Békéről ne is tárgyaljunk, még összejönne


Oké, az oroszokat le kellene győzni. A baj csak az, hogy nem látom azt a félmilliós lengyel, kétmilliós német és hárommilliós amerikai hadsereget, plusz a segédcsapatokat, amely odamegy és rendreutasítja Vlagyimir Vlagyimirovicsot. Valami miatt, ne kérdezzétek miért, a csodafegyvert sem vélem felfedezni sehol.

Annyira nincs csodafegyver, hogy még a nyugati propagandában sem fedezhető fel az erre alapozott várakozás, sőt még az oroszok is csak atommal fenyegetőznek. Eredetileg, nekem úgy rémlik, a szankció volt a csodafegyver, de mára már erkölcsi kötelességgé nemesedett.

Az idő végtelenjébe kitolt győzelem a csodafegyverek fájó hiányából és a technika rendkívüli fejlődéséből következő katonai káoszból következik. Na meg abból, hogy ez nem 1943, és félmillió hullát még a nagyobb államok közvéleményének is meg kell magyarázni, különösen, ha legalábbis pénzzel ők is benne vannak a buliban.

A demagógia is egy csodafegyver, szerintem mindenkit be kell hívni, 6 hét alatt meg kell tanítani árkot ásni és arra, hogy miként kell beletörődni a gyors halálba, akinek az a véleménye, vagy még ennél is rosszabb, miszerint „a béketárgyalások nem időszerűek”. Más háborújába csak a békepártiság irányából szólunk bele, a másik irányból nem uszítunk.

Mérhetetlenül csalódtam mindenki szellemi képességeiben, aki nem sajnál pár százezer halottal többet egy gyenge győzelemért, mint amennyibe egy korai kármentéses döntetlen kerülne. Még Szaddámmal és a tálibokkal is tárgyaltak az amerikaiak. Vagy legalábbis úgy tettek, még az agresszió után is.

A béketárgyalásokhoz elsősorban arra van szükség, hogy te magad ne akard feltétlenül elpusztítani az ellenfeledet. Próbálok olyan háborút felidézni, amelyben a fellázadó lakosság elrettentette a politikai döntéshozókat a háborúzástól. Ha valaki tud ilyet, szóljon. Olyan se nagyon volt még, hogy a lakosság hevesen követelte a háborút magától persze és a politika meg szépen lebeszélte őket az öldökölhetnékjükről. Tehát maximum a politikai elitek csak egymást akaszthatják fel háborús bűnökért, ahogy egyébként szokták is. De azt sem eléggé és sajnos nem is egymást, csak az egyik a másikat. Mondjuk mellélőni szinte sohasem tudnak, szinte mindig jó okkal.

De a kedvenc viccem az, hogy az oroszok, ahogy nyilván az afgánok, a líbiaiak és a szírek is, teljesen alkalmasak a liberális demokrácia művelésére, LMBTQ-val együtt. Ezt megmagyarázná valaki? Mi a hiba? Ha nem alkalmasak, miért erőltetjük? Ha alkalmasak rá, még a kínaiak, meg a szingalézek is, akkor miért nem ünnepelhetjük még a liberális demokrácia világméretű győzelmét? Mondjuk, hogy ne foglaljunk el feleslegesen teljesen egy napot, lehetne együtt a munkás világforradalom győzelmével. Az is teljesen reális volt, csak valami trehányság miatt Észak-Koreát leszámítva elmaradt mindenütt.

Orbán Viktor csak nem elég indok mindenre.

A béketárgyalásokhoz békét kell akarni. Biztos vagyok benne, hogy a frontkatonák és a családjaik nagyon csípnének egy tűzszünetet, meg egy béketárgyalást. Vagy képzeljem el, ahogy a frontkatonák és persze a sebesültek is egyként követelik, hogy ők a veszteségektől függetlenül harcolni akarnak, amíg ők maguk is meg nem halnak? Szerintem még a hősi halottak családjai sem akarnak olyan bosszút, amiért a sajátjaik is sok ezernyi élettel fizetnek.

Milyen szép is lesz, amikor 60-80 év múlva, amikor felszedték az összes aknát és fel nem robbant lövedéket és Bahmut újra benépesül, biztos nem azokkal, akik meghaltak azért, hogy öt hónappal később legyen a másik félé.

Tényleg el kell magyarázni a háború borzalmait? Tényleg rá kell világítani a végső győzelem fogalmának abszurditására? Tényleg azért háborúzunk, mert a döntéshozók nem bírnák elviselni, hogy olyan béke kötődne, amelyben az oroszok is érvényesíthetik az érdekeiket?

Tényleg nincs esély egyensúlyra? Oroszországnak tényleg nincs helye a nap alatt? Kínának sem? Tényleg mindenkinek el kellene fogadnia az amerikai hegemóniát? Oké, nekünk el kell, mert lekapcsolják a Netflixet, meg a Facebookot és mind meghalunk. De az oroszoknak miért?

A végső őrület pedig mégis ez: a világ Amerikáé, ez a tárgyalási alap.

Nem tudom a Kedves Olvasó, hogy van ezzel, de én nem akarok sem orosz, sem kínai, sem amerikai hegemóniát. Nem fog összejönni persze, de legalább hadd vágyakozhassak az egyensúlyra végső győzelem helyett. De ez a nyugati szólás- és gondolatszabadságba ma már nem fér bele.


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Szavazz a Facebook párt jelöltjeire!

  Szeretném, ha ezt most nagyon komolyan vennéd. Az életed, a boldogságod múlik azon, hogy most …

12 hozzászólás

 1. Tehetős Totó

  Aki beleolvasott Thuküdidész Pelloponészoszi háború-jába megállapítja: Nincs őj a nap alatt. Csak ujj…mutatás. Jaj annak, aki nem követi. A demokrata Athén Spárta pártisággal gyanúsitotta a ksi Mélosz poliszt. Tényleg spártai alapítású volt, de leginkább békére vágyott, s ezt sem a Déloszi szövetség, sem az autokrata Spárta szövetségeseként nem akarta feladni. De Athén ezt nem tolerálhatta…demokratikusan, ugyebár. Hát eltöröltetett a füld színéről…

 2. Amíg van olyan aki jól jár a háborúval,addig mindig lesz is.

 3. A nyugati, tömeggyilkosnak számító politikusok azt mondják, hogy addig nem lesz béke, amíg ukrajna nem győz.
  Ha „véletlenül” nem győzne, akkor a világ végéig tart az USA ukrajnai háborúja?

 4. “60-80 év múlva, amikor felszedték az összes aknát és fel nem robbant lövedéket ”

  1945 óta, 1956 óta sem szedték fel, pl nálunk.
  Közel 80 év!

 5. Sajnos az az illúzió, hogy az orosz és az ukrán nép békét akarjon és követeljen, a halottak számával egyre csökken. Aki már elvesztette a hozzátartozóját, azt már csak a bosszú vezérli, fájdalmát csak az enyhíti, ha minél több sorstársa akad, a néplélek már csak ilyen. Az igazi, „halált megvető honvédő hazafiak” száma egyenesen arányos az árván maradtak fájdalmával. Az első hullám harcosai kényszerből, kötelességből mentek a frontra, mára már egyre többen „minden mindegy” alapon. Békét teremteni az EU is tudna, ha tudna amerikának „nem”-et mondani legalább egyszer ebben a kurva életben!!! Ilyen aljas, korrupt rendszer és ideológia, mint a „neoliberalizmus” még nem volt a világban! A szocializmus ehhez képest szelíd demokráciának számított!

 6. Túl sok még az ukrán férfi. Ennyi férfihez meg még hazajönnének az asszonyaik és gyerekeik. Márpedig nyugaton kell sok ukrán éhbérmelós, meg ugye Ahmednek és Alinak is kell odadobni özvegy ukrán nőket és lányaikat hárembe…
  Ha meg egy békekötésnél visszamennének az ukránok, akkor hogyan lehet majd egy-két kis birtokot venni a mi ellenzékünknek és a nyugati dögkeselyűknek potom pénzért?
  S Ukrajna minél jobban leamortizált gazdasága is tiszta haszon, hisz a „helyreállítása” persze csak nekünk europid dolgozóknak az adójából fog menni, természetesen „szolidaritásból”.
  Van egy fogadásom, hogy az összes háborús uszító nyugati „vezetőnek” és brüsszelitáknak is van már birtokuk kinézve Ukrajnában…

  • csakafidesz

   Bill Gates szerint az emberből túl sok van. Három milliárdig le kell csökkenteni a létszámot. Szóval az öldöklés az ilyen gazemberek számára az alap, mert minden halottal csökken az emberiség lélekszáma.

   • Imádom mindig amikor a világnak olyan „tényezőkkel” kell számolni akiknek éppenhogy érettségijük van (BG), soha semmit nem hoztak létre és csupán az emberek manipulálásával jutottak el oda ahol vannak, no meg önhibájukon kívül véletlenül jókor voltak jó helyen ( –> Kókadt Jancsi & El Qró).

    Jószerivel a diadémet összetévesztik a diarével de a világ nagy részét bátran ki akarják irtani a filantrópia nevében. Történik mindez egy olyan világban ahol a Hitler nevét csak hat darab fújolás közepette szabad kiejteni (mondjuk okkal) de ők szabadon akarhatnak embereket komposztálni, úgy 100 milliós tételben.

 7. Hát Fiumei vezér egerei mind moslek agyuak

 8. Hát Fiumei vezér egerei mind mi

 9. Naprózsa: Nem kinézve, megvéve! A háború kitörésekor panaszkodott a német ,,’klein’bauer”, hogy jaj mi lesz az ötezer hektárával, amit az ukrajnai csernozjomból már megvett… Ugyanazon tévéadásban megszólaltak német kapitalisták is, akik gyárakat vettek ott meg, szintén a háború kitörése elött. Ecseteltem már bövebben egy másik cikk alatt ezt a pestisracok.hu – n. Tehát nyerné a fogadást, de én nem fogadok ;-)…

 10. Alig várom a napot, amikor Amerikában a demokrácia védelmében elkezdi ölni a néger a fehéret, a fehér a latinót, a latinó az indiánt, az indián az eszkimót, az eszkimó a zsidót. A demokrata a republikánust, a normális a meleget, a munkás a parasztot, a paraszt az irodistát. Az írástudatlan a tudóst. Az USA a kanadait, a kanadai a mexikóit a mexikói az amerikait. A szegény a gazdagot. Olyan gyönyörű lesz innen, sok ezek km távolságból, követelni tőlük mit hogyan csináljanak másképp, de közben lelkesen gyilkolják halomra egymást. Még orosz, iráni, indiai, koreai és kínai fegyverekkel is besegítünk nekik. Termőföldért cserébe még zabálni valót is kaphatnak, persze kizárólag a gyerekek, azokat normális embernek is lehetne nevelnünk. Békét ne kössenek, előbb a népesség nagyobb és értékesebb része pusztuljon el. Ha vége a világ élhetőbb és jobb hely lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük