A Hont András-jelenség, avagy vannak nem felesleges ellenzéki értelmiségiek is


A jobboldali sajtó szereti Hont Andrást, mert valóban van saját álláspontja és teljesen hidegen hagyja, hogy bárhol bárki mit gondol róla. Idézgetjük és kiélvezzük, hogy egy, a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben kritikus ember küldi el egyenesen a legmelegebb éghajlatra az ellenzéket.

Persze az ellenzék és a sajtója tényleg teljesen érdektelen sajnos, mert mindig mindenben tudatosan hazudik vagy hazudni akar, azért, hogy a jobboldalnak ártson. Ebből sajnos az is következik, hogy az ellenzéki sajtóból egyáltalán nem lehet érvényes következtetéseket levonni a Fidesz kormányzásának minőségéről. Az nem érv sajnos, hogy azért hazudnak száz százalékban, mert a Fidesz kormányzása tökéletes.

Hont András kritikusságából tehát az következik, hogy ránk, akár a jobboldali sajtóra, akár a kormányzásra vonatkozó kritikáit érdemes lenne megvitatnunk. Annak azért lenne sportértéke. Nem azért, mert szükségszerűen igaza van, hanem azért, mert minőségileg más olyan emberrel vitatkozni, aki nem akar helyből hazudozni, hanem képes a valósághoz pányvázni az érveit.

Teljes bizonyossággal állítható, hogy a liberálisokkal vívott háborúnk sikerességének inkább használna, mint ártana az, hogy meg kell védenünk a valóságérzékelésünket. Ugyanis az ellenzékkel a csatáinkat már régóta egy 19 éves, az érettségijét a számítógépes játékok iránti szenvedélye és a matematika iránti undora miatt második éve halasztó, identitás nélküli személy fejecskéjében vívjuk, mert ellenfelünk, az ellenzék éppen ott egzisztál.

Persze Hont András vagy például Schiffer András álláspontján is van rengeteg javítani való, hogy valóban a „nagyképen” vitatkozhassunk. Erről jut eszembe: Schiffer András nézetei is megérnek egy posztot, ugyanis ő baloldali, a szó bolsevizmus előtti szociáldemokrata értelmében, míg mondjuk Hont liberálisnak mondja magát, a szó eredeti értelmében.

Ezzel a megközelítéssel egyébként hirtelen nagyon magányosak lesznek. Igazi, nem az SZDSZ-es értelemben vett liberális alig van és alig volt mindig is, az igazi polgári szociáldemokráciát pedig először 1945 után irtották ki a kommunisták, majd 1989 után titkosszolgálati, hálózati eszközökkel takarították el végleg a számukra kellemetlen konkurenciát.

Egyébként igazi kommunistából sem volt sok, az igazi kommunistasághoz ugyanis a hülyeséggel egyenértékűen naivnak kell lenni és egyúttal kórosan becsületesnek is. Az igazi szélsőbalosok mindig elmebetegek, sosem becsületesek, az eredeti foglalkozásuk általában rablógyilkos, újabban szervkereskedő. Ha lehetőség van rá, a szadizmust, a szexuális szadizmust is szinte mindig felfedezik magukban, habár a filtrált aszexuális aszkéta változatuk a legborzasztóbb, mert azokat semmiféle kegyetlenkedés nem elégíti ki. Az átlag kommunista diktatúra idején inkább szerencselovag, karrierista.

A rendszerváltás után tehát baloldali nem nagyon maradt az országban, de legközelebb majd elgondolkozunk rajta, mi lehetne egy baloldali válasz a mai Magyarországra.

Az ellenzéki podcastokra a tavalyi választások előtt szoktam rá, ugyanis azok az ellenzéki sajtómunkások és értelmiségiek, akik a kampány részeként cseverésztek mindenféle leosztásokban az ellenzék választási esélyeiről, korlátoltak ugyan, de nem hülyék. Ellenzéki politikust nem érdemes nagyon hallgatni, MZP-ről is megvolt a szomorú diagnózis azután, hogy egyszer, még bőven az ellenzéki előválasztás előtt megnéztem egy bejelentkezését.

A választás utáni kesergők meghallgatása pedig függőséget alakított ki. Azt ugyan nem tudom megmagyarázni, miért jó hallgatni, hogy erősen fogalmatlan emberek ugyanabba a logikai csapdákba kergetik be magukat minden héten, viszont már nem félek attól, hogy tanulnak bármiből is és hatékony politizálásra szorítják az ellenzéket.

Röviden összefoglalva Hont álláspontját: szerinte az ellenzék a NER része és Magyarországon nincs demokrácia. Négy kétharmadból valóban levonható az a következtetés, hogy nem lehet leváltani egy kormányt. Hont liberális felfogásában ugyanis nem a leválthatóság a lényeg, hanem maga a kormányváltás, mert retteg az állandó hatalomtól. Láthatólag őt sem hatotta meg az a tény, hogy egy többpártrendszerben egy tartósan 45–54 százalék környékén szereplő pártot matematikailag is nagyon nehéz megverni. Nemcsak a fránya matek miatt, hanem azért, mert jelen esetben jóval többen vannak azok, akik nem akarják leváltani a Fideszt. Egy részük nem a Fideszre szavaz ugyan, de olyan pártra igen, amely nem segíti hatalomra ezt az ellenzéket.

Az ellenzék pedig nem a Fidesztől ilyen, hanem saját magától, a külföldi pénzforrások szelekciós hatásától, és persze a baloldali és liberális ideológiák kiüresedésétől. A személyes alkalmatlanság és a nyugat feltétlen kiszolgálása csak hab a tortán. Az amerikaiaknak hála a magyar közvélemény legújabban megismerkedhet a nyugati helytartó-mentalitással, illetve egy olyan szexuálpolitikai nyomulással, amitől erősebb gyomrú egyének is könnyen hánynak.

Valahol itt van Hont belátásának határa: nem fogja fel ő sem, hogy egy ideális, illetve idealizált demokrácia álmát kéri számon a kormányon és a szavazókon is. A szavazók ugyanis jobban megértették, mint a balos értelmiség, hogy a Fidesz mit örökölt a kommunistáktól és „mivel is vásárolja meg” az elmúlt 12 évben a szavazatukat. Mindezt egy folyamatosan romló világhelyzetben.

Hont András úgy emlékszik – és ez a legnagyobb tévedése –, hogy az országnak van egy olyan emléke, hogy Horn alatt, Medgyessy alatt, Gyurcsány alatt volt olyan időszak, amikor jól mentek a dolgok. De nem mentek és nincs ilyen emlék. Nemcsak a KSH mutatói mondják ezt, hanem a szavazatszámok is. A modern liberalizmus az átlag magyarnak már maga a woke és az LMBTQ, az meg, amit most nyomnak, maga a rendes elmebaj. Az MSZP–SZDSZ-kormányzások el sem értek vidékre, csak adót szedni és rablóhadjáratokat folytatni jártak le. Az ellenzék most már csak a szexuális perverzióit küldi el („kinyomtatva”) vidékre. És csodálkozik a szavazati arányokon.

Az ellenzék és tulajdonképpen Hont András is egyedi ügyekből építgeti a „rendszerkritikáját”. Pedig illene arra emlékezni, hogy a 2002–2010-es időszak tele volt egyedi ügyekkel, egészen eszelősekkel is tömegével, amellett, hogy a kormányzás maga volt a tragédia. És a Fidesz nem az egyedi ügyek ezrei miatt nyert először, hanem mert az MSZP–SZDSZ-kormány egészen elképesztően pocsékul kormányzott. Azóta meg azért győz, mert kielégít bizonyos választói várakozásokat. Nem csodákat ígér, viszont amit ígér, azt megtartja. Érdekes, hogy milyen gyakran vigasztalgatják ennek ellenkezőjével magukat a ballerek.

Az egyedi ügyek akkor lennének fontosak, ha az ellenzék a józan ésszel nem kritizálható kormányzati lépések esetében nem menne szembe a magyar átlagemberek kívánságaival. Hont András tehát nem felesleges. Érdemes lenne tehát valamiféle vitaképesebb NER-kritikát kicsikarni belőle, hogy szokjuk.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Magyar Péter számára a nyugaton élő és oda vágyakozó magyar a jó magyar, olyanokat is küldene Brüsszelbe

  Magyar Péter a magyar baloldaliak és liberálisok új vátesze, a tisztaság, a becsület, a lojalitás, …

7 hozzászólás

  1. Hont liberális felfogásában ugyanis nem a leválthatóság a lényeg, hanem maga a kormányváltás, mert retteg az állandó hatalomtól.

    Nem csak Hont az aki ezt vallja.

  2. -Hont András FIDESZ-tag volt 17 éven keresztül, és 2007-ben kizárták a FIDESZ-ből, mert együtt szavazott a szocialistákkal az ingatlanprivatizáció ügyében.
    -Tehát Hont András nem azért van más véleményen a FIDESZ-től, mert úgy is gondolja, hanem eleve direkt más véleményt alakít ki magában.
    -Mikor fog Hont András megbékélni a FIDESZ-szel?…..
    Nem tudni. Lehet hogy nem is akar megbékélni, mert sértve érzi magát.
    Az biztos hogy az agya egy rugóra jár a FIDESZ-szel, és sokszor ki kell mondania az igazságot , és ki is mondja.
    Talán ezekről kellene vele beszélni.

  3. Messzebb megyek! A magyar átlagszavazó, főként a vidéki, retteg a NEM állandó hatalomtól. Azt érzi, hogy elindultak jó dolgok, a világ környezete ma ezt nem támogatja, de majd csak enyhül ez a nyomás (amit talán nem is lehet fokozni és tartósan fenntartani), és hogy igenis kell még ennek húsz év. Orbánnal, aztán az utódjával, utódaival. De semmiképpen ne kerüljön döntésközelbe olyan lény, aki issza preszman szavát, akinek jó, hogy itt a fiatal buzikurva, a szarosh fia, az új remény, akinek a fehér keresztény heteró férfi rémísztő képződmény (pedig elvileg maga is az…), szóval ne irányítsanak megint embereket nem emberek. Mert ezek NEM EMBEREK. Hont… hogy is mondjam, antropológiai, archeológiai kifejezéssel, a köztes láncszem.

  4. Hont András azt mondta, hogy sok mindenért lehet utálni Orbán Viktort, de…
    Na ez az a mondat, amit rendes ember soha nem bocsát meg neki.

  5. A bal gazdasági szereplők egy része bizony a NER része. Lásd, amikor egyikük azt képzelte, hogy Orbán fwjére nőhet, sőt, diktálhat, de kapott egy NEM-et, menten kiugrotz óbégatott, sőt O1G-zett és rantott magával néhány szutyok prolit. Mint pl Simicska is.
    A többi elvan, mint Kóka, stb. A gazdaságot működtetni kell. A jobb kormány is felépítette a saját gazdasági hátterét, hogy ne kelljen simicskákkal alkudoznia, hogy ne hirdják szet az országot.
    Élni és élni hagyni, az országot szolgálni= NER.

  6. „A jobboldali sajtó szereti Hont Andrást”
    NEM szereti, de feltűnik, amikor kivételesen a normalitás jegyében szólal meg.
    .
    Általában viszont akkor, amikor sérelmezi,. hogy a baloldalt analfabéta prolik
    vezetik, és bukta volt, van és lesz. Az ellenségem kritikusa nem feltétlenül
    a barátom.
    Hont András magyargyűlölő, de feltűnő a sok proli közt a
    viszonylag értelmes globálnáci.

  7. Szekértábor

    Hont András az egyik legértelmesebb kormányellenes újságíró. Rettenetesen öntelt ugyan, és sok kérdésben téved, de képes arra, amire a kormánypártiak közül is csak nagyon kevesen: más koordinátákbanl is értelmezni a valós tényeket, mint az Orbán Viktor kormányzásához fűződő érzelmi viszony.

    Ami pedig a magyar társadalmat illeti, mindkét oldal véleményformáló értelmisége nehezen húzza ki a fejét a belpesti köldökéből, és nehezen reflektál arra, hogy a gazdálkodó vidéki Magyarország évtizedek óta először érzi úgy, hogy a kormányzó hatalom érte is dolgozik. Ez eredményezi a magas választási részvételeket, és a kétharmados győzelmeket, dacára annak, hogy a nagyvárosi közvéleménykutatások mit mutatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük