Korrumpáltak és korrumpálók

Divatja lett a korrupció elleni harcnak. Na, persze inkább az ellenzék körében hódit az antikorrupciós módi – annak rendje szerint –, míg a hatalmon lévőket oly igen nagyon nem hozza lázba ez a divat. Hacsak nem lehet nyakon csípni általa az előzőleg hatalmon lévőket… És persze tegyük hozzá, ezt a mondatot bármikor leírhattam volna, bármikor a választási cécó közeledtével.

Most, nagyjából egy bő esztendővel a választások előtt meg is nyílt a korrupciós ablak. Mindent elárasztottak az „ŐK LOPNAK” plakátok. No, igen, most még van értelme ennek a harcnak, esetleg elő lehet ásni kínos történeteket, fel lehet tenni kellemetlen kérdéseket, napirenden lehet tartani randa ügyeket, lehet általuk hitelt rombolni, karaktert gyilkolni, népszerűséget apasztani néhány hónapig, hogy aztán a választásokra fordulva újra elaludjon a korrupció kérdése, bezáruljon a visszaélésekre nyíló közéleti ablal.

Olyankor már veszélyes lenne túl sokat emlegetni a problémát. Még a végén valaki, valahogy, véletlenül tényleges kérdéseket is föltenne…

Törvényes és törvénytelen

De, ha már, íme, nyitva van a korrupció széles panorámáját megmutató ablakunk, hadd tartsak egy kis tárlatvezetést önöknek, vagy inkább hadd mutassam meg azt, ami ebben az ablakban még akkor sem látszik, ha az összes kenőpénz átadása-átvétele esetleg látszani tudna.

Kezdjük talán egy vallomással! Mi, jobboldaliak úgy látjuk, hogy ez a kormány, illetve általában a nemzeti kormányok a rendszerváltás óta Közép-Európában, ha megfeszülnek, sem tudnak annyira korruptak lenni, mint a baloldali rezsimek.

Persze, hogy mi így véljük, annak nem az az oka, hogy olyasféle emberi tartást társítanánk a jobboldali politikusokhoz, amit elvitatunk a baloldaliaktól. Ennél sokkal egyszerűbb, már-már mechanikus okai vannak a különbségnek.

Mi azt gondoljuk, hogy a korrupció nem feltétlenül és nem is elsősorban az a hátsó szobákban zajló mutyi, aminek a felületes média láttatja. Sok esetben nagyon is legális, törvényekkel és szabályokkal körülbástyázott jelenség. Hogy ez mennyire így van, azt éppen a szomszédos Románia példája bizonyítja, ahol a legklasszikusabb visszaélések némelyikét is igyekezne a kormány kivenni a bűncselekmények kategóriájából. De legális visszaélés-sorozatnak kell látnunk a rendszerváltás idejének spontán privatizációját vagy a törvényes keretek között zajló, de nyilvánvalóan hamis közbeszerzések garmadáját.

Politikusok és érdekcsoportok

Továbbá azt is gondoljuk, hogy a korrupcióban nemcsak a politikai elit (egy része) érintett, hanem éppen ilyen vastagon érintett benne a gazdasági elit (egy része) is. S nem pusztán arról van szó, hogy minden korrumpálthoz tartozik egy korrumpáló, minden visszaélésben érintettnek kell lennie egy döntéshozónak és egy lobbistának, de inkább arról kellene, szó legyen, hogy a korrupció eleve gazdasági érdekek mentén épül ki. A visszaélések, mutyik, fehérgalléros kalózakciók nem csak, és nem is elsősorban a politikusok bulijai, sokkal inkább a mögöttük álló érdekcsoportok kezdeményezései, olyan ügyek, amelyekben a politikusok inkább csak bábjai, igaz, jól kereső bábjai, a valódi érdekelteknek.

Ámde, ha ezt belátjuk, akkor azt is észre kell vennünk, hogy a korrupcióhoz erőforrás is kell. Hiába ismerem a minisztert vagy a polgármestert, ha nem rendelkezek azokkal az erőforrásokkal, amelyek révén, mondjuk, megnyerhetnék egy levajazott közbeszerzést, nem lesz kivitelezhető az umbulda.

Ebben az értelemben a korrupció éppen úgy működik, mint bármilyen más gazdasági tevékenység. Egy olajlelőhely önmagában semmit nem ér. Ahhoz, hogy kiaknázható legyen, igen nagy tőke kell. A korrupciós lehetőség ugyancsak tőke által kiaknázható, s persze minél nagyobb a tőke, annál nagyobb a lopás lehetősége.

Zsebek és zsebesek

És, ha ezekből az puzzle-darabokból, hogy most az összes többivel ne terheljük magunkat, összeállítjuk Mutyi-Magyarország politikai térképét, megdöbbentő formáció rajzolódik elénk. Egyfelől nyilvánvaló lesz, hogy a korrupció pártsemleges jelenség. Talán túlzás azt állítani, hogy a politika felett áll, mint ahogy azt is túlzás volna kijelenteni, hogy a korrupció maga a politika, ám az tény, hogy nehéz lenne elképzelni a magyar közéletet visszaélések nélkül.

Ha azonban a pártos elköteleződéseket is górcső alá vesszük, ijesztővé válik a kép: a nemzeti burzsoázia mellett elkötelezett jobboldali pártok, akik ugye a hazai oligarchák szekerét tolnák, nem tudják annyira tolni azt a szekeret, mint amennyire a multinacionális nagyvállalatok mellett síkra szálló, baloldali pártok taszigálni tudják. A hazai tőke erőforrásai összemérhetetlenül kisebbek, mint a világcégek lehetőségei. Lehet, hogy a magyar oligarchák, megtalálván a maguk jobboldali politikusait, el tudnak lopni egy-egy komolyabb közbeszerzést, de a multinacionális vállalatok – politikai kitartottjaik által – tulajdonképpen egész országokat tudnak zsebre tenni. Valahogy úgy, ahogy a spontán privatizáció idején zsebre tették a magyar gazdaságot…

Facebook hozzászólások

A szerző: Ratius

Ez is érdekelhet

Halálozási arány (a hülyeségé, az életé, nem a vírusé)

Az ellenzéki képviselők pánikba estek, hogy kevesebbet szerepelhetnek majd az országgyűlésben. Az ebből eredő félelemérzetük …

24 hozzászólás

 1. Kimaradt a korrupció felsorolásából a marhára “átlátható” eu és egyéb európai “együttműködések!!
  Minek neveznén azt amikor valaki “civil” szervezeteket alapít “jogvédelemre” és ezek embereit beülteti az évek során különböző intézményekbe. Például az emberijogi bíróságba. Innen kezdve az érdekelt “civil” szervezetnek elegendő megszerezni egy analfabéta bangladeshi bevándorló néhány adatát, “aláírását” és lehet menni perelni, mert a bíróságon majd a szervezet tiszteletbeli elnöke fog ítélkezni!! Egyáltalán nem meglepő módon a “bírónak” nem hiányzik a felperes, az se fontos létező személyről van-e szó és máris megítéli a kívánt “kártérítést” a “civil” szervezetnek és a sehol fel nem lelhető felperesnek!!
  Mindezt természetesen a “fékek és egyensúlyok” meg a “bírói függetlenség” hangoztatása és az alperesn történő számonkérése közepette!!!

 2. Ez a Mi Hazánk

  Az agyhalott jobbik kampányban az a vicces, hogy nem kell nagy ész annak felismeréséhez: így nem lehet nyerni. Ilyen kampánnyal soha senki sem nyert. Még a fidesz is bukott ezzel a stílussal 2002-ben. Most bukott vele a clinton-banya.

  A jobbik akkor se nyer, ha vona gáborka holnaptól aranyat szarik és kétséges segglukából.

  De nem is akarnak ezek nyerni. Tudják, hogy alkalmatlanok és ez rögtön ki is derülne. Nem akarják ezt a nyűgöt. A politikai hisztizés, kurválkodás csak azért kell, hogy el ne tűnjenek a süllyesztőben.

 3. Ecsenyi vagy öcsém!
  A CEU-kárderek Sorosra szorulnak.
  Csakhogy Soros sem örökéletű.
  Kitartottjai is halandóak.
  S akkor az “izlandi fiatal feminista férfiak” disszertációval lehet kapálni (ha a fickó tudja, melyik a kapa, melyik a nyél)

 4. mondjuk azt hogy nincs

  a korrupcio MAGA a kapitalizmus.

  A kapitalizmusban ( ahol nincs tervgazdasag, magantoke van es orok tavasz ) az “erosebb kutya funkcional” elven megy a gazdasag szepulese/epulese. A kis halat megeszik. A nagyobbik ha ezt hogyan csinalja: nem mindegy?

  Ez olyasmi mint a baromfiudvar: a tyuk megall ha elegge diszes a kakas: azaz mindegy hogyan de mindig az nyer – mindent – akinek nagyobb az erdekervenyesito ereje.

  En betiltanam a doppingVIZSGALATOT a bicikliversenyen, ( igyis ugyis a mereszebb gyoz, ha tenyleg nem lenne dopping ket nappal tovabb tartana a verseny ) es nem erdekelne a korrupcio vizsgalat. ( oszinten, van eredmenye? )

 5. Kertész Béla

  Az hagyján, hogy lopnak, valamiből megkell élnie egy gázszerelő-jogászkodó bandának, hamár nem ment a matek, de sajnos még csak nem is kompetensek:

  Én pl nem longoltam volna ész nélkül a MOL-részvényekre vagy nemcsak a 10milliószoros napokon adnék ki jelentést jegybankelnökként ezoterikus módon, ahogy Matolcsy elvtárs tesz vagy pl az olimpiához kapcsolódó beruházásokat úgy finanszíroztattam volna, hogy “olimpiai kötvényeket” bocsátunk ki, a lakosság ezt megveszi, és mindent az ebből befolyó összegből finanszírozunk. Aztán az olimpia bevételeit a játékok után szétosztjuk a kötvényvásárlók között (a befizetett összeg arányában). Ha az olimpia nyereséges és a bevételek így meghaladják a kötvénykibocsátásból befolyt összeget, akkor a vásárlók anyagilag is jól járnak, a károgók, kishitűek, savanyújóskák, nemzetrontók stb. jól megszívják. Ha viszont az olimpia veszteséges lesz, akkor bizony cumi van, a fennmaradó összeget a kötvény vásárlóknak utólag ki kell majd pótolni. A lényeg az, hogy ne más fütykösével verjük a csalánt. Ha valaki tényleg bízik egy nyereséges olimpiában, akkor tegyen mellé egy kisebb összeget is.

  • amikor igy gazszerelozol gondolom a sajat kisebbrendusegi komplexusod igyekszed kompenzalni. Mert ebbol az latszik, hogy ez az “egyszeru gazszerelo” messze agyasabb mint te, hiszen o ellenzeki eveben mar milliomos tudott lenni, nem kellett neki kapcsolat a kormanyban, szemben veled aki lathatoan papagaj modjara copy-pastolja cikkrol cikkre a propagandat, a kreativitas es a gondolkodas minimalis jeleit sem mutatva.
   Semmi gond persze – kinaban 10E-ek elnek effelebol, parancsszora fillerekert likeolnak, commentelnek megosztanak. Ok pl a SEO cegek kukabuvarai.
   Kulonben csak szolok Meszaros nem gazszerelessel, hanem gazvezetekek lefektetesevel, bevezetesebol – ami kivitelezoi munka – gazdagodott meg.

   Matolcsy emlegetese kapcsan meg egeszen szorakoztato olvasni az erolkodeseteket – hiszen ot a szamok igazolja, szemben az ellenzeki vagy a fejlettnyugat kozgazdaszaival pl az FT egyik blogjaban akik 2010-tol negyedevente lottek ala random kivalasztott novekedesi vagy GDP joslatokban azoknak az ertekeknek amik valojaban kijottek
   Szorakozasbol mindig le is mentettem oket majd a valasztas elott osszerakom, csak meg megvarom az idei adatokat, mert tavaly egy CEU-s kozgazdasz aggodott kicsit, hogy mennyi _nem_ lesz iden.

   Roviden a penzem arra bizom akinek a joslatai bejonnek, a ballibake nem ilyenek.

  • tessek itt van egy lista amit a neten szedett ossze valaki csocsalgasd:

   A GDP-hez mért államadósság:
   1998-tol 2002 június: 59%-52% (FIDESZ) -7%
   2002-tol 2010 június: 52%-83% (MSZP) +31%
   2010-tol 2016 június: 83%-75% (FIDESZ) -8% (Eximbank? +1,9%)

   Bruttó adósság (milliárd forint)
   1998-tol 2002 június:(FIDESZ) 7138-8603 +20%
   2002-tol 2010 június:(MSZP) 8603-22136 +257%
   2010-tol 2016 június:(FIDESZ) 22136-25899 +16%

   Munkanélküliségi ráta (%) (KSH, 3 hónapos átlagok)
   2000-tol 2002 :(FIDESZ), 6,4%-5,9%
   2002-tol 2010 :(MSZP), 5,9%-11,2%
   2010-tol 2016 :(FIDESZ) 11,2%-5,11%

   Fogyasztói árindex (%,éves átlag)
   2000-tol 2002 :(FIDESZ), 9,8%-5,3%
   2002-tol 2010 :(MSZP), 5,3%-4,9%
   2010-tol 2016 :(FIDESZ) 4,9%-0,1%

   Az oktatásban dolgozok átlagkeresete (havi nettó ft/fő)
   2004: 105 058
   2010: 143 581
   2014: 173 096
   2017: 243 096

   Az alkalmazásban állók rendszeres havi bruttó átlagkeresetének alakulása a nemzetgazdaságban (ft)
   2004: 132 714
   2009: 184 804
   2010: 188 048
   2012: 208 636
   2013: 215 779
   2014: 221 659
   2015: 230 627
   2016: 242 607

   A költségvetés oktatási kiadásai (folyó áron, millió forint)
   2003-2010: 1 071 456 – 1 262 749
   2010-2014: 1 262 749 – 1 370 978

 6. Ezt a korrupció témát Goodfriend elvtárs (Jóbarát elvtárs)
  kezdte el Magyarországon, annál az ostoba internet tüntetésen, amit
  a globalisták szerveztek, hogy megbuktassák a 3x-os győztes kormányt!
  Ezzel támadják a hazafias vezetőket világszerte…
  Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű…

 7. Àron Ecsenyi te faszkalap, honnan tudod ezt mondták neked az ATV. és a HirTV.-ben. A 4-es mtró micsoda, hogy elvették a 13-dik nyúgdijjat, Botka esete micsoda, a bal.libsik meg kilopták az emberek szemét. Az emberek miérrt választották ezt a kormányt másodjára most meg harmadjára mert lop, nem hiszem. Téged lehet, hogy hiv a nemzeted, de ezt a kormányt meg hivja a magyar nép.

  • Kertész Béla

   Aladin, gondolkoztál már azon valaha is, milyen állatias a mondvacsinált nemzettudatod? Tulajdonképpen csak egy egyszerű önzés, szánalmas vagy.

   • És a Kertész Imre ?

   • Kertesz gondolkoztal mar azon, valaha is, mennyire allatias a modoros tudalekossagod? Tulajdonkeppen csak primitiv kisebbrenusegi komplexus, irigyseg, tomeny rosszindulat es merhetetlen butasag, szanalmas vagy.

 8. Amennyiben a sorosista szervezetek nem kizárólag kormány ellenes szándékkal kezelnék – az egyébiránt valóban rendszersemleges – korrupcót és ha maga Soros korrupt módon nem tartana ki politikusokat és pénzelne titkosan civil szervezeteket, akkor komolyan lehetni venni azt amiről beszélnek.

 9. Most pedig elverem a Yuri’s Revenge nevű részen az ellenségeimet.
  Igazából,már csak az idővel vagyok versenyben.

 10. Azért azt ne hallgassuk el, hogy a Jobbik kampányplakátjai ezúttal fején találták a szöget.

 11. Állatias, mondvacsinált nemzettudat.Ezeket kell eltakarítani.

  • A múlt században egy bajszos fickó már megpróbálta azokat eltakarítani, de nem sikerült neki, olyannyira nem, hogy mostanában is menetelnek kék-fehér zászlókkal Budapesten minden évben.

  • Kertész Béla

   Állati eredetű, hiszen egy falka tagjaként nagyobb biztonságban lehetsz. Ennek ellenére sokan nem képesek szakítani azzal a birtoklásillúzió, ami egy közigazgatási térkép nézegetésekor jelentkezik.

 12. Az elemzés szinte tökéletes!
  Mindig is a pénz irányította a politikát, de a rendszernek vége, hiszen nem lehet az egyéni önzésre rendszert (kapitalizmus) alapítani.
  (Vegyük észre egyébként, hogy a magyarság – nagy része – nem tud mit kezdeni a kapitalizmussal, idegen a hagyományaitól.)
  Ezt érzi a pénzhatalom, ezért tesz meg mindent, hogy átmentse magát és, sajnos, van még néhány adu a kezükben.
  Akárhogy is, 2019 – 2020 táján gyökeresen megváltozott koordináták között fogunk élni, készüljünk rá lélekben (tudatosság és mértékletesség)!
  A döntéshozóktól távol élő embernek egy választása van: vagy a magyar tőkésréteg nyeri a megrendeléseket vagy a nemzetközi nagytőke helyi lerakatai, akik egyébként pusztán erőforrás-szivattyúként működnek és nem azért, hogy a magyaroknak jó legyen.
  Pillanatnyilag tehát, a nemzeti tőkésosztály kovácsolása zajlik (helyesen, bár nem finom eszközökkel).
  De, ez sehol nem ment glaszé-kesztyűben pl. eredeti tőkefelhalmozás.
  Áldás!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük