Jeruzsálem, Izrael fővárosa

Kevés ijesztőbb dolog van a világon liberális felebarátaink számára, mint amikor a világ leghatalmasabb embere úgy viselkedik, ahogy annak kell. Vagyis eldönt dolgokat.

Mindenkinek érdeke volna, hogy a közel-keleti háborúskodások végre megszűnjenek. Véget érjenek. Elmúljanak. Fura módon azonban mindenki ugyanannyira érdekelt abban is, hogy soha ne érjenek véget.

A zavarosban halászó hatalmak, vállalatok, érdekcsoportok számára ez egy aranybánya.

Jellemző, hogy még a nagyhatalmú zsidó lobbi (nem összeesküvés-elméleti szinten mondom és nem is dehonesztáló jelleggel, ilyen lobbi létezik) sem tudta elintézni, hogy Amerika, Európa és Oroszország egyszer közösen rendet tegyen. Persze nincs tisztább nagyhatalmi érdek, mint az, hogy ami a másik nagyhatalomnak is érdeke, azt nem támogathatja egy magára adó nagyhatalom, de ez sem lehet magyarázat mindenre.

A közel-keleti béke következményei, főleg ha a háború Izrael győzelmével ér véget: beláthatatlanok. A nyugati támogatás nélkül tulajdonképpen nem is létező arab államiságok helyébe a törzsi és vallási háborúk korszaka lépne, és a nyugat kénytelen lenne Oroszországgal közösen pacifikálni Közel-Keletet és Észak-Afrikát – az olajjal együtt.

Amikor Trump úgy döntött, hogy elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet, abba az irányba tett egy szimbolikus lépést, hogy el lehet gondolkozni egy olyan helyzeten, amelyben Izrael érvényesítheti erejét és regionális nagyhatalomként kiterjeszti befolyási övezetét. Ezt a döntést már nem lehetett volna egyébként sem tovább halogatni. Irán felemelkedésével végleg eltűnik a közel-keleti erőegyensúly, olyan regionális hatalom jelenik meg (az újra feltámadó török nagyhatalmi igényekkel párhuzamosan), amely katonailag már hasonló erejű lehet (nukleáris értelemben is), mint a haldokló Európai Unió. (Nyugat-)Európa ötszáz éve nem látott gyengesége olyan sebességgel ad teret a felemelkedő új iszlám hatalmaknak, hogy azt a status quo-ba beleszületett és korlátolt európai elitek el sem tudják képzelni.

Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosának Izrael katonai győzelmeinek és legyőzhetetlenségének elismerése.

Ebben a tekintetben lényegtelen mellékkörülmény és cél egyszerre az, hogy a döntés olyan háborúkat provokálhat, amelyek megnyerése erősíti Izraelt és gyengítheti az iszlamista alapokon álló államokat. Pillanatokon belül létrejöhet az önálló Kurdisztán is, az is csak egy szimbolikus döntés, és Törökország nemzedékekre merülhet bele egy olyan megnyerhetetlen háborúba, mint amilyen arrafelé szokásos.

Izrael állam létének veszélybe kerülése esetleg beavatkozásra kényszeríthet Európát is, már amennyiben ostoba politikai vezetői rájönnek, hogy az országaik létezése is veszélybe kerülhet heteken belül, ha Izraelt legyőzik. Amerika már tudatában van saját gyengeségének, egyre inkább rászorul, hogy „szövetségesei” is harcoljanak. Saját magukért legalább.

Trump indokai nem lényegesek, csak az, hogy tevékenysége milyen irányba tereli a történéseket.

A Trump mögött álló fundamentalista keresztény csoportok vallási indokai is lényegtelenek, csak az számít, hogy le kell győzni az iszlamizmust és vissza kell kergetni oda, ahová való: Észak-Afrika és az Arab-félsziget törzsi társadalmaiba.

A zsidók Izraelben akarnak maradni. Vérrel vették meg földjüket és győzelmeikkel jogot szereztek arra, hogy úgy éljenek, ahogy akarnak. Azért léteznek még, mert katonai problémákra katonai választ adtak. Az iszlám, a népvándorlás, Észak-Afrika teljes destabilizációja már régóta katonai probléma. Csak katonai válasz van rá.

A zsidók nem csak élni akarnak, hanem zsidóként akarnak élni. A holokauszt megtanította nekik, úgy látszik csak nekik, hogy nem remélhetnek kegyelmet. Az elmúlt 50 éve pedig megtanította nekik, hogy az iszlámtól sem, és az életüket nem menti meg az, ha feladják a zsidóságukat.

Trump szimbolikus döntése, amely kétségtelenül teljesen Izrael-párti, elégségesnek bizonyulhat ahhoz, hogy új helyzetet teremtsen. Tudomásul kell venni végre, nem lesz palesztin állam, mint ahogy azt is, megszűnt Szíria és Líbia, a térség országainak nagy része pedig a hadurak és a szélsőséges iszlám birtoka.

Ha a nyugat nem lép, akkor Oroszország, a kínaiak és persze a radikális iszlám fog. Ideje lenne visszatérni a történelembe, ahol csak és egyedül az erő dominál és különben is csak a győztesek írják meg.

Facebook hozzászólások

A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

Az intimitás-koordinátor, a jövő sikerszakmája

Nehéz idők jönnek, az előrejelzések szerint Európában és az USA-ban az egy főre jutó elmebetegek …

20 hozzászólás

 1. Borbas Attila

  Trump részérôl ez egy zseniális húzás. A lényeg nem Izrael. Az csak eszköz. Az USA-ban is hihetetlen méreteket öltött a muszlimimádat. Trump beutazási tilalmát holmi bírócskák vétózzák a ” demokrácia”- anarchia- nevében. Igy ha most amerikai célpontokat támad a sok szélsôséges iszlamista nehéz lesz eladni Gyuri Bácsi ” iszlám szép, béke vallása” nevû agymenését. Nekünk maradi konzervatívoknak ez jó európa eliszlámosítása ellen. Megmutatkozik az iszlamizmus a maga meztelen valójában.

 2. Trump külpolitikája olyan mint a tank a porcelánboltban. Bármerre fordul, romokat hagy maga után…

 3. Szerintem nagy sakkhúzás volt.

 4. Mindent Tudni Akarok

  Kétségeim vannak a tekintetben, hogy ez az “elismerés” a békés megoldást támogatja.

 5. Paranoid Android

  A valóság az erőre alapozza a “történelmi jogokat”.:)))

 6. Bakó Laszlo

  Izrael az utolsó ellenséget Iránt akarja bedarálni,a többieket szétverték, USA érzi a vesztét már kevés ideig marad meg ily csökkenő befolyása, az arabok elég hülyék, hogy hagyják magukat megosztani, mesterséges országok, népek, vallási irányzatok által,

 7. TRump lépett egy jó nagyot: P. Androidnak igaza van. A “vae victis” óta az ilyesmit a kard dönti el.
  Túl azon, ez lehet egy történelmi esély az iszláámoz kipicsázni Európából és Amerikából is!
  Meglátjuk, hogy megy tovább a verkli. A zsidók mindig is jó katonák voltak.

 8. Aki nem fogadja el Izrael 5000 éves ősi jussát Jeruzsálemhez, az a muszlimok európai térnyerését is pártolja.

  • Nincs ilyenféle összefüggés. Az 1967-es háborúig Jeruzsálem lakosságának közel fele keresztény volt, ma viszont már csak alig néhány százalék. És nem iszlamizáció történik 67 óta Jeruzsálemben…

  • Marhaság. Eszem ágában sincs a muszlimok térnyerését pártolni. De ezt az ötezeréves “ősi jusst” nyugodtan el lehet felejteni. Mese. Rege. Mítosz. Ahogy tetszik. Egyébként normális európai, aki látja az összefüggéseket, a tetteket, és azok következményeit, az egyaránt pártolja a sémi népek (zsidók és muszlimok) európai térnyerésének visszaszorítását. Rendezzék egymás között a testvérviszályt. És minket hagyjanak meg a saját keresztény kultúránkban. (véletlenül sem “zsidó-keresztény”, merthogy olyan nincs)

   • A mondottakkal én is mind egyetértek, de nem válaszolnak egy kérdésre sem. Kríziseket viszont okoznak.
    “. Rendezzék egymás között a testvérviszályt” de nem rendezik és minket, európaiakat, egyiküknek sincs esze ágában sem békén hagyni. Se meghagyni úgy ahogyan vagyunk. Hanem mindenikük ide kívánkozik, söt, erre a legtöbbjüknek “megvannak az ösi okaik” is.
    “…“zsidó-keresztény”, merthogy olyan nincs”. Nincs. De attól még reggeltöl estig ezt fújja mindenki, jó pár éve hangsúlyosabban mint addig. A teológián, a vallás órán, civilben. Vagyis ez lehet.
    “…az ötezeréves “ősi jusst” nyugodtan el lehet felejteni. Mese. Rege.”
    Persze, hogy az, ám mégsem teszi senki. Babylonban megtanultak írni, Kr.e. kb. 700 évvel megszerkesztették visszamenöleg a történelmüket és azóta is ez a vallási imádatuk tárgya. Ki fog arról lemondani?

    “(Nyugat-)Európa ötszáz éve …hogy …elitek el sem tudják képzelni.” Pedig azt legkésöbb egy Michel Houellebecq-töl is megtudhatták volna, ha addig semmit sem vettek volna észre, leírta a Ch. H. évében.

    “A zsidók Izraelben akarnak maradni.” Ott is. “Vérrel vették meg földjüket és győzelmeikkel jogot szereztek arra,…” -mikor? a törzsek Kánaáni bevándorlásakor, az egyiptombóli visszatéréskor? 1946- vagy 1948-ban megkapták az angol protektorátust és bevándoroltak a kevés, mindig is ott élök meg a palesztin arabok mellé. vagy tévedek? AEÁ-nyugati támogatás nélkül nemcsak az arab államiságok nem léteznének, hanem Izrael az újabb kezdetei után nem maradott volna meg annak ami ma; egyedül, eu-atlanti segítség nélkül ma sem

    Úgylehet ez van érvényben: “A valóság az erőre alapozza a “történelmi jogokat””.
    Az “igazon” a tudósok dolgoznak, régészek és jövökutatók, a teológusok, csillagnézök, történészek, szövegértök és magyarázók. Kiadják a közleményeiket, megbeszélik öket. Amennyire tudják ha alig múlt 30 évesek a professzorok, az államfök, igazgatók és nagykövetek.

 9. A próféciák teljesülnek… Ez megállíthatatlan… A zsidók vissza fognak térni az egész földről az ősi hazájukba és hamarosan elfogadják Jézus Krisztust Megváltójuknak, azután már nem sok idő és vége lesz a világnak… nem veszekedni kell ezeken a dolgokon hanem erre készülni, hogy ne találjon váratlanul az a nap…

  • Hááát… A próféciák hol teljesülnek, hol nem.

  • A zsidók legfeljebb szellemi úton, transzcendentálisan térhetnének vissza az ösi hazájukba, amely már most is dugig tele van. A világon pedig annak többszöröse él,…

   Készülni, igen, mindennap kéne, a világi nap mai menete ezt nem nagyon engedi meg. Azt is csak kevesen tudják, vagy tudni vélik, hogy mire. A próféciák is teljesülnek -ezt nem cinikus szándékkal mondom- hiszen mindegyre történik valami, vagy idöszakonként felsürüsödnek az események és nem egymástól függetlenül.

 10. Tudom, ez már egyhetes hír, de mégis. AWikipediában az Izrael szócikk mind a magyar, mind az angol változatban Jeruzsálemet hozza fővárosként. (Jó, tudom, a Wiki…) Ezt most írták át? Vagy eleve megelőlegezte ezt Izraelnek valamelyik cionista wikipédista?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük