A tudatlanság és alkalmatlanság ámokfutása, avagy a magyar sztárközgazdász szakmai élettörténete (áltudományos írás)

A rendszerváltás utáni magyar politikatörténet legnagyobb meglepetése az, hogy a kommunista-liberális koalíciók milyen döbbenetesen rosszul kormányoztak.

Ők voltak azok, és erre sosem mulasztottak el hivatkozni, akiknek volt kormányzati tapasztalatuk, társadalmi beágyazottságuk, jóban voltak Kelettel, Nyugattal egyaránt, őket tekintette a Nyugat a magyar demokrácia letéteményesinek már 1990-ben is. Csodálatos és zseniális közgazdászok, szociológusok, szociálpolitikusok, művészek tömegének a támogatásával rendelkeztek és rendelkeznek. 90, időnként 99 százalékos sajtófölényük birtokában a népnevelés teljes eszköztára a rendelkezésükre állt.

Most mégis miért csak azt tudják felmutatni, hogy a törzsszavazóikat rászoktatták a Barátok közt-re?

Alapesetben két elmélet verseng az emberi viselkedések legfelső szintű magyarázatért. Az amelyik az emberi gonoszság és bírvágy mindennek az alapja, és az, amelyik szerint az emberi butaság elégséges magyarázat minden cselekedetünkre. Természetesen van szintetizáló elmélet is, amely szerint a bírvágyók hülyesége, illetve a hülyék bírvágya eredményezi ugyanezt.

A feminizmus harmadik hulláma és a genderelmélet fejlődése pedig megmutatta nekünk, hogy fejlődés iránya egyértelmű: legyen egyre kevésbé ciki hülyének lenni! Ebben az esetben a hülye fogalma magában foglalja az elmebeteg fogalmát is, pont abban az értelemben, ahogy a minden a bármi alesete. A hülyeség szimpla képességhiány, az elmebajosság viszont aktív alkotó tevékenység, nem csak a valóságtól való ambiciózus elrugaszkodásban érhető tetten, hanem abban a kreativitásban, amellyel az alany szembe megy a valósággal és hatékony a normalitás rombolásában. Az egyszerűség kedvéért normálisnak tekintünk minden olyan tevékenységet, amely nem zárja ki (teljesen) az egyéni túlélést és fajunk fennmaradását (teljesen). Nagylelkűek voltunk. 

Minden társadalom, amelyben dívik a folyamatos hírfertőzést biztosító piaci alapú tömegkommunikáció és közösségi média (amelyben a hülye olvasókkal íratják meg a saját újságukat) kitermeli azokat a megmondóembereket, akikre bizonyos szakmainak tűnő kérdésekben, illetve celebeket, akikre minden kérdésben hallgat az elit és az átlagember is. Egyszerűen azért, mert mindig véleményeket hall tények helyett, és mert ezek a vélemények nem is valóságosak, hanem csak és egyedül kommunikációs célokat szolgálnak. Ez persze nem akadályozza meg azokat, akik az arcukat adják a társadalom befolyásolásához, hogy elhiggyék, ők a legokosabb emberek a világon. Meglepően sok legokosabb van, a liberális, baloldali közgazdászok szinte mindegyike ilyen.

Mi még a szokásos szomorú világátlaghoz képest is sok ilyen akcionista hülyével rendelkezünk.

A magyar sztárközgazdász általában a legbaloldalibb gyökerekkel rendelkezik, az egykori MSZMP reformműhelyiben szocializálódott, ahol az összes kommunista baromság mellett alkalma nyílott az összes liberális tévtan elsajátítására is.

 • Részt vett minden olyan reformkezdeményezés megfogalmazásában, amelyet megpróbáltak keresztülvinni 1985 után, különösen azokra büszke amelyről az első olvasásra is világos volt, hogy megvalósítások azonnali gazdasági összeomlással járt volna – folyományként milliók éhhalálát idézve elő.
 • Nézeteit soha semmiféle valós tapasztalat nem befolyásolta, bármikor képes a nyugati liberális fősodor megfogalmazásait a saját véleményeként elmondani.
 • Soha egyetlen gazdasági jóslata sem jött be, akivel ez megtörténik közülük, azt mint unortodoxot azonnal kivetik maguk közül.
 • A magyar sztárközgazdász minden MSZP-SZDSZ kormány körül ott sündörgött tanácsadóként, állami kitüntetést általában abban az évben kapott, amikor a költségvetési hiány legalább öt százalékkal nagyobb volt a tervezettnél, magas állami kitüntetést pedig akkor, ha tíz százalékkal volt nagyobb, mint amit a liberális kormányzat bevallott.
 • Büszke a az 1988 és 1998 közötti privatizációs hullámra és arra, hogy az államadósság nem rossz dolog szerinte, mert a százalékos adatot gazdasági növekedéssel ki lehet nőni.
 • A gazdasági növekedés elmaradása a sztárközgazdász szerint mindig a külső hatások következménye. 
 • A magyar sztárközgazdászt minden nyugati bankár imádja, mert minimum 3-4 százalékkal magasabb kamatra lehetett neki kölcsönözni, ha pozícióba került, mint bárki másnak. 
 • Ha a sztárközgazdász a Nemzeti Bank elnöke lett, akkor az mindig veszteséges volt, szipkázva ki a pénzt a költségvetésből, és szerinte mindig kókler a jegybankelnök, ha az MNB fizet be a költségvetésbe. 
 • A sztárközgazdász az elmúlt tíz évben legalább 73-szor jósolta meg a költségvetés és a magyar gazdaság összeomlását.
 • Nincs olyan számadat, gazdasági mutató, amelyből ne tudna egy lépésben arra következtetni, hogy Orbán Viktor már megbukott.
 • A sztárközgazdász nem tartja kollégájának Matolcsi Györgyöt és Varga Mihályt. Ennek oka az, hogy ezek egyike sem szokott néhány hónap után sértődötten lemondani, illetve nem szokta őket a főnökük néhány hónap után elcsapni.
 • A sztárközgazdász úgy érzi nem teljes az élete, ha legalább egyszer nem bukott meg pénzügyminiszterként, ami persze minden esetben a szocialista miniszterelnök hibája, meg az MSZP-é, mert az SZDSZ mindig feltétel nélkül támogatta a sztárközgazdász megszorító programját. De ez az apró malőr sosem rontotta meg a sztárközgazdász viszonyát a szocialistákkal és a liberális sajtóval, ellentétben az igaz konzervatívvá avanzsált sztárközgazdászokkal, akik bukásuk után tudnak haragudni arra a miniszterelnökre, akinek igaza volt, amikor kirúgta őket. Ebből is látszik, hogy mekkora jellemek ők.
 • A sztárközgazdászság egy életre szól, semmilyen szakmai és közéleti siker nem kell hozzá. A sztárközgazdász egyetemi ember is, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő nézeteit az egyedül üdvözítő tanként tanítja a reménybeli sztárközgazdászok következő nemzedékének. 

Mindebből tudományos alapossággal megállapíthatóan a sztárközgazdász egy jellemtelen hülye, aki még ostoba is.

Komoly rejtély, hogy akkor miért él a felső tízezer életszínvonalán, miért van egyetemi állása és miért kérdezi meg hetente újra és újra őket a liberális, független, mértékadó sajtó?

A válasz visszavezet a közgazdaságtan vitán felül álló alaptételéhez. Azért vannak még ezek a felszínen, mert valakinek valahogy hasznot hajtanak. Hát nem nekünk, az biztos.

Facebook hozzászólások

A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

75 évnyi csodás béke tanulságai, avagy sokadik találkozásunk a csodás Németországgal

Kevés viccesebb van annál, hogy Németország ma olyan, mintha az NDK annektálta, okkupálta volna az …

41 hozzászólás

 1. Jáger László

  Megjegyzem a
  *vírus legyőzése nem a bokros feladata!!
  Nem közgazdasági feladat..
  Ehhez bár orbán sem ért,de jogászként magának vindikálja a *vírus elleni küzdelmet,győzelmet… Habár erre még az orvos képzettségű doktorok sem képesek…
  Úgyis Lmúlik magától akár az influenza….
  Na mind1,egye a fene…
  barátilag
  J.L.

  • A miniszterelnök fogja össze és irányítja az összes tárcát. Ő tűzi ki a fő célt, ahhoz személyesen választja ki és nevezi ki a minisztereket, államtitkárokat. Ő határozza meg mindegyiknek a személyre szabott feladatát, annak irányait.
   A világjárvány elleni védekezésnek külügyi, határvédelmi, pénzügyi, gazdasági, kereskedelmi, rendőrségi, katonai , államvédelmi, szociális, közigazgatási stb. vonatkozásai vannak az egészségügyi, gyógyszergyártó, tudományos és tudományos kutatói szempontokon kívül.

   MINDEN MINDENNEL ÖSSZEFÜGG!
   Mindegyiket egy fő cél érdekében kell célirányba helyezni!

   Ugyanakkor meg kell tervezni, hogy a járványt hogy éljük túl gazdaságilag, hogyan éljék túl a munkavállalók, a családok, az intézmények. stb.

   Te korlátolt, stupid genderkretén.

  • Jéger, már megint?
   Ott ülsz a gép előtt, alig várod, hogy új szösszenetbe köthess bele, már elsőzöl, előtte vagy utána tolod a tablettást, így jutalmazva magad?

 2. Jáger még mindig ostoba vagy. Baráti üdvözlettel.

 3. Ez szó szerint egy 2 m magasságú dí[email protected] Soros kalapján.

 4. Sztárközgazdász? Panamai diplomával?
  Ugyan már!
  Aki eladta a Dob utcát, aki a Vérmezőt bolgár kertészeknek árulta, vagy a harmadik aki bontásra eladta a Nyugati Pu-t , azok diploma nélkül is jobbak, profibbak voltak nála, de még a kőműves bróker is aki máig őrzi Gyurcsányi titkát (lehet hogy életbiztosításnak, és ügyesebben Welsznél).

  Sztárközgazdász? Csak egy nagy dumás kontár, de ellenzéki politikusnak jó. A szükséges mennyiségű közutálatot már begyűjtötte!

  • Meg aki eladta a Rottenbiller utca faburkolatát a székesfehérvári polgármesternek. 😂

   • Igen, arra akartam utalni én is, csak beugrott egy, a 45-ös állapotokhoz kapcsolódó vicc is a elhullott lóval és a két utcanévvel küzdő rendőrrel, aztán figyelmetlenül a Dob utcát írtam le! Elnézést, a Dob utcát valóban nem adták el.

  • Be akarta záratni a patinás egyetemeket, a maradékot privatizáltatni akarta, kőkemény tandíjakkal. Amiko számon kérték rajta, azt válaszolta, hogy minek, Burundiban sincs egyetem, mégis elvannak.

 5. Jáger László

  Kedves utálat,gyozo2018
  No és mire számítottál!!????…
  Én fogom lelassítani a*vírus világfertőzést,!!???..
  Esetleg a Mo-i fertőzés terjedését!!??..Hát ehhez én tényleg buta vagyok,!!!
  Gondolom te okosabb vagy és +oldod a problémát orbán doktorral karöltve…
  Isten áldásával…
  barátilag
  J.L.

  • Inkább utálat polgártárs, mint qrcsányi és szabótimi.

  • Neked nincs ki a négy kereked.
   Ezért tartunk itt, mert kell néha egy idióta, aki
   ébren tartja a tapasztalatainkat, hogy ne feledjük el, hogy a balliberális
   oldalon ilyen buta, primitív, az elemi logikai adottságot – képességet is nélkülöző prolik vegetálnak .

 6. Sztárközgazdász…akkor a piaci zsebvágó is az, csak ő nem tud annyit kiszedni az emberek zsebéből, mint ez a bájcos. Az ilyet agyon kellett volna verni. Bár nem hiszem, hogy tanulna belőle az efféle. Így meg aztán, mint Gulyás a tárgyaláson, a pofánkba is röhög. A komcsik a hatvanas évektől fokozatosan engedték át a terepet ezeknek a sztároknak, kb 100 milliárd dollárunk bánta. Lásd Fekete bankár és a többiek. Akit 2006-ban ki is tüntettek a rablásért.

 7. Jáger László

  Aki itt közgazdász azt +számolnám!!!???..
  Nem értenek a közgazdasághoz,csak csípőből okoskodnak és tesznek politikai megjegyzéseket..
  Lásd orbánt!!
  Ő mondta nem értek a gazdasághoz hiszen jogász vagyok….
  Megjegyzem szerénytelenül ,hogy a joghoz sem ért!!!…
  A politikát kavarja folyton…
  barátilag
  J.L.

  • Hát tudd meg, ostoba tökfilkó, hogy az emberek jelentős része a maga szintjén nagyon jó közgazdász. Na lássuk a számokat, azt felfogod?
   Ha az 1960-as reálbért vesszük 100%-nak, az 1980-ra felvánszorgott 160%-ra. (Ez volt az aranykor, aha). Na de tényleg aranykor volt, mert 1990-re ez lement 142-re, az Antallék idején ezek a számok: 132, 131, 125, 134. Ja, de hát azok nem voltak szakértők! Na igen, azért 1994-re megindultunk felfelé, aztán jött Lajosod: 118%-ra esett vissza 1995-ben! Aztán 112%, vagyis sikerült az amúgy is megzuhant magyar reálbéreket tovább csökkentenie a nagy sztárnak, aztán amikor végre eltakarodott, bár haverjait itt hagyta, elkezdődött a lassú emelkedés: 122, 125, 127. 2003-ban értük el az 1960-as reálbérszintet! Aztán hosszú időre megragadt a 180% körül, ami 2015 óta: 205, 226, 244, 251% Na? Ja, az Orbánnal, aki ugye nem ért a gazdasághoz. Te barom Jáger, rólad beszél Berecz: “Elébem áll egy jáger, egy semmi jáger…Mondom neki: óvatosan tempózz, te jáger…Aztán jött a székely puff! Megérdemelnéd te is!) : https://www.youtube.com/watch?v=V6-wZuXUwNY
   Na most. Bokros kártevését milliók érezték a zsebükön, a maguk szintjén jelesre vizsgázva közgazdaságtanból. Lásd fent Lány urat (fb).

 8. „Óvatosan tempózz, te jáger, mert utamba kerültél! Nem éppen értette. Mondom, hallgass ide: az uton megtalálkozunk, én, akármilyen kerítéskaróba a körmöm megakad, az ha gyükeres, akkor is veszem ki, de annak értelme van, mert a két filed közzi odamatatok. S akkor te biztos, hogy megrendülsz, vaj egy fejjel rövidebb leszel. Hát nem rögtön értette, engedtem, hogy gazdálkodjon ezekkel, hát oztán az ő sorsáról van szó.”
  Na, ilyen diktatórikusan durvák vagyunk mi, jobberek, szóval próbálj megértő lenni a magyarokhoz, és ne dicsérd ezt a gyökér Bokrost, pláne ne nézd le azokat, akik az egészségüket és éveiket vesztették akkoriban! Majd küldök még adatot!

 9. Bocs: elírtam egy helyt: 2003-ban értük el az 1981-es reálbérszintet.

 10. Jáger László

  ts a született közgazdászzseni nemcsak a számokkal dobálózik,de már fenyegetőzik is…
  Gondolom ő az orbán gazdasági főtanácsadója aki tisztában van a matematikával is!!??..
  Minden évet a számok tükrében próbál bemutatni…
  Na és honnan is veszi a számokat!!!??..
  Hát ez amit senki sem tudhat!!
  Minden a távoli homályba vés!!
  Úgy +ijedtem,hogy majd nem hanyatt dobtam magam…Aztán erőt vettem és 1 jót nevettem!!
  Csak ennyi…
  barátilag
  J.L.

 11. Jáger te született … no mindegy “ugorjunk”. Te a szokásos libsi módon sivalkodni kezdesz ha valaki rávilágít mekkora háziállat vagy. Azonnal fenyegetést, nácizmust, rasszizmust, diktatúrát stb üvöltesz. Nem fogod fel, hogy a normális gondolkodású embereknek ebben a hazában más véleménye is lehet mint a tied. Na ezt hívják demokráciának. Az pedig, hogy a számszerű tényekkel vitatkozol téged minősít. A fenyegetésről meg csak annyit, utálom a kutyaszart a járdán de nem taposok bele szándékosan, hogy eltüntessem. Az meg hogy itt élsz nemi életet a hozzá szólásaiddal Gréczy-i magasságokba emeli a véleményed értékeit. Barátilag….

 12. Jáger László

  Dobi 56
  Mi közünk van nekünk 1máshoz!!??
  Ha már +szólítottál..
  Ne magadból indulj ki mert az nem vezet semmi jóra…
  Micsoda tények!!??Ezt mi és ki bizonyítja….
  Ezek a számadatok hol jelentek +eddig!!???..
  Csak a forrásoknak hiszek… Hol Beszéltem én a nácizmusról,rasszizmusról,diktatúráról stb!!???..
  Ezt te hozod elő agysejtjeid által…
  Ne keverd a szezont a fazonnal ,mert az nekem se tetszik kedves 56os barátom…
  Gondolom felfogtad,habár kétlem…..

  • Mi jogosít fel, hogy megítéld az én felfogó képességemet mikor te nem tudsz az általam említett toposzokról következtetni arra, hogy miről írtam.l De ettől függetlenül, ha egy asztalnál ülve két pohár ital mellett beszélgetve egy köztünk levő cédulára írt 66-ról te állíthatod hogy az 99. Te úgy látod. Azt írod ne magamból induljak ki az nem vezet jóra. Ez gondolom rád is vonatkozik. Vagy maradjunk a járdán említett izé szintjén és gyalázzuk egymást ismeretlenül értelem és érték nélkül? Számtalan vitám volt liberálisokkal akik csak szerint akkor voltam értelmes ha egyet értettem velük. De ha más volt a véleményem azonnal hülye ( “felfogtad habár kétlem”) náci rasszista… stb lettem. No ez a tapasztalat juttatott el odáig, hogy ha szarba lépek csak kaparjam le a cipőről de ne állja le vele vitatkozni. Barátilag.. remélem még te is érted.

 13. Jáger László

  drága dobi56 barátom
  Ez a cikk Bokrosról szól és nem rólunk..
  Nem folytatok elvi vitát arról,hogy kik a hülyébbek a konzervatívok,kommunisták,avagy a liberálisok!!???
  Napóleon, Marx,Metternich,Nietzsche,Ferencz jóska,lenin,hitler,horthy avagy sztállin,rákosi……..
  Ennek +itélése nem ide tartozik…
  Történelmi,szofisztikai értelmezésbe nem megyek bele
  csak úgy mellékesen…
  Itt csak bokrosról beszélhetünk
  Bye
  barátilag
  J.L.

 14. Paranoid Android,
  Gratulálok. Tetszik az írás, sőt TETSZIK.

  Egyetértek a cikkel, minden gondolatmenetet lezáró következtetéssel.

  Ha van ideje:

  Sztárjogász? Kamarai elnök, aki mindent és mindenkit megvéd? Honnan bújtak elő 1990-ben?

  Önjelölt népképviselő? Aki tudja más hogyan szereti a cvekedlit? Ki jelöli az önjelölt képviselőt?

  Ki lehet és ki nem a MÚOSZ tagja?

 15. Jáger László

  Tények kedvéért
  Bokros
  A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett
  1évet A Panamai Állami Egyetemre járt
  1978-ban diplomázott!!
  Ezen nem lehet vitatkozni tisztelt uraim!!
  barátilag
  J.L.

  • Nem vitatom az Általad említett diplomát. Csak az zavar, hogy az általad említett egyetem nem ismer Bokros Lajos nevű hallgatót. Nos lehet hogy én tévedek, ebben az esetben megkövetlek, de kérlek mutasd meg az álltad mutatott 1978-as diploma nyomát az említett egyetem év könyvében. Ez a blog azért szól kettőnkről mert kétségbe vontad a felfogó képességemet ( “remélem felfogtad, habár kétlem”) “A te igened igen legyen a te nemed pediglen nem”.Többé nem írok, de kérem a Teremtőt óvjon téged és szeretteidet a világban dúló járványtól. Hisz a Te általad írt kimondott kritikákra is szüksége van egy normális társadalomnak.Még ha ezt időnként bántó módon teszed is.

 16. Jáger László

  Singin’ in the rain
  Gene Kelly
  /Ének az esőben/
  barátilag
  J.L.

 17. Jáger László

  A MO-i járvány lecsengőben az operatív törzs tevékenységétől függetlenül…
  A maxok száma semmit nem befolyásol…..
  lásd Szlovákia,Ukrajna,Románia,Ausztria…..
  barátilag
  J.L.

 18. Jáger László

  Orbán győző,schmidt mária,id kövée lászló
  A mi kutyánk kölyke.
  orbán viktor,,ungár péter,,kövér lászló…….
  Az elnyomott üldözött ,szerencsétlen nemzedék!!!???..
  Hogy oda ne rohanjak…
  Mind Kádár emlőin nevelkedett a 70S 80as években…
  Miközben szüleik élvezték a kádár korszak Lnyomását,számkivetettségét!!???..
  barátilag
  J.L.

  • K. Jáger úr! Ön említi, hogy mind Kádár emlőin nevelkedtünk. De maga is! Ez adott volt. De hogy valaki úgy élt, hogy csak statisztikai adat az országban, míg mások, akik beleléptek az mszmp-kb végtermékébe (a pártba), azoknak könnyebb volt és csinálhattak karriert. Persze ez adott esetben – képzettségtől függően – jelenthette a brigádvezetőt, főkönyvelőt, csoport- ill. osztályvezetőt. A többinek kuss volt. Lehet, hogy ez önnek élvezet volt, nekem és a felmenőimnek, tanáraimnak nem annyira. Ön élte meg Kádár emlőin (eléggé zavaros kép) nevelkedettséget?
   Felebarátilag…

 19. Jáger László

  Nem tagadom
  A kádár korszakban tanultam ,dolgoztam éltem…
  Azért dogoztam az antal horn orbán gyurcsány szféra alatt is….
  Van 1 kis tapasztalatom,összehasonlítani a rendszereket…..
  Az mit jelent kedves felebarátom ,hogy kuss volt!!???
  Ma mindenkinek szabad a pálya!!!???…
  Csak kérdezem!!!??..
  Ugye most mindenki 1enlő,De vannak 1nlőbbek…
  Azért most talán még jobban lejt a pálya a jobboldalra!!!???..
  Pontosabban a fidex irányba….
  Nemdebár!!??..
  barátilag
  J.L.

 20. Jáger László

  KöHögtem Normális!!???..
  Nem hiszem!!!
  Mi a véleményetek!!!???..
  Így csak 1 idióta kommunikál…..
  Engem nem zavar….
  Ö+ így élvezkedjen örökké az életében…..
  Ilyen alpári,demens színvonalon…
  Lehet ,hogy a saját szüleiről fogalmazza + a véleményét!!!???..
  Ámen
  Barátilag
  J.L.
  J.L.

 21. Jáger László

  Éljen Május elseje
  A munka és a munkásmozgalom nemzetközi ünnepe!!
  barátilag
  J.L.

 22. Jáger László

  Guge szerint kövér házmester
  mértéktartó volt amikor azt mondta
  Az LNzék nem tartozik a magyar nemzethez!!!
  Ez még belefér 1 házmester mértéktelen kirekesztő +nyilvánulásához!!!???..
  Csak ennyi
  Barátilag
  J.L.

 23. Jáger László

  Kádár-orbán majálisa
  Ég és föld!!!
  Ilyen a munka ünnepe manapság….
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

 24. Jáger László

  *vírus helyzet
  2020 05 01
  ország..fertőzött elhunyt.. gyógyult
  USA…..1069000….63006..153947
  sp………213 435….24543..112050
  fo……….167299….24410 ..50380
  it………..205463….27967….75945
  török……129204…..3174….48886
  gb……….176481…26842….859???
  orosz……106458…..1073…..11619
  kína……….83956…..4637…..78523
  brazil………87187…..6006…..35935
  magyar……..2863…….323……..509
  barátilag
  J.L.

 25. Jáger László

  *vírus
  2020 05 02
  ország.. fertőzött..elhunyt..gyógyult
  USA……1100000..56000…..161000
  sp………..215216..24824…..114678
  magyar……..2942…..335………..625
  barátilag
  J.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük