Nemek, szerepek, magyarok


Javíthatatlanul ragaszkodnak a magyarok a hagyományos nemi szerepekhez? címmel jelent meg egy statisztika a Mérce névre hallgató blogon – illetve újabban talán újságon. Elő- és utóítéletek.

Az Európai Unión belül a bolgár és litván mellett a magyar társadalom ragaszkodik leginkább a nemi (Figyeljünk a szóhasználatra, már itt!) sztereotípiákhoz – mondja a cikk. Aztán előszedi Gregor Anikó, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusát, aki a lehető legkifordítottabb okfejtést adja elő. Eszerint azokban az országokban vesztek ki leginkább a hagyományos nemi előítéletek, ahol legjobban működik a jóléti állam, amely nem a hagyományos nemi munkamegosztásra építő családokra támaszkodik. Elmondása szerint azokban a társadalmakban erősödik fel ez a hagyományosság, amelyekben az egyének számára csupán egyéni érvényesülési stratégiák léteznek, amelyekben a problémák megoldásához az emberek magukra vannak hagyva.

„Az olyan társadalmi állapotokban, amelyeket nagyfokú bizonytalanság jellemez, felértékelődnek azok az emberi kapcsolatok, amelyek megkérdőjelezhetetlen biztonságot és valamiféle erőforrást ígérnek.”

Ezek a kapcsolatok pedig a hagyományos családi és rokoni kapcsolatok.

Mindez azért van, mert az utóbbi években egyre erősebben szorult vissza az állam jóléti dimenziója, egyre kevesebb szociális támogatást ad az embereknek, az így kieső ellátások (egészségügy, idősgondozás, oktatás stb.) pedig a családokra, azon belül is legfőképp a nőkre hárulnak.

A szakértő szerint, ha ezeket a beidegződéseket és sztereotípiákat meg szeretnék változtatni, akkor … „radikálisan újra kell gondolniuk a nemek, az állam és munkáltatók közti munkamegosztást, és olyan jóléti szolgáltatásokat nyújtaniuk, ami egyáltalán elképzelhetővé tudná tenni a jelenlegitől eltérő berendezkedést.”

Állam és család

Eddig az összefoglalás. De azért ide írom más szavakkal is. A Mérce és a Mércének nyilatkozó szociológus szerint véletlenül sem arról van szó, hogy adott egy természetes közösség, a család, azon belül egy természetes munkamegosztás, s a vele járó természetes nemi szerepfelfogás, amely rendszer a jóléti állami hatására deformálódik, hanem éppen az ellenkezőjéről. Arról, hogy van egy mindenható jóléti állam, amihez képest a család és vele a nemi szereprepertoár tulajdonképpen fölösleges, sőt káros, atavisztikus, babonás maradvány.

Ebben a betegesen államelvű világban nemcsak a nemi szerepek torzulnak „sztereotípiává”, de a család is funkcióját veszti. A Magyarországon és számos európai országban még élő klasszikus ápoló, gondoskodó, nevelő, emberi-érzelmi szükségéleteket biztosító, életszervező, mikro-szintű együttműködést – tehát munkamegosztást – biztosító funkciója megszűnik, s csak afféle hobbivá válik, nem erőt adó, támogató közösség, hanem szerető együttlét. Persze az érzelmek változandóságával együtt, maga is változékony formáció.

Maugli és a magyarok

A családnak és a nemi szerepeknek ez a sci-fibe illő, disztópikus felfogása – mint cseppben a tenger –  tükrözi az európai baloldal kétségbeejtő idiotizmusát, szellemiségét, világképét, jövőről alkotott vízióját.

Ebben a baloldali jövőben az egyént, ha bele döglik is, föl kell szabadítani mindenféle elnyomás alól.

S mivel a család a legszörnyűbb elnyomatás helyszíne – gondoljunk csak a baloldal által napirenden tartott „családon belüli erőszak” fogalmára – leginkább apjától, anyjától, testvéreitől, rokonaitól, egyszóval családjától attól kell megszabadítani az embert.

Helyesbítek: Haladár elmeháborodottjaink szerint fel kell szabadítani azt a valamit, ami így keletkezni tud. Ember ugyanis családban terem. Csak ott. Akinek nincs családja az nem válik emberré. Maugli tulajdonképpen nem homo sapiens, sokkal inkább canis lupus. (Egészen pontosan Canis lupus pallipes.) A családtól való megfosztás az emberi lét lehetetlenné válását jelenti.

Mindez persze nem meglepő. Tudjuk, hogy emberellenes indulatok munkálnak a kulturális baloldal jeleseinek szívében, lelkében. A meglepő inkább az, hogy mi, magyarok ilyen indokolatlanul előkelő helyen szereplünk ezen a listán. Lehet, hogy mégis igaza van a szíriuszi-sumér-szittyahun-dobogókőszívcsakra-kiválasztottnépvagyunk gondolatkörnek?

Mert úgy tűnik, valami nagyon értékes minőséget őriz a magyarság.


A szerző: Ratius

Ez is érdekelhet

A VAR csak tovább rombolta a focit! (Liverpool-Manchester City 1-1)

  Nem abban kívánok állást foglalni, hogy tizenegyes volt-e az az esemény, amelynek során egy City-játékos …

17 hozzászólás

  1. Ezzel a kimutatással csak az a vicces, hogy míg nyugaton liberálisabban gondolkodnak, addig a nyugatra irányuló migránsok hadai a nemekről, és szerepükről, ugyan úgy gondolkodnak mint mi. Ami nem is baj, hiszen, az ajó, ha mindenki tudja, hogy mi a dolga és aszerint cselekszik…

  2. Aha!
    Már értem.
    Ha boldogulok az életben,akkor buzi leszek. Ha nem,a picsába ezt végiggondolták-e ezek a filozófusok?
    Azt amúgy már tudom,hogy a kismalac is gondolkodik… (tudományossss kísérlet bizonyította) (MR berendezés segítségével,ami tulajképpen nincs is,de Nálunk,ezzel a cuccal vizsgáltak kutyákat,malacokat….)

  3. Úgy,látom, sikeresen kiterjesztették a marxista debilek azt a tételüket, miszerint a tehetséges művész buzi, a többi társadalmi osztáyra is…

    Az a szomorú, hogy ilyen butaemberek taníthatmak, és ennyire lepusztult helyek lettek az egyetemek.

    • Micsoda csapás ezeknek, hogy sok tehetséges művész nem buzi. Mozart ismert nőfaló volt..

  4. „Helyesbítek: Haladár elmeháborodottjaink szerint fel kell szabadítani azt a valamit, ami így keletkezni tud.”
    Hol nött fel nevezett haladár adjunktus? Saját tapasztalatból beszélnek elmeháborodottjaink?
    Jó mondat, ha beledöglik is az ember de fel kell szabadítani a saját családja alól. Akkor hova szándékozzon beleszületni?
    Nem is rossz. A kisiskolás végezzen gendertant majd döntse el, hogy mit választ. 10 év múlva megúnja saját magát, akkor felszabadítja magát sajátmagától. Átgenderel és akkor nem dugta a fejét megint egy igába?

    ” felértékelődnek azok az emberi kapcsolatok, amelyek megkérdőjelezhetetlen biztonságot és valamiféle erőforrást ígérnek.”

    Hogyan értékelödnek fel? mesterségesen, eröltetetten nagyobb jelentöséget kapnak mint amellyel bírnak?

    Kérdöívet kéne kitöltetni a még „bentlevö, nyolchónapot megérttel”, hogy miután megszületett mit szeretne? A saját családjába beleszületni vagy egy másikba, vagy egyenesen az adjunktusnö évfolyamára mint diák? Vagy az árvaházba?

    Nincs egy kicsit túl sok az újból? Még a francia forradalom idején is csak egy valamiért gördült az a sok fej. Most már a neme mellé a családja se legyen biztos az emberfiának?

  5. Vagy csak azt kell tudomásul venni, amit itt állít:

    A szakértő szerint, ha ezeket a beidegződéseket és sztereotípiákat meg szeretnék változtatni, akkor … „radikálisan újra kell gondolniuk a nemek, az állam és munkáltatók közti munkamegosztást, és olyan jóléti szolgáltatásokat nyújtaniuk, ami egyáltalán elképzelhetővé tudná tenni a jelenlegitől eltérő berendezkedést.”

    Ez mint olyan passzol is: ha el akarok érni egy eltérö berendezkedést, akkor meg kell változtatnom a meglevö berendezkedést létrehozó okokat és a körülményeket.
    Rendben, az egyik változat lenne, hogy ezután nem akarunk többé gyerekeket.
    Egy másik, hogy…és így tovább.
    Ezt a kottát már végigjátszották Nyugatabbra, a feminista nöfelszabadítást, hiszen erre megy ki a játék. Végül is éveken át folyt Németo.-ban a parlamentáris, a pénzügyi vita, hogy több ovódát e, napközit e, aztán nem volt ilyesmire elég pénz se hely, vég nélküli váró listák,..Azután kaptak a gyereket vállalók havonta annyi s annyival többet,.. Erre elszaporodtak a gyerekvállalók, mire az államnak megint nem volt elég pénze, mai napig nincs általános megoldás

    Ugyanúgy az öregekkel, az is rettentö sokba kerül ha rendesen akarják csinálni. Ha nem .. du. 6 óra után altató, ágyhoz kötés, aki nem maga fizeti a díjakat.

    Mit kezdett el a média? hogy milyen szép és emberséges dolog az öreg papát, mamát otthon tartani, a család kebelén, a biztosítótól kapott pénzért 1-2 órára ápolót hívni és hasonlókat,…
    Ezekböl semi nem új, az egészet végiggenderezték már a nyugaton, az állam nem bírja pénzzel.
    El tudnám képzelni, hogy akkor meg elöállanának a civilszervezetek, de nem annyira az öregek oldalán, hanem a gyereknevelési szektorban,…
    Lehet hogy túlzok a szándékot nézve, de annyi mesterkélt fertelmet szállítottak már le a világ megmentök, hogy akármit el lehet hinni,.., csak a normálisat nem.

  6. „Az olyan társadalmi állapotokban, amelyeket nagyfokú bizonytalanság jellemez, felértékelődnek azok az emberi kapcsolatok, amelyek megkérdőjelezhetetlen biztonságot és valamiféle erőforrást ígérnek.”

    Láttam nem is olyan régen az egyik német TV adón, ahol a „szakemberek” azon örvendeztek, hogy egy laboratóriumi tányérkában létrehoztak egy úgy emlékszem, hogy Bárány embriót.
    Ezután egy inkubátorban a vemhesség, a kihordási idő teljes hossza lezajlott és meg is „született” az állat, azt nem tudom, hogy mennyi ideig élt.
    Nagy volt a lelkesedés, hogy nem lesz szükség az eddigi macerás megtermékenyítére, illetve nem kell béranyát sem fizetni majd és a teremtés történetét felül lehet majd írni.
    Úgy hiszem, hogy a NORMÁLIS, megátalkodott, NEMI IDENTITÁSUKAT nem feladó EMBEREK számára a leírtak, csak megvetést, undort és szánalmat jelentenek.

    Ez már a falanszteren is túllépő beteg, de nagyon, nagyon beteg fantazmagória.

    Amúgy egyre több fiatal férfi migránst vetnek be a „fejlett” nyugaton az öregek otthonaiba ápolóként.

    A szerző gondolkodhat a latin nevű megfelelőjén ezeknek az újszülötteknek.

    • Ez volt Dolly a birka és rövid ideig élt. A szervezete gyenge volt. Nos a klónozás kora vele kezdődött.
      https://hu.wikipedia.org/wiki/Dolly_(birka)
      Az emberek klónozását nemzetközi egyezmények tiltják (tehát titokban valahol biztosan csinálják.) A híres filmsorozat az Orphan Black egy erről szóló sci-fi.

  7. A Nagy Senki

    Az ELTE alias CEU 2.0 is tele van, túlképzett hülyékkel! Beindították a genderszakot?

    • Én feloszlatnám a gender szakot és a létrehozóit végleg elbocsájtanám az állásukból.

  8. „Valami nagyon-nagyon bűzlik – nem csak – Dániában” a genderi Czukerberg a FACEBOOK szélsőséges nemi terve van megvalósulóban Nyugat-Európában ,Dániában van olyan kupleráj ,bordélyház ,ahol állatokkal közösülhetnek perverzen fajtalankodó kuncsaftjaik ,Svédeknél gyermekek szemel láttára is hatalmas plakátok képileg is mutatják egyik férfi mellet növesztett magának és a hím nemi szerve is jól látható. Míg hátulról másik férfi ölelgeti ,be is teszi neki ,,,,,,, stb . ………… .

  9. Aldous Huxley: Szép új világ c. könyvében cirka 80 éve már megírta ezt. De menjünk tovább. Jelenleg a Természet törvényei szerint csak egy férfi és egy nő szerelméből (együttlétéből) születhet új gyerek, nekünk embereknek kötelességünk meggátolni a lombikban tenyésztett emberiség eszméjének valóra váltását.

    • Nagyon örülök, hogy említette ezt a könyvet. A szép új világ egyre aktuálisabb könyv, de valahogy nem esik szó róla az utóbbi időben.

  10. Pindurilló

    Mindenben elmaradottak vagyunk, de nemi egyenjogúság terén évtizedekkel, vagy talán évszázadokkal Nyugat-Európa után kullogunk. Pedig a skandináv országok példája jól mutatja: ahol a nők egyenlő esélyeket kapnak, a gazdaság, a kultúra és az oktatás is ugrásszerűen fejlődik.

  11. Hmmm…
    Tanulmányok: 2010-2011 Közép-Európai Egyetem (CEU), Gender Studies MA-szak (diploma minősítése: with Distinction)
    Hát nem érdekes?

  12. sanyivagyok

    Van egy magyar szó a gyenge jelleműek leírására: nemtelen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük