Száll egy pofon a szélben


Sallai R. Benedek (továbbiakban SRB) ráment Hadházy Ákosra (továbbiakban H. Ákos). Nem tudjuk pontosan, mi történt. Csak ízlésünk szerint érezzük a szánalmat, hogy az a nagydarab ember bántotta szegény Ákost, vagy a színtiszta, őszinte kárörömöt, hogy megkapta az a gazember, amit érdemelt. Szél Bernadett a rá jellemző politikai éleslátással természetesen azonnal H. Ákos oldalára állt.

Az LMP haláltusájának értelmezése azért megérdemel egy mélyebb áttekintést is, függetlenül attól, hogy az említettek együtt tették tönkre a pártjukat.

Az LMP zöld, globalizációkritikus és a hazai politikai élet végzetes megosztottságát meghaladni kívánó alapértékei nem voltak ördögtől valók, a párt ugyanúgy a gyurcsányizmusra adott reakcióként jött létre, mint a Jobbik. Óriási tehertételként nehezedett azonban rájuk, hogy budapesti alapítói között többségben voltak azok a kriptoszadeszos alakok, akik nem fértek hozzá az SZDSZ törzsgárda irigysége folytán a politikai és az anyagi javakhoz.

De mindazokat a szörnyűségeket behozták az LMP-be, ami az SZDSZ-t a magyar történelem legocsmányabb, legkártékonyabb és legembertelenebb bűnszervezetévé tette.

Az alapítók és különösen a vidéki LMP-sek szándéka szerint a párt erkölcsi alapvetése egyértelmű volt, soha semmi együttműködés az MSZP-SZDSZ konglomerátum szervezeteivel és 2006 személyes felelőseivel. Az LMP története azóta szinte mindig arról szól, hogy bizonyos csoportok és személyek (kívülről és belülről is) megpróbálják a pártot erről az útról letéríteni és beolvasztani a liberális ellenzéki csoportot alkotott mindenkori antiorbánista csürhébe.

A törésvonal általában mindig Budapest-vidék ellentétet is megtestesített, de Budapesten is lehetett annyi elvhű elempést találni, hogy a 2013-as első pártszakadáskor szűken többségben legyenek az elvtelen összefogás ellenzői.

Az LMP belső működése mindig is kaotikus volt, olyan bázisdemokráciát működtettek, amelyben nem lehetett kezelni a minden pártban felbukkanó elmebetegeket és karrieristákat.

Schiffer András minden hibájával együtt képes volt elvezetgetni és életben tartani őket, de képtelensége az egymás iránti lojalitást fontosnak tartó csapat építésére lehetetlenné tette a stabil személyi struktúrák létrehozását.

Az első párszakadás idején is felmerült némi tettlegesség, dobálódzás, de a drabálisabb vidéki tagokba végül is nem mertek belekötni a Párbeszéd Magyarországba távozó metroszexuális nyikhajok. Szerintem egyébként Karácsony Gergely igazat mondott, amikor kijelentette, hogy jobban utálja az MSZP-t, mint a Fideszt.

A baj az, hogy a karrierjét viszont mindennél jobban szerette, mint minden nem igazán tehetséges és gyenge, de nagyravágyó ember.

A vidéki elempések ekkor még azt hitték, vége a kavarásoknak, de nagyot tévedtek. Schiffer még a 2014-es választások előtt jól megkeverte a lapokat, majd rájött, hogy neki van élete enélkül is, így Szél Bernadettre és H. Ákosra hagyta a pártot.

Két elvek nélküli emberre hagyott egy olyan pártot, amelynek tényleg voltak elvei.

Lehet, hogy hülye elvei, de olyan elvei, ami alapján szavazók tömegeit, akár középpárti mértékben is meg lehetett volna szólítani. Fontos tudni, hogy a tagfelvételek során rendszeresen vettek fel olyan tagokat, akik a párt alapelveit, különösen a 2010 előtti garnitúrától való elzárkózást nem vették komolyan.

A régi és valódi elempések döbbenten figyelték a vezetőik ámokfutását. A kampány lendülete egyben tartotta őket, de sokak számára vált világossá, hogy Szél és különösen H. Ákos teljesen gátlástalanul használja a pártot a saját karrierje építése érdekében. Kívülről világos volt, hogy ez egy rossz irány és hatalmas lehetőséget hagynak ki, de minden szakértő menekült az önjáró és teljesen politikai érzék nélküli vezetők ámokfutásának közeléből. Azt is tudta már mindenki, hogy H. Ákos rutinszerűen árulja el a pártot, és mindenféle felhatalmazás nélkül egyezkedik mindenkivel, aki szembe jön.

Az is egyértelmű, hogy most megpróbálják kiszorítani a régi elempéseket a pártból és a bukást hozó választás felelőseinek megfelelő formára szabni az LMP-t.

SRB indulatát ebben a kontextusban kell értelmeznünk. SRB a régi elempések szerint jó srác, habár politikusként ugyanannak a gyűlölködő, kompromisszumképtelen, személyeskedő politizálásnak a hatása alá került, ami végül is Gyurcsány meg a Jobbik karjaiba taszajtotta a pártját. De neki vannak elvei és láthatólag rosszul tűri, ha a pofájába hazudnak. H. Ákos pedig a választások után azonnal megpróbálta kicsinálni az elvhű elempéseket és leszakítani a pártot Schifferről.

Vannak azonban emberek, akik az ilyesmit rosszul tűrik.

Rövid időn belül eldől, hogy az LMP kibír-e még egy szakadást, tagrevíziót, belháborút. Ha Szél és H. Ákos nyer, akkor az LMP nem lesz más, mint néhány ember egyébként teljesen reménytelen politikai álmainak szervezeti háttere és nem fogja túlélni a következő választást.

Az LMP azzal, hogy egyenlőségjelet tett Orbán és Gyurcsány közé ostobaságot csinált, karanténba zárta magát. Amikor összeállt Gyurcsánnyal és Vonával, akkor öngyilkosságot követett el. Tényleg nem látszik belülről, hogy a gyűlölködés nem politizálás?

De nyilvánvaló, hogy ezerszer inkább SRB, mint H. Ákos.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Szavazz a Facebook párt jelöltjeire!

  Szeretném, ha ezt most nagyon komolyan vennéd. Az életed, a boldogságod múlik azon, hogy most …

18 hozzászólás

 1. H.Ákos lehet,hogy csak feldobta magát székestől eldőlve,de az is lehet,hogy kapott egy SALLERT S.R.Benedektől. 🙂
  Igazán nem szeretnék a civódásukba beleavatkozni,de úgy láttam,hogy egy súlycsoportba tartoznak. Szóval kiírnám a meccset 8 menetesre. Bár az lehet,hogy mégis túlzás puhányéknak.

 2. dkMSZPKORRUPT

  LMP-s Hadházy hobbijának elrepülőzött több mint 19 millió forintot ,anyukája indult földárverésen ,licitált is 300millió forint értékben egyikük adóbevallása általi adóbefizetésük összege sem igazolja becsületes vagyonszerzésüket ,hogy ekkora összegeket adjanak ki hobbira és föld licitálásra.

  • dkMSZPKORRUPT

   …. Ezek pofáznak szegénységről ,pedig annak a Soros csicska SZDSZ-nek az utódpártja amely szétlopta , hazudva a mocskos nagy liberalizmusában az országot.

   • dkMSZPKORRUPT

    A saller szállt – avagy nem 19 millerért és nem repülőn amit Hadházy vezetett – nem a kakukk fészkére.

   • Magyarország

    Persze, persze. Hát hogyne. Az LMP és SZDSZ szétlopta az országot. Mesélj akkor a cégbirodalomról, meg a belize-i bankszámlákon tartott milliárdokról, amik az LMP és SZDSZ kezében vannak. Naponta jönnek az ilyen hírek, ugye. Szívesen hallanék öt példát a „hosszú” listából.

    Mészáros Lőrinc pedig a saját tehetségéből lett egy év alatt Mo. egyik leggazdagabb embere.

    • Paranoid Android

     Szövegértés.

    • Az SZDSZ nem merte magának lopni az országot, még ahhoz is gyávák, ezért kilopták a megbízóiknak. Jutalmuk néhány morzsa és ellenőrző bizottsági pozícó. De a legnagyobb jutalom számukra a politikai hatalom volt, amit ’56-ban elvesztettek.

    • Pl. Kunce Gábor szállodabefektetései

 3. Olyan szép lírai a cím ! Az ember lánya látja a lágy lebegést és a székből kivetődő ,repülő lódoktort és visszafolytathatatlan röhögésben tör ki (úrihölgy nem röhög,csak kacag,de ki bírja ki ezt csak egy kaccantással).Ebben a történetben inkább hiszek SRB-nek,mint a már minden esetben hazugnak bizonyult H Ákos nagykorúnak.Szelecske miniszterelnökjelölttárselnökperformanszművész pedig bebizonyította a pártvezetésre való totális alkalmatlanságárt mert kezében volt a lehetőség,hogy kicsinálja az ellenségét (HÁ a z ö hátacskája mögött alkudozott) és mit csinált ? Kinyírta a lehetséges szövetségesét .Nooormááális ?

  • Hát még a KFT erre a témára írt zenéje.
   Izé.. jó régen szerezték ezt a nótát. Nem láthatták előre a hatházi fejét… 🙂
   Idézek egy részt,mert valamiért ez jutott eszembe:
   „most jöttem csak rá,hogy hazudtál nekem.
   És észrevétlenül elindul hirtelen a jobb kezem….
   Refr”

 4. Hadházi a becsület mintaképe, egy simlis korrupt családból származott. Azért vették a repülögépet, hogy a nagy föld vagyont amit még vásároltak volna azzal járják be, hogy hogy dolgoznak az emberek.

 5. Nem bagatellizálnám el Schiffer szerepét. Orbán Viktor kitartó, kemény ember, nem esett kétségbe a 8 év ellenzékiség alatt sem. Ez miért rohant el egyből egy kis pofon után? Mondjuk lehet, hogy nincs annyi tehetsége. Egyébként pontos a diagnózis, tényleg az SZDSZ útjára lépett az LMP. Kb. olyan ez, mint 1994-ben az SZDSZ árulása, mikor saját magát számolta fel rövid távú haszonszerzés miatt.

  • Magyrország

   Valóban, kevés ember van, aki hajlandó az egész életét arra feltenni, hogy kitartó, szisztematikus munkával akkora hatalomra tegyen szert, hogy ezáltal zsebre tehesse az egész országot. Én csak egy ilyet ismerek: Orbán Viktor.

   • Szerintem meg te hülye vagy. Nem tette zsebre az országot Orbán Viktor, hanem megmentette.

 6. csakafidesz

  Gondoljuk át.Volt (háttérben ma is van) egy kemény liberális mag, és vannak mérsékeltebb liberálisok, akik inkább a liberális eszmeiség hordozói. A nyakukba vettek egy merev-vonalas liberálist, Szél Bernadettet, és indultak egy választáson. Nos egy ilyen kávéházi szalonba való társaság soha nem lesz komoly tényező a politikában. Az SZDSZ is csak parazíta módjára, a nagyobb baloldali párt hátán jutott a hatalomba.
  Ez van, örüljenek, hogy a kampánypénzt nem kell visszafizetni.

 7. Schiffer felmérte, hogy az lmp soha nem lehet kormányzati tényező és visszavonult az első sorból, de továbbra is ő az lmp szürke eminenciása és ő kavarja a dolgokat az lmpn belül.

 8. Van ellenség és ellenfél. A Schiffer nemes ellnfél volt. Nem értettem vele egyet, de úriemberként viselkedett. Soha nem volt aljas, alantas megnyilvánulása. Ekkor tisztelni lehetett a pártot, egyenrangú félként lehetett velük viselkedni. Most már Gyurcsányi magasságokba küzdötték le magukat, és már ellengségként viselkednek. Sajnálom.

 9. söveges jános

  Azért jó volna tudni, hogy akik itt Sorosoznak, Gyurcsányoznak és egyáltalán gyalázkodnak, azok vajon milyen életüek lehetnek? Mo
  ndjuk csak a szomszédaikkal szemben is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük