A Bayer-fölény mibenléte

No, ez nagyon vicces volt. Vicces volt, mert az ellenzék majd mindegyik ismert alakja oda ült Bayer Zsolt kávéja mellé, mintha a publicistával kellene megküzdenie az esedékes választásokon, mintha azon múlna Magyarország jövője, vajon sikerül-e rábizonyítani Bayer Zsoltra, éppen akkora tahó, amekkorának ők, mármint az ellenzéki megmondóemberek tartják.

Azt hiszem, ez mellékszál, de nem sikerült. Zsolt elegánsan és ízlésesen érvelt, beszélt, válaszolt. Kevés indulat volt benne, némi közöny, és rendkívül sok leereszkedés. Olyasféle önbizalom sugárzott belőle, ami azokból árad, akik pontosan tudják, hogy minden szempontból nyert helyzetben vannak. A beszélgetés alatt egyre erősebb lett a kérdés: honnan jön Bayer magabiztossága, hogyan lehetséges az, hogy a támadások, felelősségre vonások kereszttüzében mindvégig megőrizte azt a – kissé paternális – szerepet, amit a kávézás elején magára öltött.

Eleinte azt hittem, hogy a státuszának biztonságából beszél. Mégiscsak a kormánypárt egyik alapítója, a miniszterelnök, illetve majd minden befolyásos politikai vezető haverja, mi több, akiknek nem haverja, azok előtt is elég jelentős alak ahhoz, hogy akarjanak a haverjai lenni. Mindez persze igaz, vagy többé-kevésbé igaz, mégsem ez sugárzott a kávézgató Bayerből.

Talán inkább egyfajta szakmai szilárdság. Ő mégiscsak egy, hm…, mondjuk úgy, szenior újságíró, aki évtizedek óta sikeres pályán halad, és nem is nagyon akar mással foglalkozni, mint tollforgatással. Tudja kicsoda, tudja, mit csinál, és tudja, hogy amit csinál, abban jó. Elégedett önmagával. Nem akar más lenni, mint aki. Így aztán nem nagyon érdekli az újdondászok kritikája. Miért is érdekelné?

Arcélek hiánya

Csupa olyan emberrel ült egy asztalnál, akikből sugárzott a kiforratlanság. Olyan embereknek tűntek vitapartnerei, akik nem igazán tudják, mit is akarnak, félig-meddig politikusok, félig-meddig hangoskodó civilek, megint egy kicsit szakemberek, valamit csinálnak, valamiből élnek, s megint egy picikét publicisták, megmondóemberek. Ezek is, azok is, nem letisztultak, nem véglegesek, sőt inkább nagyon is esetlegesek.

Szél Bernadett (LMP), Dojcsák Dalma (TASZ), Varga Gergő (?), Gulyás Márton (?) Berkecz Balázs (Együtt) nem túl komoly szereplői a hazai közéletnek. Legalább is a rendszerváltás óta színpadon álló Bayer mellett nem tűnnek annak.

Ám még ez sem magyarázta volna meg az ordító különbséget a résztvevők között. A liberális világképben, az ellenzéki térfélen a Zsolttal vitázók alakja akár emelkedett, eszményi szellemet és jellemet is mutathat. Lehet, hogy abban a közegben, ahonnan ők jöttek, a sokféleség és kiforratlanság erény. Végső soron a liberális ideológia leginkább tagadott fogalma éppen az identitás. Ha itt felismerhetetlen önazonosságú emberek álltak ki egy klasszikusan karakterisztikus publicistával szemben, akkor elképzelhető, hogy őket – saját táborukban – éppen az arcélek hiánya teszi népszerűvé, hitelessé, érdekessé.

Miről szól a politika?

Ám végül rá kellett döbbennem, hogy a feltűnő különbséget nem az efféle karaktervonások alakítják, hanem a szavak, hangsúlyok és gondolatok. Az, amiről és ahogyan beszélnek. A Bayerrel szemben felvonuló csapat nekikeseredett safe space-mozgalomnak tűnt, semmi egyébnek. Mondanivalójuk fókuszában egyetlen kérdés állt: „Mivel érdemeltem ki a verbális erőszakot?” – ahogyan Szél kérdezte Bayertől.

Zsolt meg láthatóan nem is fogta föl mimóza-mozgalom problémáját. Arról beszélt, hogy az ellenfél dehumanizálása mindkét oldalra jellemző. Nem szép dolog, de hát, aki beáll a kocsmai bunyóba, az ne csodálkozzon, ha kap pár pofont. Ezt persze senki nem mondta, csak gondolta, vagy csak én gondolom, hogy Bayer ezt gondolta.  És ezzel össze is állt a Bayer-fölény magyarázata. Mert persze, hogy jó lenne, ha a hazai közbeszéd emelkedett, békésen érvelő, okos vita volna, csak, hát sajnos nem az.

És a tényekhez alkalmazkodó Bayer, meg a vágyaikról beszélő vitapartnerei között éppen olyan nagy különbség volt, mint az óvodások és szüleik között.

És persze tehetünk azért, hogy javuljon a közbeszéd minősége csak, hát sajnos ez a legkevésbé sem a publicistákon és szónokokon múlik. (Sokkal inkább azokon a kommunikációs szakembereken, akik egy-egy kampány célcsoportját meghatározzák.) És végezetül azt is érdemes észrevenni, hogy politikai szempontból lényegtelen, hogy milyen minőségű a közbeszéd. Mindegy, hogy az ellenzékieknek tetszik-e az indulatos, mosdatlan szöveg. Ha hatékony, akkor ezen a pályán kell nyerni, vagy veszíteni.

A Bayerral vitatkozó kormánykritikus kis csapat olyan témából igyekszik országos problémát kerekíteni, amit az emberek többsége még csak problémának sem érez. Csak a védett helyek és a politikai korrektség szorongó népe látja égető kérdésnek a megfogalmazott feltevést: „Mivel érdemeltem ki a verbális erőszakot?”

Szerencsére a politika ma Magyarországon nem az ilyen bárgyú, személyes aggodalmakról szól. És Bayer ezt pontosan tudja.

Hozzászólások

A szerző: Ratius

Ez is érdekelhet

Nem provokált fegyveres támadás

A meg nem támadási és kölcsönös segítségnyújtási szerződések kedvelt fordulata, hogy egyik ország akkor segít …

13 hozzászólás

 1. Németh Zoltán

  Bayer baromira nem volt fölényben. Inkább fülét-farkát behúzva meghunyászkodott. Pont olyan, mint a pávatáncos Orbán, csak a sajátjai előtt nagy a szája, éles helyzetben lapít.

 2. Hát, az arcéleket mi is észrevettük!
  :))

 3. Engem érdekelt volna meghallgatni az egész performanszot dehát ez is látszólag titkositva van.
  Két dologban elitélem Bayert hiába értek vele úgy 9O%ban egyet.

  Az egyik az olimpia. Egy nappal élőbb még megszokott stilusában támadta a MOma hulladékjait
  azonban másnap már gyáván visszakozott nem is próbálta megvédeni a védhetetlent.
  Orbán és Tarlós hazudtak semmi okouk nem volt lemondani az olimpiát.
  Úgy látszik elfeljette az aranyköpetet Amicus Platonis sed magis amicus veritas.
  Bár Plátó barátja vagyok inkább vagyok az igazság barátja.

  A másik a Kiss László féle gyalázat volt. Szégyenteljes hogy emellett a világos gyermek és nő megerőszakoló söpredék mellett kiállt a három B. Balog Bogár Bayer. Tűrhetlen. Nem érdekel hogyha valaki párttitkár vagy szerzetes ha kisorúakat gyaláz kötelező megbüntetni nyilvánosság előtt megszégyeniteni és MINDEN lehetséges alkalomtól eltiltani.
  Mi történt? A szégyenteljes biró és rendőrség és szocilális munkás vagy pszihológus hagyta tovább garázdákodni a bitangot aki kajak kenu edzőként Dél Dunántúlon kis fiúkat rontott meg.
  Ha Bogár Balog és Bayer teljesen idióták az orvosi és igazságügyi témákban akkor hivjanak meg valakit aki ért hozzá a programjukba.
  Nem bűn nem tudni mindent és tudatlannak lenni de nagy hiba olyan témában nyilatkozni amiről fingjuk sincs. Lehet hogy értenek a világgazdasághoz de látszik hogy teljesen analfabélták az addikció szenvedélybetegségek visszeső bűnözés témájában. Nincs olyan hogy egy edző vagy egy pap vagy szerzetes vagy bárki életében egytlen egyszer megront egy kislányt kisfiút csecsemőt. Igen! csecsemőket is. És nem csak cigányok vagy hajléktalanok hanem egyetemi professzorok hires irók politikusok népszerű szinészek bohócok pénzeszsákok orvosok gyermekgyógyászok és papok rabbik lelkészek követnek el titokban ilyen szörnyűségeket.
  Legrázósabbak újabban Magyrországon a sport edzők esetei. Hulljon a férgese éppen azért mert a nagyrésze ezeknek ÉVTIZEDEKEN át garázdálkodik büntetlenül.
  Ezt nehéz mindekinek feldolgozni azonban tény hogy nagy tiszteltben álló emberek is a gyalázatos bűnözők közt van.
  Én mint orvos negyven éven át sajnos többszáz ilyen esetet ismertem meg kényszerből mert egyáltalán nem ez volt érdeklődési köröm. Áldozatokat és elkövetőket is.
  A női elmebetegek 5O%át és a férfiak 1O %át érték gyermekkori traumák érték. Valószinűleg a valódi szám sokkal magasabb. Először nem akartam elhinni nem akartam vele foglalkozni azonban a körülmények rá kényszeritettek.
  Megértem ha Bogár és Bayer és Balog erről nem tud miért tudnának? de akkor ne merészeljenek visszaeső megrögzött bűnözőket védelmezni.
  Az is világos hogy nemcsak az Egyház vezetősége de a jog a birói kar a pszihiáterek és szociális munkások és a rendőrség mind olyanok akiknek kötelező volna ezt tudniuk hiszen a gyermekek megvédése mindegyiknek kutya kötelessége.
  Ez egy szomorú szakma de az aki teljesen tudatlan ebben mint Balog Bogár és Bayer kuss.
  Kevesebbet értenek hozzá mint az atomfizikához vagy az agysebészethez.

  • Megszólalt egy szakértő…

  • O.K! A 3b nem ért mindenhez. Mégis írnak és/vagy beszélnek dolgokról. A nagyobb gond nem velük, hanem azokkal a bírókkal, hatósági emberekkel igazságügyi szakértőkkel van, akik szintén nem értenek a “dologhoz” de kötelező erejű döntéseket hoznak, hozhatnak. No és te , kedves algohun, te önálló kategória vagy. A kétely nélküli megmondó!

 4. Bayer letett az asztalra egy tucat (remek) könyvet, féltucat jó filmet, több száz szellemes esszét és publicisztikát.
  Ehhez képest elenyésző mértékben anyázott, káromkodott.
  Mit tett le az asztalra Szél Bernadett, Gulyás, stb.?
  Becsülöm Bayerben, hogy ezekkel a súlytalanokkal egy asztalhoz ült.
  Én elküldtem volna őket egy léggömbárusnak.

  • Független127

   Bayer egy túlfizetett lakáj! Semmi több, ebben éli ki magát! most is zsebre dugott kézzel issza a szaros kávéját! Orbán után szabadon! Emlékszem, amikor egy műsorban támadta és mindenféle hulladéknak nevezte azokat akiknek szlovák rendszámuk van mert hogy azzal tudtak spórolni. Mindenek elmondta őket, majd rá 5 percre beült a saját szlovák rendszámos Kia Santafé terepjárójába és pechére ezt valaki le is fotózta! Ennyire pofátlan ember.

   • Szlovák rendszámuk van… Mint például az összes szlovák autótulajdonos autóján Szlovákiában? Mikor mondta el Bayer mindennek a szlovákokat?
    Képet is linkelhetnél arról a Kia-ról, mert így nem túl kerek a meséd.

 5. Átolvastatok már a zindexre és társaira?
  Biztosan volt egy másik spícs is.

 6. szabadgyalog

  Bohózat volt az egész. Mindenki mosolyogva fogadkozott, hogy nem lesz több acsargás, de pár nap múlva minden megy tovább. Aztán majd, ha tömegessé válik az utcai erőszak nézünk értetlenül, pedig pontosan lehet tudni, honnan és kiktől indult az egész.

 7. Miért torzul el a pestisrácok weboldala? Semmiképpen nem tudom elolvasni, olyan apró betűk jelennek meg. Valami eltorzítja.

 8. Én néztem a közvetítést, de fölénynek nyomát sem találtam Bayer részéről. Inkább egy megszeppent, másokra mutogató kisfiúnak tűnt, akit hazugságon kaptak.

 9. Bayer Úr zseniális író és gondolkodó. Minden mondata olyan szép és igaz, mintha egyenest a Szentírásból származna. Aki naponta egy Bayer-cikket elolvas, nemesebb lesz a lelke tőle, elönti a színtiszta felebaráti szeretet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.