A demokraták azért puccsolnák meg Bident, hogy legyőzzék Trumpot


Biden nyilvánvalóan nem alkalmas az elnöki feladatok ellátására. Ezzel kapcsolatban már első megválasztása előtt is voltak kételyek, de olyan hatalmas erők mozdultak meg Trump legyőzésére, hogy ilyen apróság nem számíthatott. A problémát tetézi a demokraták számára, hogy az alelnök, Kamala Harris is legendásan népszerűtlen (mert szintén zenész, ahogy mondják), amennyire sztárolták négy éve, most úgy tartják hátul a homályban.

Mindebből az a rejtély is következik, hogy ki vagy kik is vezetik az USA-t mostanában? Nagyon elvakult liberálisnak kell lenni ahhoz, hogy valakinek erre az legyen a válasza: Joe Biden! Ki más?

Mondjuk dicsérjük meg őket, elképesztő hatékonysággal akadályozzák meg, hogy ez a probléma zavarja az amerikaiakat és a világot. Kicsit tütye az amerikai elnök, volt már ilyen. De ki vezeti most éppen Amerikát? Lényegtelen mellékkörülmény. Mondjuk a vád, hogy halott fehér emberek mondják meg a világnak, hogy mitől megy a villamos, ebben az esetben legalább félig igaz.

A demencia egy folyamat, amely progresszív, jelen esetben akár látványosan az. Szerintem Biden még működőképes volt nagyjából öt évvel ezelőtt, az akkori előválasztások kezdetén. Aztán amire kiderült, hogy gyorsulva hanyatlik, már rajtaragadt a demokratákon, mert megnyerte az előválasztásokat. Bölcs előrelátásukat dicséri, hogy egy remek alelnökkel készültek fel ennek a válságnak a kezelésére. Haha.

Biden persze ragaszkodik a hatalomhoz, és a második ciklushoz. Mondjuk ide illik az az amerikai politikai mondás, miszerint mit is akar minden elnöki adminisztráció az első ciklusában: hát egy második ciklust. A mondat alanya jelen esetben nagyon lényeges. „Elnöki adminisztráció”. Az a társaság, ahová most „lecsúszott” a tényleges elnöki hatalom. Ők még sokkal jobban szeretnének maradni Bidennél is, például mert ők még nagyjából állandóan maguknál is vannak. Az elnök emberei mindig jelentős hatást gyakorolnak az elnök döntéseire, ez nyilvánvaló, de egy szuverén erős elnök maga is tud politikát csinálni és persze uralja a csapatát, a csapatait, nem a környezetének a foglya.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnököt (j) és Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnököt ábrázoló, a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én készített képek. MTI/AP/Gerald Herbert

Az USA-ban szinte teljes sorcsere van akkor is, ha azonos pártállású elnök követi az előzőt. Biden esetében állítólag ez a szokás is megbicsaklott, ugyanis Bidennel Obama emberei tértek vissza állítólag a hatalomba. Az meg hogy a legendás fekete elnök „emberei” eredetileg kinek az emberei is, azt olyan erős homály fedi, mint minden lényeges dolgot általában. De a Demokrata párt tágas egy hely, sok nagyon erős érdekcsoport akar elnöki adminisztrációt és persze elnököt adni a hazának.

Biden újraválasztása kétséges, nagyon kétséges jelenleg, könnyen lehet, hogy alkalmatlansága már a következő hónapokban sem lesz tovább leplezhető. A demokraták elnökjelölő konvenciója az utolsó alkalom, amikor még lecserélhető, illetve legalább egy alkalmas alelnök jelölttel megtámogatható. A demokraták azért akartak ilyen korán egy vitát Trumppal, még a konvenció előtt, mert így ez a vészforgatókönyv még megvalósítható.

A vitát Trump nagyon megnyerte ugyan, de Biden nem omlott össze, a vita alapján nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a Biden projektnek vége. Sok demokrata szakértő és politikus, meg a progresszív sajtó – attól függően, hogy melyik erőcsoporthoz vannak bekötve – vagy támadta az elnököt a vitán nyújtott teljesítménye alapján vagy támogatta, azon az alapon, hogy egy ilyen vita nem a világ. Milyen meglepő, de Obama és Clinton például továbbra is a támogatásáról biztosította az elnököt.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök és Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök elsõ televíziós elnökjelölti vitájának közvetítését nézi Biden támogatója a Utah állambeli Salt Lake Cityben 2024. június 27-én. MTI/AP/Rick Bowmer

Nem csak az érdekcsoportok harca nehezíti meg a demokratáknak, hogy érdemi, gyors és határozott döntést hozzanak, hanem az is, hogy az amerikai közvélemény reakciója egy ilyen lépésre, hogy a regnáló elnököt, aki megnyerte az előválasztást, lecserélik, teljesen kiszámíthatatlan. Ne feledjük a liberális sajtó folyamatosan ódákat zengett erről az emberről, az alkalmatlanságának látványos bizonyítékait fake newsnak minősítették, éles váltás lenne, még a rövid emlékezetű amerikai szavazók számára is, hogyha hirtelen kiderülne, hogy most hirtelen minden igaz, amit például Trump mondott eddig az utódjáról.

Alkalmas jelölt se nagyon mutatkozik. Nem csak a republikánusok mulasztották el felépíteni Trump párton belüli alternatíváját, hanem a demokraták sem neveltek ki valakit, akiről így pár hónappal az elnökválasztás előtt, a semmiből elhiszik a független szavazók is, hogy alkalmas elnöknek. De a teljesen lemerült robotnak látszó Biden helyett lehet, hogy nem lesz más lehetőségük. Persze az is lehet, hogy kész tervük van és a semmiből összeállnak egy ismeretlen arc mögött, akit megint meg lehet etetni az amerikaiakkal, mint alkalmas jelölt. Trump esélyei ebben az esetben, nem biztos, hogy a epublikánusok örömére, újra kalibrálódnának. Pedig ez az akció az előzmények ismeretében teljes joggal lenne egy olyan általános politikai játszmaként értelmezhető, amely célja Trump második ciklusának megakadályozása unortodox eszközökkel.

Az egész történetből egyébként az elnöki hatalom általános meggyengülése bontakozik ki. Az elnök csak kirakat, főleg a demokraták számára, az elnöki hatalom, a végrehajtó hatalom lényege már régen szétszivárgott a fehér házi és minisztériumi apparátusokba, illetve a a nagyvállalatok, bankok kartelljeinek elitjeibe. Trump egyszerűen azért elfogadhatatlan a nagytőke számára, mert ő úgy akarja birtokolni és használni az elnöki hatalmat, ahogy azt az amerikai alkotmány előírja, de legalábbis mindenképpen többet fog belőle használni, az amerikai nép és a világ hasznára, mint Biden.

Vezető kép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján, amelyet Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnökkel tartanak a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban.
MTI/AP/Gerald Herbert


A szerző: Paranoid Android

Élek, ami egy droidtól szép. Remélek, ami optimizmusra vall, viszont idegen a karakteremtől. A jól kompenzált paranoia előny.

Ez is érdekelhet

A férfi, aki egyetért azzal, hogy a férfiak feleslegesek

  Semmiféle észszerű indokot nem tudok arra felhozni, hogy miért is olvasok el egy, a HVG-n …

6 hozzászólás

  1. Hahaha, ekkora orbitális baromságot. Ezzel Trump toronymagasan vezet.

  2. „Az meg hogy a legendás fekete elnök „emberei” eredetileg kinek az emberei is, azt olyan erős homály fedi, mint minden lényeges dolgot általában. ” Így igaz, mióta világ a világ, színtől függetlenül is.

  3. Királytigris

    Ki vezeti az USA-t most?
    Íme JFK beszéde :
     John F. Kennedy beszédét, melyet 1961 áprilisában mondott el New Yorkban, az Amerikai Lapkiadók Társasága előtt. Csak röviden idézek belőle: „Az egész világon szembe kell néznünk egy fegyelmezetten egységes és könyörtelen összeesküvéssel, amely elsősorban rejtett módszerekkel növeli befolyásának területét – beszivárgással a megszállás helyett, felforgatással a választások helyett, gerillákkal éjszaka, mintsem katonákkal nappal. Ez egy olyan rendszer, amely rengeteg embert és anyagi erőforrást tömörít egybe… Az előkészületek titkosak, nem nyilvánosak. A hibáikat eltemetik, az őket elhagyókat elhallgattatják, nem ismerik el… Ők irányítják a hidegháborút olyan háborús fegyelemmel, melyet semmilyen demokrácia nem remélhet és kívánhat teljesíteni.”

  4. Az USA-ban hatalmon lévő nemzetközi zsidóság engedni fogja, hogy Biden ellenében Trump győzzön.

    Mégpedig azért, mert a demokraták palesztin-pártiak, Trump pedig kóserkonzervatív. Ez ilyen egyszerű.

  5. Biden idősponnthonba való, Trump pedig a börtönbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük