindenképp elküldeném a ‘gender; szabad; független’ stb. egyetemek, tanfolyamok, érzékenyítő-oktatások előadóinak, mert a demagógia témában nagy hasznát vennék.

  Üdvözlettel: …egy rajongód…

 19. A koronavírus járvány budapesti berobbanásának előestéjén, az biztosan nem lesz jó, ha anarchia uralkodik el a fővárosi egészségügyben, és minden ballib kerület, külön–külön, tisztázatlan forrásból, tisztázatlan módszerekkel, sok esetben politikai haszonszerzésből – pl: Niedermüllerről vagy Karácsonyról, sajnos, nehéz az ellenkezőjét elképzelni – kezd bele vírus tesztek elvégzésébe! Nem lehetne ezt a témát helyi politikusok helyett szakemberekre bízni? A ballibek mantraszerűen ismételgetett, „tesztelni, tesztelni, tesztelni” félre vezető manőverükkel próbálják a Kormányt gyengíteni, mivel tudják, hogy a járvány kezdetén még nem lehetett nagy mennyiségben megbízható teszteszközöket beszerezni, így értelem szerűen Magyarország sem rendelkezhetett ilyenekkel. A tesztelésnek a diagnosztizálásban és a terápiában van szerepe, de előtte még járványügyi megelőzési (pl: elkülönítési, fertőtlenítési) feladatokat kellene megoldani, például, az idősotthonokban, kórházakban. Abból még nagy baj lehet, ha minden kerület a saját maga útját kezdi el járni járványügyben…!

 20. A balliberális holdudvar busás haszon reményében nagy összegeket fektetett tesztlaborokba. Bár ezek nem rendelkeznek hitelesített módszerekkel, de erre nem is törekednek, viszont milliárdos üzletet látnak a lehetőségben.
  Ugrásra készen, az adófizetők milliártdjainak árán tesztelgetnének orrba-szájba, ha kell, ha nem. Egyből feltölthetővé válnának az ellenzéki pártkasszák. Nem kicsit, nagyon.
  Tehát nem megértés hiányáról, hanem bizniszről, üzleti priojektről van szó. Egy alaposan kidolgozott, megtervezett és előre meg is szervezett projektről.

 21. Reflex Alex

  Van értelme a tömeges tesztelésnek, mert így egyénileg és parancsra elkülöníthető, aki valószínűleg nem is tudja magáról.

  Dél-Korea pl. a piros lámpáknál tesztelte a sofőröket, villámgyorsan és tömegesen. Jelenleg ez az egyik leggyógyultabb ország a világon.

  Valaki azt írta fentebb: nincs értelme, mert másnap is meg lehet fertőződni.
  Csakhogy szűrés nélkül azt se fogod elcsípni, aki AZNAP fertőzött.

  A cél nem a teljes biztonság – ilyen nincs -, hanem a minél biztosabb megelőzés.

  A tömeges tesztelés tehát JÓ ÖTLET, két “ellenérv” van csupán vele szemben:
  1. Drágább, mint a nem tesztelés.
  2. Rontja a statisztikát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.