Miért nem értik meg, hogy a tömeges tesztelés nem vezet sehová?

Az ellenzéki sajtó és az ellenzéki pártok folyamatosan napirenden tartják azt a kérdést, hogy miért nem tesztelnek le mindenkit? A kérdés felvetésében sem idő, sem térbeli dimenzió nem szerepel, vagyis hallgatólagosan azokat a feltételeket is tartalmazza, hogy mindenkit, mindenhol és most (egyszerre). A kérdezőknek természetesen nincs elképzelésük arról, hogy ezt hogyan lehetne végrehajtani, és arról sem, hogy mit lehetne kezdeni az így keletkezett adatokkal. De ez nem is kérdés, ez csak egy hangulatromboló kijelentés, töltött kérdés, semmi más. Hacsak nincs valami érdekeltségük a tesztgyártásban vagy kereskedelemben, habár ilyet az ellenzéki szavazók róluk biztos nem feltételeznek.

Az emberek szeretnék tudni hogy fertőzöttek-e, ami persze érthető. Az, hogy ez csak több teszttel és hosszú várakozási idő után dönthető el nagy bizonyossággal, azt nem kell megérteniük. De az ellenzék és a propagandistái azt hazudják nekik, hogy ez pikk-pakk azonnal megállapítható. 

Természetesen tudjuk, hogy ennek a sulykolásnak nem az a célja, hogy kierőszakoljon egy kormányzati döntést, vagy akár jóindulatú tanácsnak tűnjön, hanem csak az, hogy az ellenzéki érzelmű szavazókat becsapja. Nem azért mintha bármelyik politikai térfélen tömegek lennének tisztában a víruspozitivitásra vonatkozó tesztek használatával, a kapott eredmények értelmezésének módjával, de az államhatalommal és a politikai kormánnyal nem ellenséges szavazók bíznak a hatóságok döntéseiben annyira, hogy nem igazán hatnak rájuk az ilyen elbizonytalanító kampányok.

A kérdés célja az, hogy kételyeket ébresszen a kormányzat döntési, kompetenciája és jóhiszeműsége iránt, alapvetően a kormányt gyűlölő emberek között.

A másik oldalról szemlélve persze a kérdező sajtóorgánum (Index) vagy párt (Demokratikus Koalíció) diszkreditálja magát a téma napirenden tartásával, de ezek a politikai szereplők amúgy sem egy racionális diskurzusban akarnak szerepelni, nem a járvány hatásait akarják mérsékelni, hanem pusztán politikai eszköznek tekintenek minden járvánnyal kapcsolatos kommunikációt. 

Az ellenzéki sajtó és az őket követő ellenzéki pártok jól láthatóan csalódottak, hogy a járvány nem vezetett olyan drámai helyzetekhez, mint Olaszországban vagy Spanyolországban. A helyzet prognosztizálható rosszabbodásakor sem fog ebből következően megváltozni a viselkedésük. Magyarországon semmilyen szélsőséges helyzetben nem lesz a politikai szereplők kommunikációja egységes, az ellenzéki sajtó és politikusok soha semmit nem fognak tenni azért, hogy megnyugtassák a magyar embereket és kollektíve segítsék őket alkalmazkodni a válsághelyzethez. A saját szavazóikat már évek óta azok hiszterizálásával kötik magukhoz, a Fidesz szavazóit pedig annyira gyűlölik, hogy azoknak is szeretnék minden egyes nap külön elrontani a kedvét. 

Teljesen hidegen hagyja őket, hogy milliók aggódnak a szüleik, nagyszüleik életéért, hogy sokan maguk is félnek, hogy szinte minden magyar embernek át kell radikálisan rendeznie az életét, hetekre, hónapokra. Számukra ebből semmilyen összefüggésben nem következik az, hogy nekik ezekkel az emberekkel kapcsolatban kötelességeik vannak. 

Ez esetben persze csak az a kérdés marad, hogy politikai értelemben racionális-e ez a viselkedés?

Ha a kormány rosszul kezeli a helyzetet, vagy eleve reménytelen a helyzet, a politikai felelősség úgyis az ő nyakába szakad. Minden egyébként jól működő kormányzat esetében is előfordulhat az, hogy rosszul kezel egy helyzetet. Sőt, a politikában az is előfordul, hogy egy kormányzat megold egy problémát, az embereknek mégsem tetszik a dolog, például a megoldás módja. De az is elő szokott fordulni, hogy egy kormányzat nem old meg egy helyzetet, de az embereknek tetszik a sikertelenül alkalmazott módszer, és ezért kitartanak mellette. 

A dichotóm emberi gondolkodás már csak ilyen. A modern demokráciákban számtalanszor fordul elő, hogy két politikai oldal jön létre, és azok közel azonos erejűek. Ilyenkor a politikai harc egyre szélsőségesebb lesz főleg ilyenkor, amikor a politikai térfél bal oldalán kommunista-liberális konglomerátumok állnak. De vajon a köztük, és az országuk, illetve a vírus közötti küzdelemben hová fogják sorolni az ellenzéket az emberek? A kormány oldalára biztos nem? A saját oldalukra? Azokat, akik mindent megtettek, hogy rettegjenek és féljenek? Nem. Az ellenzéknek csak a vírus oldalán marad hely. A félelem, a magárahagyottság, a rettegés oldalán.

Facebook hozzászólások

A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Már több mint ezer magyar “pszichológus” tett hitet a genderideológia mellett!

Hatalmas port vert fel egy olyan mesekönyv, amely nagyon eltér a szokásostól. A folyamatosan „fejlődő” …

17 hozzászólás

 1. ha mindenkit letesztelnének, akkor annak horribilis költsége és az elvesztegetett idő és teszt lenne a probléma

  lapozzunk

 2. Molnár József

  Megint a logikus gondolkodás hiányát látom.
  Ha minden itthon tartózkodó állampolgárt tesztelni szeretnénk, akkor annak a feltételei:
  1 Mindenkit egy bizonyos napon tesztelni.
  Ez azért lenne fontos, mert egyébként ( akár hazafelé menet is) megfer5őződhetnénk, így a virusteszt értelmét veszítené.
  2 A teszt eredménye még aznap meg kellene, hogy legyen.
  Az ok ugyan az. Hiába vagyok ma negatív a vírusteszten, ha csak holnap tudom meg, amikorra megfertőződtem.
  3 A fenti két pont teljesülése esetén a pozitív eredményt felmutatókat azonnal el kellene különíteni. Egymástól is meg a nem fertőzöttektől is.
  Elképzelem mindezeknek a logisztikai megoldását.
  Sokkal inkább azt látom, hogy az ellenzék szerint azért kellene mindenkit tesztelni, mert keveslik a fertőzöttek számát.
  Megint csak oda jutottunk, hogy a vírusnak szurkolnak!

 3. Dehogynem vezet!

  Harácsonyéknak és köreiknek a zsebükbe vezet, milliárdokat, talicskával!

 4. A tesztelés a fertőzésre fogékony egyének számát segít megbecsülni egy-egy zártnak tekinthető területen. Az egész ország viszont nem egységesen fogékony, ez már most látszik. Még a bp-i kerületek is különböznek e szempontból. Az életkor és a krónikus betegségek eloszlása sem egyenletes.

  Túl sok adatot kéne tehát rövid idő alatt sok területről begyűjteni ahhoz, hogy hasznukat vegyük, de erre nincs elég idő és bevethető szakember.

  Mire végeznénk, lecsengene a járvány második hulláma is, tehát nem a tesztelésre kell összpontosítani.

  • Ráadásul az érintkezések gyakorisága sem követi a fogékonyság-életkor-krónikus betegség állandó gyakoriságának területi határait.
   A WHO csak a saját mulasztását akarja kimagyarázni a tesztelés hiányosságaival. Sz@rni rá!

 5. 1./ Egy előszűrés kellene! Mennyit fizetsz saját zsebből egy szűrésért?
  2./ Szervezze meg Karácsony Soros pénzéből!
  Egyből kiderül, hogy a f@s ballib banda sem akárná, vagy ha akarná is, nem tudná. Ld a hülye fészbuk huszár Karácsony ostoba döntését a BKV menetrendről.

 6. 10 millió embert letesztelni? Egy teszt időben mennyi? Egy ember, egy munkanap alatt hány tesztet képes elvégezni? Hány ember van az egészségügyben aki erre képes? Tessék szorozni-osztani! Az anyagi vonzatáról, a technikai lebonyolításról (az alanyok, tesztelők utaztatása, a találkozások megszervezése) még szóba sem került. Mire az egész országot letesztelik, és találnak, (vagy nem találnak) betegségre utaló tüneteket, kezdhetik előröl!
  Több komolyságot!

 7. 1. A tesztelés is veszélyes, fertőzés forrása lehet.
  2. A tesztelés nem ad 100%-os eredményt, mert hullámszerű is lehet a vírus jelenléte egy adott emberben és a teszt is aggályos még. Nincs kiforrott tudás semmiről.
  3. A balliberálisokkkal vigyázni kell, mert vagy megbízásra hülyék, vagy csak úgy maguktól.
  4. Még a védőeszközök használatához is szakértelem kell. Ahogy a maszkokakt hordják az emberek, meg ahogy nyúlkálnak hozzá stb az egy kész káosz.

  • Ha lenne biztonságos és biztonságosan kézbesíthető teszt (például egy csomag ami ki is értékel ott helyben) akkor lenne értelme például az összes emberekkel szoros kontaktusban lévők szűrésére. De ha el kell menniük egy szűrőcentrumba már maga “menés” fertőzés forrása lehet. A paranoid(defenzív) gondolkodást is tanulni kell(ene).

 8. Előszűrés kellene. Igaz. Harácsonyt és bandáját meg az összes posztkomcsit megszűrném .AK 47-tel.

 9. Azért mert nekik kevés a magyar halott.
  Egy tesztelésre behívás azt jelenti, hogy mindenkit fertőzőgócba rendelnek. Annyi mentő pedig nincs amivel mindenkihez kiszállhatnának.
  Ergo, ha addig nem volt fertőzött, hát a teszteléskor beszerezheti.
  S pontosan ez is a cél.
  Amire fokozottan kell figyelni, a fertőzéskövetés, hogy hol, mitől indul ki egy hirtelen lökés. Soroséktól kitelik fertőzöttekkel körbefertőztetni Budapestet.
  A háttérhatalom már régen kijelölt minket kiirtásra, s ez nem is újkeletű mert már Trianonban elkezdték, s most a vírus lenne egy remek befejezési alkalom. Ez az oka, hogy megfújták a kürtöt Merkeltől a luxemburgi külügyér majomig, hátha elzavarjuk a kormányt, és ha kihaltunk, elnyomorodunk, elmenekülünk, a maradékra rálőcsölnék a migráns szemetet, milyen jó kis hely lenne a Kárpát medence magyarok nélkül, ugye?

 10. A válasz egyszerű.

  Részben hülyék és nem értik, mások miért követelik.
  Ezek nem mérik fel, hogy többe kerül mint amennyi haszna van.

  Viszont a többi egyszerűen a a kormányzat járvány és következményei kezelésének lehetőségeit akarja aljas módon szűkíteni a pénzeszközök felesleges felhasználásával. E célt szolgálná a segélyezés is, mely kölcsönfelvételt generálna.

  Most lehet gondolkodni miért is nincs G. Sorosnak bankja, banki érdekeltsége.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük