Rommel az egyetemen


Ha vannak szimbolikus pillanatai egy-egy történetnek, ha léteznek valóságban felbukkanó plot-pointok, akkor a Heti Világgazdaság tragédiája most érkezett ide. Álfelháborodásának, izzadságszagú nekigyürkőzésével a Hvg belezuhant abba a zavaros dögkútba, amelyből a minap egy hitlerbajusszal felékesített, metoo hősnő integetett felénk…

A hetilap – átvéve a Népszava, illetve annak tollnoka, Juhász Dániel modoros mű-bosszankodását – kiszerkesztette a Miseta Attilának, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorjelöltjének pályázatában felbukkanó idézetet: „Ne adj olyan parancsot, amit nem lehet végrehajtani!” Ál-haragara gyúlva állapította meg, hogy az idézet Erwin Rommeltől származik. Majd így folytatta: „Úgy tűnik, a szenátust ez nem zavarta döntésében. A lap (mármint a Népszava) kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, arról érdeklődve, hogy elfogadhatónak tartanak-e egy olyan jelöltet, aki a pályázatában egy náci tábornagy gondolatait idézi, de nem kaptak választ.”

Nem csodálom. Hülyeségekre a legtöbb minisztériumban nincs sajtóosztály…

Ami az idézetet illeti, helyénvalónak tűnik. Egy köztudottan kiváló katonatiszt csak tudja, milyen parancsokat érdemes kiadni. Hogy e tekintetben példaadónak tekinti őt a rektor-aspiráns, abban nincs semmi kivetnivaló.

Ezer idézetet használunk, olyan embereket citálva, akikről semmit nem tudunk. Azonban, ha utána kutatnánk, bizonyosan kiderülne, hogy a széltében-hosszában elterjedt idézetek kiagyalói között számtalan gazember volt. Némelyik maga a megrestesült gonosz. Hogy mást ne mondjak: „Luke, I am Your Father…”

De pont egy Rommel-idézetet kipécézni és azon eljátszani egy röhejes álfelháborodást, igazán méltatlan.  Nem a Népszavához, nem Juhász Dánielhez, aki bizonyára nagyon szeretne megfelelni környezetének, de méltatlan a jobb napokat látott Hvg-hez.

Rommelt ugyanis mindenki kedveli, aki egyáltalán tudja, hogy kicsoda.

Mint ahogyan kedvelte Hitler is és ha nem is kedvelte, legalább katonai tehetségét elismerte még Churchill is. Nem kellett sokat gugliznom, hogy megtaláljam: „Igen merész és ügyes ellenfél áll velünk szemben. Egy, a háború vérzivatarából kiemelkedő, nagy hadvezér” – mondta Rommelről 1942 januárjában, a brit alsóházban az angol miniszterelnök. (Legalább is a Wikipédia szerint…)

Rommel ugyanis jó arc. Vagy ez talán túlzás, de mindenképpen kiváló katona, aki megérdemli, hogy az utókor megemlékezzen róla.

Az álhisztit felvállaló Hvg-szerkesztő meg nem az.


A szerző: Ratius

Ez is érdekelhet

A VAR csak tovább rombolta a focit! (Liverpool-Manchester City 1-1)

  Nem abban kívánok állást foglalni, hogy tizenegyes volt-e az az esemény, amelynek során egy City-játékos …

10 hozzászólás

  1. HVG?
    Az milyen újság?
    Egyáltalán újság még, vagy a libbantak fekália gyűjteménye…
    És miből tartja el magát?
    Csak nem a hírhedt Gyuri bácsi?☺

  2. Tökéletes, nemes arc, hős volt. Ráadásul vannak pletykák arról, hogy részt vett volna a nagycsaládos apa merénylet akciójában Adolf ellen, s kicsit segítettek neki ezért meghalni.
    „Egy újabb elvetélt kísérlet után Stauffenberg elhatározta, hogy maga hajtja végre a merényletet.

    1944. július 20-án a táskájába rejtett pokolgépet közvetlenül Hitler ülőhelye mellé helyezte a kelet-poroszországi főhadiszálláson, a Wolfschanzéban (Farkasverem) egy megbeszélés előtt. Társai a tanácskozás kezdetén felhívták Berlinből, ő pedig elhagyta a szobát, ahol a bomba tíz perc múlva felrobbant. A detonáció nyomán négyen meghaltak, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek, de Hitler szinte sértetlen maradt. A táskában ugyanis Stauffenberg távozása után az egyik tábornok megbotlott, ezért távolabb tolta, a robbanás erejét csökkentette a masszív tölgyfaasztal lapja és az is, hogy a barakkban a légnyomás jobban szétoszlott.

    Stauffenberg a robbanást hallva biztos volt a sikerben, s repülőgépen gyorsan Berlinbe távozott. A puccsisták kiáltványban tették közzé Hitler halálhírét, hívásaik nyomán a beavatott tisztek őrizetbe vették az SS és a közigazgatás kiszemelt vezetőit. Amikor kiderült, hogy a Führer mégis életben maradt, egyre többen hagyták cserben az összeesküvőket. Az addig semleges Fromm rögtönítélő bíróság elé állította és a Wehrmacht-főparancsnokság udvarán még aznap este kivégeztette Stauffenberget, Olbrichtot és mindazokat, akik tudtak arról, hogy Fromm nem akadályozta meg a merényletet.

    Az őrjöngő Hitler valóságos hajtóvadászatot indított, s halállal büntette mindazokat, akikről feltételezhető volt, hogy tudtak az összeesküvésről. Sokan meg sem várták, hogy értük jöjjenek, és öngyilkosságot követtek el: így tett Henning von Tresckow tábornok a keleti fronton, Kluge az őt Berlinbe szállító repülőgépen. A rendkívül népszerű, háborús hős Rommelnek felajánlották az öngyilkosság lehetőségét, s állami temetést kapott.”

    • Virág elvtárs s.k.

      Valószínű, hogy Rommel nem tudott a merényletről, azonban 5 nappal a merénylet előtt írt arrol egy ultimátumot Hitlernek, hogy a Nyugati Front nem tartható, és le kellene vonni ebből a (politikai) következtetéseket.

  3. „Nem teljesen kerek a dolog : vezértábornagy jó stratéga , kiváló hadvezér . De egy olyan rezsimet szolgált, ami nem az emberiség javát szolgálta .”
    Nos, ez is viszonylagos, maguk sorosék úgy is azt mondják, nincs Igazság, nincs Isten, minden viszonylagos. Jó, ha tudja, minden hivatásos katona, német s magyar katona hős volt. Mert a győzelem reménye nélkül harcoltak. Ez is idézet részben, egy vérbajos szent és őrült mondotta. Igaz azt is mondta, Isten halott. Akár hiszi, akár nem, apám is tudta, hogy el fogjuk veszteni a háborút, de Canaris is tudta, még az olasz diplomata is tudta, Kéry Kálmán emlékezete szerint. Nemeskürty is tudta, minden valódi katona tudta. A német nép legjobbjai pusztulnak el a háborúban. Rommel is pontosan tudta, hogy bármit is csinál, a vége beláthatatlan. A halál 50 órája valamennyit megmutatott a valódi katonából. A nép nem tudta, magyar is, német is, őszintén reménykedtek, hogy nemes nagy harcuk a bolsevizmus ellen győzelemhez vezethet. Az emberiség java.. Hangzatos duma. A szovjet, a bolsevizmus, ultimátum Istentől. Nem az emberiség javát keresi a kommunista Shylock, Stálin. S ma az EU marxista vezetése sem. S meséljék már el! Miért is lenne az emberiség javára, hogy az európai fehér ember szabályosan elfogyott, mert hallgattak a szemforgató liberális taknyokra, a nemzetközi marxizmusra. Mely a múltat most is végképp el akarja s tudja törölni. Erről szól, a mai lakosságcsere is. Gondolják a sorosisták, hogy amit ma csinálnak soros vezényletével, az messze nem nagyobb gazemberség, s disznóság, mint amit az első áldozó ministránsnak megfelelő Hitler s kis köre csinált? Csak azért, mert maguk üzleteltek velük, s eladták valóban disznó módon, alsóbbrendűnek tudott honfitársaikat. Eichmann és soros a vállalhatatlan, elvtársai az ördögnek! Rommel derék német, s ha van tiszteletreméltó a németségben, pont ő, ennek egyik legszebb jelképe.
    Marx és sorosz, na ők a rondák, őket szégyelljék,de nagyon! A multikulti, az egész gonosz soros vircsaft, amit rászabadítottak a védtelen európai lakosságra, milliószor nagyobb disznóság, mint amit 45-ig csináltak a nácik. Ezt soha ne feledjék! Mert ez igaz.

  4. Gáspár Anett

    Az álhisztit felvállaló HVG felvállalja Simicska, az egész libhorda lepaktálását a nyilas Vonával, Jobbikkal. Pofa be és elsunnyogás balrafelé.

  5. Hülyeséget mondott Rommel?Ez már nem is érdekes?

  6. Még a sivatagban is adott némi leckéket stratégiából a briteknek,ahol,utánpótlásra csekély esélye volt. Lévén a tengeri útvonal addigra az angolok kezén.

  7. Külön köszönet, az értőknek, s Vlaszov tábornokot idézőnek, s Rommel életét nálunk jobban ismerő derék embernek, mert elmondták az igazat. Ha a Kormányzó, amikor töltött fegyverrel ment be Hitlerhez, mégis lelövi. Ha. Az oktatáshoz nézegetve emlékeket, éppen most látom Nemeskürty emlékezését, a pécsi katonai iskola módszereiről. Komoly dolgozatokat írnak középiskolásként arról, hogy Rommel túl nagy szerepet ad elméleteiben az egyéni bátorságnak, mondják ezt a gyerekek róla. Mennyivel fontosabb a mennyiség és az ellátás, váratlan területfoglalások nem sokat érnek,stb. Nem ezek dönti el a dolgokat, írják „bölcsen.” Az iskola maga inkább olaszpárti, gondolom a diákok érvei ezt tükrözhették vissza. „Több köszönet járna neki. „ Bizony. De nekünk is, mit mond Márai, aki azért elég keserű és távolságtartó Horthyékkal szemben, hogy elfogulatlan tanúnak idézhessük:
    „H. írja Londonból, hogy az ide emigrált magyar zsidók hogyan lopnak minden irodalmi ötletet, milyen tisztességtelen eszközökkel hiúsítják meg a hazai magyar írók külföldi érvényesülését stb. Mindez nem újság, de ez a láthatatlan front, az emigráns magyar zsidó újságírók és ügynökök frontja egyre tágabb hosszúsági és szélességi köröket hálóz be. Nem lehet semmit tenni ellene, tűrni kell, hogy lopjanak ötletet, kéziratot és becsületet, mert természetes, hogy hazug, rituális vérvádakkal védekeznek odakünn mindenki ellen, aki idehaza él és dolgozni akar. A zsidóság partizán háborút kezdett mindenütt a világban, egyszerre önvédelmi és támadó háborút.”
    Hat éven át, az anschluss napjától a magyarországi német megszállás napjáig ilyen torzan, ilyen galád és kegyetlen közjátékok árán, amilyen több tízezer magyar zsidó munkaszolgálatos megkínzása és feláldozása volt, a hivatalos körök, amelyek a nyilvánosság előtt tajtékzó szájjal fújták a zsidóellenes szólamokat, és valószínűleg szívükben is őszintén antiszemiták voltak, megmentették a németek és magyar cinkostársaik elől a nyolcszázezer lélekszámú magyar zsidóságot.

    Nemcsak a magyar zsidókat mentették meg: akkor már mindenütt elpusztították a zsidókat, mindenütt, ahová Hitler keze elért; Németországban talán csak a katakombákban élt néhány zsidó, Ausztriából, Lengyelországból maradéktalanul elhurcolták, és nagy többségében kiirtották a zsidóságot, Szlovákiából az akkori fasiszta kormányzat clearing-elszámolás ellenében adta el a zsidókat a német munkatáboroknak, de a nyugati megszállott államokból, Hollandiából, Belgiumból, Franciaországból, Norvégiából is elhurcolták a nácik a zsidó lakosságot. Mindez országokból ez években tömegesen menekültek zsidók Magyarországra. A zsidótörvényes, a reakciós, a munkaszolgálatos Magyarország ezekben az években – az anschluss napjától a német megszállás napjáig, hat éven át – a környező és a távolabbi államok számára a zsidóság és a politikai menekültek asyluma volt.” Ezt végre meg kéne érteni. Azt is, hogy a régi jobbikhoz hasonló párt Magyarországon, soha nem érhet el eredményt! Hiszen gondoljanak már bele! A mai magyar országlakosság zöme sorstalan. Aki ezzel nem számol, haragban van a valósággal. Magyarok mennyien is voltunk december ötödikén? Néhány derék zsidó, László Károly, vagy Keleti Éva, elmondják az igazat. Néhol Gyarmati Fanni is. De az országlakos átlag sorstalan részének fogalma sincsen a valóságról. Nemhogy Rommelről, a Magyar Királyságról sem tudnak semmit. .Csak amit hazudtak nekik, azt ismételgetik.

    • KELL a köztévében egy éjszakai műsor,akol SZAKEMBEREK ezekről a kérdésekről TÉNYEKEN kutatásokon alapuló vitákat tartanak….anélkül hogy holoka-tagadásért elítélnék őket…KELL előbb vagy utóbb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük