Kinek a gázát árulja az Index?


A Soros RT. és a Simicska RT. közös vállalti hírlevele, az Index, elkezdte előkészíteni a 200 (kétszáz) százalékos gázáremelést. Amit te fogsz majd kifizetni akkor, ha elhiszed ezeknek a független újságíróknak, hogy azok, akik 2010 előtt dupla áron adták neked a gáz, április után majd fele áron fogják. Persze el lehet hinni, de akkor utána nagyvonalú mosollyal kell perkálni és nem kell panaszkodni, hogy már megint becsaptak.

Ezek a kedves fiúk, akik áttettek téged a palánkon 1994-ben, 2002-ben, 2006-ban. Most biztos nem fognak. Megjavultak. Van ilyen. Én személy szerint még azt is elhiszem, hogy kis manók élnek a fák gyökerei között, a Mikulás befér a kéményen és a visszaeső bűnözők megjavulnak.

A Nagy Gázárhadjárat lényege, hogy a magyar gázpiacot ezek a kedves emberek már elígérték a német multiknak.

Jó helyen lesz az ott. Egyrészt nem kell többet bajlódnunk az energiafüggetlenségünkkel, másrészt az ármegállapítás problémája sem minket terhel. Vesszük a gázt világpiaci áron, aztán elhisszük, hogy lehetne drágább is.

(Szeretném jelezni, hogy nem hülyének tartom az indexeseket, hanem olyan embereknek gondolom őket, akik teljes mellszélességgel oda tudnak állni Soros György és Simicska Lajos jelöltjei mellé.)

A dolog lényege az, hogy a gáz nem úgy veszi egy ország, hogy odafarol a kútoszlophoz és kér százmillió köbméter földgázt napi áron. A földgázt ugyanis nem babkonzervből állítják elő, hanem a föld alól imádkozzák ki, és miután macerás tárolni, meg lezárni a kutakat, meg hirtelen előteremteni néhány milliárd köbmétert, a termelők igyekeznek a kapacitásaik lehető legnagyobb részét lekötni. A fogyasztók meg biztosak akarnak lenni benne, hogy nehéz időkben, hideg télben vagy valami helyi háború idején is megkapják a gázukat, és nem az aktuális piaci áron, ami olyankor  értelemszerűen amikor hiány van, sokkal magasabb.

A tervezhető gázár és a biztonságos ellátás egy teljes ország és ipar esetében a lehető legfontosabb. Ha napi szinten vennénk a szabad piacon gázt, lehet, hogy olcsóbb lenne.

De az is lehet, hogy sokkal drágább, sőt az is lehetne, hogy nem lenne, mert elvitték azok, akik előre szerződtek.

Most éppen azért fizetünk valamennyivel többet a gázért, hogy biztos legyen. Amikor a világpiaci ár magasabb volt, mint amennyiért nekünk a szerződés szerint az oroszok nekünk adták, akkor a liberális újságok gondolom arról panaszkodtak, hogy megkárosítjuk szegény oroszokat.

A liberálisok azt szeretnék, hogy Magyarország ne szerződjön évekre előre az oroszokkal, hanem a németek szerződjenek velük és a német multik és a tulajdonukban lévő magyarországi energiaszolgáltatók adják el nekünk az orosz gázt. A különbség az lenne, hogy a mindenféle tranzit díjakon, meg kötelező haszonrátán túl a drága jó németek a világpiaci ár felett adnák nekünk a gázt, ha az magas, és nem csökkentenék az árát, ha az alacsony.

De nagyon drukkolnának, hogy alacsony legyen, mert akkor még sokkal többet keresnének rajtunk.

Vastag a bőr ezeknek az embereknek az agyburkolatán. Azt se írják meg, hogy még így is, a biztonsági felárral együtt is az egyik legalacsonyabb a magyarországi gázár. Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy a többi országban vajon ki lop?

Na, most elolvasom az Index cikkét, mert igen bátran merészeltem megtippelni a címe alapján, hogy mit hazudoznak benne.

Stimmel.

A történet lényege, hogy mindenáron át akarják csatornázni a gázszolgáltatás minden lehetséges hasznát a németekhez és minden lehetséges veszteségét pedig a fogyasztókkal akarják megfizettetni.

Különösen az fáj nekik, hogy az állam visszacsorgat az embereknek a nyereségből.

Elhiszem, hogy idegrohamot kapnak, amikor 50 milliárd ellopható forint csak úgy elröppen a szemük elől. Pedig már el is kezdték elkölteni képzeletben, pedig csak kb. egy százalék nyerési esélyük van. Nekem az is túl sok.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

A VAR csak tovább rombolta a focit! (Liverpool-Manchester City 1-1)

  Nem abban kívánok állást foglalni, hogy tizenegyes volt-e az az esemény, amelynek során egy City-játékos …

10 hozzászólás

  1. Menjenek a jó büdös édesanyjukba. Rohadt mocskok.

  2. A legegyszerűbb háziasszonynak is világos,hogy,ha közvetlenül a termelőtől vásárol,az olcsóbb,mintha közvetítőn keresztül.Tehát :az Indexesek nem vásárolnak, nem tudnak számolni (mert nem háziasszonyok),vagy simán hülyék. De hülyék meg nem lehetnek,mert a gazdik nagyon okosak ! ? Egyébként,jobb ha mindenki tudja a gázár azért ilyen olcsó Magyarországon,mert a fideszesek lopnak.És állandóan,mindenhol lopnak,lopnak és lopnak.Azért megy előre a gazdaság,kapnak a dolgozók fizetésemelést,a nyugdíjasok prémiumot. Bezzeg a szocik nem loptak.Csak azt nem értem,hogy akkor miért nem növekedtek a bérek,csak az államadósság és miért kellett eladósítani az országot ?

  3. az Eurostat földgáz árait kilowattórában bemutató statisztikája.
    Tavaly ez nálunk 0,026 eurócent volt. Németországban 0,032 eurócent. Dániában 0,033 eurócent.
    Szerintem,nagyon szarul járnánk,ha a németeken keresztül,illetve tőlük kapnánk a gázt.

  4. Emlékszem, 2001 őszén az volt a kampány témája, hogy magyar vállalkozók építsék-e az autópályákat, vagy a németek (olcsóbban?). Most ugyanez megy pepitában az energiapiacon. Ezeknek az értékrendjében vannak a nyugati cégek és hazánkban ők, a csicskásaik. A magyar nép pedig sehol. Sem vállalkozóként, sem fogyasztóként nem számít nekik, csak szavazóként!

  5. DKMSZPKORRUPT

    Soros és Simicska csicskáikkal együtt a fájdalomtól jajgassanak.

  6. Rabló Idő

    2020. jan. 1-jén, a nagy fagyok előtt az oroszok elzárják az Ukrajnán át vezető gázcsöveket.

    Akkorra elkészül az Északi Áramlat 2, így a németeken és osztrákokon keresztül tudnánk orosz gázt venni. Vagy LNG-t az oroszoktól és az amiktól. Vagy az oláhoktól, ha addigra termelnek a Fekete-tengeri gázmezők.

    Mindegyik gáz drágább lesz a mostaninál. Szvsz erre gondolt a kormány nem csökkentette a gázárat. Kisebb lesz a sokk 2 év múlva, ha kisebb mértékű lesz a gázár-emelés.

    • LNG fogadóállomás Lengyelországban is van.
      Tudomásom szerint,észak felé is meg lett építve a gázcsatorna.
      Azt,meg soha nem tudjuk,mennyire lesz drága,és melyik gáz. Ugye a benzinről sem tudtuk,hogy nem a 80-s évek színvonalán lesz. Most is egészen meglepő áron adják.
      Amúgy azt jól látja,hogy kiknek is volt érdeke a Na bucco,meg a Déli Szellentés megtorpedózása.

  7. Csak nem ezért fúrták meg a németek a „Déli áramlatot”, köteleztek minket embargóra az ororszok felé, majd lepacsizták az oroszokkal sutyiban az „Északi áramlatot”?
    Ezek tényleg ennyire jót akarnak nekünk?

    • Bocs!
      „Áramlat” 🙂
      Amúgy sokkal jobban szeretnének Minket,ha a markukban lehetnénk! Az egyik ilyen,ha náluk a főelzáró. Mindegy,hogy víz,vagy más energiahordozó! A lényeg,hogy FÜGGETLENEK NE maradhassunk!

  8. A gáz körül régóta gáz van 🙂 Mára egyértelmű, hogy Magyarországot (és Közép-Eurpát) úgy probálják megregulázni, hogy igyekeznek elvágni minden alternatív forrástól. A lakossági gázár csak az egyik része amit mindenki érez, de az ipari fogyasztóknál ezek beépülnek az árakba – azaz a versenyképesség múlik rajta. A dolog közvetlen az EU csatlakozásnál kezdődött.
    1) Nabukkot – a kaukázusi gázra – Brüsszel elszabotálta (valszeg USA közreműködéssel)
    2) Az oroszok megpróbálták németek fele menő North – mintájára a South Streamet kiépíteni
    – ebbe lehetett volna iráni és katari gázt is tenni, de Sziria nem egyezett bele a területén átmenő vezetékbe (lebombázták)
    3) Koszovo függetlenítése szintén a déli irány blokkolása volt (USA)
    4) Ukrajna az egyetlen működő útvonal maradt – de amióta szétesett ezek az USA érdekeltségű cégek kezébe kerültek (Joe Biden ex alelnök fiának körei)
    5) Horvátország cseppfolyós átfejtő portja alig készült el máig nehézkesen működik – azzal, hogy a MOL-t a kamuvesztegetési ügy miatt kigolyozták a Horvátok boritékolható kinek a kezébe kerül majd (horvátok sem túl okosak hogy belementek ebbe a játékba)
    6) Obánék építettek egy interkonnetort Szlovákia felöl ami alternatív útvonal lehet Lengyelország felöl illetve legutóbb Romániából (Romániában egyébként nyilvánvalóan azért olcsóbb a gáz mert saját kútjaik vannak és asszem a Bolgároknak is)

    Valójában az USA érdekeltségű cégek dolgoznak lassan 15 éve azon, hogy Magyarországon a diferzifikációt megakadályozzák így Magyarország rövid pórázon legyen tartható(mocskos állat mindegyik hiszen együttműködés nem is opció részükről).

    +1) Anno a MOL részvényeket az ostoba Gyurcsány eladta az ÖMV-nek (mert nem kell állami az sem zavarta az ÖMV akkor 49% osztrák állami cég volt) – akik pikpakk a fejünk felett átpasszolták az oroszoknak (érdekes erről az USA tudott de nem figyelmeztette a magyar kormányt mint „szövetségest” – a wikileaks iratokban benne van feketén fehéren az USA követ jelentése)

    +2) Gyurcsány pozíciója (nyugaton) nem a szociális népszavazás után gyengült meg (látható hogy magasról tesznek az összes demokratikus lőzungra) hanem akkor amikor elkezdte támogatni a South-Streamot (déli- áramlat) látva az EU elszabotálja a Nabukkót.

    Még valami ez nem egy USA ellenes post csak a tények a térségben a gázzal kapcsolatos ügyködés végén a szálakat amerikai cégek rángatják – ők pedig nem szégyellik a diplomatáikat és bármilyen eszközt felhasználni a vélt üzleti érdekeik érvényesítésére.
    Az a politikusjelölt vagy akár kutató aki ebben kavarni akar és játszani a tulajdonjoggal egészen biztos hogy egy megvett ember. – Simicska már egyezkedik velük?
    Csak nemtom mi a f@nak tartjuk a titkosszolgálatokat?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük