Ungár Péter globális kérdései


Van néhány végtelenül naiv és ezért igen-igen szerethető barátom. Olyan emberek, akik utópisztikus álmokat kergetnek, képtelen fantáziákból táplálkoznak, képzeletbeli országok valóra válásában reménykednek… Szóval LMP-sek. Most meg elolvastam Ungár Péter remek elemzését az ellenzéki politizálás eddigi tanulságairól és jövendő lehetőségeiről, s arra jutottam, hogy ebben a pártban bizonyára felvételi alapkövetelmény a légvárépítés.

Pedig milyen remek gondolatai vannak Péternek!

Tények

Mindjárt a dolgozat elején rámutat például arra, hogy „a választók joggal gondolják, hogy az ellenzéki pártok nem alkalmasak a képviseletükre”. Majd arra is, hogy a kormányzással kapcsolatos minden – indokolt vagy indokolatlan – fenntartások „ellenére szavaznak az emberek a kormányra. Mert … azt gondolják, hogy a Fidesz jobb választás.”

De ezek nem még nem remek gondolatok, csak a tények fel- és elismerései.

Persze igaz, a valóság megértése már önmagában is nagy teljesítmény ott, ahol eddig csak diktatúrát, fasizmust, cenzúrát – és persze fideszes birkákat – voltak hajlandók látni.

Kontrollvesztettség

A kemény, és értelmes része a cikknek most következik. Olyan mikroelemzést ad a globalizáció és a migráció összefüggéséről Ungár, hogy meg kell süvegelnünk érte, de idézni mindenképpen érdemes:

„…ez a vita nem elsősorban a migrációról, hanem a fejlett demokráciák általános válságáról szólt. A bevándorlás és az etnikai homogenitás kérdése, pontosabban ennek felértékelődése valójában a demokratikus kontrollvesztettség jele. A nemzeti kultúra védelme, a nemzeti önrendelkezés elvesztése elleni harc abból a felismerésből fakad, hogy … állampolgárok tömegei azt érzik, hogy nincs demokratikus kontroll olyan folyamatok felett, amiknek a következményeivel ők élnek együtt.

Az a kontrollvesztettség lényege, hogy nem mindenki és minden globalizálódik egyformán és egyszerre. A tőke globális, a munkaerő sok szempontból nem. Az információáramlás globális, az információértelmezés nem. A médiatulajdon struktúrája nem globalizált, de a médiafogyasztási szokások igen. Az életmódok terjedése az, de az eredetük nem.

A kontroll gyakorlásának a létező módja a jóléti és a nemzetállam, a képviseleti demokrácián keresztül.”

Nem folytatom az idézgetést. A lényeg az, hogy Ungár Péter, ahogy illik is egy rendszerkritikus (úgy értem, kapitalizmuskritikus) párt meghatározó alakjához, felismeri a globalizáció aktuális veszélyeit, s azt tanácsolja: ebben a tekintetben értsen egyet az ellenzék a Fidesszel.

Amely tanács persze két dolgot rejt magában. Mindkettőt érdemes kimondani. Egyfelől azt, hogy a Fidesz (is) rendszerkritikus, vagy inkább globalizációkritikus párt. Amit persze Orbán és vezetőtársai nem nagyon hangoztatnak, de azért éppen Ungár elemzése mutatja meg, hogy melyek azok a nagyon-nagyon lényeges kérdések, amelyekben a Fidesz fékezni próbálja a globalizáció hatásait: „A kontroll gyakorlásának a létező módja a jóléti és a nemzetállam, a képviseleti demokrácián keresztül.”

Másfelől az is benne van Ungár Péter elemzésében, hogy bizony az ellenzéki pártok nem véletlenül opponálják a Fidesz-politika lényegét, nem véletlenül kritizálják a kormány nyilvánvaló nemzeti érdekvédelmi munkáját.

Ezek a pártok ugyanis a globalizáció és a nagytőke oldalán állnak.

Tagadják a lokális, nemzeti kontroll létjogosultságát, tagadják a jóléti modell fenntarthatóságát, s mindezekkel együtt nyitottak a migráció előtt. Nem hazudnak, nem ostobák, vagy nem pusztán kormányellenes oppozícióba helyezkednek, amikor kerítésbontásról, átjárható határokról beszélnek, vagy amikor emberi jognak tartják a migrációt, illetve úgy általában is a multinacionális érdekek feltétel nélküli kiszolgálását hirdetik. Ők ebben hisznek, ezzel azonosulnak.

Jó lenne

S ezzel el is jutottunk oda, hogy miért ábránd Ungár Péter következtetése.

Mert persze, hogy jó lenne, ha nem kellene arról vitatkoznunk a hazaárulókkal, hogy az, amit ők képviselnek, hazaárulás, vagy nem az. Persze, hogy jó lenne, ha nem kellene arról vitatkoznunk elmebetegekkel, hogy amiben hisznek, az nyilvánvaló őrültség, vagy nem az. Persze, hogy jó lenne, ha nem kellene súlyosan sérült emberekkel arról vitatkoznunk, hogy fogyatékosságuk normális örömforrás, vagy abnormális teher…

És persze, hogy jó lenne arról beszélgetni Ungárhoz hasonló okos ellenzékiekkel, hogy a kormány jól, vagy nem a legjobban végzi-e a dolgát, hogy miképpen lehet hathatósan csökkenteni a globalizációval járó károkat, és hogy mi a legjobb módja a jóléti társadalom, a magaskultúra, a szabadság megőrzésének….   

De sajnos a globalizációpárti ultra-liberalizmus hajmeresztő agressziója napi gyakorlat, az Ungár Péter által írt eszes elemzéshez hasonló tartalmas vitaanyag meg ritkaság.

Sorskérdések

Más kérdés, hogy szerzőnk nem veszi észre a gondolatmenetében rejlő, sikító önellentmondást. Azt írja: „A bevándorlás ma az egész euroatlanti világban meghatározó kérdés” és „az EU néppárti vezetése nem kezelte a migrációs válságot, nem értette meg a saját polgárainak többségét.”

Majd kicsit később leszögezi: „Nem kiszolgálni kell a Fideszt abban, hogy minden nap a nemzet sorsa a tét, hanem ellenállni ennek a narratívának.”

Hadd tegyem hozzá: érdemes jó szívvel tudomásul vennünk Ungár Péter valóságértelmezését. Ha ugyanis hozzánk hasonlóan ő is azt gondolná, hogy a bevándorlás megfékezése, a demokratikus kontroll biztosítása, a jóléti állam fenntartása, a nemzeti közösség megmaradása nemzeti sorskérdés, akkor bizonyára ő is fideszes lenne, nem pedig LMP-s.


A szerző: Ratius

Ez is érdekelhet

A diplomákat is eltörli az ellenzék?

  Márki-Zay Péter megjelenése a csúcson több sztárt is letaszított onnan. Szegény Jakab Péter és Fekete-Győr …

7 hozzászólás

 1. Ungár Péter további aranyköpései ugyanonnan (http://azonnali.hu/cikk/20180827_fejezzuk-be-a-demokraciasiratast-es-a-moralizalast)

  “a Fidesz-féle harsányságra valóban a harsányság-e a válasz, nem pedig a mértékletesség. Ez utóbbira ugyanis a Fidesz egyáltalán nem képes, … 2002-ben a mértékletesség győzte le az ereje teljében lévő Fideszt”
  – Ungár Péter emlékezetéből nyilván kitörölhetetlen a 2002. év, amikor pont a 11-ik szülinapjával kezdődött az utolsó tanítási hét…:-)

  “az ellenzék semmilyen energiát nem ölt abba, hogy elmagyarázza, miért is jó és fontos dolog a sajtószabadság”
  – a sok hülye ellenzéki azt hitte, elég, ha havonta följelentik Mo-ot, a többit rábízhatják az USA és az EU politikusaira és a médiára:-\

  “Nem kiszolgálni kell a Fideszt abban, hogy minden nap a nemzet sorsa a tét, hanem ellenállni ennek a narratívának. Nem partnernek kell lenni a hiszterizálásban, hanem kinevetni azt”
  – ha nem a nemzet sorsa a tét, akkor a tét nyilván az ellenzék “sorsa”. Ezt eddig is tudtuk, ezért röhögünk rajtuk már hónapok óta:-D

  “akik nem akarják újra és újra elkövetni a múlt hibáit, együtt kell gondolkodniuk”
  – aki Gyurcsánnyal, Tóth Bercivel, Gyöngyösivel és Ungár Péterrel együtt tud gondolkodni, az józanodjon ki.

  • Ez nagyon tetszik. A mértékletesség szülte a “több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak” választási jelmondatot. Tényleg?

   Ungár egy elkényeztetett takony. Ezért esik le kicsit nehezebben az, hogy az anyjának igaza van.

  • Kedve Idirabló,
   jók a szemlézett részletek, Unmgár Péter értelmes gondolatokat kever a kötelező vörös(ma balliberális) farokkal, demonstrálva t,otális kormányellenességét. Egyébként meg csúsztat vagy hazudik.:

   “…az ellenzék semmilyen energiát nem ölt abba, hogy elmagyarázza, miért is jó és fontos dolog a sajtószabadság…”
   Ne röhögtessen már ,Ungár. Mi van a Millával?már 2010-től üvöltve ment a hülye tcirkusz pont az új médiatörvény ürügyén. Bár, a teljes politikai elit és a kulturális elit egyetértett 2010 előtt abban,
   hogy erre szükség van. Csak arra számítottak hogy ők írhatják meg.

   Harsány a Fidesz? Ez megint egy szimpla sértegetés,minden alap nélkül. 2010ben a Fidesz kulturáltan és európai módon viselkedett a levitézlett ellenzékkel, minden parlamenti szakbizottság élére ellenzéki állhatott. nem voltpolitikai leszámolás. Ami harsány volt az a hisztérikus, ellenzék, értelmiségi holdudvarral kórusban előadott műcirkusz minden egyes kormányzati lépésre.

   Kinevetni kell a nemzet létéért folytatott harcot? Ez is meg volt már ,Ungár Péter. A Két farkú Kutyák szégyenletes kapánya, a kvótanépszavazáskor. Viccesnek gondolt és sértő óriásplakátok, a pofátlankodó szöveggel: hogy..” hülye kérdésre ez a válasz” ,N középső ujjal bemutató, hátukat mutató figurákkal? Tényleg, most ezzel mi is van, Péter? Mert ezzel akkor nagyon is egyetértettetek. Mi lett volna az országgal, ha kormányon is ÉVEKKEL később mondanának okos gondolatokat a migrációról, te nagyon hülyegyerek? Vége lenne az országnak! Még 2-3 év és azt is felismered, hogy 2018 ban valóban a létünk volt a tét? IDIrabló, köszi a szemlézést.

 2. “Ők ebben HISZNEK (hisznek), ezzel azonosulnak.”

  Itt van a kutya elásva!
  Ha így van akkor ez: A szekularizáció megtagadása.
  Ezért lehet számukra az izlám ennyire szimpatikus, lásd Vona, mert “Hegedûsi módon” a mohamedánok létformáját akarják Magyarországon megvalósítani = BEHÒDOLÀS

  Amúgy hemzseg az ellentmondásoktól Ungár összefoglalója. Elôbb fôbb vonalakban meghatározhatná, hogy mit is akar mondani, de már ezek szerint ezzel is gondjai vannak.

 3. Petike megkapta homokozónak az LMP-t.
  Unatkozó milliárdos kölyök, mint pl. az ex BKV vezér, most a Közlekedési Múzeumban
  “tütüzve ” járműveket tologató” Vitézy kölyök is .
  Meg ott van nekünk a Jeszenszky kölyök, akinek az apja dobja fel a magas labdákat,
  hogy a pici fiának legyen mit lecsapnia. Talán kinéz az ex külügyminiszter, ex nagykövet fiának valahol egy jó kis első konzuli állás?!
  Sajátos a Szíjjártó személyi politikája is, hogy a Henti Hentes Csiszárját kinevezte Milánó első konzuljának.
  Végül is milyen is az a keresztény-nemzeti-konzervatív szemlélet, ami gyakorlatban L.Simon, Pröhle, Szőcs, Fekete, Csiszár stb.?!

 4. Nagyjából egyetértek a poszt írójával DE! Sok az elírás, pontatlanság és a dolgok rossz megfogalmazása. Csak egy példa: “… vagy nem pusztán kormányellenes oppozícióba helyezkednek…” ez értelmesen úgy hangzik, hogy kormányellenes pozícióba helyezkednek. Nem kell mindent kétszer mondani, hogy megértsék. Nem kell mindent kétszer mondani, hogy megértsék.

 5. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük