Magyarország ma messzebb van a háborútól, mint Európa vezetői szerint lennie kellene


Magyarország ma messzebb van a háborútól, mint akár Németország, Franciaország vagy a harcias lengyelek, nehéz elhinni, hogy van aki nem örül ennek. Európa pontosan azon az úton megy tovább, mint eddig, az európai emberek jobban rettegnek az állítólagos másik szélsőségesektől, mint azoktól, akik eddig vezzették és ezután is vezetik majd őket. Mert a korlátlan bevándorlás, a kereszténység teljes tagadása, az LMBTQ, az Európai Egyesült Államok nem szélsőség, ugye?

A háborúk követnek bizonyos mintázatokat, de a technológia fejlődése és a birodalom építési és vezetési technikák teljes átalakulása miatt az orosz-ukrán háború nem hasonlít a korábbi európai háborúkhoz. Nem csak katonai értelemben más, hanem az eszkalációs potenciálja is másféle. Sajnos van neki rendesen ilyenje, de nem azért, mert a konfliktus jelentős kiszélesítése bárkinek is az érdeke volna, hanem azért, mert a korábbiaknál sokkal kaotikusabb nemzetközi, és az igazából lassan káoszba forduló globális helyzetet senki sem tudja már ellenőrzése alatt tartani. De Európa vezetői nem félnek. 

Persze az ellenőrzés illúziója még megvan, a folyamat lassú és a birodalmak és egyéb hatalmak öncsalása, hogy felfújt uralmuk lassú összehúzódása nem összeomlás, hanem csak a dolgok normál rendje, észszerű kompromisszumok sorozata. Európában eleve soha senki nem marad nyugton, amint a németek és a franciák belakták az EU elődjét, azonnal érdekérvényesítésre kezdték el használni, eleinte udvariasabban, később egyre gátlástalanabbul. Mire megérkeztünk mi, kiszabadult közép-európaiak, már ugyanúgy a gyarmatosítás eszközeként tekintettek rá, mint bármilyen rendre és erőre korábban. Ezzel persze nem lenne semmi baj, ha az elemi nagyvonalúság nem hiányozna a régi nyugat politikai elitjeiből. De Európa vezetőit nem zavarja a fokozódó káosz, és továbbra is csicskáztatják és a magországokhoz hasonlóan rombolják le a kelet-európai társadalmakat.

Velünk, a szövetségeseikkel sem voltak képesek sem udvariasak és kedvesek, sem kicsit is méltányosak lenni. Egyszerűen nem bírja el a „lelkük”, hogy egy náluk gyengébb jó szájízzel, elégedetten menjen el tőlük. Ilyenek és nem is fognak megváltozni soha. Az oroszokkal szemben persze mézes-mázasabbak voltak, mert azok nagyok, de egyenrangúnak őket sem tekintették. Az oroszok tehát most egy-két nemzedéknyi ideig bizonyosan nagyon nem fognak megbízni a hagyományos nyugatban, ha az túléli egyáltalán a jelenlegi formájában a következő évtizedet. De kit érdekelnek az oroszok? Ha most legyőzzük őket, biztos nem lesz velük bajunk soha többé. 

Amerika még hozzá van szokva a kis háborúkhoz, de a nagyobbakat már ő is elfelejtette. Az ukránok talán már négyszer-ötször több embert is vesztettek az elmúlt két évben, mint a teljes amerikai veszteség Vietnámban. És pszichológiailag az USA társadalma, főleg a konszolidált alsó-középosztály veteránjai és családjaik máig sem heverték ki annak a háborúnak a sokkját. Vajon az ukrán társadalomra mi vár? És ránk? És a gyermekeinkre? A klímakatasztrófán kívül semmit nem vesznek komolyan igazán az EU vezetői.

A nyugat, az EU elitje úgy váltott háborús retorikára, szigorúan csak az oroszokkal szemben persze, hogy az országaik lakosságának sem demográfiailag, sem pszichikailag, és persze gazdaságilag sem, nincs meg az ereje egy háború elviseléséhez, a megvívásról nem is szólva. És az EU polgárai nem mondtak erre nemet. 

A magyar katonai fejlesztésekről messziről kiabál, hogy az ország a közvetlen környezetében esetlegesen bekövetkező destabilizációk következményeitől akarja megvédeni magát, a saját határainál. Több olyan ország is van a környezetünkben, amelyekben az államhatalom nem elég erős ahhoz, hogy bizonyos válságok idején fennmaradjon. Az alapvetően középkori jelenség, amikor hadurak szabadcsapatai, paramilitáris alakulatok hajtanak végre rablóhadjáratokat, mert ők a legerősebb játékosok a környéken aktuálisan, de tőlünk keletre, dél-keletre és délre ez a lehetőség a helyi kultúrákban még rendesen benne van. Magyarország magától is stabil, ha hagyják, de a Balkánt és Észak-Afrikát mindig valakinek stabilizálni kell. De az EU ezt nem tekinti feladatának, csak velünk kemények igazán.

Minden ezen a célon túli háborúskodás magyar szempontból értelmetlen, és bizonyosan önveszélyes. Nagyon remélem, hogy a szélrózsa minden irányában megértette mindenki, a kormány ennek érdekében megtett mindent, hogy a magyar társadalom döntő része mennyire elutasító bármiféle offenzív háborúskodással kapcsolatban. A nyugati kormányok és a lengyel is, illetve a NATO azonban úgy tesz, mintha képesek lennének egy hagyományos nagyléptékű szárazföldi háború megvívására. A nyugati emberek az EP választáson sem mondtak nemet erre a politikára, nem lehetnek illúzióink, ők maguk ugyan nem akarnak harcolni, de azt nagyon támogatják, hogy mi közép-európaiak hozzuk meg a szükséges áldozatokat. Ambrózy Áron megállapítása teljesen pontos, Rutte, az új NATO főtitkár nagylelkű ígérete az a számunkra, hogy az akaratunk ellenére nem kever bennünket bele egy háborúba, vagyis egyszerűen csak betartja a NATO alapszerződését. Híresen szavatartó ember egyébként.

Az elmúlt két év arról szólt, hogy felszámolják az egykori szovjet érdekszféra államainak menekülőútjait, mint a NATO-ban, mint az EU-ban. Az európai népekkel már történik ez a háború, nincs beleszólásuk abba, hogy eléri-e őket vagy nem. Hogy is lehetne, ha a fősodorban lévő pártok nem adtak lehetőséget arra, hogy a valós veszélyekről szóló diskurzusok a választási kampányok részévé váljanak.

A jelenlegi posztdemokratikus gyakorlat nem is ad lehetőséget a nyugati demokráciákban arra, hogy akár a legalapvetőbb kérdéseket is befolyásolja a népakarat. A konfliktus akár eszkalálódik tovább, akár befagy valahol, olyan európai erőforrásokat fogyaszt el, amelyekre nagyon szükség lenne máshol. Ha pedig eszkaláció van, egyedül a jelenlegi magyar kormány mondhatja azt, hogy nekünk semmi közünk sincs ehhez az egészhez, mert ezt a magyar választók világosan kifejezték. De ne legyenek illúzióink, szinte mindenkinek az az érdeke, hogy minket is belekeverjenek, illetve hajtanak arra az érzésre, hogy nehogy már nekünk jó legyen, ne jusson ki a rosszból, ha már ők bemanőverezték magukat egy konfrontációba Oroszországgal.

Az előző két nagy európai háborúban az egyik szövetség győzött és most azt hiszik egyesek, hogy ez az a mintázat, amely most is szükségszerűen érvényesülni fog. És persze ők lesznek azok, akik a háború utáni békét majd jól megcsinálják. Ismerve ezeket az alakokat, még a békéjükből is ki kellene maradnunk.

Vezető kép: Az EU Donáth Annája és Cseh Katalinja, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Kaja Kallas észt miniszterelnök sajtóértekezletre érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2024. június 28-án hajnalban. Von der Leyent újraválasztották a bizottság elnökévé, Kallast pedig az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjévé választották. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

A férfi, aki egyetért azzal, hogy a férfiak feleslegesek

  Semmiféle észszerű indokot nem tudok arra felhozni, hogy miért is olvasok el egy, a HVG-n …

14 hozzászólás

  1. Ha olyan marha messze vagyunk a háborútól, akkor miért van egész Európában egyedül nálunk háborús veszélyhelyzet?

  2. –Európa vezetői NEM messze állnak a háborútól, hanem „NYAKIG” benne vannak.
    –Az Egyik háborúzó fél az Európai Unió az ukrán háborúban, és Magyarország is benne van mert EU tag.
    Magyarországnak annyi mentsége van, hogy nem szállít fegyvert Ukrajnának , de az nem jelenti azt hogy nincs benne a háborúban.
    Magyarország minden szakiót megszavazott , és a szankciók is a háború részei.

  3. dr. Kolompár G.

    ” És az EU polgárai nem mondtak erre nemet.”

    Azt vélelmezem magamról, hogy tudatában vagyok annak, milyen akarat álll európa szándékos tönkretétele mögött. Azonban semmilyen ötletem sincs arra, hogy a nyugati országok lakói miért nézik tétlenül azt, hogy az USA oly módon próbálja a gazdasági és társadalmi agóniáját elhúzni, hogy Európát anyagilag és kultútrálisan is kivérezteti. 56-ban nem lett volna forradalom, ha az embereknek lett volna mit veszteniük. Így van ezzel ma nyugat- Európa. Még van veszteni valójuk- anyagi tekintetben. De Európában lehet szavazni. Merkelt megválasztották újra, miutáb elárasztotta Németországot migránsokkal. Ezt a szellemi bénultságot nem lehet a média aknamunkájára fogni. Nem tudom mi történik Európában. És ez a félelmetes.

    • Utolsó két mondatodban foglaltakkal nem vagy egyedül. Egyre többen érezzük így.

    • Pedig jól látja: Nyugaton még mindig annyi vesztenivalójuk van, hogy az eddigi anyagi vesztesegek még csak a társadalom kis részének fájnak igazán. Más lenne a helyzet, ha már a politikailag befolyásosabb rétegek is éreznék, hogy egyre rövidebb a takaró, de ott meg nem tartunk. és odáig nem is fogunk eljutni, mert a háború valószínűleg még a széleskörű eszmeles előtt eszkalálódik fog. úgymond: jelenleg több kenyér, mint nap..

    • Kedves dr. Kolompár G!
      Teljes mértékben egyetértek azzal, amit megfogalmazott.

  4. Végső Anna

    Hol vannak a józan, előrelátó, higgadt, (szükség esetén) önfeláldozó férfi politikusok?
    Ez a sok női politikus már önmagában sem jelent semmi jót.

    • –Egy nő testalkata gyengébb mint egy férfinek, és ezért egy nő „GENETIKAILAG” (XX) is az erősebbnek vélt mellé áll, az erősebbhez húz, vagyis a férfihez.
      –Ugyanez történik a női politikusoknál, Giorgia Meloni, Ursula von der Leyen, stb.
      Ezért erőltetik a liberálisok a női „kvótát” a politikában, hogy sok ilyen befolyásolható embert állítsanak kulcspontokba, hogy ezeket könnyű lehessen irányítani manipulálni az erősebbnek vélt helyről.

    • Egyetértek. Nőként is teljesen érthetetlen számomra ez a női politikusok erőltetése, kvóta baromság, ráadásul túlnyomó részt kisstílű, aljas, korrupt szörnyetegek esélyesek az előretörésben. Lásd a képen lévő két ringyót.

  5. Igen, egyszerűen érthetetlen, hogy nyugat-európai fehér őslakos mennyire nincsen képben. Ha egyvalaki is elhiszi, hogy az oroszok 120-200 milliós népessége képes megtámadni és le is győzni Európa 500-700 milliós többszörös számbeli fölényét, úgy, hogy ugyan egy területet elfoglalni még viszonylag egyszerű, de aztán megtartani, uralni sokkal nagyobb feladat, ez esetben amúgy is lehetetlen, mert nincs nagy szellemi, technológiai különbség…
    …Vagy európai nem lát veszélyt abban, hogy a meglévő belső vallási ellenség fiatal férfi hordái mekkora ambicióval pont azt várják, hogy az ukrán fronton egymást öljék az igazi európaiak,…
    …vagy ha egy nyugati polgár nem lát kivetnivalót abban, hogy pénzét vagy muzulmánokra herdálják, vagy egy háborúba öntsék mint feneketlen zsákba,…
    …vagy nem érzékelik az állatállomány, mezőgazdaság szándékos lepusztításában az ő sokszázmilliós éheztetés általi megöltésének árnyékát…
    …akkor csak egy dologra gondolhatunk ekkora látványos szellemi leépülésben:
    valami szellemi károsító, mondjuk covidos vagy élelmiszerbe kevert agypusztulást eredményező mérgezés, vagy veszélykereső toxoplazma rombolja a nyugatiak agyát!

  6. Vélhetőleg, a ma ismert Európai Uniónak, ez lesz az utolsó őt éve….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük