Járványok, karanténok, hülyék

Magyarországon körülbelül egy-két száz járványügyi szakember van. Ezekből is csak néhány látja át azoknak a tényezőknek az elégséges részét, amelyek alapján a kormányzat a járvánnyal kapcsolatos döntéseit mozgatja. Azért, mert egy ember képtelen ezt a több tucat szakterületet felölelő, sokszor nem is egymás határterületén lévő szakmai problémahalmazt átlátni.

A járvány reaktív és szükségszerűen proaktív kezelése egy sokismeretlenes egyenlet folyamatos megoldását jelenti, amelyben számtalan tényező mérhetetlen vagy állandóan és gyorsan változik. A kínai, dél-koreai, olaszországi és egyéb tapasztalatok értékelése a kulturális, társadalmi és számtalan egyéb körülmény következtében nem ad választ a mi saját speciális problémáinkra.

Ez az első igazi válsághelyzet, amit a magyar nemzet, az ország 1956 óta átél és az első igazán nagy járvány száz év óta.

Az általános oltások bevezetése és több más fertőző betegség más módon történő legyőzése óta is felnőtt több nemzedék. El is felejtettünk mindent, amit a járványokról, az általános társadalmi válságokról tudni kell. Jól látható, hogy ez a tudás elveszett, újra kell tanulnunk, de még jobban hiányzik az a fegyelem, ami a „túléléshez” feltétlenül kell.

Én nem a vírustól félek, hanem attól a rengeteg ostoba és gonosz hülyétől, aki a legvadabb baromságokra is úgy cuppan rá a közösségi média mocsarában, és minden dühét, félelmét, frusztrációját a normalitás, az együttműködés ellen fordítva tesz meg mindent a helyzet rosszabbra fordítása érdekében.

Minden társdalomban rengeteg ostoba barom van, de szörnyű azt látni, hogy egy parlamenti választás kampányának véghajrájához képest is több hülye bukkan elő, és a közismert idiótáink is mennyivel több kárt tudnak csinálni egy veszélyhelyzetben, mint a parlamenti demokrácia normál ügymenetében.

A koronavírus járvány kezelhető és kordában  tartható, de a társadalmi és gazdasági kárainak jelentős részért nem a vírus, hanem az emberi butaság lesz a felelős.

Az a rengeteg ostoba diplomás, magát megdönthetetlen igazságú véleményvezér, akik mindig jobban tudják mit kellene csinálni, mint a szakemberek. Ezek az „okosok” azok, akik pontosan tudják azokra a kérdésekre a választ, amelyek elvi alapon sem megválaszolhatóak, akik egy indok alapján pontosan tudják, hogy mit kellene tenni, úgy, hogy a többi ezer indok közül egyről sem hallottak még. Megszokhatatlanul sok hülye van, egyébként viszonylag normálisnak tűnő emberek mondanak, gondolnak olyasmiket, amelyek első közelítésben is teljesen értelmetlenek. 

Ha azt a szót használom, hogy „koronavírus”, akkor egy ezer oldal nagyságrendű tömény tudományos tudásra hivatkozom, amely maga is sok tízezer oldalnyi jelenleg is aktív tudományos tudáshalmazra hivatkozik. Amiből sem én, sem a kedves olvasó nem olvasott egy sort sem, és meg sem értenénk egyébként sem. 

De a céklalé vagy a tengerisáska őrlemény jó ellene. 

Ha azt a szót használom, hogy járvány, több millió oldalnyi tudásra hivatkozom, amely az egyenként tudományterület nagyságú orvosi szakterületeken kívül, tartalmazza a genetika, a humánetológia, a kultúrantropológia, a szociológia, a kommunikációtudomány, az ökológia, és még több tucat tudományág releváns tudásanyagát.

A modern tömegtársadalmak (önmagában az igazán nagyvárosok is) az ember által létrehozott legbonyolultabb rendszerek, amelyekben a tervezett és spontán rendezettség az állandó változással alkot egységet. Ezeknek a rendszereknek a tudatos és totális befolyásolása ebben a méretben most fordul elő először. Nem járványvédelemre tervezett összefüggő rendszereket kell úgy lassítani, felgyorsítani, kikapcsolni, hibernálni vagy átalakítani, hogy a vírus még pontosan nem is ismert terjedési szokásainak ellene menjen.

És közben ne omoljon össze semmi sem, amire a járvány után is épen lesz szükségünk.

Hát persze, hogy Gyurcsány Ferenc percre pontosan tudja, hogy mikor kell bezárni az iskolákat, mint ahogy azt is pontosan fogja tudni, mikor kell újra nyitni őket. 

A modern, okos telefont használó ember nem hajlandó tudomásul venni, hogy mennyire nem tud semmit. Járványra nincs app. Illetve van, józan észnek hívják és a fejünkben van. 

A józan ész járványtana pedig egyszerű, mint a faék. Élni kell, de csökkenteni kell a fertőződés esélyét. Ha rizikócsoportba tartozol, akkor a minimumra. Ennek a döntő része a te viselkedéseden múlik. Minél többen tartják be a szabályokat, annál kisebb lesz a járvány. Olyanok is betegek lesznek, akik óvatosak voltak és olyanok is egészségesek maradnak, akik nem. A járvány, a karantén nem igazságos és méltányos, ne is várjuk ezt tőle. De a hülyéktől fizikailag és információs értelemben is óvakodni kell. Mindkét módon halálosak lehetnek ugyanis.

Hallgassunk a hatóságokra és a kormányra, ők vannak a legtöbb releváns információ birtokában. És nyugi, Feri is csak egy matériából készletezett. 

Facebook hozzászólások

A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Hülyeség ellen nincs oltás

Viszont egy csomó másik betegség ellen van. Ezért van életben a sok hülye vírus- és …

10 hozzászólás

 1. Sok barmot láttam ma a szokásos bevásárlásom folytán.
  A legszebb,hogy gyorsabban,többet, vásárolhassanak. Akkor is,ha a többit ebben gátolják. 🙂
  Én,betegre röhögtem magam,és igyekeztem udvarias lenni az “üzletközpontban”. Sőt mosolyogtam is. (a hülyéken) Ők megrovó tekintettel néztek Rám. Pedig Nálam fiatalabbak voltak.
  Igaz,gyerekkoromban volt kanyarójárvány,és alighanem onnan ismertem az utolsó PANDÉMIÁT! 🙂
  Őszinte leszek. Nálam sem biztos a túlélés,de jóval idősebb Anyám esetében pláne nem az.
  Bízzunk Istenben,de maradt még egy kis puskaporom is. 🙂 Ja ne jöjjön ezért a kommandó,mert nem feltétlenül találnak 4,5 légpuskalőszernél különbet. 🙂

 2. Na én ezt rövidebben fogalmaztam meg.

  COVID 19 JÁRVÁNY, NEM NÁLUNK, más hol van.

  NÁLUNK, COVID 19 JÁRVÁNYVESZÉLY VAN és vészesen terjedő ostobaság, az FB-nek és társainak köszönhetően.

  Kíváncsi vagyok vajon a legnagyobb kitettség a liberális, hatósági előírásokra fittyet hányó többségű, vagy a konzervatív utasításokat követő többségű országokban lesz-e a fertőzések és áldozatok számát illetően.

  • csakafidesz

   Nincsen éles határvonal..

  • Nem más hol, hanem máshol.Amúgy a FB biztosan igaz. Kérdésre az élet megadta már a választ is Olaszország képében. Az első betegek idején a milánói polgármester azt mondta, semmi különös minden megy úgy tovább ahogy eddig, az egészségügyi miniszter meg valami olyasmit, hogy ez csak olyan mint az influenza (ma már ő is karanténban). És ha ez utóbbi többé kevésbé igaz is, de nem lehet mint kezdeni azzal, ha egyszerre lesz beteg százezer ember és nincs egyszerre százezer lélegeztető gép és ahhoz tartozó orvos és nővér. A kezdeti lezserséget le kellett vetkőzni, nem csak a kormányzati, hanem az általános hozzáállást, de már elkéstek, a vírus kiszabadult északról és blokádot ki kellett terjeszteni az égész országra, így még a gyorsul az új betegek száma és 1000 fölött van már a halottaké. Valami Gál nevű ütődött (fentebb) arról delirált, hogy hol vagyunk a járványtól, hát karnyújtásnyira, he nem vezettük volna be amit bevezettük éppen ott tartanánk mint Olaszország.

  • Kara Kozgun

   “Koronás vírusok”! „Az elv nem lehet az, hogy a körülményekhez való alkalmazkodás révén meg ússzuk a problémák megoldását. A körülményeket kell a követelményekhez idomítani”.
   Hitler/orr bán tanítvány már igen korán felismerte, hogy a szellemi és a kulturális élet fölötti hatalom megszerzése stratégiai kérdés, e nélkül lehetetlenség bármiféle hatalomgyakorlás.

   Hitler soha nem akarta létrehozni a III. Birodalmat és soha nem akarta megnyerni a II. Világháborút. Ehelyett remekül megágyazott az Új Világrend számára, tökéletesen kiszolgálta az Elitet, és nem mellékesen: Nélküle még jó ideig nem jöhetett volna létre Izrael sem! Ha úgy tetszik, Adolf Hitler volt az a személy, akinek a mai világunk berendezkedése köszönhető. Izrael megszületésével, illetve a rejtőzködő világhatalom brutális megerősödésével, a kizsákmányoló, emberellenes monopóliumok, trösztök, multik nemzetközivé válásával, és az Európai Unióval együtt, ami egyébként szintúgy náci „találmány” volt… És mivel Hitler tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket, végül „kegyelemben” részesült és békében, nyugalomban halhatott meg a világ egy távoli pontján – a szövetséges hatalmak tudtával és beleegyezésével.
   Az előzmények: Meyer Amschel Rothschild 1773.-ban: elképzelése szerint vagyoni erejük összpontosításával olyan elviselhetetlen gazdasági viszonyokat képesek teremteni, hogy a tömegeket munkanélküliség révén és más eszközökkel az éhhalál szélére sodornak, és propagandistáik által az uralkodó rétegek ellen hangolva forradalomra késztetnék. Időközben alkohol, kábítószerek, erkölcsi bomlasztás, és mindennemű bűnözés terjesztésével az összes nemzetek ifjúságát meg kell rontani. Fel kell karolni a
   „Szabadság, egyenlőség és testvériség” jel szavait, hogy az uralkodó osztályokat meg döntsék, és egy új, vagyonra alapozott arisztokráciát hozzanak létre. Közhivatalokba az Őket feltétel nélkül kiszolgáló jelölteket kell juttatni. Vagyonuk felhasználásával minden hírközlő eszközt birtokukba kell venni. Mindenütt pánikot, és gazdasági válságot kell teremteniük, ami végül is az általuk ellenőrzött világkormányt és egy új világrend létrehozásához fog vezetni.

 3. Kara Kozgun

  Magyarország az, az ország, ahol a hülyék aktívak, a súlyosan szellemi fogyatékosok ezzel szemben hiper aktívak. Ahol a gondolkodás a cselekvés ellentéte és kizárólag azt szolgálja, hogy ne kelljen semmit se csinálni. Ahol az észérvek ab ovo a szerepvállalás ellen szólnak. Az egyetlen jövedelmezőnek tartott magatartás a kivárás, a sunnyogás, a sumákolás, a hárítás, a „fogjuk meg és vigyétek”. Az a meggyőződés, hogy itt semmit sem lehet csinálni, A legjobb megvárni, amikor a cérna magától elszakad, amikor az agyakra sötétség borul, és mindenki kap a pofájára, aki csak szembe jön. Ezt nevezik a magyarok forradalomnak, amiről maximum ötven évvel utána derül ki, hogy mi a bánatos franc volt a célja, már ha volt egyáltalán, vagy egyáltalán egy célja volt és nem vagy száz.

  MDF, amit nem tudott! „Az intelligenciát, mint a modern kapitalizmus modern rétegét, teljes egészében éppen individualizmusa, a fegyelemre, és a szervezettségre való képtelensége jellemzi!” Lenin 1904!
  „Az értelmiség olyan, mint a trágya, undorító, bűzös, de szükséges a többlet termelés, eléréséhez!” Leninnek tulajdonított mondás!

 4. T Moderátor!

  Szeret sok Kara Kozgunt olvasni?
  Vagy:
  A kommentek számának növelése végett engedték vissza, anyagi érdekből?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük