És akkor vajon kire szavaznak?


Hallgatom a Klubrádiót. Drágabolgárúr… Miért, miért? Hát, nem hallgathat az ember egész nap Beethovent… Barokkos lélek vagyok. Fény és árnyék, statika és dinamika… Szükség van a kakofónia megtapasztalására ahhoz, hogy élvezhető legyen a harmónia…

Hallgatom az adást, sorra kapcsolják a betelefonálókat. Egyek a gyűlöletben. Mind arról beszél, hogy kinek kivel és hogyan kell összefognia, hogy kijöjjön a választási matek, s hogy végül többségbe kerüljön a kisebbség. Hogy a Jobbikkal is… Hogy a Jobbikkal azért ne… Hogy legyen program, értékelvű… Hogy nem kell program, csak egy technikai koalíció, ami elvezet az új választásokig… Hogy a Gyurcsánnyal… Hogy a Vona nélkül… Hogy az MSZP majd végül mégiscsak magára talál…

Hallgatom a sok végtelenül elszántnak tűnő baloldali szavazót és egyre tragikusabb a kép, amihez újabb és újabb ecsetvonásokat firkantanak hozzá. A sok hang és sok akarat – mint ahogy a grafikus egymásra tolja az arcokat – végül egy átlagos elkötelezett ellenzékivé áll össze. Olyan ember ez az egybe gyúrt oppozitor, aki legfőképpen és elsősorban gyűlöli Orbánt. Azután gyűlöli az összes fideszest, esetleg általában a jobboldalt is.

Hogy akar-e valamit azon túl, hogy Orbán és bandája börtönbe kerüljön, az nem derül ki.

Ez a közös nevező. Erős minimum. Nincs kisebb közös többszörös. Ez a legkisebb. Nincs lejjebb.

A jó és a rossz

Az elmúlt esztendőkben a baloldali gyűlöletkampányok olyan mélyen átitatták ezt a közeget, hogy nehéz, sőt lehetetlen szabadulni tőle. No, nem is akarnak. Kellemes gyűlölet ez. Kényelmes, kitaposott, már-már otthonos. Minden rossznak van oka: Orbán, a patásördög. Ettől pedig a dolgok a helyükre rázódnak, hiszen a jó világuralma nem azért nem tud megvalósulni, mert elvi, vagy gyakorlati akadályként a valóság áll diadalma útjában, hanem főleg és elsősorban Orbán miatt.

Ebben a baloldali-liberális-klubbrádióhallgató közegben olyan végső okká lett a miniszterelnök, mint néhány évtizede az imperialisták gonosz ügynökei, vagy még korábban maga a szörnyű Trianon. (Amelynek hiányában ugye „egész Magyarország mennyország” lenne.)

Most pedig, hogy a választás közeledik, a fanatizált baloldali szavazótömeg a jó és a rossz harcaként tekint a választásra, s reméli, hogy övéi, a jók eltiporják végre a sátáni fajzatok pokolbéli ármádiáját és annak sötét kormányzatát.

Kivel és ki ellen?

A vicces a dologban az, hogy miközben a Klubrádióban a felhergelt hallgató tovább hergelődik Bolgár úr lelkesítő szavait hallva, azonközben a baloldal pártjai már egészen másféle küzdelmet vívnak. Ők most, hogy az MSZP-kolosszus az összeomlás felé halad, sietve beálltak a hullarablók kényszeredetten mosolygó társaságába, s nekiláttak felzabálni a szocialisták maradványait.

Nietzsche jótanácsát megfogadva úgy döntöttek, hogy ami zuhan, azon taszítanak is egyet, s így a magyar szocialisták immár valóban otthonosan mozoghatnak a mérhetetlen-egy-kettő-hibahatár százalék környékén őgyelgő egyszemélyes pártocskák körében.

No, igen, Nietzsche! No, igen, a hatalom akarása. A hatalom és nem az igazság, nem a jó kormányzás, nem a közjó, nem a szabadság, nem a jólét… akarása. Csak a hatalomé.

Összefogás? Ne röhögtessük már egymást! Most éppen, hogy senkinek nem érdeke. Vagy talán pont, hogy csak a senkiknek az érdeke. Most az a kérdés, ki mekkorát harap a szocialista örökségből.

És aki a legnagyobbat, az talán néhány év múlva leszámolhat a többi talpon maradt ellenzéki párttal is.

Mekkorát fognak csalódni a baloldal elbolondított szavazói, amikor rádöbbennek, hogy pártjaik leginkább egymás ellen kampányolnak, és nem a közösen gyűlölt kormány ellen állnak csatasorba.

És, ha rádöbbennek, akkor vajon kire szavaznak?


A szerző: Ratius

Ez is érdekelhet

Mit csináljunk, ha egy elmebeteggel hoz bennünket össze a sors?

  Természetesen ennek a felvetésnek semmiféle aktuálpolitikai vonatkozása nincs, talán csak az elmúlt néhány nap benyomásai …

8 hozzászólás

  1. Igen rossz cikk, kár Trianont belekeverni, egyáltalán nem vicces. Trianon élő valóság, csonkák vagyunk, Orbánról pedig hazugságokat terjesztenek csupán, s kár előre ínni a medve bőrére, Bencsik andrejék már estek pofára egyszer, rossz jósok sajnos… több alázat, több szeretet a nép felé, s végre a médiumok megszerzése, legalább arányosan, s jobb újságírók, mint ez itt…

    • Egyetértek.

    • Elég buta is vagy, ne beszéljünk mellé. Pont Trianon, fájjon bármennyire, volt egy olyan trauma, amit lengetni lehetett a pórnép szeme előtt, hogy minden emiatt van.
      Nem, nem amiatt volt. Trianon már csak az okozat, nem az ok. Az azt megelőző 500 év, ami ÁTRENDEZTE A VALÓSÁGOT, amivel Trianonnál szembe kellett nézni, na az volt az ok.

      Lehetett volna Trianon igazságosabb? Persze, hogy lehetett volna. El lehetett volna kerülni, hogy a Magyar Királyság szétessen? Ó nem, egyáltalán nem. Trianon mindenképpen megtörtént volna, ha a fene fenét evett volna, akkor is. 5 millió román, 4 millió szlovák, illetve még 2millió egyéb nemzetiség jó része nem akart volna azon politikai keretekben maradni.

      Szóval nem kell besértődni a cikkre, mert említi Trianont, mivel REMEK példa. Pont a Trianonjuk felé tartanak a balosok.

  2. Tehetős Totó

    Bizony Trianon minden nap éget. Főként itt, a határon túl.

  3. Itt is látható ,hogy kik tették eredetileg tönkre az MDF-et ,ezekből sokan építik a Sorosbanda balliberális LMP-jét.

  4. Nem voltak illúzióim, de Gémessy megdöbbentett.

  5. Kedves András.

    Gémesi magatartására van egy latin közmondás:

    Pecunia non olet.

    Ennyi! Üdv.: olszal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük